- Spo³eczeñstwo Gotyckie. http://www.gotyk.pun.pl/index.php - Inne http://www.gotyk.pun.pl/viewforum.php?id=9 - Goth i % http://www.gotyk.pun.pl/viewtopic.php?id=306 |
Garinol - 2012-08-11 18:20:53 |
Czyli co dobrego alkoholowego i nowego ostatnio pili¶my? |
Varuka - 2012-08-12 11:50:36 |
ja zajmujê siê tworzenie mocniejszych alkoholi, do mojego repertuaru nale¿± min. (wg starych rodzinnych góralskich receptur) cytrynówka i miodówka :) |
Garinol - 2012-09-02 18:45:41 |
Próbowa³em ostatnio piwo "Raciborskie klasycznie warzone". Polecam. Oststnio znalaz³em sklep ze 180 gatunkami piw, moja lista najlepszych piw wymaga korekty:) Na pierwsze miejsce jak na razie trafi³ "Bernard z kniei" trudno go dostaæ, jest jednak najlepszy. Piwo ma opis Tajemnic± z Bearnarda z Kniei jest unikalna kompozycja piêciu rodzajów s³odów,po³±czonych w procesie tradycyjnego warzenia,daj±ca mu si³ê ,piêkn± barwê i niepowtarzalny smak,zakoñczon± nut± s³odyczy. Chyba jutro odwiedzê ten sklep...
Mo¿na dostaæ przepis? mam miód, który zamieram wykorzystaæ do alkoholu, mo¿e bym spróbowa³. Planowa³em zrobiæ krupnik i jeszcze zostanie pó³ s³oika na co innego. |
Sasha - 2012-09-04 11:43:28 |
Moja rodzina kiedy¶ robi³a nalewki, jednak z czasem przesta³a. |
Varuka - 2012-09-04 12:29:40 |
Garinol, jak tylko go odnajdê, podrzucê! :) |
Garinol - 2012-09-04 16:51:36 |
Na drogi oddechowe mo¿e byæ z czarnej porzeczki, ciep³± herbata z pigwówk±, na przeziêbienie mo¿e byæ jaki¶ grog, byle po nim siê po³o¿yæ. Ja stosujê herbatê z cytryn± i jakim¶ wzmocnionym dodatkiem. Rano nadawa³em siê do pracy. |
Sasha - 2012-09-04 16:57:28 |
A dziêkujê, napewno spróbujê :) Chocia¿ pewnie i tak skoñczy siê jak zawsze na antybiotykach jak dla konia jakiego¶ -.- |
Garinol - 2012-09-04 17:06:51 |
Szkoda, wtedy domowa "apteczka" bêdzie musia³a pozostaæ zamkniêt±. Przy antybiotykach nie poleca siê podobno spo¿ywaæ nalewek i ciê¿kiego alkoholu. Zdrowiej szybko :) |
Varuka - 2012-09-04 17:08:10 |
odaiji ni =] |
Sasha - 2012-09-04 17:10:33 |
A tam...czemu zamkniêta? Mo¿na to uznaæ za dodatkowy ¶rodek :) |
Mishia - 2012-09-04 18:42:42 |
Nie lubiê alkoholu. :) |
Johana_MarieXIII - 2012-09-05 13:57:09 |
A ja lubiê niemal ka¿dy alkohol :D Nie lubiê tylko ju¿ takich wybitnych szczyn jak piwo Imielin albo VIP, poza tym lubiê ka¿de piwo, wino (zw³aszcza tanie, s³odkie, owocowe :D a nie z tanich to czerwone najbardziej, pó³s³odkie) i ka¿d± wódê (chocia¿ najbardziej chyba ¿o³±dkow± gorzk± i ¿ubrówkê), uwielbiam malibu, curacao i Krwaw± Mary (jako ¿e s± trzy rzeczy w niej, które s± dla mnie zajebiste: wóda, sok pomarañczowy i pieprz). Je¿eli chodzi o piwa, najbardziej lubiê te najtañsze i najmocniejsze, np. Wojak 9% albo Harna¶ 7%, chocia¿ ostatnio sporo pijê tzw. pedalskich piw owocowych ;) Lubiê piwo z ró¿nymi dziwnymi sokami, np. z sokiem czekoladowym albo miêtowym xD Nalewki te¿ lubiê, zw³. jak s± naprawdê mocne i s³odkie :) O, i absynt :) Lubiê te¿ tytoñ nas±czany absyntem i potem wysuszany, ale to jakby inny temat (w ka¿dym razie pal±c ten tytoñ czu³am sie tak jakbym pi³a absynt, nie tylko ze smaku, ale te¿ z dzia³ania ;)). |
Garinol - 2012-09-05 16:40:50 |
Absynt, to te¿ zrobi³em w tym roku, przynajmniej jak cz³owiek zrobi sam, to ¿adna inspekcja nie sprawdza poziomu zielonego czynnika :) Do rozrabiania stworzy³em prawdziwy koncentrat pio³unu na spirytusie. Starczy na du¿o absyntu :D |
Sasha - 2012-09-05 16:50:35 |
Zawsze chcia³am spróbowaæ absyntu, ale wszyscy moi znajomi siê bali -.- |
Garinol - 2012-09-05 17:24:19 |
Da siê za³atwiæ :) Przypomnij, w razie czego, bo mam oczywi¶cie dobr± pamiêæ, ale krótk±. Mogê kiedy¶ przy okazji podrzuciæ próbkê tego produktu. |
Kali - 2012-09-05 18:39:47 |
Mój dziadek robi wina i nalewki... ¿aden z tych alkoholi nie ma w jego wykonaniu poni¿ej 30%. Wciska³ mi wino aloesowe i brzoskwiniowe bo jak twierdzi jego wina s± bardzo zdrowe i malutki kieliszeczek winka do obiadu jeszcze nikomu nie zaszkodzi³. Sama lubiê alkohol, choæ po ostatnim moim wybryku z whisky trzymam siê z dala od mocniejszych trunków. Wino preferujê s³odkie, gronowe, je¶li chodzi o piwo to najbardziej lubiê ciemne, ale jasnym te¿ nie pogardzê. Wi¶niówka i malinówka te¿ s± dobre, a co do owego whisky to ostatnio wypi³am... du¿o i to bez ¿adnej coli czy lodu i zdecydowanie w takiej postaci ju¿ nigdy w ¿yciu go nie tknê. Ogó³em to i tak jestem na alkohol za m³oda, ale mniejsza z tym. |
Garinol - 2012-10-09 21:03:56 |
W³a¶nie nastawi³em wino z jab³ek. Z tego surowca tworzê po raz pierwszy, wiêc nie mam takiego do¶wiadczenia. Robi³ ju¿ kto¶ w was wino z jab³ek? bo nie wiem, czy lepiej zostawiæ je tak jak jest, w 100% z jednego surowca, czy dorzuciæ do tego niewielk± ilo¶æ np. winogron lub rodzynek. Wszelkie porady mile widziane. |
Varuka - 2012-10-10 05:17:29 |
jak nie dorzucisz, to nie wyjdzie Ci co¶ w stylu Calvadosu, albo cydru? |
Garinol - 2012-10-11 19:20:32 |
Nie, Calvados to wódka z destylacji takiego wina, a w³a¶ciwie zacieru z jab³ek. A na wykonanie cydru nie mam butelek zamykanych na porcelankê, i wla³em ju¿ syrop z cukru do tego, a cydr powstaje przez fermentacjê samego moszczu bez dodatku cukru, i gdy koñczy siê proces, butelkuje siê to i wsypuje do butelki ³y¿eczkê cukru przed zamkniêciem, tak by to fermentowa³o do koñca w zamkniêtej butelce. Ryzykowne, bo butelka musi wytrzymaæ powstaj±ce ci¶nienie. |
Vilu - 2012-10-16 07:26:31 |
Bêd±c w³a¶ciwie abstynentem, jedyne co rozwa¿am w temacie alkoholu, to przygotowaæ absynt, ale szwedzki. Jest mocno zio³owy, ¶wietnie nadawa³by siê do ugoszczenia znajomych w mieszkaniu, jakby go tak jeszcze z jakiej¶ kryszta³owej karafki nalewaæ, to by³by idealnie. Jednak zabieram siê za ten absynt ju¿ od dawna i wci±¿ nic z tego nie wynik³o... |
Sionann - 2013-01-21 18:27:02 |
Ja tam lubiê wina a w szczególno¶ci tokaj oraz uwielbiam miód pitny ^^' |