Garinol - 2012-08-11 18:20:53

Czyli co dobrego alkoholowego i nowego ostatnio pili¶my?
A mo¿e kto¶ tworzy sam jakie¶ interesuj±ce nalewki i wina?

Ja ostatnio testujê seriê "Ksi±¿êce" ( Ciemne ³agodne, Czerwony lager, Pszeniczne) i powiem, ¿e jak na Kompaniê Piwowarsk±, po której wyroby siêgam w ostateczno¶ci , piwa s± nawet dobre, mo¿e dlatego ¿e robi± to w mniejszym nak³adzie, wiêc siê staraj±.
Polecam na 100% wyroby browaru Amber z Bielkówka, którymi siê stale raczê i nie przestanê, a¿ zejd± na psy i zaczn± stosowaæ zamiast chmielu ekstrakt. Póki co, w moim repertuarze Amber rz±dzi niepodzielnie.

Czasem robiê wino, ostatnio wytworzy³em go z czarnego bzu. Wiñsko jest mocne, ok. 14 % ( w sumie mog³oby mieæ mniej) ma ciemno rubinowy kolor i jest ciekawe w smaku, trudno opisaæ - rzadko robi siê z tego wino.

Tworzê te¿ nalewki.

Varuka - 2012-08-12 11:50:36

ja zajmujê siê tworzenie mocniejszych alkoholi, do mojego repertuaru nale¿± min. (wg starych rodzinnych góralskich receptur) cytrynówka i miodówka :)

Garinol - 2012-09-02 18:45:41

Próbowa³em ostatnio piwo "Raciborskie klasycznie warzone".  Polecam. Oststnio znalaz³em sklep ze 180 gatunkami piw, moja lista najlepszych piw wymaga korekty:) Na pierwsze miejsce jak na razie trafi³ "Bernard z kniei" trudno go dostaæ, jest jednak najlepszy. Piwo ma opis Tajemnic± z Bearnarda z Kniei jest unikalna kompozycja piêciu rodzajów s³odów,po³±czonych w procesie tradycyjnego warzenia,daj±ca mu si³ê ,piêkn± barwê i niepowtarzalny smak,zakoñczon± nut± s³odyczy. Chyba jutro odwiedzê ten sklep...

fromabove napisał:

miodówka

Mo¿na dostaæ przepis? mam miód, który zamieram wykorzystaæ do alkoholu, mo¿e bym spróbowa³. Planowa³em zrobiæ krupnik i jeszcze zostanie pó³ s³oika na co innego.

Sasha - 2012-09-04 11:43:28

Moja rodzina kiedy¶ robi³a nalewki, jednak z czasem przesta³a.
Domowej roboty naleweczki s± pyszne. Dotychczas pi³am wi¶niówkê, cytrynówkê, ¶liwówkê oraz porterówkê :)
Eh...przyda³by siê teraz kieliszek jakiej¶, bo co¶ przeziêbienie mnie atakuje :(

Varuka - 2012-09-04 12:29:40

Garinol, jak tylko go odnajdê, podrzucê! :)

Garinol - 2012-09-04 16:51:36

Sasha napisał:

Eh...przyda³by siê teraz kieliszek jakiej¶, bo co¶ przeziêbienie mnie atakuje :(

Na drogi oddechowe mo¿e byæ z czarnej porzeczki, ciep³± herbata z pigwówk±, na przeziêbienie mo¿e byæ jaki¶ grog, byle po nim siê po³o¿yæ. Ja stosujê herbatê z cytryn± i jakim¶ wzmocnionym dodatkiem. Rano nadawa³em siê do pracy.

Sasha - 2012-09-04 16:57:28

Garinol napisał:

Na drogi oddechowe mo¿e byæ z czarnej porzeczki, ciep³± herbata z pigwówk±, na przeziêbienie mo¿e byæ jaki¶ grog, byle po nim siê po³o¿yæ. Ja stosujê herbatê z cytryn± i jakim¶ wzmocnionym dodatkiem. Rano nadawa³em siê do pracy.

A dziêkujê, napewno spróbujê :) Chocia¿ pewnie i tak skoñczy siê jak zawsze na antybiotykach jak dla konia jakiego¶ -.-

Garinol - 2012-09-04 17:06:51

Sasha napisał:

Garinol napisał:

Na drogi oddechowe mo¿e byæ z czarnej porzeczki, ciep³± herbata z pigwówk±, na przeziêbienie mo¿e byæ jaki¶ grog, byle po nim siê po³o¿yæ. Ja stosujê herbatê z cytryn± i jakim¶ wzmocnionym dodatkiem. Rano nadawa³em siê do pracy.

A dziêkujê, napewno spróbujê :) Chocia¿ pewnie i tak skoñczy siê jak zawsze na antybiotykach jak dla konia jakiego¶ -.-

Szkoda, wtedy domowa "apteczka" bêdzie musia³a pozostaæ zamkniêt±. Przy antybiotykach nie poleca siê podobno spo¿ywaæ nalewek i ciê¿kiego alkoholu. Zdrowiej szybko :)

Varuka - 2012-09-04 17:08:10

odaiji ni =]

Sasha - 2012-09-04 17:10:33

Garinol napisał:

Sasha napisał:

Garinol napisał:

Na drogi oddechowe mo¿e byæ z czarnej porzeczki, ciep³± herbata z pigwówk±, na przeziêbienie mo¿e byæ jaki¶ grog, byle po nim siê po³o¿yæ. Ja stosujê herbatê z cytryn± i jakim¶ wzmocnionym dodatkiem. Rano nadawa³em siê do pracy.

A dziêkujê, napewno spróbujê :) Chocia¿ pewnie i tak skoñczy siê jak zawsze na antybiotykach jak dla konia jakiego¶ -.-

Szkoda, wtedy domowa "apteczka" bêdzie musia³a pozostaæ zamkniêt±. Przy antybiotykach nie poleca siê podobno spo¿ywaæ nalewek i ciê¿kiego alkoholu. Zdrowiej szybko :)

A tam...czemu zamkniêta? Mo¿na to uznaæ za dodatkowy ¶rodek :)

Mishia - 2012-09-04 18:42:42

Nie lubiê alkoholu. :)

Johana_MarieXIII - 2012-09-05 13:57:09

A ja lubiê niemal ka¿dy alkohol :D Nie lubiê tylko ju¿ takich wybitnych szczyn jak piwo Imielin albo VIP, poza tym lubiê ka¿de piwo, wino (zw³aszcza tanie, s³odkie, owocowe :D a nie z tanich to czerwone najbardziej, pó³s³odkie) i ka¿d± wódê (chocia¿ najbardziej chyba ¿o³±dkow± gorzk± i ¿ubrówkê), uwielbiam malibu, curacao i Krwaw± Mary (jako ¿e s± trzy rzeczy w niej, które s± dla mnie zajebiste: wóda, sok pomarañczowy i pieprz). Je¿eli chodzi o piwa, najbardziej lubiê te najtañsze i najmocniejsze, np. Wojak 9% albo Harna¶ 7%, chocia¿ ostatnio sporo pijê tzw. pedalskich piw owocowych ;) Lubiê piwo z ró¿nymi dziwnymi sokami, np. z sokiem czekoladowym albo miêtowym xD Nalewki te¿ lubiê, zw³. jak s± naprawdê mocne i s³odkie :) O, i absynt :) Lubiê te¿ tytoñ nas±czany absyntem i potem wysuszany, ale to jakby inny temat (w ka¿dym razie pal±c ten tytoñ czu³am sie tak jakbym pi³a absynt, nie tylko ze smaku, ale te¿ z dzia³ania ;)).

Garinol - 2012-09-05 16:40:50

Absynt, to te¿ zrobi³em w tym roku, przynajmniej jak cz³owiek zrobi sam, to ¿adna inspekcja nie sprawdza poziomu zielonego czynnika :) Do rozrabiania stworzy³em prawdziwy koncentrat pio³unu na spirytusie. Starczy na du¿o absyntu :D

Sasha - 2012-09-05 16:50:35

Zawsze chcia³am spróbowaæ absyntu, ale wszyscy moi znajomi siê bali -.-

Garinol - 2012-09-05 17:24:19

Sasha napisał:

Zawsze chcia³am spróbowaæ absyntu, ale wszyscy moi znajomi siê bali -.-

Da siê za³atwiæ :)  Przypomnij, w razie czego, bo mam oczywi¶cie dobr± pamiêæ, ale krótk±. Mogê kiedy¶ przy okazji podrzuciæ próbkê tego produktu.

Kali - 2012-09-05 18:39:47

Mój dziadek robi wina i nalewki... ¿aden z tych alkoholi nie ma w jego wykonaniu poni¿ej 30%. Wciska³ mi wino aloesowe i brzoskwiniowe bo jak twierdzi jego wina s± bardzo zdrowe i malutki kieliszeczek winka do obiadu jeszcze nikomu nie zaszkodzi³. Sama lubiê alkohol, choæ po ostatnim moim wybryku z whisky trzymam siê z dala od mocniejszych trunków. Wino preferujê s³odkie, gronowe, je¶li chodzi o piwo to najbardziej lubiê ciemne, ale jasnym te¿ nie pogardzê. Wi¶niówka i malinówka te¿ s± dobre, a co do owego whisky to ostatnio wypi³am... du¿o i to bez ¿adnej coli czy lodu i zdecydowanie w takiej postaci ju¿ nigdy w ¿yciu go nie tknê. Ogó³em to i tak jestem na alkohol za m³oda, ale mniejsza z tym.

Garinol - 2012-10-09 21:03:56

W³a¶nie nastawi³em wino z jab³ek. Z tego surowca tworzê po raz pierwszy, wiêc nie mam takiego do¶wiadczenia. Robi³ ju¿ kto¶ w was wino z jab³ek? bo nie wiem, czy lepiej zostawiæ je tak jak jest, w 100% z jednego surowca, czy dorzuciæ do tego niewielk± ilo¶æ np. winogron lub rodzynek. Wszelkie porady mile widziane.

Varuka - 2012-10-10 05:17:29

jak nie dorzucisz, to nie wyjdzie Ci co¶ w stylu Calvadosu, albo cydru?

Garinol - 2012-10-11 19:20:32

fromabove napisał:

jak nie dorzucisz, to nie wyjdzie Ci co¶ w stylu Calvadosu, albo cydru?

Nie, Calvados to wódka z destylacji takiego wina, a w³a¶ciwie zacieru z jab³ek. A na wykonanie cydru nie mam butelek zamykanych na porcelankê, i wla³em ju¿ syrop z cukru do tego, a cydr powstaje przez fermentacjê samego moszczu bez dodatku cukru, i gdy koñczy siê proces, butelkuje siê to i wsypuje do butelki ³y¿eczkê cukru przed zamkniêciem, tak by to fermentowa³o do koñca w zamkniêtej butelce. Ryzykowne, bo butelka musi wytrzymaæ powstaj±ce ci¶nienie.

Jest te¿ kwestia wina z winogron, bo takowe równie¿ mam nastawione. S³ysza³em o dodawaniu rodzynek, albo jakich¶ zió³, tylko czy ma to jakie¶ specjalne znaczenie. Bo mo¿e wystarczy sam moszcz z owoców? Ja nastawi³em same owoce, i nic nie dodawa³em.

Vilu - 2012-10-16 07:26:31

Bêd±c w³a¶ciwie abstynentem, jedyne co rozwa¿am w temacie alkoholu, to przygotowaæ absynt, ale szwedzki. Jest mocno zio³owy, ¶wietnie nadawa³by siê do ugoszczenia znajomych w mieszkaniu, jakby go tak jeszcze z jakiej¶ kryszta³owej karafki nalewaæ, to by³by idealnie. Jednak zabieram siê za ten absynt ju¿ od dawna i wci±¿ nic z tego nie wynik³o...

Sionann - 2013-01-21 18:27:02

Ja tam lubiê wina a w szczególno¶ci tokaj oraz uwielbiam miód pitny ^^'
Na osiemnastkê ju¿ mi siê robi 18 butelek trójniaka. Dobre jest to ¿e poprosi³am o niego rodziców w wieku o¶miu lat xD

Ale nie jestem uzale¿niona. Pijê i to tylko kilka ³yków i tylko przy znajomych do których mam zaufanie (oraz przy rodzicach^^)

betónové žumpy Rajec Výrobce betonových septiků Sezimovo Ústí