Dusza
Witam,
Mam nadziejê, ¿e temat tworzê w dobrym dziale, gdy¿ dotyczy on twórczo¶ci. Chcia³bym zaprezentowaæ gad¿ety, które sam tworzê i przerabiam. S± to g³ównie maski oraz cyber gogle, ale zdarzy³o mi siê równie¿ wykonywaæ ró¿nego typu rêkawice/gauntlety. Pierwszy gad¿et stworzy³em pod koniec 2009 roku i od tego czasu znacznie pomno¿y³em kolekcjê oraz ilo¶æ stworzonych rzeczy. Wszystkie gad¿ety mo¿na obejrzeæ na stronie, któr± prowadzê:
http://www.xmechanoid.rox.pl/
Pomys³y czerpiê z ró¿nych ¼róde³, czasem s± to moje w³asne wizje, czasem wykorzystujê i przerabiam motyw gdzie¶ zauwa¿ony. Wykonywaniem gad¿etów zajmujê siê w wolnym czasie, jest to bardziej hobby. Za³o¿enie by³o takie, aby rozpowszechniæ tego typu akcesoria w Polsce, gdy¿ brak jest praktycznie serwisów, które oferuj± tego typu rzeczy.
Zapraszam i pozdrawiam!
Co do masek. Mam pytanie z czego i w jaki sposób wykonuje siê mniej wiêcej takie maski:http://i.pinger.pl/pgr93/9f7e133800244b … _Falls.jpg? Przepraszam za nieznajomo¶æ fachowych okre¶leñ, ale ja dopiero zaczynam siê interesowaæ stylem Cyber i jeszcze siê w nich za bardzo nie orientujê
Dusza
Tego typu maski wykonywane s± najczê¶ciej z lateksu b±d¼ te¿ jakiego¶ rodzaju skóry odpowiednio przyozdobionego.
Je¶li chodzi o mnie, nie tworzê od podstaw gogli oraz masek, bazujê ju¿ na gotowych komponentach. Zajmujê g³ównie ozdabianiem, dodawaniem dodatków, wzorów, malowaniem i modyfikowaniem tych rzeczy.
Zupe³nie od podstaw wykonywa³em natomiast rêkawice typu gauntlet, które równie¿ przedstawione s± na stronie. W tym wypadku najtrudniejsz± czynno¶ci± by³o zdobycie wszystkich potrzebnych materia³ów, tym bardziej, ¿e w³a¶ciwie na pocz±tku nie wiedzia³em co tak naprawdê bêdzie potrzebne. Mia³em pewien pomys³, który chcia³em zrealizowaæ. Po skompletowaniu wszystkiego zabra³em siê do pracy i co¶ z tego wysz³o. Stwierdzi³em wiêc, ¿e mogê zrobiæ kolejny gad¿et, wiêc zrobi³em i tak trwa to do dzi¶. Kompletowanie dodatków trwa czasem do¶æ d³ugo, jak i samo wykonanie, ale efekt koñcowy zazwyczaj rekompensuje ten czas
A maj± jak±¶ formê/stela¿ na której siê ow± skórê/ lateks rozmieszcza? Czy wystarczy po prostu odpowiednio wyci±æ tworzywo i zszyæ w odpowiednim miejscu? Mam w domu nieco eko-skórki, na tak± maskê by mi chyba wystarczy³o tylko nie za bardzo wiem czy podo³am.
Dusza
Samo wyciêcie tworzywa raczej nie wystarczy. Trzeba by je jako¶ podtrzymaæ. Mo¿esz np. spróbowaæ z któr±¶ z takich masek:
http://www.tradetec.pl/images/MASKADUZA … RKIEMd.jpg
http://insignet.home.pl/bhpart/image_fu … prod_id=43
http://allegro.i-can.pl/2/593E4175-5A14 … 7560A.JPEG
Maski te s± ju¿ odpowiednio wyprofilowane i ukszta³towane. Na tak± maskê mog³aby¶ naszyæ skórê i na pewno by siê trzyma³a. Najlepiej wybraæ "czyst±" maskê (co¶ takiego jak w 2 linku), tzn. bez ¿adnych otworów czy te¿ poch³aniaczy, aby skóra nigdzie nie odstawa³a. W linku, który poda³a¶ te¿ widaæ szwy po bokach, wygl±da na to, ¿e ten zielony materia³ jest równie¿ naszywany. Oczywi¶cie wtedy po wewnêtrznej stronie maska pozosta³aby bia³a, ale zawsze mo¿na j± pomalowaæ.
My¶lê, ¿e jak najbardziej da siê to zrobiæ.
Wygnany
ooo Witaj !
znam nawet 2 os co kupi³y gogle u cb na allegoro trzeba przyznaæ wychodzi ci to zaiscie epicko na pewno taniej i s± bardzo nietypowe a o to chodzi
chcia³ bym zapytaæ gdzie i w jakiej cenie mo¿na kupiæ ta bazê która przerabiasz to jest chyba tworzywo, pytam bo chcia³ bym zrobiæ sobie owe oprzyrz±dowanie jak najtañszym kosztem najbardzie podobaj± mi siê typowe korpusy z aluminium ale cu¿ nawet wersja bazowa wyno¶i jakie¶ 100 zl przez to ¿e s± sprowadzane mo¿e jest jaki¶ polski producent np gogli spawalniczych tego kroju, my¶la³em ju¿ o kupowaniu jaki¶ z³±czek hydra³licznyh gwintownych rurek ale watpie rzebym to mlotkiem i no¿em po³±czy³ jak to jest w domowych warunkach i zapewne za ciê¿kie by to by³o i spada³o z ³ba, jedynie odlanie aluminium by wchodzi³o w gre ale nie mam mo¿liwo¶ci uzyskania 600 ? stopni bodaj¿e a u tokarza hmm wydal bym pewnie jeszcze wiêcej ;
Furja - co do takiej maski to w zasadzie do¶c prosta sprawa kupujesz jak±s lepsz± jak najsztywniejsz± dopasowana do ciebie maske hirurgiczn± usuwasz zawur to niebieskie co¶ zazwyczaj mozna zakleic otwur albo zostawic potem morzna tam co¶ wlo¿yæ, najlepiej u dolu maski wyci±c 2 otwory podlu¿ne po obu stronach zeby muc oddychaæ 0,5 cm na 2,3 cm np
potem wystarczy dokladnie pomalowaæ j± ca³± np czarnym sprayem tak rzeby nasiak³o dodatkowo j± usztywni po wyshniêciu jakies wzorki mozesz sobie zaklei najlepiej ta¶m± izolacyjn± potem sprayem psikasz w dowolnym kolorze zewnêtrzna strone wysyha odklejasz ta¶me i gotowe wykoñczenie bêdzie nieco matowe,,, albo pendzlem pomalowaæ farb± -jk±¶ ciagliw± z lateksem nie znam sie napewno jest cos takiego moze do drewna i po nalozeniu z 2 warstw powino byc g³atkie i swiec±ce radze jakies elastyczbiejsze farby bo inaczej przy zginau moga sie kruszyc lub szkielet z drutu i obszyc sobie ta skurk± : milej zabawy, jeste¶ gothem a goth potrafi tak¿e wierze ¿e sobie poradzisz
xmehanoid a z czego robisz maski typu respirator ? to zn chodzi mi o te typu filtro - pohlaniacz p gaz nie hirurgiczne
oo napotka³e¶ si moze na jaki¶ uklad umozliwiaj±cy zasilenie 4-7 diod led standardowych to jest hyba 9 v jedna
mam taki pomys³
hcialbym w goglach uzyskac efekt taiego jakby plomienia czyli np 3 diody czerone swiatlo stale i 2 migajace ¿u³te troche foli bombelkowej czy pleksi zeby zalamaæ ¶wiatlo i ok tylko niewiem jk ta elektronike wykolowac oo w³a¶nie lampka rowerowa masz kolejny pomys³ nie obra¿e sie jak nawet sobie zrobisz cos podobnego
Ostatnio edytowany przez CyberToxica (2012-06-22 04:28:46)
Dusza
Witaj,
Baza któr± wykorzystujê do tworzenia gogli to gogle spawalnicze. Wykonane s± one z twardego tworzywa przypominaj±cego plastik lecz znacznie mocniejszego. Je¶li chodzi o gogle w aluminiowej oprawie, to tak jak piszesz s± one do¶æ drogie, dlatego te¿ przerabianie ich nie jest zbyt op³acalne. Za to stalowa oprawa dodaje im bardzo oryginalnego wygl±du . Wydaje mi siê, ¿e samodzielnie nie wykona siê takich gogli, a je¶li nawet siê uda, to nie bêd± one tak dobrze wykonane jak oryginalne kupione. Je¿eli kogo¶ interesuj± tego typu to chyba lepiej kupiæ ju¿ gotow± przerobion± parê. Problemem jest jednak ich dostêpno¶æ w Polsce, gdy¿ wiele z modeli oferowanych jest jedynie na zagranicznych serwisach. Dodaj±c do tego koszty przesy³ki, otrzymamy kwotê raczej na pewno przekraczaj±c± 100z³.
Je¶li chodzi o maski to przerabiam jedynie takie z dwoma poch³aniaczami. Z jednym poch³aniaczej oraz innych modeli niestety nie mam.
Co do uk³adu zasilaj±cego, sam zastanawia³em siê kiedy¶ czy nie spróbowaæ pobawiæ siê w do³±czenie diód do maski, ¿eby mog³a ¶wieciæ, ale ostatecznie zrezygnowa³em. Nie chcia³o mi siê kompletowaæ czê¶ci, bo i tak nie wiem czy co¶ by z tego wysz³o . Lampka rowerowa, hmm, ciekawy pomys³. Tylko tam s± zazwyczaj jednokolorowe diody. Mo¿e jakie¶ ¶wiate³ka z allegro albo zabawki/breloki ¶wiec±ce w kilku kolorach? Mia³em kiedy¶ co¶ takiego:
http://allegro.pl/laser-na-imprezy-tech … 16010.html
Tylko nie pamiêtam czy te ¶wiate³ka zmienia³y kolor czy ¶wieci³y jednolitym ¶wiat³em. Wiem, ¿e by³y bardzo lekkie i da³oby siê je przymocowaæ do gogli . Najlepiej jakby¶ znalaz³ jakie¶ ma³e ¶wiate³ko zmieniaj±ce kolor, które by³oby zasilane ma³± bateryjk±, ¿eby by³o lekkie i da³o siê ³atwo przymocowaæ albo przykleiæ do gogli.
¯yczê powodzenia!
Pozdrawiam,
xmechanoid
Dusza
Sama tworze cybergogle, nie s± mo¿e one takie zajebiste jak te za 150z³ i wiêcej ale speniaj±c moje wymagania i kosztuj± nieca³e 10 z³ ^^ i nawet zacnie wygladaj±.
Dusza
Praktycznie mo¿na zrobiæ ze wszystkiego co jest w domu xD i tez tanio wyniesie..xD