• Index
  •  » Hobby
  •  » Varukowy k±cik kulinarny ;].

#1 2012-07-19 20:08:21

 Varuka

Dziadek

Zarejestrowany: 2012-07-06
Posty: 822
Punktów :   

Varukowy k±cik kulinarny ;].

Skoro hobby, to hobby, a moim (miêdzy innymi) jest przygotowywanie jedzenia, czym zajmujê siê ju¿... wow (!), tak d³ugo, ¿e a¿ wstyd siê przyznaæ. A poniewa¿ jedzenie to bardzo 'spo³eczna' czynno¶æ, a przynajmniej tak± byæ powinna, dlatego postanowi³em, ¿e podzielê siê swoimi przepisami, spostrze¿eniami, wiedz± itp. Oczywi¶cie, liczê na wymianê pogl±dów, sekretnych receptur itp. z Waszej strony. Mile widziane opinie, je¶li zdecydujecie siê co¶ z moich propozycji przygotowaæ, a tak¿e ró¿ne pomys³y etc. etc. Na pewno sporo bêdzie tu kuchni w³oskiej, tajskiej, japoñskiej i meksykañskiej, bo to s± moje ulubione klimaty kulinarne. Nie ukrywam, ¿e wkradnie siê tak¿e kilka autorskich pomys³ów, czy moich w³asnych wariacji na punkcie jakiego¶ dania. Ka¿de postaram siê jako¶ opisaæ s³owem wstêpu i skleciæ resztê w taki sposób, ¿eby czyta³o siê ciekawie i dawa³o jaki¶ obraz finalnego efektu. Uff, mam nadziejê, ¿e mi siê to uda W miarê mo¿liwo¶ci postaram siê zamieszczaæ zdjêcia gotowych potraw.

Na pierwszy ogieñ, co¶ lekko zahaczaj±cego o w³oskie smaki, jednak jest to danie czysto mojego autorstwa. Kiedy¶ próbowa³em czego¶ podobnego w jednym z pobliskich klubów, postanowi³em jednak dostosowaæ przepis do swojego smaku i gustu. Wielokrotnie robi³em to danie na ró¿ne przyjêcia, spotkania i muszê przyznaæ, ¿e smakuje wszystkim, choæ do najl¿ejszych nie nale¿y. Do dzie³a!

ZIELONE TAGLIATELLE W SOSIE Z SERA PLE¦NIOWEGO ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Czas: 2/5 *** Koszt: 2,5/5 *** Trudno¶æ: 2/5

Ingrediencje (kocham to s³owo ):

Makaron typu tagliatelle - najlepiej, gdyby by³ koloru zielonego, czyli barwiony szpinakiem (mo¿na taki dostaæ w dobrych delikatesach), ale nada siê te¿ penne, fussili. Oby nie nitki, czy muszelki, bo taka pasta siê niestety nie sprawdzi...
Ser ple¶niowy - zwyk³y camembert np. Turka bêdzie idealny, chodzi o nadanie faktury sosowi, jednak zalecam zaopatrzenie siê równie¿ w ser typu Gorgonzola, je¶li macie mo¿liwo¶æ. Jest ostry, ma intensywny smak, ale dla mnie w tym daniu jest nieodzowny.
¦mietana 18% t³. - jedno opakowanie wystarczy, dla osób bardzo dbaj±cych o liniê (oj tam, czasem mo¿na zgrzeszyæ ) odpowiednio tyle samo mleka.
Szpinak ¶wie¿y - ¶wie¿y najlepszy. Do¶æ sporo.
Miêso z kurczaka - filecior z piersi (po³owa jest ok.), ale poleca³bym filety z udek, bez skory, s± smaczniejsze, bardziej soczyste i ka¿dy got wola³by w³a¶nie takie Wegetarianie mog± pomin±æ!
Suszone pomidory - zwyczajne, ze s³oika, w oliwie. Nothing to add.
Mas³o
Oliwa
Czosnek - niewiele, 1-2 niedu¿e zêbiszcza
Ga³ka muszkato³owa - odrobina, to 'paskudztwo' w du¿ych ilo¶ciach jest halucynogenne
Sól i pieprz
Ulubione zio³a do dekoracji - dla bajeru, je¶li chcemy ³adnie udekorowaæ nasz± potrawê, ¿eby np. komu¶ zaimponowaæ...

Przepis:
Podajê w punktach, ³atwiej wtedy jest siê po³apaæ. Jedyna trudno¶æ tego przepisu polega na tym, ¿e powinni¶my robiæ kilka rzeczy jednocze¶nie. Nie s± one trudne, ale w³a¶nie symultaniczne traktowanie naszych sk³adników jest kluczem do tego, ¿eby¶my wszystko mieli ciep³e i gotowe do podania w tym samym czasie

Przygotowanie: siekamy nasze miêso w kostkê, let's say 1cm x 1cm, oprószamy sol± i pieprzem i tyle. Pomidory suszone kroimy na cieniutkie paseczki w szerz i odk³adamy na bok.

1. Zaczynamy od camemberta. Rozpakowujemy i ostrym no¿em pozbawiamy go bia³ej, twardej skorki. Powinien nam zostaæ tylko pachn±cy, ¿ó³ty mi±¿sz. Je¶li mamy gorgonzolê, kruszymy trochê (1/5 w stosunku do camemberta, mo¿na wiêcej, je¶li siê lubi) i odk³adamy na bok.

2. W niewielkim rondelku rozgrzewamy ¶mietanê/mleko tak, aby niemal zawrza³a (uwaga, ¿eby nie przypaliæ - czêsto mieszamy!) i kiedy ju¿ bêdzie gor±ca wrzucamy do ¶rodka nasze sery i redukuj±c ogieñ do minimum, rozpuszczamy sery, które za  jaki¶ czas stworz± nam bazê sosu.

3. W tym samym czasie rozpuszczamy na patelni trochê mas³a (mo¿na dodaæ odrobinê oliwy, ¿eby siê nie przypali³o, taka sztuczka ), wrzucamy czosnek i umyty szpinak w li¶ciach, blanszujemy - powinien straciæ ca³± swoj± objêto¶æ i zredukowaæ siê do formy bardzo 'oklap³ych' li¶ci, przyprawiamy do smaku sol± (nie za du¿o! odrobinka!), pieprzem i ma³± szczypt± ga³ki muszkato³owej (to klasyczny sposób na przygotowanie szpinaku, najprostszy i najczê¶ciej stosowany). Generalnie powinni¶my pozbyæ siê ca³ej wilgoci z patelni. Po przygotowaniu szpinaku, wrzucamy go do gotowego ¶mietanowo-serowego sosu. Utrzymujemy sos w odpowiedniej temperaturze na najmniejszym ogniu, czêsto mieszaj±c.

4. W miêdzyczasie gotujemy w lekko osolonej wodziemakaron al dente (nie rozgotowujemy ca³kiem, powinien byæ delikatnie twardawy), odcedzamy, ale N I E przelewamy zimn± wod± - to powoduje, ¿e usuwa siê naturalny krochmal z makaronu i pozniej sos siê do niego nie klei. Ma byæ bosko-w³osko przygotowany

5. Na sam koniec, na mocno rozgrzanym t³uszczu, przez oko³o minutkê, przesma¿amy kurc¿êciê (powinno byæ ¶ciête, czyli bia³e na zewn±trz i w ¶rodku, ale soczyste), ods±czamy.

6. Pope³niamy potrawê, czyli: Na talerz wyk³adamy makaron w zgrabn±, sp³aszczon± kupkê (mo¿na w ¶rodku zrobiæ lekkie zag³êbienie), na który wyk³adamy porcjê miêsa wg uznania. Ca³o¶æ do¶æ obficie polewamy naszym sosem ze szpinakiem, a to wszystko posypujemy czerwoniutkimi pomidorami suszonymi, ¿eby z³amaæ kolor naszej potrawy, plus ew. dekorujemy wspomnianymi zio³ami, np. ga³±zk± bazylii.

Proste prawda?

ENJOY!

Varuka

Ostatnio edytowany przez Varuka (2013-01-25 13:12:17)


I am mad man ...

Offline

 

#2 2012-07-19 21:46:06

Murder_Leader

Przeklêty

Spytaj
Zarejestrowany: 2012-06-14
Posty: 797
Punktów :   

Re: Varukowy k±cik kulinarny ;].

Zrobi³am siê g³odna...
Chyba po powrocie z FSM spróbujê to zrobiæ ^^

Offline

 

#3 2012-07-20 19:46:12

 Varuka

Dziadek

Zarejestrowany: 2012-07-06
Posty: 822
Punktów :   

Re: Varukowy k±cik kulinarny ;].

Hej again! Wczoraj by³o troszkê skomplikowane, dzi¶ przedstawiam przepis do bólu prosty, ale w o zadziwiaj±co zaskakuj±cym efekcie Jest to lekka wariacja na temat kuchni wietnamskiej, której nauczy³a mnie moja przyjació³ka. Potrzebujemy dos³ownie(!) kilku sk³adników, a gwarantujê, ¿e wszyscy bêd± Was pytaæ, co zrobili¶cie, ¿e ten kurczak smakuje tak wy¶mienicie Jest to moja obowi±zkowa pozycja na niewielkie imprezy, jedzonko, które zazwyczaj znika ze sto³u jako pierwsze BBez zbêdnego gadania, numero duo:

S£ODKIE SKRZYDE£KA!

Czas: 1,5/5 *** Koszt: 1/5 *** Trudno¶æ: 1,5/5

Ingrediencje:

Skrzyde³ka z kurczaka - 10 sztuk / 0,5kg - standardowa porcja na 2-3 osoby
Sos sojowy - najlepiej oryginalny japoñski Kikkoman (best in the world), ale w najgorszym wypadku, wietnamski Tao Tao te¿ da radê. Je¶li macie oba, mo¿na obu u¿yæ.
Cukier - zwyczajny, bia³y kryszta³
Miód - zwyczajny, naturalny, (NIE sztuczny!) wielokwiatowy, lipowy itp. Nie ciemny jak np. gryczany.
Tyle! Mówi³em, ¿e bêdzie oszczêdnie i ³atwo? Uwierzcie, bêdzie super

Przepis:
1. Sprawiamy skrzyde³ka, czyli odcinamy lotki w miejscu stawu, je¶li trzeba, pozbywamy siê nadmiaru pierza (czasem trzeba opaliæ delikatnie, zale¿y jak potraktowano je u rze¿nika).
2. Rozgrzewamy patelniê, do dosyæ wysokiej temperatury, redukujemy ogieñ do medium-low (co¶ pomiêdzy ¶rednim, a ma³ym) i wsypujemy 3 ³y¿ki cukru. Rozpuszczamy i robimy karmel.
3. Kiedy cukier przejdzie w stan p³ynny i zacznie zmieniaæ barwê na br±zow± (a wiêc siê przypalaæ), to znaczy ¿e jest gotowy. Ostro¿nie wlewamy na patelniê (uwaga, cukier ma bardzo wysok± temperaturê wrzenia, broñ Bo¿e dotykaæ jak±kolwiek czê¶ci± cia³a!) pó³ butelki sosu sojowego, czyli jakie¶ 100ml. Powinien w ca³o¶ci pokryæ dno patelni i cukier - podajê warto¶ci szacunkowe, ja to robiê 'na oko', kwestia praktyki. Temperatura cukru spadnie i zacznie siê on krystalizowaæ, przywieraæ do dna i do Waszej ³y¿ki, don't worry, tak ma byæ
4. Wk³adamy na patelnie kurczaczki - w ten sposób, ¿eby ka¿de styka³o siê z dnem patelni, mo¿e byæ gêsto, ale, ¿adne nie mo¿e le¿eæ na drugim, ile wejdzie, zale¿y od Waszych utensyliów.
5. Zmniejszamy odrobinê temperaturê, cukier powinien ponownie zacz±æ siê rozpuszczaæ (spalili¶my go wcze¶niej dla dymnego karmelowego posmaku). Po kilku minutach dodajemy do sosu 1-2 ³y¿ki miodu, który równie¿ rozpu¶ci siê w sosie.
6. Teraz najtrudniejsze - kontrolujemy, co dzieje siê na patelni - co kilka minut przewracamy kurczaki. W miarê jak sos sojowy bêdzie siê redukowa³, sos bêdzie stawa³ siê coraz gêstszy i zacznie oblepiaæ skrzyde³ka. Najwa¿niejsze, ¿eby nie doprowadziæ do spalenia skórek na kurczaku (odrobinê mo¿e siê sczerniæ, ale tylko odrobinê).
7. Kiedy sos stanie siê gêsty i bêdzie siê ci±gn±æ, kurczak jest gotowy. Powinno to zaj±æ 20+ minut.Zdejmujemy skrzyd³a z patelni, podajemy na bia³ym ry¿u, udekorowane ¶wie¿± kolendr±. Kurczaki s± wyborne, zarówno na gor±co, jak i na zimno. Mo¿na je¶æ same, je¶li kto¶ lubi. Pozosta³y na patelni gêsty sos mo¿na u¿yæ do maczania w nim chlebka

Trudn± spraw± jest oszacowanie proporcji. Raczej trudno jest przes³odziæ, natomiast je¶li u¿ywacie sosu Tao Tao, ³atwo sprawiæ, ¿e kurczak bêdzie zbyt gorzki, bo dodamy za du¿o sosu sojowego. Raz mi siê to przydarzy³o. Proporcje na pewno wyliczycie sobie pod siebie Te które poda³em powinny byæ ok. Gdyby co¶ sz³o nie tak, zwiêkszcie ilo¶æ sosu lub cukru. WA¯NIE: nie dodajemy soli, pieprzu, nic ponad to, co napisa³em.

ENJOY!

Varuka

Next time: co¶ zdrowszego - mus z avocado z krewetkami, a potem... hmm, mo¿e co¶ meksykañskiego? Je¶li macie na co¶ smak, postaram siê sprostaæ

Ostatnio edytowany przez Varuka (2013-01-25 13:12:39)


I am mad man ...

Offline

 

#4 2012-08-03 22:20:35

 Varuka

Dziadek

Zarejestrowany: 2012-07-06
Posty: 822
Punktów :   

Re: Varukowy k±cik kulinarny ;].

W³a¶nie siê zastanawiam, co by tu wrzuciæ... Chiñskie piero¿ki, japoñskie curry, a mo¿e meksykañsk± sa³atkê z surowej ryby (ceviche)? Do jutra siê zdecydujê i podam kolejny przepis. Stay in touch!


I am mad man ...

Offline

 

#5 2012-08-30 09:16:46

 Varuka

Dziadek

Zarejestrowany: 2012-07-06
Posty: 822
Punktów :   

Re: Varukowy k±cik kulinarny ;].

Troszkê siê opu¶ci³em, ale wkrótce (dzi¶, jutro?) bêdzie kolejny odcinek i zdecydowa³em ju¿ co wrzucê: seczuañskie danie, które pozna³em w mojej restauracji na Islandii, mianowicie kurczak Kung Pao

Bêdzie prosto i ostro!


I am mad man ...

Offline

 

#6 2012-08-30 19:42:44

Sasha

Gość

Re: Varukowy k±cik kulinarny ;].

No ja mam nadziejê, ¿e bêdzie ci±g dalszy Bo nie mam pomys³ów co pichciæ w kuchni, a gotowaæ kocham <3

 

#7 2012-08-30 20:31:46

orkov

Potêpiony

Zarejestrowany: 2010-10-30
Posty: 468
Punktów :   

Re: Varukowy k±cik kulinarny ;].

Daj takie co¶, ¿eby by³o ³atwe;D Hm, i to japoñskie curry brzmi przepysznie...

Offline

 

#8 2012-08-30 20:39:53

Sasha

Gość

Re: Varukowy k±cik kulinarny ;].

Japoñskie curry jest banalne, ale te chiñskie piero¿ki ... tak apetycznie siê nazywaj±

 

#9 2012-08-30 21:23:01

orkov

Potêpiony

Zarejestrowany: 2010-10-30
Posty: 468
Punktów :   

Re: Varukowy k±cik kulinarny ;].

To poproszê obydwa przepisy:)

Offline

 

#10 2012-08-30 21:24:33

 â€œâ€œshou“““†

Spec od zadawania mêcz±cych pytañ i przepalania grza³ek do e-petów

47072465
Skąd: mam g³owê?
Zarejestrowany: 2010-12-18
Posty: 2107
Punktów :   

Re: Varukowy k±cik kulinarny ;].

Ja równie¿ ♥


http://24.media.tumblr.com/438c1c82380b8d54f7b29c871e90f2c0/tumblr_mheo3iHfET1r6hoj2o1_250.gif http://31.media.tumblr.com/771542ac8a1ea0a77600f7b73ea56d48/tumblr_mheo3iHfET1r6hoj2o2_250.gif

Offline

 

#11 2012-08-31 10:23:40

 Varuka

Dziadek

Zarejestrowany: 2012-07-06
Posty: 822
Punktów :   

Re: Varukowy k±cik kulinarny ;].

No wiêc przychylam siê do pro¶by i pomimo, ¿e napisa³em co¶ innego, wrzucam przepis na Jiaozi, czyli chiñskie piero¿ki! Choæ technik przygotowania jest kilka (mam tu na my¶li preparowanie termiczne), bo mo¿na zrobiæ na parze, z wody i tak dalej, to nie bêdê pisa³ o wszystkich, podam swoj± propozycjê, a dalej mo¿ecie eksperymentowaæ sami Do dzie³a!

JIAOZI - CHIÑSKIE PIERO¯KI

Czas: 3/5 *** KOSZT: 2/5 *** Trudno¶æ: 2,5/5

Ingrediencje:

Na farsz:
wieprzowina mielona - paczka 400g da ca³kiem sporo piero¿ków, wybierajcie mo¿liwie najt³ustsz±
kapusta pekiñska - g³ówka to a¿ nadto
por
czosnek - na tê ilo¶æ miêsa 2 z±bki wystarcz±
¶wie¿y imbir - niedu¿y korzeñ bêdzie ok
jajko - kurze, nie strusie
chiñskie wino do gotowania - koniecznie! Niestety, bo to trudny do dostania sk³adnik, ALE jest wyj¶cie, na szczê¶cie - mo¿na u¿yæ bia³ego, wytrawnego sherry (polecam Osborne). Potrzebna zaledwie odrobina, 2 ³y¿ki.
olej sezamowy - koniecznie!
sos sojowy (mo¿e byæ jasny, albo czê¶æ jasnego, czê¶æ ciemnego)
sól, pieprz

Na ciasto:
m±ka pszenna (np. 450, we¼cie tak± jak na nasze pierogi)
sól
woda - gor±ca

Na sos:
sos sojowy
czarny ocet chiñski (np. ChinKiang, mo¿na dostaæ w sklepach typu Kuchnie ¦wiata)
czosnek
dymka
¶wie¿e chilli (mo¿na pomin±æ, ja uwielbiam)

Przepis:
1. Przygotowujemy ciasto. Bana³, ka¿dy wie jak zrobiæ, czyli m±ka, z dodatkiem odrobiny soli + gor±ca woda. Wyrabiamy za pomoc± drewnianego przyrz±du, nie ³apek, bo siê poparzycie Prawid³owe proporcje (zazwyczaj, bo to ró¿nie bywa) to jakie¶ 130ml na 150g m±ki, czasem trzeba lekko zmodyfikowaæ. Zostawiamy ciasto pod przykryciem, ¿eby odpoczê³o ok. 20min
2. Zabieramy siê za farsz. Do du¿ej michy wrzucamy miêsiwo, dodajemy pokrojon± drobno kapustê pekiñsk± (i zielone, i bia³e czê¶ci, bez najtwardszych spodów li¶ci) - objêto¶ciowo tyle samo ile miêsa oraz resztê sk³adników - drobno posiekany czosnek, spor± ³y¿kê imbiru, jajo i sherry. Mieszamy, dodajemy odrobinê oleju sezamowego, ostro¿nie z nim, bo to cholernie intensywne w smaku, nie wiêcej ni¿ 2 ³y¿ki. sos sojowy, sól i pieprz (na pocz±tek niewiele - próbujemy farszu i regulujemy smak Farsz powinien byæ do¶æ s³ony i intensywny w smaku, bo podczas gotowania straci troszkê mocy).
3. Dalej postêpujemy wg zasad jak przy naszych pierogach - wa³kujemy ciasto, dowoln± metod± porcjujemy, zawijamy farsz i voila Gotujemy kilka minut od wyp³yniêcia w osolonej wodzie. Ja zazwyczaj robiê to trochê krócej, studzê potem obsma¿am na z³oto - tak powinno siê je przygotowywaæ, takie s± najlepsze!!
4. Podajemy z sosem, który przygotowujemy w proporcjach 1 czê¶æ czarnego octu, 2 czê¶ci jasnego sosu sojowego do którego dodajemy drobniutko posiekany czosnek i/lub dymkê i chilli. Warto go podaæ w miseczkach obok, ¿eby mo¿na by³o sobie moczyæ piero¿ki.

Proste, prawda?

ENJOY

Yours, truly

Varuka

Ostatnio edytowany przez Varuka (2013-01-25 13:13:07)


I am mad man ...

Offline

 

#12 2012-08-31 10:44:49

Murder_Leader

Przeklêty

Spytaj
Zarejestrowany: 2012-06-14
Posty: 797
Punktów :   

Re: Varukowy k±cik kulinarny ;].

Jestem g³odna teraz ;(

Offline

 

#13 2012-09-15 19:58:36

 Apokalipse

Dusza

1196208
SkÄ…d: zachodniopomorskie
Zarejestrowany: 2012-09-15
Posty: 10
Punktów :   

Re: Varukowy k±cik kulinarny ;].

ciekawy k±cik:) te¿ lubiê gotowaæ i eksperymentowaæ w kuchni, wiêc czekam na ci±g dalszy przepisów
po za tym lubiê piec ró¿ne ciasta,babeczki itp.

Offline

 

#14 2012-09-26 07:38:19

 Varuka

Dziadek

Zarejestrowany: 2012-07-06
Posty: 822
Punktów :   

Re: Varukowy k±cik kulinarny ;].

By³o parê dni przerwy, ale poniewa¿ dzi¶ sam mam ochotê na co¶ zdrowego i leciutkiego zarazem, bez konieczno¶ci godzinnej zabawy w kuchni. Lubiê tê prost± przek±skê i dlatego postanowi³em siê ni± podzieliæ. Pierwszy raz mia³em okazjê próbowaæ jej we Francji, pó¼niej zacz±³em przygotowywaæ sam, delikatnie modyfikowaæ itp. Podajê przepis na bazow± wersjê, reszta nale¿y do Was. Tanio, prosto i smacznie:

MUS Z AWOKADO Z CZOSNKIEM I KREWETKAMI

Czas: 1/5 *** Koszt: 1,5/5 *** Trudno¶æ: 1/5

Ingrediencje:

Awokado, czyli smaczliwka inaczej - w zale¿no¶ci ile porcji chcecie przygotowaæ. Z jednego owocu wyjd± mniej wiêcej 2 porcje. Przy wybieraniu awokado w sklepie nale¿y zwróciæ uwagê ¿eby by³o do¶æ miêkkie, musi uginaæ siê lekko pod naciskiem palców, w przeciwnym razie bêdzie twarde i w³ókniste. Gdyby nie by³o dojrza³ych awokado mo¿na kupiæ te, które s±, nastêpnie zawin±æ je w gazetê i po³o¿yæ gdzie¶ w kuchni na dzieñ lub dwa, dojrzej± i bêd± dobre.
Krewetki - pojemniczek: zwyk³e, ma³e koktajlowe, najlepiej w zalewie, nie mro¿one
Natka pietruszki - pêczek is enough
Czosnek - 2 z±bki na... powiedzmy dwa awokado.
Pomidorki koktajlowe (albo zwyk³e) - do dekoracji
Sól, pieprz
Cytryna (a w³a¶ciwie sok)
Chipsy krewetkowe - te du¿e chiñskie, opcjonalnie dla "party version"

Przepis:
1. Delikatnie przecinamy awokado w pó³ (uwaga na pestkê), tak ¿eby nie uszkodziæ skórki. Wyjmujemy pestkê, wbjijaj±c w ni± nó¿ (nie sztychem, tylko ostr± czê¶ci± klingi) i przekrêcamy nó¿ - pestka sama wyjdzie. Potem ostro¿nie wygrzebujemy mi±¿sz z wnêtrza skórki, znów ¿eby jej nie uszkodziæ i wrzucamy go do jakiej¶ michy.
2. Mamy teraz dwie opcje: albo rozgniatamy mi±¿sz na g³adk± masê za pomoc± widelca (bêdzie wtedy bardziej naturalny, zostanie troszkê ma³ych grudek), albo miksujemy robotem na mus (ale te¿ nie za bardzo).
3. Dodajemy ods±czone krewetki i posiekan± natkê pietruszki, wedle uznania, ja dajê do¶æ sporo. Nastêpnie rozgnieciony, najlepiej przez praskê, czosnek i sól i pieprz do smaku, nie za du¿o, patrz punkt 4.!
4. Wszystko dok³adnie mieszamy. Na tym etapie awokado bêdzie jeszcze do¶æ md³e, ale fear not, bêdzie dobrze. Najlepiej skropiæ teraz awokado sokiem z cytryny, gdy¿ szarzeje w kontakcie z powietrzem, przykryæ jak±¶ foli± i wstawiæ do lodówki na godzinkê lub dwie. Mus z³apie smak soli i czosnku i nabierze charakteru. Po tym czasie, mieszamy go raz jeszcze i przek³adamy do naszych skórek-po³ówek, które zosta³y nam po krojeniu owoców (w wersji imprezowej ja nak³adam mus na ³ódeczki z czipsów krewetkowych wy³o¿onych li¶æmi sa³aty - fajna przek±ska). Dekorujemy pomidorkiem, natk± pietruszki i pa³aszujemy ze smakiem

ENJOY!

Yours truly,

Varuka

Ostatnio edytowany przez Varuka (2013-01-25 13:13:34)


I am mad man ...

Offline

 

#15 2012-10-03 16:34:13

 Varuka

Dziadek

Zarejestrowany: 2012-07-06
Posty: 822
Punktów :   

Re: Varukowy k±cik kulinarny ;].

co by tu wrzuciæ, hmm...


I am mad man ...

Offline

 
  • Index
  •  » Hobby
  •  » Varukowy k±cik kulinarny ;].

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi

[ Generated in 0.042 seconds, 6 queries executed ]


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.ehotelsreviews.com/accommodation-10889203-ja www.berlin-hotel.pl/hohenkirchen/de/-dydml/sv/ Procchio Hotel Samye - Best Hotel In Thimphu