Kusiciel
Za przyzwoleniem Elspeth zak³adam nowy temat, mam nadziejê, ¿e bardziej siê rozkrêci. Na razie zamie¶ci³em go w dziale inne, mo¿e pó¼niej zostanie przeniesiony.
Jak w temacie interesujecie siê anio³ami, macie swoich ulubionych anio³ów, a mo¿e obrali¶cie sobie jakiego¶ anio³a za swojego patrona i czy wierzycie w nie, jak wyobra¿acie sobie anio³a
Potêpiony
Ja jako rodzimowierca nie powinieném w nie wierzyæ, aczkolwiék jednak jako byt siê bardzo one spodoba³y. Nie wierzê, by mog³y mieæ ze mn± kontakt (jako z rodzimowierc±), ale z chrze¶cijanami - mog±.
Z anio³ów najbardziéj lubiê serefinów.
Lubê staros³owiañskie wyra¿enie o niech:
«Серафими Многоꙮчитїи» - jest tu u¿yta jedna z dziwniéjszech liter cyrylicy ;3
Gość
Samael napisał:
Jak w temacie interesujecie siê anio³ami, macie swoich ulubionych anio³ów, a mo¿e obrali¶cie sobie jakiego¶ anio³a za swojego patrona i czy wierzycie w nie, jak wyobra¿acie sobie anio³a
Dziêki Pismu ¦wiêtemu dowiadujemy siê, i¿ one istniej±, je¶li chodzi o patrona, nauczane jest i¿ ma siê anio³a stró¿a, wiêc patronem w sumie jest on, choæ du¿o daje np. modlitwa do Archanio³a Micha³a.
Je¶li chodzi o wyobra¿enie, to w Pi¶mie ¦w. s± opisy anio³ów, pojawiaj±cych siê np. przy pustym grobie Pana Jezusa, zwiastowaniu, itd. opieram siê w sumie na tych opisach. One s± w sumie duchami, pod t± postaci± pojawiaj± siê w historii zbawienia, a jak mog± wygl±daæ, pewnie dowiemy siê po przej¶ciu tam, gdzie i one ogl±daj± Boga.
Kusiciel
Ja sobie obra³em anio³a jest nim Samael, anio³ ¶mierci który sprzeniewyrzy³ siê Bogu i zosta³ wygnany, na S±dzie Ostatecznym razem z archanio³em Gabryjelem bêd± s±dziæ dusze zmar³ych, Gabryjel bêdzie jako obroñca, Samael jako oskar¿yciel, anio³y to byty duchowe które s³u¿± Bogu, nie które zbuntowa³y siê i zosta³y wygnane. Tak po za tematem wierzê nie tylko w to, ¿e s± anio³y, ale wierzê te¿, ¿e s± dusze zmar³ych w¶ród nas które nie rozwi±zali pewnych spraw tutaj na ziemi i siê jeszcze b³±kaj± na ziemi, i dlatego te¿ za te dusze siê modle przebywaj±c na cmentarzach. Na moim avatarze jest przedstawiony jeden z anio³ów wygnanych
Ostatnio edytowany przez Samael (2012-07-29 10:40:05)
Przeklêty
Niektórzy to z³o wcielone (bez z³a nie ma dobra có¿).
Ale co do anio³ów, to urzekaj± mnie Gabriel i Micha³ opisani w biblii ^^
Ja jak siê urodzi³am to dosta³am od swojej prababci obrazek z anio³em i noworodkiem Jest to mój anio³ stró¿, ale nie wiem jaki to anio³. Bardzo lubiê motywy anio³ów i bêdê bia³a takie obrazki w pokoju
Anio³y s± wiele razy opisywane w Biblii. Ja te¿ kiedy¶ dosta³am od babci obraz z Anio³em, który prowadzi dwoje dzieci. Zawsze podziwia³am tego anio³a i lubi³am na niego patrzeæ. Pod¶wiadomie sta³ siê on moim Anio³em Stró¿em i przewodnikiem. Bardzo lubiê anio³y. Czêsto je rysujê.
Przeklêty
Nauczono mnie, ¿e jest tak. I tak to widzê.
1. Serafiny przewodzi Metatron, prawdziwy wladca w Niebie o brylantowych skrzydlach, rowniez poczwórnych
2. Cherubiny przewodzi Gabriel o brylantowych skrzydlach, rowniez poczwornych
3. Trony czarne skrzydla, zawsze cztery, potezne i rozlozyste. Tronami przewodzi Zafikel, byly general Wojsk Anielskich, o¶lepiony przez Uriela w pierwszej wojnie niebiañskiej
4. Panowania (Dominacje) skrzydla snieznobiale, najczesciej cztery, ulozone w prosty krzyz, jedno nad drugim, i dwa po srodku po bokach
5. Potêgi (Moce, W³adze) o czerwonych, kilkukrotnie skladanych skrzydlach, rowniez zawsze jedna para, bardzo brutalny Chor, prawdziwe Zlo w Niebie, przewodzi im Michael (Bo Ktoz Inny jest jak Bog), Aniol Ognia
6. Cnoty - skrzyd³a brylantowe wrecz, przesliczne skrzydla, zawsze dwa, iskrzace sie w sloncu. Chorowi temu przewodzi Raphael, Aniol Powietrza, i podobo straszny zboczeniec
7. Zwierzchno¶æ (Ksiêstwa) skrzydla szarawe bardzo czesto, u silniejszych z nich pojawia sie czasem druga para, czesto rowniez skrzydla sa zupelnie czarne, przewodzi nimi Uriel, Aniol Ziemi
8. Archanio³owie skrzyd³a potezniejsze od anielskich, czesto wieksze od samych wlascicieli skrzydla, rozniez najczesciej biale lub kremowo-biale
9. Anio³owie ich skrzydla sa najczesciej biale, proste, pojedyncza para
10. Grigori, nazywane rowniez duchami anielskimi, bezcielesne, eteryczne istoty, ich skrzydla najczesciej sa niewidzialne, nawet jesli sami Grigori sie objawiaja
A ja napiszê co ja wiem:
Serafiny
Serafin oznacza "p³on±cy", poniewa¿ znajduj± siê one obok Tronu Boga, p³on± Mi³o¶ci± Boga. Pojawiaj± siê z sze¶cioma skrzyd³ami, dwa skrzyd³a przykrywaj± ich twarze, dwa okrywaj± ich stopy, a za pomoc± dwóch lataj±. ¦piewaj± wiecznie o ¦wiêto¶ci Boga. Nie pokazuj± siê ludziom poniewa¿ ich widok jest zbyt przera¿aj±cy (niektórzy nawet twierdz±, ¿e je¶li cz³owiek zobaczy³by serafina to wypali³oby mu oczy). Ich misj± jest nauczenie cz³owieka powrotu do Pierwotnego ¬ród³a ¯ycia.
Chór Serafinów tworzy: Vehuiah, Yeliel, Sitael, Elemiah, Mahasiah, Lelahel, Achaiah, Cahetel.
Regentem Chóru jest Metatron, który jest jedynym Anio³em niewchodz±cym do chóru.
Cherubiny
Pe³ne wiedzy bo¿ej. Maj± 2 pary skrzyde³.
Mylone z Amorami. Cherubini to nie oty³e niemowlaki ze skrzyd³ami, obwiniête w pieluchê, ze strza³ami mi³o¶ci i ³ukiem. Kiedy¶ broni³y wej¶cia do rajskiego ogrodu, teraz s± boskimi towarzyszami. Biblia, która wzmiankuje o cherubach oko³o 100 razy, przedstawia je zazwyczaj jako ogromne, hybrydowate istoty o orlich skrzyd³ach, ludzkich twarzach i tu³owiu na po³y lwa, na po³y wo³u. Posiadaj± pe³niê wiedzy, pe³niê m±dro¶ci i poznania. S± Mistrzami Zodiaków. Ucz± one nas u¶wiadamiania sobie ¶rodowiska. Nios± za sob± wiedzê, tre¶æ i m±dro¶æ.
S± stra¿nikami Boskiej M±dro¶ci.
W tej grupie wystêpuje: Haziel, Aladiah, Lauviah, Hahaiah, Yezalel, Mebahel, Hariel, Hekamiah.
Trony
S± wyj±tkowo pos³uszne. Trony s± jakby czê¶ci± Karmy, i dopóki nie przejdziemy wszystkich do¶wiadczeñ- koniecznych do o¶wiecenia duszy, dopóty nie pozwol± nam przekroczyæ bram.
Dziewi±tkê Anio³ów stanowi±: Lauviah, Caliel, Leuviah, Pahaliah, Nelchael, Yeiayel, Melahel, Hahuiah.
Dominacje
Reguluj± anielskie obowi±zki. Anio³owie tego Chóru s± energiczne, aktywne i mêskie.
Do grupy Anio³ów nale¿±: Nith-Haiah, Haaiah, Yeratel, Seheiah, Reiyel, Omael, Lekabel, Vasariah.
Moce (w³adze)
Powstrzymuj± wysi³ki anio³ów. Chór ten posiada olbrzymi± si³ê. Ich zadaniem jest dogl±danie spe³nienia rozkazów, poleceñ wydawanych przez inne chóry Anielskie. Uwalniaj± cz³owieka od zbêdnego balastu, jakim zajmuj± siê w ¿yciu. Pomagaj± w chwilach zw±tpienia, daj±c impuls do dzia³ania.
Anio³ami chóru s±: Yehuiah, Lehahiah, Khavaquiah, Menadel, Aniel, Haamiah, Rehael i Yeiazel.
Cnoty
Przypisuje siê im moc czynienia cudów. Pomagaj± nam w odnalezieniu naszej to¿samo¶ci. Dziêki nim zdajemy sobie sprawê kim tak naprawdê jeste¶my.
W tym chórze jest: Hahahel, Mikael, Veuliah, Yelahiah, Sealiah, Ariel, Asaliah, Mihael.
Zwierzchno¶æ (ksiêstwa)
Kieruj±ce pañstwami i narodami.
W gronie Anio³ów Ksiêstw znajduje siê: Vehuel, Daniel, Hahasiah, Imamiah, Nanael, Nithael, Mebahiah i Poyel.
Archanio³owie
Spe³niaj± najwa¿niejsze zadania. Jedna para skrzyde³.S± ulubieñcami Boga i pos³añcami wiedzy. Zrozumienia ¿ycia ucz± nas w³a¶nie Archanio³owie. My postrzegamy ¶wiat pod wzglêdem fizyczno¶ci oni ucz± nas tez duchowo¶ci w ¿yciu.
W chórze jest: Nemamiah, Yeyalel, Harahel, Mitzrael, Umabel, Jah-Hel, Anauel i Mehiel.
Anio³owie (stró¿e)
Opiekunowie. Jedna para skrzyde³.
- Anio³y my¶l± (Ewangelia wg ¶w. Mateusza 8:29; 2 List ¶w. Paw³a do Koryntian 11:3; 1 List ¶w. Piotra 1:12)
- Posiadaj± emocje (Ewangelia wg ¶w. £ukasza 2:13, List ¶w. Jakuba 2:19; Ksiêga Apokalipsy 12:17)
- Maj± wolê (Ewangelia wg ¶w. £ukasza 8:28-31; 2 List ¶w. Paw³a do Tymoteusza 2:26; List ¶w. Judy 6).
-Wiedza, jak± maj± anio³y, jest ograniczona do sfery duchowej, gdy¿ anio³y s± stworzone przez Boga. Oznacza to, ¿e nie wiedz± wszystkiego, co wie Bóg (Ewangelia wg ¶w. Mateusza 24:36)
- Choæ maj± wolê, anio³y s±, podobnie jak inne stworzenia, poddane Bo¿ej woli. (List ¶w. Paw³a do Hebrajczyków 1:14).”
- Nie maj± materialnej postaci (gdzie¶ mia³am fragment, ale zgubi³am, wybaczcie)
Pisa³am to parê lat temu, wiêc byæ mo¿e co¶ pokrêci³am. A je¶li chodzi o anio³y nale¿±ce do chórów, które wpisa³am to nie s± to wszystkie anio³y, ale na pewno wszystkie o których wiem.
Ostatnio te¿ odkry³am co¶ ciekawego. Otó¿ nigdzie w Biblii nie jest napisane, ¿e Lucyfer przej±³ w³adzê nad piek³em. A Lucyfera i Szatana traktuje siê jako dwie ró¿ne postacie. Podobno kiedy¶ kto¶ siê pomyli³ w czytaniu (lub t³umaczeniu) i przez to w ko¶cio³ach s±dzono i¿ to Lucyfer jest w³adc± piekie³. No i tak siê przyjê³o.
Lonely.Day i Kali
Dziêki za przedstawienie mi tematu anio³ów z wygl±du oraz zachowania i obowi±zków. Szczerze to nigdy jako¶ w ten sposób siê nimi nie interesowa³am. Po stworzeni tego w±tku chcia³am co¶ wiedzieæ, a szukanie tego w necie napewno zaje³o mi sporo czasu .
Kali
S± czterej tzn. piekielni ksi±¿êta.
Szatan - z heb. jest w³adc± ognia
Lucyfer - z ³ac. On przyniós³ ¶wiat³o, jest tak¿e symbolem powietrza
Belial - z heb. On nie ma pana, jest niezale¿ny i niegodzi siê ze ¶wiatem
Lewiatan - z heb. to w±¿ z g³êbin, jest sumbolem morza
Ka¿dy z nich jest symbolem jednego z czterech kierunków ¶wiata, co oznacze ¿e "Pan z³a" jest wszêdzie.
Takie jest moje zdanie, napisane do¶æ krótko.
Ostatnio edytowany przez Alice409 (2012-08-26 11:44:41)
Przeklêty
Kali, Alice dziêkujê
Fajnie wiedzieæ ^^
Wierzê w anio³y, podobnie jak i w demony. Przedstawiciele dwóch przeciwnych frakcji ¶wiadomo¶ci. Ludzie, w zale¿no¶ci, od swych zapatrywañ na ¶wiat, merytoryki rozumowania, maj± swojego anio³a stró¿a, lub demona opiekuñczego. Dla mnie to oczywiste. T± tematyk± zajmujê siê poniek±d, czêsto dyskutuj±c o tym z przyjació³mi. Wielu z nich miewa doznania, ¶wiadcz±ce o istnieniu w ich pobli¿u istoty naprzyrodzonej. Ja mam podobnie i wiem, ¿e osobi¶cie posiadam demona opiekuñczego. Mam na to dowody. Zarówno te namacalne jak i zupe³nie teoretyczne.
Swoj± drog±, rozgl±dam siê tak po tematach i szukam czego¶, gdzie by zmie¶ciæ, d³u¿sze i szerzej pojête, rozwa¿ania na temat snów, wizji sennych, proroctw, a nawet obecno¶ci istot nadprzyrodzonych w tak zwanym pó³¶nie. Powiedzmy, ¿e to mój temat.
To odpowiednik anio³a stró¿a. Z moich obserwacji wynika jednak, ¿e anio³y s± na swój sposób silniejsze od demonów. To oczywi¶cie tylko teoria. Ka¿dy mo¿e mieæ na to inne spojrzenie i za swój sposób rozrózniaæ plusy i minusy obu istot. Anio³ stró¿, przede wszystkim dysponuje w³asnym kodeksem zachowañ. Mo¿e wiêc wp³ywaæ na nasze poczynania, ochroniæ przed czym¶, odsun±c od niew³a¶ciwych poczynañ. Ma sumienie i to na nim bazuje. I tu podam przyk³ad, mam znajomego, który podczas jednej z imprez, zdradzony, przez swoj± dziewczynê, wpad³ w sza³, rzuca³ siê i wariowa³, chcia³ uciekaæ, biec do domu i zapowiada³, ¿e pope³ni samobójstwo. Wszyscy wpadli w panikê, tylko nie ja. Nie zatrzymywa³em go. Znajomi mieli mi za z³e, ¿e nie mam serca itd. Ale on opowiada³ mi kiedy¶ o postaci, któr± czuje gdy ¶pi. Wiedzia³em, ¿e ma anio³a stró¿a. Rzeczywi¶cie wyrwa³ siê wtedy i pojecha³ do domu. Tak, istotnie, chcia³ sobie podci±æ ¿y³y, gdy zadzwoni³ telefon...to by³ jego ojciec, który nie odzywa³ siê od ponad roku. Dlaczego akurat wtedy? No w³a¶nie, dzia³anie anio³a. Dlatego by³em o niego spokojny.
Demon opiekuñczy, w przeciwieñstwie do anio³a, nie posiada w³asnej woli. Nie mo¿e wp³ywaæ na losy i poczynania swojego w³a¶ciciela. Nie ma w³asnego kodeksu postêpowania. Nie wie co jest dobre, a co z³e. Nie rozró¿nia te¿ co jest korzystne dla jego w³a¶ciciela, a co nie. Bazuje jedynie na g³êbokiej ludzkiej pod¶wiadomo¶ci i realizuje jej pragnienia wewnêtrzne, bez wzglêdu na konsekwencje. I tu podam przyk³ad mojej znajomej. Tamtego dnia siê z ni± spotka³em. Chcia³a ¿ebym by³ w pobli¿u, bo mia³a rozstawaæ siê wtedy ze swoim facetem, chcia³a bym by³ nieopodal, ¿eby j± wesprzeæ po tym wszystkim. Rzeczywi¶cie, rozstali siê, ona nie czu³a siê najlepiej, z³orzeczy³a mu paskudnie, wyzywa³a go i ¿yczy³a mu najgorzej. Przeklina³a go ca³± drogê do domu. Jak siê pó¼niej okaza³o, jej by³y ju¿ facet, wracaj±c do domu z tego spotkania zosta³ napadniêty, pobity i okradziony. Demon opiekuñczy zatem, realizuj±c jej pragnienie, sprowadzi³ na jej by³ego, niebezpieczeñstwo. To w³a¶nie umiej± demony.
Có¿ to jest dok³adnie to samo co ja u siebie nazywam mrocznym szczê¶ciem. Gdy komu¶ z³orzeczê, gdy kto¶ mnie wkurzy, jest moim wrogiem... nagle spotykaj± go dziwne zdarzenia. Ot Arogancka dziewczyna, która postanowi³a siê mnie doczepiæ, stoi i atakuje s³ownie. A nagle BAH, wyskoczy³ jej guzik, koszulka opad³a i zosta³a w staniku. £epek z którym mia³em utarczki w gimnazjum, kilka razy siê bili¶my. Na sylwestra sta³em w oknie, patrzê a on strzela na ulicy, nap³ynê³y negatywne my¶li a mu petarda wybuch³a w d³oni. Straci³ ca³y palec i pó³ drugiego. Takich przypadków mogê mno¿yæ, i niektóre mog± byæ rzeczywi¶cie przypadkowe, ale nieraz trudno uwierzyæ ¿e to zrz±dzenie losu.