Tak jak w temacie - co myślicie o przedstawieniu wampirów w wszelako pojętej sztuce? W filmach lub literaturze? Jakie dzieła i ich sposób przedstawienia tych istot wam się podobały, a jakie wręcz przeciwnie?
Ja pozostaje wierna obrazowi wampira stworzonego przez Anne Rice;)
Mi również odpowiadają jej książki o wampirach, chociaż póki co czytałam tylko Wywiad z wampirem i Pandorę. Inne książki jakie czytałam o wampirach to Bram Stoker - Dracula (klasyka ), Graham Masterton - Łowca wampirów (świetna, podobało mi się osadzenie powieści w czasach drugiej wojny światowej), i jeszcze czytałam jedną, naprawdę świetną, tylko nie pamiętam tytułu '/ pamiętam, że na okładce były tory, na krótych była krew i wlot do tunelu z którego jakby 'wystawały' zęby wampira. W tej książce bardzo podobało mi się to, że choć akcja była osadzona w czasach współczesnych, to postać wampira nie traciła na swej tajemniczości, mroczności.
Jeśli chodzi o filmy... oglądałam kilka adaptacji 'Drakuli' Stokera, ale po tylu razach stało się to już nudne ;P wolę filmy, które wnoszą coś więcej do postrzegania wampirów. 'Wywiad z wampirem' był świetny, co tu więcej mówić 'Van Helsing' również, choć było tego odrobinę za dużo: wampiry, Frankenstein, wilkołaki... 'Narzeczone Drakuli' - z 1960, wiadomo, nie przestraszy nikogo, ale za to klimat był
No i jeszcze oglądałam Dracula III: Dziedzictwo. Czytałam wiele niepochlebnych recenzji na jego temat, ale moim zdaniem był niezwykle klimatyczny, podobał mi się.
Fanatyczka XIII. Století
"Dracula" Stockera, "Kroniki wampirów" Rice, "Carmilla" de Fanu... Dużo się tego naczytałam. Jeśli chodzi o filmy, do gustu przypadł mi "Wywiad z wampirem", "Krolowa potępionych" już mniej, w "Underworld" też byly całkiem ciekawe, ale rządzą ekranizacje "Draculi", ogladałam prawie wszystkie. W roli Draculi najbardziej podobał mi się Bela Lugosi, Gary Oldman i Klaus Kinsky, no i jako hrabia Orlok - Max Schreck. No i anime "Hellsing" (też manga), "Blood+", "Vampire Princess Miyu" (też manga).
"Zmierzch" i inne "nowe sagi romansowo-wampiryczne dla mlodzieży" nie urażając nikogo, są do dupy. Nie wiem, jakim cudem to przeczytałam i obejrzałam. Chociaż śmieszne czasami było.
Do dupy jest też manga "Wampirzyca Karin", nawet czytać tego mi się nie chce w całości... Jakiś pseudohumor mało błyskotliwy i ogólnie nie rozumiem fenomenu popularności tej mangi... Jednak pod względem "dodupności" "Zmierzch" pobija wszystko, te wampiry grające w baseball i w szachy, siedzące w szkolnej stołówce i świecące się w słońcu, gadające kiczowate teksty typu: "Zaopiekuj się moim sercem. Zostawiłem je przy Tobie", no ja p******ę ==''
Przeklęty
Zgadzam się. Przez "Zmierzch" przebrnęłam z trudem pierwszy tom i stwierdzam nudne i okropnie takie jakieś cukierkowe
Ja z ciekawości przeczytałam wszystkie (mojej mamie się podobało) i stwierdzę, że to obraza dla wampirów. Za cukierkowe.
słodkie...aż rzygać się chce tą słodyczą....
Fanatyczka XIII. Století
Ja przeczytałam trzy tomy "Zmierzchu" i czwartego 50 s. jak dotąd, ale zamierzam przyczytac do końca, jak tylko uda mi się pożyczyć, chcę przeczytać, bo mam LOLa z tych cukierkowych tekstów. A Pattinson grający Edzia to brzydal, nie rozumiem, czym tu się zachwycać można
całkowicie popieram,również nie widzę w nim nic ładnego...
Gość
Ja golądałam wywiad z wampirem i kilka części Draculi w róznych wersjach jak narazie to moje numer 1 a zmierzch ? 0.0 powiem tak - CO TO K***A JEST !!!
Cukierkowe to mało powiedziane teraz każda 12 latka chce zostać ugryziona przez uroczego Edwarda ...
Uwielbiam Wywiad z wampirem,Lestat jest wspaniały! xD
Tak,są za przeproszeniem zajebiści;)
Doskonale ukazany kontrast między Luisem i Lestatem,i w jednym i w drugim jest coś cholernie pociągającego;P
Przeklęty
Tak... To również mój ulubiony film... Ukazane tam wampiry są niesamowite
Ja niedawno oglądałam "Dracula 2000" i przyznam, że mi się podobało.