Fanatyczka XIII. StoletÃ
Mamy tu w±tek o malarstwie, rysunku i fotografii artystycznej, gdzie mo¿emy "chwaliæ siê" w³asn± sztuk±, jednak goci znani s± nie tylko z tego, ¿e s± jednostkami twórczymi artystycznie, ale te¿ wra¿liwymi na piêkno i ju¿ istniej±c± sztukê. Interesujecie siê histori± sztuki? Wasze ulubione epoki, style, szko³y? Ulubieni arty¶ci w dziedzinie malarstwa, rysunku, grafiki, architektury itd.?
Ceniê Salvadora Dali, to mój ulubiony artysta obok Victorii Frances. A tak to niezbyt, ogólnie za histori± nie przepadam. Wolê rysowaæ.
Malarstwo?
Victoria Frances i Peter Paul Rubens.
Standardowo Frances i Ortega.I jak Mishia uwielbiam Dalego,ca³e jego ¿ycie,osobowo¶æ i sztuka s± wyj±tkowe.
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Ja poza "standardowymi" Frances i Orteg± lubiê sztukê z okresow, które mnie najbardziej interesuj±, czyli z epok ciemnych, uczuciowych, irracjonalnych:
¶redniowiecze (zw³. dojrza³y gotyk - XIII. i XIV. stulecie, przyk³ady: katedra ¶w. Wita w Pradze, katedra w Chartres; przedstawienia tañcow ¶mierci i wszelkich motywów przemijania, s±dy ostateczne, ¿ycie pozagrobowe),
barok (motywy vanitas w malarstwie, zw³. w martwych naturach, i tu króluj± bracia Claesz, wszelkie nawi±zania do ¶mierci; pe³na przepychu i udziwnieñ architektura barokowa, zw³. ko¶cielna; ¿ywa kolorystyka i ruch na obrazach Rubensa),
romantyzm (zw³. pe³ne wznios³o¶ci przedstawienia natury i mocy ¿ywio³ow, ktore malowa³ William Turner, mroczne i nastrojowe obrazy Caspara Davida Friedricha, polski portrecista Mickiewicza, Walenty Wañkowicz, ktory sportretowa³ naszego wieszcza w chwili zamy¶lenia i natchnienia),
koniec XIX w.-Belle Epoque-Fin de Siecle (czasy wielkiego rozkwitu sztuki, gdy ludzie ¿yli sztuk±... Impresjonizm, zw³. pe³ne niewymuszonego wdziêku obrazy E. Degasa i A. Renoira, pe³ne mocnych kolorów i ¿ycia; secesja i symbolizm, z ca³ym swym niewys³owionym piêknem i tajemniczo¶ci± - czeski malarz Alfons Mucha i polscy arty¶ci S. Wyspiañski, E. Okuñ, V. Hoffman, tak¿e Klimt; prerafaelici i ich pe³ne uczuciowo¶ci magiczne ilustracje mrocznych ¶redniowiecznych legend; mroczny ekspresjonizm i symbolizm w wydaniu E. Muncha; architekturê neogotyck±; przejmuj±c± smutkiem architekturê cmentarn±, np. cmentarz w Jihlavì w Czechach).
Interesuj± mnie tez ¼rod³a impresjonizmu (realizm w wydaniu Courbeta, Corota itd., dawna sztuka japoñska, zw³. ukiyou-e...), postimpresjonizm (pe³ne ¿ycia i wewnêtrznego niepokoju dzie³a Van Gogha; dekadenckie w nastroju grafiki Tolouse-Lautreca...), wizyjne i ba¶niowe obrazy Chagalla; rokoko (Boucher, Fragonard, Watteau, ktorzy lekko w pastelowych barwach przedstawiali beztroskie ¿ycie dworów i atmosferê sielanek); ekspresjonizm Oskara Kokoschki; skandalizuj±ce akty Egona Schiele...
Kocham chodziæ do muzeów sztuki, jak ogl±da³am wystawê wszystkich dzie³ Wyspiañskiego zgromadzone w Muzeum Narodowym ze wszystkich zbiorów polskich muzeów albo Muzeum im. Leona Wyczo³kowskiego ze wszytkimi zbiorami jego grafiki, sztuki u¿ytkowej, rysunku i malarstwa, by³am tak poruszona piêknem tej sztuki, ¿e prawie plaka³am...
Zbieram te¿ ksi±¿ki o moich ulubionych artystach, mam mnostwo albumów i ksi±¿ek o historii sztuki. Kosztowne hobby Ale kocham podziwiaæ sztukê i nie ¿al mi wydaæ stówy na kolejny album. Interesujê sie te¿ biografiami artystów, gdy¿ biografie s± kluczem do zrozumienia dzie³ artysty, poza tym wielcy arty¶ci zwykle s± niezwyk³ymi, fascynuj±cymi osobami. To kolekcjonerstwo ksi±¿ek na temat historii sztuki zacz±³ mój ojciec, podobnie do mnie wra¿liwy na piêkno uwiecznione na papierze i p³ótnie.
Interesujê siê te¿ (a na moim kierunku studiow mogê pog³êbiaæ sw± wiedzê na ten temat) drukarstwem, krojem czcionek (moje ulubione to czcionka gotycka, wyd³u¿ona, lekka minusku³a papieska, ozdobna czcionka secesyjna i elegancka antykwa Pó³tawskiego), zdobnictwem i ilustratorstwem ksi±¿ek i czasopism (zw³. ilustratorstwo prerafaelitów, secesyjne, miniatury ¶redniowieczne itd. W Polsce pod koniec XIX w. by³y piêknie ilustrowane i ozdabiane czasopisma przez Okunia, Wyspiañskiego, Mehoffera...; czarodziejskie w nastroju ilustracje Idy Rentoul Outhwaite), oprawa ksi±¿ek (zw³. ¶redniowieczne, ciê¿kie skórzane oprawy z klamrami i okuciami oraz eleganckie wydania kolekcjonerskie ksi±¿ek z XIX w.)
D³ugo jeszcze mog³abym pisaæ o sztuce, dla mnie ten temat nie ma koñca, ale nikt mnie nie rozumie... Jak jestem w jakiej¶ grupie znajomych i kto¶ wspomina co¶ o sztuce, jak zaczynam mowiæ, zamienia siê to w monolog, bo po prostu nic nie wie, o czym ja mowiê, nikt ju¿ nie docenia sztuki i ma³o kto co¶ o niej wie...
http://www.joemonster.org/i/al/mal55.jpg
gotycka Mona Liza ;P
¯e tak powiem,wyje**ne w kosmos! xD
Gość
Moja ulubiona epoka to z pewno¶ci± Barok. Moim ulubionym artyst± jest Zdzis³aw Beksiñski, poza tym Jan Vermeer van Delft i Bernini.
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Fantasmagoria, te¿ uwielbiam Vermeera, interesowa³am siê te¿ jednym z perfekcyjnych fa³szerzy obrazów Vermeera (niestety, nie pamiêtam jego nazwiska). Ogólnie interesujê siê te¿ histori± fa³szerstw dzie³ sztuki, bo dobre fa³szerstwo to te¿ sztuka.
Gość
Johana, zapewne chodzi Ci o Hana van Meegerena, prawda?
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Fantasmagoria, tak, dobrze, ¿e mi przypomnia³a¶ jego nazwisko. By³am nawet na takim wyk³adzie na moim uniwersytecie na temat fa³szerstw sztuki, g³ównie w³a¶nie na temat tej osoby. Widzia³am te¿ niedawno ksi±¿kê na jego temat, muszê przeczytaæ.
Epoki to ja ulubionej nie mam. Ale kocham rysunki Victorii Frances. Ma talent.
Dla Marie Johane (o ile tak siê to pisze)
Interesujê siê malarstwem, ale niektórych twórców nie cierpiê (pozytywizm - blee). Bardzo podobaj± mi siê dzie³a romantycznych artystów - bo pokazuj± wiêksze warto¶ci, nie wystarczy spojrzeæ na nie ot tak, a trzeba siê w nie nieco zag³êbiæ. Przy tym nie s± "przesadzone", nie malowali ich jacy¶ wykolejeñcy z pomieszaniem w g³owie. Po zwiedzeniu muzeum w Sanoku, zainteresowa³em siê obrazami Beksiñskiego - bardzo g³êbokie, przy tym piêkne obrazy, szczególnie te z pocz±tku twórczo¶ci; pó¼niejsze s± trochê zbyt... hmm... ciê¿kie, przyt³aczaj±ce... V. Frances? Pojawia siê u wiêkszo¶ci gotów. Jest najbardziej znan± malark± w naszym gronie, jak mniemam. Jej dzie³a s± inne, alternatywne, ale w zasadzie trochê... ograniczone. Autorka ma ogromny talent, ale maluje chyba tylko w±pierze (tak, w±pierze - nie wampiry; mam s³owiañskie korzenie i jestem z tego dumny). Wiêkszo¶ci malowanych przez ni± postaci z ust wylewa siê krew, wszystkie maj± blade, upiorne twarze. Do pewnego stopnia to jest ciekawe, ale jej ka¿dy nowy obraz od poprzedniego niczym siê nie ró¿ni.
Ja za pracami V.F. jako¶ specjalnie nie przepadam. Podoba mi siê kilka obrazów Beksiñskiego, lubie C. D. Friedrich'a, na pulpicie mam "opactwo w dêbowym lesie". Ogl±dam jeszcze prace Steve'a McGhee'a, Christophe'ra Dessaigne'a, V. S. Alexius'a.
Chyba pomimo tego i¿ jestem studentem politechniki to jednak mam jak±¶ wra¿liwo¶æ estetyczn±.
Gość
Co do Victorii, to muszê powiedzieæ ¿e te¿ nie darzê jej szczególn± sympati±, wrêcz przeciwnie.