#1 2010-09-30 12:59:24

Johana_MarieXIII

Fanatyczka XIII. Století

Punktów :   

Historia sztuki

Mamy tu w±tek o malarstwie, rysunku i fotografii artystycznej, gdzie mo¿emy "chwaliæ siê" w³asn± sztuk±, jednak goci znani s± nie tylko z tego, ¿e s± jednostkami twórczymi artystycznie, ale te¿ wra¿liwymi na piêkno i ju¿ istniej±c± sztukê. Interesujecie siê histori± sztuki? Wasze ulubione epoki, style, szko³y? Ulubieni arty¶ci w dziedzinie malarstwa, rysunku, grafiki, architektury itd.?

BRATRSTVO LUNY TEAM

http://xiiistoleti.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u XIII. Století.

https://bratrstvoluny.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u Bratrstvo Luny.

#2 2010-09-30 15:02:37

Mishia

W³adca Piekie³

SkÄ…d: Obok Rybnika :)
Punktów :   

Re: Historia sztuki

Ceniê Salvadora Dali, to mój ulubiony artysta obok Victorii Frances. A tak to niezbyt, ogólnie za histori± nie przepadam. Wolê rysowaæ.

Lepiej ¶miaæ siê u psychiatry, ni¿ p³akaæ u psychologa.

#3 2010-09-30 15:18:36

Scarlett

Najwy¿sza zajebisto¶æ

12562953
Call me!
Punktów :   

Malarstwo?
Victoria Frances i Peter Paul Rubens.

Pojedynczy kwiat na rogu uliczki...
Gdy spogl±dam w niebo, ostatnie p³atki ¶niegu opadaj± mi na d³oñ...

#4 2010-09-30 16:35:08

Elspeth

Administrator

28114461
Call me!
SkÄ…d: Joensuu

Standardowo Frances i Ortega.I jak Mishia uwielbiam Dalego,ca³e jego ¿ycie,osobowo¶æ i sztuka s± wyj±tkowe.

Ja, ¿o³nierz Wojska Polskiego, przysiêgam s³u¿yæ wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, broniæ jej niepodleg³o¶ci i granic. Staæ na stra¿y Konstytucji, strzec honoru ¿o³nierza polskiego, sztandaru wojskowego broniæ. Za sprawê mojej Ojczyzny w potrzebie, krwi w³asnej ani ¿ycia nie szczêdziæ. Tak mi dopomó¿ Bóg.

#5 2010-10-01 13:31:07

Johana_MarieXIII

Fanatyczka XIII. Století

Punktów :   

Ja poza "standardowymi" Frances i Orteg± lubiê sztukê z okresow, które mnie najbardziej interesuj±, czyli z epok ciemnych, uczuciowych, irracjonalnych:
¶redniowiecze (zw³. dojrza³y gotyk - XIII. i XIV. stulecie, przyk³ady: katedra ¶w. Wita w Pradze, katedra w Chartres; przedstawienia tañcow ¶mierci i wszelkich motywów przemijania, s±dy ostateczne, ¿ycie pozagrobowe),
barok (motywy vanitas w malarstwie, zw³. w martwych naturach, i tu króluj± bracia Claesz, wszelkie nawi±zania do ¶mierci; pe³na przepychu i udziwnieñ architektura barokowa, zw³. ko¶cielna; ¿ywa kolorystyka i ruch na obrazach Rubensa),
romantyzm (zw³. pe³ne wznios³o¶ci przedstawienia natury i mocy ¿ywio³ow, ktore malowa³ William Turner, mroczne i nastrojowe obrazy Caspara Davida Friedricha, polski portrecista Mickiewicza, Walenty Wañkowicz, ktory sportretowa³ naszego wieszcza w chwili zamy¶lenia i natchnienia),
koniec XIX w.-Belle Epoque-Fin de Siecle (czasy wielkiego rozkwitu sztuki, gdy ludzie ¿yli sztuk±... Impresjonizm, zw³. pe³ne niewymuszonego wdziêku obrazy E. Degasa i A. Renoira, pe³ne mocnych kolorów i ¿ycia; secesja i symbolizm, z ca³ym swym niewys³owionym piêknem i tajemniczo¶ci± - czeski malarz Alfons Mucha i polscy arty¶ci S. Wyspiañski, E. Okuñ, V. Hoffman, tak¿e Klimt; prerafaelici i ich pe³ne uczuciowo¶ci magiczne ilustracje mrocznych ¶redniowiecznych legend; mroczny ekspresjonizm i symbolizm w wydaniu E. Muncha; architekturê neogotyck±; przejmuj±c± smutkiem architekturê cmentarn±, np. cmentarz w Jihlavì w Czechach).

Interesuj± mnie tez ¼rod³a impresjonizmu (realizm w wydaniu Courbeta, Corota itd., dawna sztuka japoñska, zw³. ukiyou-e...), postimpresjonizm (pe³ne ¿ycia i wewnêtrznego niepokoju dzie³a Van Gogha; dekadenckie w nastroju grafiki Tolouse-Lautreca...), wizyjne i ba¶niowe obrazy Chagalla; rokoko (Boucher, Fragonard, Watteau, ktorzy lekko w pastelowych barwach przedstawiali beztroskie ¿ycie dworów i atmosferê sielanek); ekspresjonizm Oskara Kokoschki; skandalizuj±ce akty Egona Schiele...

Kocham chodziæ do muzeów sztuki, jak ogl±da³am wystawê wszystkich dzie³ Wyspiañskiego zgromadzone w Muzeum Narodowym ze wszystkich zbiorów polskich muzeów albo Muzeum im. Leona Wyczo³kowskiego ze wszytkimi zbiorami jego grafiki, sztuki u¿ytkowej, rysunku i malarstwa, by³am tak poruszona piêknem tej sztuki, ¿e prawie plaka³am...

Zbieram te¿ ksi±¿ki o moich ulubionych artystach, mam mnostwo albumów i ksi±¿ek o historii sztuki. Kosztowne hobby Ale kocham podziwiaæ sztukê i nie ¿al mi wydaæ stówy na kolejny album. Interesujê sie te¿ biografiami artystów, gdy¿ biografie s± kluczem do zrozumienia dzie³ artysty, poza tym wielcy arty¶ci zwykle s± niezwyk³ymi, fascynuj±cymi osobami. To kolekcjonerstwo ksi±¿ek na temat historii sztuki zacz±³ mój ojciec, podobnie do mnie wra¿liwy na piêkno uwiecznione na papierze i p³ótnie.

Interesujê siê te¿ (a na moim kierunku studiow mogê pog³êbiaæ sw± wiedzê na ten temat) drukarstwem, krojem czcionek (moje ulubione to czcionka gotycka, wyd³u¿ona, lekka minusku³a papieska, ozdobna czcionka secesyjna i elegancka antykwa Pó³tawskiego), zdobnictwem i ilustratorstwem ksi±¿ek i czasopism (zw³. ilustratorstwo prerafaelitów, secesyjne, miniatury ¶redniowieczne itd. W Polsce pod koniec XIX w. by³y piêknie ilustrowane i ozdabiane czasopisma przez Okunia, Wyspiañskiego, Mehoffera...; czarodziejskie w nastroju ilustracje Idy Rentoul Outhwaite), oprawa ksi±¿ek (zw³. ¶redniowieczne, ciê¿kie skórzane oprawy z klamrami i okuciami oraz eleganckie wydania kolekcjonerskie ksi±¿ek z XIX w.)

D³ugo jeszcze mog³abym pisaæ o sztuce, dla mnie ten temat nie ma koñca, ale nikt mnie nie rozumie... Jak jestem w jakiej¶ grupie znajomych i kto¶ wspomina co¶ o sztuce, jak zaczynam mowiæ, zamienia siê to w monolog, bo po prostu nic nie wie, o czym ja mowiê, nikt ju¿ nie docenia sztuki i ma³o kto co¶ o niej wie...

BRATRSTVO LUNY TEAM

http://xiiistoleti.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u XIII. Století.

https://bratrstvoluny.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u Bratrstvo Luny.

#6 2010-10-01 21:51:28

Scarlett

Najwy¿sza zajebisto¶æ

12562953
Call me!
Punktów :   

Pojedynczy kwiat na rogu uliczki...
Gdy spogl±dam w niebo, ostatnie p³atki ¶niegu opadaj± mi na d³oñ...

#7 2010-10-02 17:10:55

Elspeth

Administrator

28114461
Call me!
SkÄ…d: Joensuu

¯e tak powiem,wyje**ne w kosmos! xD

Ja, ¿o³nierz Wojska Polskiego, przysiêgam s³u¿yæ wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, broniæ jej niepodleg³o¶ci i granic. Staæ na stra¿y Konstytucji, strzec honoru ¿o³nierza polskiego, sztandaru wojskowego broniæ. Za sprawê mojej Ojczyzny w potrzebie, krwi w³asnej ani ¿ycia nie szczêdziæ. Tak mi dopomó¿ Bóg.

#8 2010-10-04 18:27:08

Fantasmagoria

Gość

Moja ulubiona epoka to z pewno¶ci± Barok. Moim ulubionym artyst± jest Zdzis³aw Beksiñski, poza tym Jan Vermeer van Delft i Bernini.

#9 2010-10-07 20:11:32

Johana_MarieXIII

Fanatyczka XIII. Století

Punktów :   

Fantasmagoria, te¿ uwielbiam Vermeera, interesowa³am siê te¿ jednym z perfekcyjnych fa³szerzy obrazów Vermeera (niestety, nie pamiêtam jego nazwiska). Ogólnie interesujê siê te¿ histori± fa³szerstw dzie³ sztuki, bo dobre fa³szerstwo to te¿ sztuka.

BRATRSTVO LUNY TEAM

#10 2010-10-19 14:22:52

Fantasmagoria

Gość

Johana, zapewne chodzi Ci o Hana van Meegerena, prawda?

#11 2010-10-21 11:41:04

Johana_MarieXIII

Fanatyczka XIII. Století

Punktów :   

Fantasmagoria, tak, dobrze, ¿e mi przypomnia³a¶ jego nazwisko. By³am nawet na takim wyk³adzie na moim uniwersytecie na temat fa³szerstw sztuki, g³ównie w³a¶nie na temat tej osoby. Widzia³am te¿ niedawno ksi±¿kê na jego temat, muszê przeczytaæ.

BRATRSTVO LUNY TEAM

#12 2010-10-21 12:16:06

DarkMonic

Wygnany

SkÄ…d: Pszczyna
Punktów :   

Epoki to ja ulubionej nie mam. Ale kocham rysunki Victorii Frances. Ma talent.

Zupe³nie inaczej jest, je¿eli masz kogo¶, kto ciê kocha. To ci daje setkê powodów, aby ¿yæ. Ja ich nie mam.

#13 2010-11-29 16:40:05

Aurillen

Dusza

Punktów :   

Dla Marie Johane (o ile tak siê to pisze)

Interesujê siê malarstwem, ale niektórych twórców nie cierpiê (pozytywizm - blee). Bardzo podobaj± mi siê dzie³a romantycznych artystów - bo pokazuj± wiêksze warto¶ci, nie wystarczy spojrzeæ na nie ot tak, a trzeba siê w nie nieco zag³êbiæ. Przy tym nie s± "przesadzone", nie malowali ich jacy¶ wykolejeñcy z pomieszaniem w g³owie. Po zwiedzeniu muzeum w Sanoku, zainteresowa³em siê obrazami Beksiñskiego - bardzo g³êbokie, przy tym piêkne obrazy, szczególnie te z pocz±tku twórczo¶ci; pó¼niejsze s± trochê zbyt... hmm... ciê¿kie, przyt³aczaj±ce... V. Frances? Pojawia siê u wiêkszo¶ci gotów. Jest najbardziej znan± malark± w naszym  gronie, jak mniemam. Jej dzie³a s± inne, alternatywne, ale w zasadzie trochê... ograniczone. Autorka ma ogromny talent, ale maluje chyba tylko w±pierze (tak, w±pierze - nie wampiry; mam s³owiañskie korzenie i jestem z tego dumny). Wiêkszo¶ci malowanych przez ni± postaci z ust wylewa siê krew, wszystkie maj± blade, upiorne twarze. Do pewnego stopnia to jest ciekawe, ale jej ka¿dy nowy obraz od poprzedniego niczym siê nie ró¿ni.

#14 2010-11-29 20:50:30

Umbrae

Wygnany

4131969
Punktów :   

Ja za pracami V.F. jako¶ specjalnie nie przepadam. Podoba mi siê kilka obrazów Beksiñskiego, lubie C. D. Friedrich'a, na pulpicie mam "opactwo w dêbowym lesie". Ogl±dam jeszcze prace Steve'a McGhee'a, Christophe'ra Dessaigne'a, V. S. Alexius'a.
Chyba pomimo tego i¿ jestem studentem politechniki to jednak mam jak±¶ wra¿liwo¶æ estetyczn±.

#15 2010-11-30 20:24:49

Fantasmagoria

Gość

Co do Victorii, to muszê powiedzieæ ¿e te¿ nie darzê jej szczególn± sympati±, wrêcz przeciwnie.

Stopka forum

RSS