Normalnie muszê to gdzie¶ dorwaæ,z opisu siê wydaje ca³kiem niez³e
Wczoraj by³am w centrum to sobie wesz³am do ksiêgarni bo ju¿ by³am delikatnie mówi±c zdenerwowana niemo¿liwie i my¶la³am,¿e przynajmniej tam co¶ dostanê.Zrozumiem,¿e w ca³ych Katowicach nie mogê dostaæ porz±dnego podrêcznika do historii muzyki,naprawdê.Ale nie pojmujê dlaczego s± s³owniki polsko-szwedzkie,-nowogreckie,-chorwackie,nawet CHIÑSKI by³ ale przy ca³ych 4 wielkich rega³ach zawalonych s³ownikami nie ma ani pó³ fiñskiego.W tym momencie ju¿ mia³am ochotê siê wieszaæ...
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Nie ma praktycznie s³owników fiñskich i estoñskich (kiedy¶ mój by³y sie interesowa³, to wiem), zreszt± z pl-cz te¿ jest trudno, ³atwiej cz-pl.
Ja niedawno przeczyta³am 3 tom mojej i Grava ukochanej ksi±¿kowej kiczowatej telenoweli fantasy-obyczajowej, czyli oczywiscie "Sagi o ludziach lodu", mo¿e i kicz, ale zajebisty
Ostatnio te¿ wziê³am siê za czytanie "Malarstwa bia³ego cz³owieka", kiedy¶ przeczyta³am pierwszy tom, teraz siê wziê³am za pozosta³e siedem. Najbardziej zajebista ksi±zka o malarstwie wszechczasów. Napisana w nieformalny sposób, nie przypomina suchych, akademickich wyk³adów. Lu¼ny jêzyk, wiele wulgaryzmów, wiele odniesieñ do literatury, historii, obyczajów itd. Czyta siê to jak powie¶æ, poza tym ju¿ sam sposób wydania to majstersztyk.
Niedawno przeczyta³am ponownie (czyta³am to chyba z 7 lat temu) ksi±zkê Barbary Rosiek "Kokaina", naprawdê wstrz±saj±ca ksi±¿ka o narkomanii... Najbardziej chyba mnie ruszy³ fragment o aborcji i o tym, jak le¿a³a w szpitalu.
A teraz czytam "Diabe³ ubiera siê u Prady", ksi±¿ka chyba nawet lepsza ni¿ film Bardzo wci±gaj±ca historia o chorych ¶wiecie gwiazd, modelek i projektantów mody, napisana w pe³en humoru sposób.
Te¿ czyta³am "Diabe³ ubiera siê u Prady". Naprawdê siê u¶mia³am jak to czyta³am. Bardzo fajna ksi±¿ka.
Przeklêty
Ja za¶ tylko ogl±da³am ekranizacjê, ale nawet mnie to urzek³o... Czasem trzeba siê po¶miaæ;P
Fanatyczka XIII. StoletÃ
A ja teraz czytam "Portier nosi garnitur od Gabbany" tej samej autorki co "Diabe³ ubiera siê u Prady" Te¿ dobre, w podobnym klimacie.
A ja sobie czytam materia³y szkoleniowe dla sprzedawców Netii xD
A ogólnie mam w kolejce III czê¶æ "Sagi o ludziach lodu" i "Stra¿ nocn±" Mastertona...
Przeklêty
O Masterton... Niedawno czyta³am Wizerunek z³a.
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Przeczyta³am ostatnio "Dziennik geniusza" Salvadora Dali... Ja pierdolê... Jako malarza go bardzo ceniê, w ogóle surrealizm jest ciekawy, ale tak ksi±¿ka nie jest ciekawa i jest zupe³nie momentami niezrozumia³a, a momentami obrzydliwa (jak np. opisuje, za przeproszeniem, swoje gówno, albo pisze o pierdzeniu .___.'' No kurwa, brak mi s³ów).
A teraz przed chwil± znalaz³am ksi±¿kê "Krysaø" ("Szczuro³ap [z Hammeln]") http://www.sesity.net/elektronicka-knihovna/krysar.pdf, której szuka³am parê lat. Na jej podstawie powsta³ w Czechach musical (i to zajebisty musical) i teksty piosenek z musicalu tak mi siê podoba³y, ¿e chcia³am przeczytaæ opowie¶æ, która by³a podstaw± do jego powstania. Opowie¶æ o cz³owieku pogardzanym z powodu wykonywanego zawodu, owianym z³± s³aw±, oskar¿anym o czary, jedynie Diabe³ i jedna dziewczyna zdaj± siê go rozumieæ... Historia ma tragiczny koniec. Ca³e opowiadanie opiera siê w jakiej¶ mierze na autentycznej historii, czyta³am co¶ na temat postaci historycznej, na której opiera siê postaæ Szczuro³apa. Ciekawe, na ile musical zgadza siê z wersj± ksi±¿kow± opowie¶ci, w³a¶nie to chcia³am sprawdziæ. Ksi±¿ka jest oczywi¶cie po czesku, w oryginale i nie s±dzê, ¿eby siê da³o ³atwo znale¼æ polsk± wersjê, ale mi czeska wersja nie przeszkadza, wrêcz przeciwnie *^-^*
Ostatnio edytowany przez Marie_JohanaXIII (2011-06-18 13:23:03)
Uwielbiam Dalego;D Jako malarz by³ niesamowity.Czyta³am 'moje sekretne ¿ycie' i jak dla mnie by³a ¶wietna choæ te¿ momentami w³a¶nie do¶æ ciê¿ka w zrozumieniu i trochê mo¿e przynudzaæ.Mimo wszystko mnie siê podoba³a;D
Odwiedzi³am nie tak dawno po raz kolejny ksiêgarnie w której naby³am wcze¶niej ksi±¿ki po tak korzystnej cenie i znalaz³am znów dwie dla siebie ... Pierwsza o sympatycznym tytule "Gothique" jest autorstwa Kyle'a Marffin'a. Ma rzekomo opowiadaæ o pewnym gotyckim klubie, w którym w rzeczywisto¶ci roi siê od wampirów. W ka¿dym razie... wnioskuj±c z recenzji na temat ksi±¿ki ma byæ zarówno agresywnie, zbere¼nie jak i bardzo ciekawie. Zobaczymy...
Druga ksi±¿ka to "W ho³dzie królowi" , napisana jest przez kilku twórców fantastyki "w ho³dzie królowi" Tolkienowi . To zbiór ró¿norodnych opowiadañ fantastycznych ... ... ...
Przeklêty
Ciekawie sie zapowiada. Jak przeczytasz, napisz, czy faktycznie interesuj±ce... Ja ostatnio czyta³am "Pi±t± Górê" P. Coelho.
Przeczyta³am wreszcie do koñca tê pierwsz±... "Gothique" mimo tego ¿e autorka (bo to jednak ona nie on-przepraszam za pomy³kê sugerowa³am siê imieniem, które zdawa³o mi siê typowo mêskie O_o) nie pokazywa³a pozytywnej strony gotyku i raczej niezbyt pochlebia³a gotom bardzo mi siê podoba³a... nie by³a to jaka¶ kolejna "s³odko-wampirkowa" opowie¶æ jakich teraz pe³no...co prawda wszystko skoñczy³o siê "happy end'em", ale wampiry w wiêkszo¶ci by³y takie jak byæ powinny moim zdaniem... ... ...rozbawi³a mnie ostatnia strona na której to autorka t³umaczy i¿ wcale nie jest pe³na niechêci do ¿adnej z subkultur, a przedstawienie gotów w taki a nie inny sposób mia³o na celu wy³±cznie zaciekawienie czytelnika itd. XD... ... ...mam mieszane odczucia co do tego ¿e w ksi±¿ce dowiadujemy siê i¿ w miejscu akcji gotyk sta³ siê po prostu modny... wszyscy zaczêli przede wszystkim ubieraæ siê w charakterystyczny sposób bez zwracania uwagi na resztê rzeczy które s± przecie¿ nawet wa¿niejsze od samego ubioru... ... ...ale my¶lê ¿e tê ksi±¿kê mogê poleciæ ... ... ...
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Ja w³a¶nie dzisiaj skoñczy³am ostatni tom "Malarstwa Bia³ego Cz³owieka" Waldemara £ysiaka, boska ksi±¿ka, jak ju¿ mówi³am polecam wszystkim zainteresowanym histori± sztuki.
A teraz czytam "Mieæ czy byæ?" Ericha Fromma. ¦wietne, jak to zwykle ksi±¿ki Fromma. Wszechstronne traktowanie socjologii, psychologii i psychoanalizy, przy tym napisane w sposób taki, jakby siê czyta³o wci±gaj±c± powie¶æ.
Przeklêty
Ja ostatnio czyta³am "Skrzywdzon±". Po takiej lekturze cz³owiekowi otwieraj± sie oczy. Takim skurwielom to nie wiem, co bym zrobi³a.