Ostatnio trafi³am na ten artyku³: http://zdrowie.onet.pl/psychologia/wamp … tykul.html S³ysza³am, ¿e s± takie grupy. W przedostatnim akapicie drugiej strony natknê³am siê na tek¶cie o "mrocznych subkulturach". Chyba w³a¶nie o tym mówi³ beranrd w temacie "woja ¶wiatów" czyli o konflikcie "gotyku" z katolicyzmem... w którym¶ po¶cie.
Thera
masz racjê z satanizm - wampiryzm, czêsto tak jest. Tylko ¿e Szatan nie mówi wprost ¿e wierz±cy i praktykuj±cy musi j± piæ, ewentualnie mo¿e jak chce.
I z tym uzale¿nieniem te¿. Wiesz to z do¶wiadczenia?
Ze mn± jest wed³ug tego schematu co przedstawi³a¶. Raz spróbowa³am i z ciekawo¶æ i czu³am t± chêæ po prostu. Potem przyjaciela krwi, pu¼niej przyjació³ki, potem jeszcze kogo¶. I wysz³o ¿e lubiê poznawaæ ró¿ne jej smaki. I gdyby tego by³o ma³o co jaki¶ czas pijê krew przyjaciela i mam wyrzuty sumienia ¿e ma rany przeze mnie.
Kali
Wed³ug mnie Goth a katolicyzm lub chrze¶cijañstwo to ca³kiem co innego.
Wiem bo kiedy¶ wierzy³am, zasady te mam wbite do g³owy od najm³odszych lat i ca³± t± naukê biblii, chrystusa, ko¶cio³a itp.
Nie wyobra¿am sobie powróciæ do poprzedniej wiary, porzuciæ t± teraz. I nadal uwa¿aæ siê za Gotkê.
To jest mrok, a bóg to przecie¿ ¶wiat³o¶æ. To ka¿dy wie. Prawda?
Co do tych sekt tê¿ s³ysza³am o tym i pomimo i¿ owego czasu czego¶ takiego szuka³am, to siê nie natknê³am.
"Nie wyobra¿am sobie powróciæ do poprzedniej wiary, porzuciæ t± teraz. I nadal uwa¿aæ siê za Gotkê.
To jest mrok, a bóg to przecie¿ ¶wiat³o¶æ. To ka¿dy wie. Prawda?" I tu siê z tob± nie zgodzê. Goth i katolicyzm to zupe³nie co innego, bo subkultura i religia nie maj± ze sob± nic wspólnego. Mo¿na byæ Gotem i zarazem satanist±, katolikiem, buddyst±, czy kim tam jeszcze. A "¶wiat³o¶æ" to pojêcie wzglêdne.
Ostatnio edytowany przez Kali (2015-11-28 01:15:45)
Równie¿ przyczepiê siê do tego, co zauwa¿y³a ju¿ Kali. Jak dla mnie ten fragment wypowiedzi Alice to stek bzdur...
Gotyku nie da siê jednoznacznie okre¶liæ, ka¿dy odbiera go w swój sposób. Dla mnie jest on umi³owaniem piêkna otaczaj±cego nas ¶wiata, zw³aszcza tego, które znajduje siê w smutku czy mroku. Ale wci±¿ mowa o piêknie. Nie ma to nic wspólnego z wiar± jak± wyznajê, a w zasadzie której nie wyznajê, bo chocia¿ wierzê w Boga, to nie szufladkuje tej wiary w schemat ¿adnej religii czy sekty. Nie czujê takiej potrzeby, poniewa¿ uwa¿am, ¿e wszystko jest kwesti± sumienia, a Boga bardziej cieszy dobroæ i mi³o¶æ w¶ród ludzi ni¿ ich nudzenie siê przez nich na mszach, które odklepuj± tylko po to, aby s±siedzi niczego nie skomentowali.
Naprawdê nie rozumiem, dlaczego mia³abym odwróciæ siê od Boga, w jakiego wierzê, bo jego ¶wiat³o¶æ k³óci siê z mrokiem jakie¶ subkultury...
Podej¶cie Alice mocno zalatuje mi okresem dojrzewania i mhrocznej mhroczno¶ci...
Ostatnio edytowany przez Narcissa (2012-05-21 19:17:04)
Dusza
popieram popieram. ale...
A co do wampirów. uwa¿am, ¿e istniej± ale nie w takiej formie jak to pokazuje literatura itp. Istniej± wampiry emocjonalne. Osoby ¿ywi±ce siê smutkiem, zdenerwowaniem, agresj± i negatywnymi emocjami. Czêsto nie maja o tym bladego pojêcia jednak kiedy celowo wywo³uj± awanturê czuj± siê "na³adowane" i szczê¶liwe. Kiedy "ofiara" p³acze lub siê w¶cieka oni czuj± siê usatysfakcjonowani. Pozna³am takie indywidua. Wiêkszo¶æ z nich nawet nie wierzy³a w istnienie czego¶ takiego lub nawet o tym nie wiedzia³a. A jednak...
Kali, Narcissa
Pisa³am wed³ug mnie. Ka¿dy ma inne zdanie i nie ma co siê k³óciæ
Wiadomo ka¿dy ma inne podej¶cie do ¿ycia i inne pogl±dy. Tak nawiasem nie mam nic do katolickich Gotów, tylko ich nie rozumiem...
Okres dojrzewania mam ju¿ za sob±, do¶æ dawno.
Oczywi¶cie, ¿e nie ma siê o co k³óciæ ale czy Ty przypadkiem nie pisa³a¶, ¿e chodzisz do "sql"? Skoro tak to nie s±dzê, aby ten okres by³ tak dawno za Tob±. (to nie jest zarzut, sama chodzê do liceum)
Alice... okres dojrzewania trwa mniej wiêcej od koñca podstawówki do liceum. No có¿... a ja nie rozumiem, czego ty nie rozumiesz.
A tak do tematu... Lady Vicca, hm... z tego, co mi wiadomo wampiry emocjonalne "karmi± siê" nie tylko negatywnymi emocjami. Jednak nie znam siê na tym za dobrze.
Ostatnio edytowany przez Kali (2012-05-22 13:21:01)
Jest jeszcze typ wampirów emocjonalnych, którzy wysysaj± nie tylko te z³e ale i dobre emocje (rado¶æ, podekscytowanie, zadowolenie z czego¶, nawet zwyk³y u¶miech co¶ im daje). Nastêpnie ta osoba po up³ywie jakiego¶ czasu (ile to trwa? Ró¿nie) czuje siê s³aba i pozbawiona chêci na cokolwiek.
Thera
Tak masz racjê jak tego ¿a³ujê nie powinnam. Ale powinnam te¿ pod±¿aæ za ka¿dym pragnieniem.
A bardziej tej krwi pragnê, ni¿ wielko¶æ wyrzutów i te¿ nie tak czêsto mnie dopadaj±.
Swoj± krew pi³am, ale krótko i nawet jak mam potrzebê (np. tu i teraz.) To prawie nigdy do tego nie dochodzi, poniewa¿ jestem bardzo wra¿liwa na ból sprawiany samej sobie. Pomimo ¿e kiedy¶ siê cie³am (no bardziej rysowa³am, bo blizn ju¿ nie mam)
Lubiê piæ krew bardzo i dlatego nieprzestane.
Ale dziêki za chêci pomocy, raczej jej nie potrzebujê.
Ostatnio edytowany przez Alice409 (2012-05-23 06:51:00)
Alice, samo pojêcie gotyku wywodzi siê ze ¶redniowiecza, które dzieli³o siê na dwa g³ówne style, romañski i gotycki. W okresie gotyckim wszystko, co robiono(budowano, malowano) by³o na chwa³ê Boga. Strzeliste ko¶cio³y, wie¿e, charakterystyczne okna, smuk³o¶æ postaci w malarstwie, to wszystko mia³o ukazaæ, jak malutki jest cz³owiek w porównaniu do ogromu Boga. Takie prze¶wiadczenie mieli miêdzy innymi architekci gotyku. Sztuka gotycka jest faktycznie dosyæ mroczna, g³ównie dlatego ¿e gotyk opiera³ siê na dewizie 'Memento mori'- wszystko, co ludzie robili, mia³o im przypominaæ o nieuniknionej ¶mierci, bo ¿ycie na ziemi mia³o byæ tylko przebywaniem, w tym celu czêsto zaniedbywano swoje cia³o, zgadzano siê na ubóstwo. To, co mówiê, nie jest herezj±, ale autentycznym prze¶wiadczeniem ludzi gotyku. Dlatego, z ca³ym szacunkiem, twierdzenie ¿e gotyk i katolicyzm, to dwie ca³kiem inne rzeczy, to bzdura. Ze wspó³czesn± subkultur± gotyck± mo¿e i nie ma du¿o wspólnego, aczkolwiek mnie bardziej poci±ga³y korzenie historyczne pewnych pojêæ. Sama mam bardzo protestanckie podej¶cie do religii.
orkov
Chodzi³o mi akurat o wspó³czesny Gotyk. O tym co powy¿ej to wiedzia³am, niestety chc±c czy nie chc±c mam wbit± t± ca³± wiedzê o katolicy¼mie.