Nie wiem czy ten w±tek mo¿na okre¶liæ jako hobby, ale jestem ciekawa czy goci interesuj± siê tym przedmiotem. Ja osobi¶cie pokocha³am polski odk±d na lekcjach zaczêli¶my omawiaæ nekrologi, epoki takie jak gotyk, barok(i mój ukochany motyw w sztuce - vanitas) czy pisaæ kondolencje.
Czy u Was te¿ na polskim mo¿na siê dowiedzieæ naprawdê ciekawych rzeczy?
Spec od zadawania mêcz±cych pytañ i przepalania grza³ek do e-petów
Ja na jêzyku polskim dowiedzia³am siê ciekawej rzeczy na temat 'mê¿czyzn greckiego teatru' - gdzie wszyscy m³odzi i delikatnie zbudowani ch³opcy grali w rolach kobiety, co wiêcej, miewali swoich... sponsorów <3
Tak wiem wiem, tylko Shou yaoistkê mog± takie rzeczy jaraæ
Jak widzê coraz wiêcej yaoistek na tym ¶wiecie Ja przesta³am siê jaraæ yaoi po pewnej scenie w moim ulubionym anime...
Gość
YAOI TIME!
Wracaj±c do polskiego, to uwielbiam przera¿aæ moja nauczycielkê moimi wierszami
Owszem, temat vanitas jest wielce porywaj±cy, gotykiem by³em podekscytowany dopóki nie przeczyta³em tematu. Nie by³o krztyny o ludziach, sama architektura i obrazy. Ale naprawdê zacz±³em siê wczytywaæ w polski przy temacie "Fausta" i "Mistrza i Ma³gorzaty". Tam bowiem opisany i omówiony zostaje szatan. Co prawda regu³ki i definicje w podrêczniku s± kiepskie, ale za to w koñcu co¶, czym mo¿na siê zainteresowaæ. Wolê to ni¿ "¦wiêtoszka", czy "Potop". Ogó³em do tematu: w gimnazjum polski szlifuje nasz± wymowê i pisowniê oraz ogólny zarys literatury. Licea i technika to tylko temat za tematem wraz z lekturami. Dywagacje, spekulacje, rozmowy i opowiadania utworów. W sumie nawet ciekawe, o ile nie rozmawiamy flakach z olejem
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Ja siê interesujê, mimo ¿e do szko³y nie chodzê ju¿ od ³adnych paru lat. Interesuje mnie dawna literatura (chocia¿ nie tylko dawna): ¶redniowiecze, barok, romantyzm i pr±dy literatury koñca XIX w.
Poza tym interesuj± mnie etymologia s³ów polskich oraz paronimy w jêzyku polskim i czeskim. Dziêki coraz lepszemu poznawaniu polskiego coraz lepiej pozna³am te¿ czeski.
Je¿eli chodzi o polski, to najmilej wspominam czasy ogólniaka- nauczycielka z g³ow± na karku, do tego do dzie³ literackich podchodzi³a krytycznie, a nie na zasadzie "S³owacki wielkim poet± by³" i widaæ by³o, ¿e jêzyk jest jej powo³aniem (hmmmm, trochê dwuznacznie to zabrzmia³o). Z reszt± polski zawsze lubi³em, mo¿e nie w takim stopniu, jak historiê, ale jednak literatura posiada w sobie t± magiê, której inne dziedziny nie maj±.
Kusiciel
je¿eli chodzi o lekcje w szkole to nie znosze nasza nauczycielka potrafi u¶piæ po³owê klasy (w tym mnie). dla nas j.polski to mêczarnia. Jednej lekcji usnê³o 5 osób ;P Ale je¿eli chodzi o jêzyk polski jako jêzyk narodowy to go kocham. To na prawdê piêkny jêzyk, ale nie da siê ukryæ-zaniedbany, "kaleczony" i zangielszczany
Tak, te¿ uwa¿am, ¿e to piêkny jêzyk <3
A co do tego... W gimnazjum naprawdê szczerze nie znosi³am i olewa³am. Brak zadania? Pierdolê to. Jaka¶ kartkówka? Jako¶ pójdzie.
Mimo to nie mia³am z³ych ocen. Za to w liceum... och, ach. Uwielbiam polski, to jeden z moich ulubionych przedmiotów!
Zawsze siedzê na lekcjach zaciekawiona, nigdy mi siê nie nudzi, na ka¿dej lekcji jest co¶, co mo¿e przykuæ moj± uwagê. W gimnazjum nie czyta³am lektur, tylko streszczenia, w liceum staram siê to zmieniæ. Na przyk³ad taki Makbet. Ojej, nie wiem czy gdyby nie by³ nasz± lektur± to czy w ogóle do niego bym zajrza³a. Oj, ile bym straci³a! Bardzo lubiê. Mam te¿ zamiar zapoznaæ siê z Hamletem. Nauczycielka mi cholernie poleca³a, a ja wierzê w jej dobry gust co do literatury.
Kobieta jest fantastyczna, naprawdê! A i mi ca³kiem nie¼le idzie, mimo, ¿e mam braki z gimnazjum to jako¶ opanowuje materia³ zwykle na czwórki. Nauczycielka zadowolona, ja te¿, czego chcieæ wiêcej?
Ale my¶lê, ¿e to, czy lubimy dany przedmiot równie¿ zale¿y od nauczycielki, sposób w jaki przekazuje nam swoj± wiedzê te¿ jest wa¿ny, poza tym te¿ to czy potrafi zainteresowaæ ucznia. W gimnazjum moja nauczycielka (a tym samym moja wychowawczyni, jezu) by³a beznadziejna. Nie lubi³am jej, tote¿ za polskim te¿ nie przepada³am.
Polski jest genialny. Mimo, ¿e nie lubiê jêzyków (no dobra, nie lubiê tylko angielskiego, niemiecki ujdzie!) to ten kocham.
Ahah, moja nauczycielka stwierdzi³a, ¿e po¶le mnie na olimpiadê z polskiego. Jej, to by³o mi³e. Mam zamiar pokazaæ jej jedno z moich opowiadañ, zobaczymy jak to oceni. Choæ nie spodziewam siê cudów, to nie najwy¿szych lotów, ale krytyka te¿ jest wa¿na, ¿eby wiedzieæ co poprawiæ.
Podsumowuj±c: Polski jest <3.
Fryderyka, ja mam na odwrót. W gimnazjum moj± nauczycielk± by³a najsurowsza, najbardziej wymagaj±ca a zarazem najfantastyczniejsza polonistka pod s³oñcem. Momentami mia³am do¶æ, bo ci±gle sprawdziany, kartkówy, recytacje, ale generalnie j± uwielbia³am.
A teraz...tragedia. Polski to najnudniejsza lekcja, nic na niej nie robimy, a pani siedzi ze ³zami w oczach, bo nie umie zapanowaæ nad klas±. Bardziej by siê do przedszkola nadawa³a ni¿ liceum.
Potêpiony
Ja mam rozszérzony polski, sam jestem z profilu historycznego... ale dzi¶ otrzyma³em nagrodê i stypendjum za najlepszego fizyka w szkole... AJ LAJK YT!
Ja te¿ jestem typow± humanistyk±. Polski jako przedmiot uwielbiam, nawet z kiepskim nauczycielem. Z epok literackich najbardziej lubiê romantyzm i IIW¦.
Nie znoszê wszystkiego, co ma zwi±zek z pisowni±. Ogólnie spokojnie wychodzê na 5/6, tylko ze sk³adni, fleksji, s³owotwórstwa itd. nieustannie dostajê 2, czasem uda mi siê poprawiæ na 3.