#1 2012-02-01 19:19:13

Cadaver

Dusza

Punktów :   

Jêzyk polski

Nie wiem czy ten w±tek mo¿na okre¶liæ jako hobby, ale jestem ciekawa czy goci interesuj± siê tym przedmiotem. Ja osobi¶cie pokocha³am polski odk±d na lekcjach zaczêli¶my omawiaæ nekrologi, epoki takie jak gotyk, barok(i mój ukochany motyw w sztuce - vanitas) czy pisaæ kondolencje.
Czy u Was te¿ na polskim mo¿na siê dowiedzieæ naprawdê ciekawych rzeczy?

Chrze¶cijañstwo jest nielogiczne. Po co modliæ siê o wieczny ¿ywot, skoro jest on nam przeznaczony?

#2 2012-02-01 20:15:51

â€œâ€œshou“““†

Spec od zadawania mêcz±cych pytañ i przepalania grza³ek do e-petów

47072465
Punktów :   

Re: Jêzyk polski

Ja na jêzyku polskim dowiedzia³am siê ciekawej rzeczy na temat 'mê¿czyzn greckiego teatru' - gdzie wszyscy m³odzi i delikatnie zbudowani ch³opcy grali w rolach kobiety, co wiêcej, miewali swoich... sponsorów <3

Tak wiem wiem, tylko Shou yaoistkê mog± takie rzeczy jaraæ

http://24.media.tumblr.com/438c1c82380b8d54f7b29c871e90f2c0/tumblr_mheo3iHfET1r6hoj2o1_250.gif http://31.media.tumblr.com/771542ac8a1ea0a77600f7b73ea56d48/tumblr_mheo3iHfET1r6hoj2o2_250.gif

#3 2012-02-01 21:06:08

Cadaver

Dusza

Punktów :   

Jak widzê coraz wiêcej yaoistek na tym ¶wiecie Ja przesta³am siê jaraæ yaoi po pewnej scenie w moim ulubionym anime...

Chrze¶cijañstwo jest nielogiczne. Po co modliæ siê o wieczny ¿ywot, skoro jest on nam przeznaczony?

#4 2012-02-03 16:52:49

Lúthien Nemezys Grandin

Gość

YAOI TIME!

Wracaj±c do polskiego, to uwielbiam przera¿aæ moja nauczycielkê moimi wierszami

#5 2012-02-03 18:21:56

DeathBoy

Potêpiony

34416484
Punktów :   

Owszem, temat vanitas jest wielce porywaj±cy, gotykiem by³em podekscytowany dopóki nie przeczyta³em tematu. Nie by³o krztyny o ludziach, sama architektura i obrazy. Ale naprawdê zacz±³em siê wczytywaæ w polski przy temacie "Fausta" i "Mistrza i Ma³gorzaty". Tam bowiem opisany i omówiony zostaje szatan. Co prawda regu³ki i definicje w podrêczniku s± kiepskie, ale za to w koñcu co¶, czym mo¿na siê zainteresowaæ. Wolê to ni¿ "¦wiêtoszka", czy "Potop". Ogó³em do tematu: w gimnazjum polski szlifuje nasz± wymowê i pisowniê oraz ogólny zarys literatury. Licea i technika to tylko temat za tematem wraz z lekturami. Dywagacje, spekulacje, rozmowy i opowiadania utworów. W sumie nawet ciekawe, o ile nie rozmawiamy flakach z olejem

#6 2012-02-06 10:01:08

Wladimira

Kusiciel

1564943
Punktów :   

Przez nauczycielkê od polskiego zaczê³am pisaæ wiersze, opowiadanie i "ksi±¿ki"

Nawet je¶li umrê
¦wiata nie naprawiê...

#7 2012-02-07 14:33:46

Johana_MarieXIII

Fanatyczka XIII. Století

Punktów :   

Ja siê interesujê, mimo ¿e do szko³y nie chodzê ju¿ od ³adnych paru lat. Interesuje mnie dawna literatura (chocia¿ nie tylko dawna): ¶redniowiecze, barok, romantyzm i pr±dy literatury koñca XIX w.
Poza tym interesuj± mnie etymologia s³ów polskich oraz paronimy w jêzyku polskim i czeskim. Dziêki coraz lepszemu poznawaniu polskiego coraz lepiej pozna³am te¿ czeski.

BRATRSTVO LUNY TEAM

http://xiiistoleti.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u XIII. Století.

https://bratrstvoluny.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u Bratrstvo Luny.

#8 2012-02-07 14:54:18

GravXIII

Przeklêty

SkÄ…d: Jihlava/Bydgoszcz
Punktów :   

Je¿eli chodzi o polski, to najmilej wspominam czasy ogólniaka- nauczycielka z g³ow± na karku, do tego do dzie³ literackich podchodzi³a krytycznie, a nie na zasadzie "S³owacki wielkim poet± by³" i widaæ by³o, ¿e jêzyk jest jej powo³aniem (hmmmm, trochê dwuznacznie to zabrzmia³o). Z reszt± polski zawsze lubi³em, mo¿e nie w takim stopniu, jak historiê, ale jednak literatura posiada w sobie t± magiê, której inne dziedziny nie maj±.

Fire, blood and dreams...

#9 2012-03-17 13:52:39

dark_Vampire

Kusiciel

11309681
SkÄ…d: od niedawna Ostrawa (Czechy)
Punktów :   

je¿eli chodzi o lekcje w szkole to nie znosze nasza nauczycielka potrafi u¶piæ po³owê klasy (w tym mnie). dla nas j.polski to mêczarnia. Jednej lekcji usnê³o 5 osób ;P Ale je¿eli chodzi o jêzyk polski jako jêzyk narodowy to go kocham. To na prawdê piêkny jêzyk, ale nie da siê ukryæ-zaniedbany, "kaleczony" i zangielszczany

"Cause I'd rather feel pain that nothing at all"-Three Days Grace

#10 2012-04-04 09:39:38

Fryderyka

Wygnany

Punktów :   

Tak, te¿ uwa¿am, ¿e to piêkny jêzyk <3
A co do tego... W gimnazjum naprawdê szczerze nie znosi³am i olewa³am. Brak zadania? Pierdolê to. Jaka¶ kartkówka? Jako¶ pójdzie.
Mimo to nie mia³am z³ych ocen. Za to w liceum... och, ach. Uwielbiam polski, to jeden z moich ulubionych przedmiotów!
Zawsze siedzê na lekcjach zaciekawiona, nigdy mi siê nie nudzi, na ka¿dej lekcji jest co¶, co mo¿e przykuæ moj± uwagê. W gimnazjum nie czyta³am lektur, tylko streszczenia, w liceum staram siê to zmieniæ. Na przyk³ad taki Makbet. Ojej, nie wiem czy gdyby nie by³ nasz± lektur± to czy w ogóle do niego bym zajrza³a. Oj, ile bym straci³a! Bardzo lubiê. Mam te¿ zamiar zapoznaæ siê z Hamletem. Nauczycielka mi cholernie poleca³a, a ja wierzê w jej dobry gust co do literatury.
Kobieta jest fantastyczna, naprawdê! A i mi ca³kiem nie¼le idzie, mimo, ¿e mam braki z gimnazjum to jako¶ opanowuje materia³ zwykle na czwórki. Nauczycielka zadowolona, ja te¿, czego chcieæ wiêcej?
Ale my¶lê, ¿e to, czy lubimy dany przedmiot równie¿ zale¿y od nauczycielki, sposób w jaki przekazuje nam swoj± wiedzê te¿ jest wa¿ny, poza tym te¿ to czy potrafi zainteresowaæ ucznia. W gimnazjum moja nauczycielka (a tym samym moja wychowawczyni, jezu) by³a beznadziejna. Nie lubi³am jej, tote¿ za polskim te¿ nie przepada³am.
Polski jest genialny. Mimo, ¿e nie lubiê jêzyków (no dobra, nie lubiê tylko angielskiego, niemiecki ujdzie!) to ten kocham.
Ahah, moja nauczycielka stwierdzi³a, ¿e po¶le mnie na olimpiadê z polskiego. Jej, to by³o mi³e. Mam zamiar pokazaæ jej jedno z moich opowiadañ, zobaczymy jak to oceni. Choæ nie spodziewam siê cudów, to nie najwy¿szych lotów, ale krytyka te¿ jest wa¿na, ¿eby wiedzieæ co poprawiæ.
Podsumowuj±c: Polski jest <3.

¯aden dom nie jest ogniskiem domowym, dopóki nie promienieje w nim niewys³owione szczê¶cie kota, który okazuje je, krêc±c puszystym ogonem i zamiataj±c nim pod³ogi. Kot jest w domu przedstawicielem tajemnicy, uroku, sugestii.

#11 2012-04-05 08:39:31

Narcissa

Potêpiony

Punktów :   

Fryderyka, ja mam na odwrót. W gimnazjum moj± nauczycielk± by³a najsurowsza, najbardziej wymagaj±ca a zarazem najfantastyczniejsza polonistka pod s³oñcem. Momentami mia³am do¶æ, bo ci±gle sprawdziany, kartkówy, recytacje, ale generalnie j± uwielbia³am.
A teraz...tragedia. Polski to najnudniejsza lekcja, nic na niej nie robimy, a pani siedzi ze ³zami w oczach, bo nie umie zapanowaæ nad klas±. Bardziej by siê do przedszkola nadawa³a ni¿ liceum.

#12 2012-06-29 17:21:22

Jewel

Demon

19988345

No ja lubiê polski, a jeszcze jestem humanistk± wiêc ten przedmiot przychodzi mi z ³atwo¶ci±

Proszê tylko o jedno. Na moim pogrzebie czarne ró¿e.

http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2012/06/609b947eef4da65c44cf794b86930186.gif?1338904071

#13 2012-06-29 21:17:18

Henryk Pruthenia

Potêpiony

42983155
SkÄ…d: Gdzie-to w Silezji...
Punktów :   

Ja mam rozszérzony polski, sam jestem z profilu historycznego... ale dzi¶ otrzyma³em nagrodê i stypendjum za najlepszego fizyka w szkole... AJ LAJK YT!

Jestem sêdzi±, ofiar±, i morderc±
O dzieciêcéj twarzy.
Bóg zabity - do kogo teraz modliæ siê
Cichém krzykiém... w snach!?

(tekst. piosenki zespo³u СЛ[/|\]Т «Niebo»)
http://www.slot.ru/images/remote/http--s1ot.ru-img-manifest.jpg

#14 2012-06-30 09:42:00

Alice

Dusza

36041297
SkÄ…d: Warszawa
Punktów :   

Ja te¿ jestem typow± humanistyk±. Polski jako przedmiot uwielbiam, nawet z kiepskim nauczycielem. Z epok literackich najbardziej lubiê romantyzm i IIW¦.

"I guess I'm pretty much of a lone wolf. I don't say I don't like people at all but, to tell you the truth, I only like it then if I have a chance to look deep into their hearts and their minds"~ Bela Lugosi

#15 2012-08-10 23:11:22

Inugami

Kusiciel

7005789
Punktów :   

Nie znoszê wszystkiego, co ma zwi±zek z pisowni±. Ogólnie spokojnie wychodzê na 5/6, tylko ze sk³adni, fleksji, s³owotwórstwa itd. nieustannie dostajê 2, czasem uda mi siê poprawiæ na 3.

Stopka forum

RSS