No dok³adnie.Ju¿ kilka 'mi³ych' s³ów us³ysza³am za swoje o¶wiadczenie woli.B±d¼my rozs±dni,mnie to ju¿ na nic a komu¶ mo¿na pomóc.Przecie¿ nie idê siê zarzynaæ bo kto¶ w±troby potrzebuje!
Ziemniaki mnie rozwali³y xD
Fanatyczka XIII. StoletÃ
No zgadzam siê, Elspeth. Ja bym tylko serca nie odda³a, bo ma dla mnie zbyt du¿e symboliczne znaczenie. Chocia¿ po oddaniu organów nie mo¿na byæ piêknymi wampirycznie wygl±daj±cymi zw³okami z mahoniowej trumnie, ale có¿, nie mo¿na mieæ wszystkiego.
Kusiciel
Marie_JohanaXIII napisał:
No gdyby katolicy mieli byæ konsekwentni, to skoro z powodu zmartwychwstania nie popieraj± za bardzo spopielenia, to nie powinni te¿ popieraæ pobierania organów od zmar³ego. Co ciekawe, poparcie dla tradycyjnych pochówków podkre¶laj± tym, ¿e jest to spe³nienie s³ów Biblii: "Z prochu powsta³e¶ i w proch siê obrócisz". A po kremacji to niby cz³owiek w co siê "obraca"? W ziemniaki? Ja siê nie ¶miejê z katolików, mo¿e gdybym by³a katoliczk± inaczej bym do tego podchodzi³a... Ja mam szacunek do wiêkszo¶ci pogl±dów ró¿nych, tylko wolno mi mówiæ, ¿e dla mnie niektóre z nich s± absurdalne.
Marie popieram twój pogl±d, co do chowania zmar³ych, ale jedno ma³e ale, tak to prawda w Dniu Ostatecznym nasze cia³a zmartwychstana, i nie wa¿ne czy da³a¶ siê skremowaæ czy nie Bóg i tak odtworzy twoje cia³o. Bo jest nam to obiecane, ¿e mamy dostaæ nowe cia³a. To jedna sprawa, a druga to, to, ¿e nie którzy nawet ksiê¿a ¿yj± w tzw., ciemnocie nie ¿ebym tutaj os±dza³, i dlatego nie którzy nie wyobra¿aj± sobie innego pochówku jak tradycyjny, ostatnimi czasy Ko¶ció³ idzie z duchem czasu, i zezwala na kremacje cia³a, odprawiana nawet s± msze przy tych prochach, tylko o co siê ko¶ció³ tak naprawdê siê bije, a no o to, ¿e ludzie bezszczeszczaj± prochy ludzkie, nie maj± ¿adnej godno¶ci dla tej zmar³ej osoby no i rozsypuj± gdzie siê da, zatrzymuj± np. w domu prochy ludzkie, a ko¶ció³ twierdzi ¿e, jedynym miejscem do chowania zmar³ych jest cmentarz, i tam powinien byæ tylko i wy³±cznie chowany. Kto¶ tutaj napisa³, ¿e trumny s± ³adne tak to prawda, mia³em okazjê ogl±daæ trumnê robion± z dêbu, by³a ³adnie rze¼biona tak trochê na styl XVIII/XIX w. w kolorze podchodz±cym do jasnego br±zu
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Ja wiem, ¿e wg Biblii cia³a maj± byæ odtworzone niezale¿nie od tego, co sta³o siê z czyim¶ doczesnym cia³em (np. je¿eli kto¶ zmar³ w wyniku sp³oniêcia jego cia³a), poza tym to maj± byæ ca³kiem inne cia³a (cia³a duchowe, przemienione), tym bardziej dziwi mnie niechêtne podej¶cie KRK do kremacji. A naczyta³am sie o tym¿e podej¶ciu sporo - nie jestem katoliczk±, ale wiem o katolicyzmie du¿o.
Mnie jest kompletnie obojêtne, co siê stanie z moim cia³em po ¶mierci - po ¶mierci raczej nie bêdê siê tym przejmowaæ ;P Wizja trumny jest rzeczywi¶cie poci±gaj±ca, jednak nie bêdzie mi dane tego zobaczyæ, wiêc mi nie zale¿y ;P
Fanatyczka XIII. StoletÃ
No wiesz, ja wierzê w ¿ycie pozagrobowe i dlatego wierzê, ¿e moja dusza bêdzie widzia³a, co dzieje siê z moim cia³em. To bêdzie musia³ byæ dla mnie ciekawy widok, jak bêd± z mojego cia³a wyci±gaæ organy, taki gore Podejrzewam s±dz±c z mojego stylu ¿ycia, ¿e moje p³uca i w±troba pewnie siê nie bêd± do niczego nadawaæ, podejrzewam, ¿e moje p³uca s± tak ³adnie gotycko czarne Ale mo¿e inne rzeczy siê na co¶ komu¶ przydadz±
Ja tam my¶le, ¿e co maj± wyci±æ, niech wytn± - mnie to ju¿ przecie¿ potrzebne nie bêdzie, a reszta do spalenia ze wzglêdów higienicznych, ekonomicznych i innnych. Po co ma kolejny grób miejsce zajmowaæ. No po co?
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Mina, zgadzam siê. Nie za bardzo chcia³abym, ¿eby moje cia³o wpierdala³y robaki, wolê ¿eby spali³ je ogieñ (mój ulubiony ¿ywio³), poza tym wzglêdy ekologiczne (rozk³adaj±ce siê zw³oki bardzo ¼le dzia³aj± na ¶rodowisko). Tak¿e jest du¿o za, jak i du¿o przeciw. Jak to powiedzia³ minister Hauser na zakoñczenie w chuj d³ugiej wypowiedzi: "Reasumuj±c: i tak, i nie" xD
Polaæ im!
Gość
A ja do krematorium nie chcê. Pierwszorzêdnie to podej¶cie do cia³a ludzkiego kojarzy mi siê z II wojn± ¶w. i obozami masowej zag³ady, groby przecie¿ zajmuj± miejsce.
Po drugie, kremacja jako pochówek nie jest w ¿aden sposób zwi±zana z tradycyjnym katolicyzmem, to tradycje pozachrze¶cijañskie w ogóle. Chrze¶cijanie od wieków grzebali cia³a zmar³ych, zmiany w tej materii to raczej duch tych czasów, i ten duch nie jest ¶wiêty.
Dusza
Popieram spalenie zw³ok. Nie chcia³abym ¿eby mój grób sta³ siê centrum rozrywkowym na cmentarzu, bo znaj±c tutejsz± m³odzie¿, która potrafi przyj¶æ i piæ alkohol w³a¶nie na cmentarzach podziêkujê za oficjalnie uznawan± wersje pochówku. Przechodz±c na skróty przez cmentarz mia³am okazje widzieæ jak ludzie bardzo nie szanuj± tego miejsca i to tylko utwierdza mnie w przekonaniu, ¿e to nie odnosi siê tylko do specyficznej m³odzie¿y. A co do wyjmowania organów... có¿ wola³abym zostaæ z nimi. Bo po prostu s± moje, w³asne i czuje siê z nimi dobrze. xD
Wygnany
Ja tam wole byæ pochowana. Nie wiem dlaczego, ale nie zbyt mi sie podoba my¶l o tym, ¿e mogli by mnie spaliæ.
Spec od zadawania mêcz±cych pytañ i przepalania grza³ek do e-petów
Po ¶mierci bêdê chcia³a oddaæ swoje u¿yteczne jeszcze organy, które mog± uratowaæ komu¶ ¿ycie, a poza tym pewnie i tak bêdê mia³a na to wyjebane co ze mn± zrobi±. Jednak najlepiej by by³o, gdyby mnie spalono.
Ja osobi¶cie chcia³bym, ¿eby moje cia³o po ¶mierci zosta³o zniszczone przez kremacjê, a prochy rozsypane. Nie chcê, aby w przysz³o¶ci bliskie mi osoby by³y przywi±zane w jaki¶ sposób do miejsca, gdzie pod ziemi± rozk³ada siê kawa³ek miêsa, którym by³em. Nie chcia³bym równie¿, aby kto¶ kiedy¶ odkopa³ mnie na przyk³ad po to, aby sprzedaæ urnê w której spoczn± moje szcz±tki na z³om, b±d¼ te¿ zrobi³ z moich szcz±tków eksponat muzealny.
Idea³em wydaje siê rytua³ pogrzebowy praktykowany miêdzy innymi w tybecie - szcz±tkami zmar³ego karmi siê sêpy - jest to traktowane jako "ostatni akt mi³osierdzia".