Witajcie
Wraz z kilkoma znajomymi, w miasteczku w ktorym mieszkamy, staramy sie aby nie zapomniano o rocznicy Nocy Listopadowej z 1830 r.
W dzien rocznicy zapalamy "wieczny ogien", ktory przez kilka dni rozswietla pustynie duchow± miasta, po czym znika.
Chcialbym dodac do tego jeszcze inne elementy- przypominajace o tych wydarzeniach -
chcialbym tez aby mialo to gotycki wymiar...
Dlatego potrzebna jest tu Wasza drobna pomoc
Jezeli zatem ktos z Was mieszka w poblizu wymienionych ponizej miejscowosci
i mialby ochote do mnie napisac -
mialby swoj udzial w moim projekcie
Z oczywistych powodow nie chce pisac wiecej ale wszystko wyjasnie w mailach
cemetery@vp.pl
l
nazwy miejscowosci podaje z opisem polozenia tak jak znalazlem w Wikipedii:
Stoczek £ukowski – miasto w województwie lubelskim, w powiecie ³ukowskim, nad ¦widrem.
Grochów – czê¶æ Warszawy po³o¿ona na prawym brzegu Wis³y.
Ostro³êka – miasto na prawach powiatu w województwie mazowieckim.
Dobre – wie¶ w Polsce gminy Dobre po³o¿ona w województwie mazowieckim, w powiecie miñskim
Ka³uszyn – miasto w woj. mazowieckim, w powiecie miñskim,
Wawer
Bia³o³êka
Nowa Wie¶ – wie¶ w Polsce po³o¿ona w województwie mazowieckim, w powiecie kozienickim, w gminie Kozienice.
Pu³awy – miasto w zachodniej czê¶ci województwa lubelskiego w pobli¿u granicy województwa mazowieckiego
Kurów – osada[1] gminna w powiecie pu³awskim, województwo lubelskie, le¿±ca nad rzek± Kurówk±
Dêbe Wielkie – wie¶ w Polsce po³o¿ona w województwie mazowieckim, w powiecie miñskim, w gminie Dêbe Wielkie.
Domanice – wie¶ w Polsce po³o¿ona w województwie mazowieckim, w powiecie siedleckim, w gminie Domanice.
Nowe Iganie – wie¶ w Polsce po³o¿ona w województwie mazowieckim, w powiecie siedleckim, w gminie Siedlce, po³o¿ona 5 km od centrum Siedlec, nad rzek± Muchawk±
Wronów – wie¶ w Polsce po³o¿ona w województwie lubelskim, w powiecie lubelskim, w gminie Be³¿yce.
Kazimierz Dolny
Nowogród – miasto w woj. podlaskim, w powiecie ³om¿yñskim, nad Narwi±, ok. 15 km od £om¿y
Firlej – wie¶ (do 1869 roku miasto) w powiecie lubartowskim województwa lubelskiego
Lubartów – miasto i gmina w województwie lubelskim, w powiecie lubartowskim, po³o¿one nad rzek± Wieprz.
Jêdrzejów Stary – wie¶ w Polsce po³o¿ona w województwie mazowieckim, w powiecie miñskim, w gminie Jakubów.
Tykocin– miasto w woj. podlaskim, w powiecie bia³ostockim, siedziba gminy miejsko-wiejskiej Tykocin, po³o¿one w Kotlinie Biebrzañskiej nad Narwi±,
Nur – wie¶ w Polsce po³o¿ona w województwie mazowieckim, w powiecie ostrowskim, w gminie Nur na prawym brzegu Bugu.
Rajgród to miasto w woj. podlaskim, w powiecie grajewskim, po³o¿one nad Jeziorem Rajgrodzkim.
Budziska – wie¶ w Polsce po³o¿ona w województwie lubelskim, w powiecie ³ukowskim, w gminie Adamów
Jeziorzany – wie¶ w Polsce po³o¿ona w województwie lubelskim, w powiecie lubartowskim, w gminie Jeziorzany, na wyspie utworzonej przez rzekê Wieprz
Ostatnio edytowany przez bernard (2013-12-01 09:35:29)
Jak, co roku rocznicowy znicz pojawi³ sie w zagadkowej niszy w murze, w centrum miasta
29 listopada, o zmierzchu, zap³ona³ p³omieniem oliwnym i tak przez siedem dni i siedem nocy rozswietla³ mroki ludzkiej niepamiêci.
Tak, jak sie pojawi³ tak i znikna³, bez specjalnej celebry - Jego przes³anie jest jasne a forma symboliczna
Niesamowite jest rowniez to, ze mozna zrobic cos takego w przestrzeni publicznej i nikt nie pyta, ani nie wnika , bo nikogo to nie obchodzi
Spec od zadawania mêcz±cych pytañ i przepalania grza³ek do e-petów
Jeste¶ pewny ¿e nikt siê z miasta takiego projektu nie przyczepi?
““shou“““†napisał:
Jeste¶ pewny ¿e nikt siê z miasta takiego projektu nie przyczepi?
Nie pozwole na to, Droga Shou - to jest moj projekt sam wynalazlem sobie owa nisze - bo to jedno z tych tajemniczych miejsc w centrum miasta, ktore wskazuja na jakis nierozwiazany sekret
sam przynosze to, co tam ustawiam i tylko ja tak naprawde wiem co i po co tam ustawiam -
poza tym jest to przedsiewziecie na tyle kontrowersyjne estetycznie ( a i ma³o medialne ),
ze nikt z W³odarzy nie zechce sie pod tym podpisac
... a zabronic tez nie moze, bo to wolny kraj jest.
Brakuje mi tylko jednego, gotyckiego elementu i oto dlatego zwraca³em sie i zwracam nadal do gotyckiej braci na tymze Forum.
Ostatnio edytowany przez bernard (2013-12-14 12:16:26)
Dusza
ja nie bo z Kielc
bernard napisał:
zagubiona_gotka napisał:
ja nie bo z Kielc
Dziekuje - nic nie szkodzi - moze kolejne Powstanie Narodowe obejmie Kielce
Oby¶my wiêcej powstañ narodowych nie potrzebowali.