Witajcie
Wraz z kilkoma znajomymi, w miasteczku w ktorym mieszkamy, staramy sie aby nie zapomniano o rocznicy Nocy Listopadowej z 1830 r.
W dzien rocznicy zapalamy "wieczny ogien", ktory przez kilka dni rozswietla pustynie duchową miasta, po czym znika.
Chcialbym dodac do tego jeszcze inne elementy- przypominajace o tych wydarzeniach -
chcialbym tez aby mialo to gotycki wymiar...
Dlatego potrzebna jest tu Wasza drobna pomoc
Jezeli zatem ktos z Was mieszka w poblizu wymienionych ponizej miejscowosci
i mialby ochote do mnie napisac -
mialby swoj udzial w moim projekcie
Z oczywistych powodow nie chce pisac wiecej ale wszystko wyjasnie w mailach
cemetery@vp.pl
l
nazwy miejscowosci podaje z opisem polozenia tak jak znalazlem w Wikipedii:
Stoczek Łukowski – miasto w województwie lubelskim, w powiecie łukowskim, nad Świdrem.
Grochów – część Warszawy położona na prawym brzegu Wisły.
Ostrołęka – miasto na prawach powiatu w województwie mazowieckim.
Dobre – wieś w Polsce gminy Dobre położona w województwie mazowieckim, w powiecie mińskim
Kałuszyn – miasto w woj. mazowieckim, w powiecie mińskim,
Wawer
Białołęka
Nowa Wieś – wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie kozienickim, w gminie Kozienice.
Puławy – miasto w zachodniej części województwa lubelskiego w pobliżu granicy województwa mazowieckiego
Kurów – osada[1] gminna w powiecie puławskim, województwo lubelskie, leżąca nad rzeką Kurówką
Dębe Wielkie – wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie mińskim, w gminie Dębe Wielkie.
Domanice – wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie siedleckim, w gminie Domanice.
Nowe Iganie – wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie siedleckim, w gminie Siedlce, położona 5 km od centrum Siedlec, nad rzeką Muchawką
Wronów – wieś w Polsce położona w województwie lubelskim, w powiecie lubelskim, w gminie Bełżyce.
Kazimierz Dolny
Nowogród – miasto w woj. podlaskim, w powiecie łomżyńskim, nad Narwią, ok. 15 km od Łomży
Firlej – wieś (do 1869 roku miasto) w powiecie lubartowskim województwa lubelskiego
Lubartów – miasto i gmina w województwie lubelskim, w powiecie lubartowskim, położone nad rzeką Wieprz.
Jędrzejów Stary – wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie mińskim, w gminie Jakubów.
Tykocin– miasto w woj. podlaskim, w powiecie białostockim, siedziba gminy miejsko-wiejskiej Tykocin, położone w Kotlinie Biebrzańskiej nad Narwią,
Nur – wieś w Polsce położona w województwie mazowieckim, w powiecie ostrowskim, w gminie Nur na prawym brzegu Bugu.
Rajgród to miasto w woj. podlaskim, w powiecie grajewskim, położone nad Jeziorem Rajgrodzkim.
Budziska – wieś w Polsce położona w województwie lubelskim, w powiecie łukowskim, w gminie Adamów
Jeziorzany – wieś w Polsce położona w województwie lubelskim, w powiecie lubartowskim, w gminie Jeziorzany, na wyspie utworzonej przez rzekę Wieprz
Ostatnio edytowany przez bernard (2013-12-01 09:35:29)
Jak, co roku rocznicowy znicz pojawił sie w zagadkowej niszy w murze, w centrum miasta
29 listopada, o zmierzchu, zapłonał płomieniem oliwnym i tak przez siedem dni i siedem nocy rozswietlał mroki ludzkiej niepamięci.
Tak, jak sie pojawił tak i zniknał, bez specjalnej celebry - Jego przesłanie jest jasne a forma symboliczna
Niesamowite jest rowniez to, ze mozna zrobic cos takego w przestrzeni publicznej i nikt nie pyta, ani nie wnika , bo nikogo to nie obchodzi
Spec od zadawania męczących pytań i przepalania grzałek do e-petów
Jesteś pewny że nikt się z miasta takiego projektu nie przyczepi?
shou napisał:
Jesteś pewny że nikt się z miasta takiego projektu nie przyczepi?
Nie pozwole na to, Droga Shou - to jest moj projekt sam wynalazlem sobie owa nisze - bo to jedno z tych tajemniczych miejsc w centrum miasta, ktore wskazuja na jakis nierozwiazany sekret
sam przynosze to, co tam ustawiam i tylko ja tak naprawde wiem co i po co tam ustawiam -
poza tym jest to przedsiewziecie na tyle kontrowersyjne estetycznie ( a i mało medialne ),
ze nikt z Włodarzy nie zechce sie pod tym podpisac
... a zabronic tez nie moze, bo to wolny kraj jest.
Brakuje mi tylko jednego, gotyckiego elementu i oto dlatego zwracałem sie i zwracam nadal do gotyckiej braci na tymze Forum.
Ostatnio edytowany przez bernard (2013-12-14 12:16:26)
Dusza
ja nie bo z Kielc