#151 2012-12-24 21:38:21

Mr.V

Dusza

12390454
Punktów :   

Re: Goth Vs inne subkultury...

Pomimo mieszkania w ma³ej miejscowo¶ci wasze problemy nie s± mi znane. Do tego samego liceum co ja uczêszcza do¶æ sporo punków i metali, jedna gotka i ja, czyli miêdzysubkulturowiec, któremu do gota najbli¿ej.

Ostatnio edytowany przez Mr.V (2012-12-24 21:52:14)

#152 2012-12-25 14:19:23

bernard

Kusiciel

45942303
SkÄ…d: zapomniany klasztor

...wszystko jest kwesti± indywidualnej  wraliwo¶ci Gota/Gotki -
Jednych szykany ze strony otoczenia motywuj± , drugich taka sytuacja dobija -
ale szykany sa faktem - brak akceptacji wyrazany jako wrogosc tez jest faktem

Polecam film ktory wiele moze wyjasnic - jest to film w naszym kraju skrzetnie przemilczany
a jego wejscie na ekrany w 2010 roku - nie obylo sie bez ciaglych klotni -
oto link

http://www.filmweb.pl/Agora

http://pl.wikipedia.org/wiki/Agora_%28film%29

Uwaga! Film jest smutny i moze byc depresjogenny przed obejzeniem zasiegnij opinii specjalisty co do swego stanu emocjonalnego

Ostatnio edytowany przez bernard (2012-12-25 14:22:10)

#153 2013-02-14 21:05:28

sol-aaa

Dusza

Punktów :   

wokó³ mnie s± same plastiki, ¶miej± siê ze mnie, ¿e nie jestem taka jak one a ja co mam powiedzieæ? nic nie powiem i nawet nie splunê na nich bo mi ¶liny nawet szkoda, one wytapetowane narzekaj± na siebie same, a ja jestem dumna, ¿e nigdy nie by³am jak one co do reszty? dresiarze? punki? emo? rastamanie? emo?itp nic nie mam do nich lub nie wypowiadam siê.

"Gdy cierpisz, cierpiê wraz z tob±. Chocia¿ to wszystko nie musi oznaczaæ mi³o¶ci.
Nie trzeba magii, by pokierowaæ czyim¶ sercem. Serce radzi sobie samo i rzadko wybiera naj³atwiejsze drogi".

#154 2013-12-05 22:53:38

bernard

Kusiciel

45942303
SkÄ…d: zapomniany klasztor

To dla Was prezent "mikolajkowy" , abyscie poczuli sie pewniej w tym swiecie Wam wrogim - pelnym spolecznego ostracyzmu i komformizmu
w duchu i wymowie tekstu - najbardziej gotycki utwór, zupelnie niegotyckiego zespo³u,
ale pewne rzeczy i stany swiadomosci sa uniwersalne

ponizej "wersety, ku pocieszeniu serc"

Tak wiem ¿e skonaæ przyjdzie mi
I¿ lepsza ¶mieræ ni¿ kajdan ¶cisk
Lecz zanim we mnie zga¶nie ¿ar
Zostane wierna swojej krwi
W¶ród tonu zdrady ¿yje tu
Patrz±c na bogów obcych mi
Choæ krzyczy we mnie walki g³os
Nie moge w boju sama i¶æ

Ref:
Jak mam Ci to powiedzieæ
¯e nie dam rady dalej i¶æ
¯e nie mam si³y walczyæ wci±¿
W nierównej walce goni±c z³o
Gotowa oddaæ wszystko
Ostatni swego ¿ycia dzieñ
Bo ¶mieræ nie wa¿na jest gdy Ty
Nie mo¿esz woln± ziemi± byæ

Prze¿y³am w k³amstwie tyle lat
Milcza³am wci±¿ choæ prawdê znam
Widzia³am jak p³yne³a krew
W ¶wietle bezprawia dzieñ za dniem

Ref:
Jak mam Ci to powiedzieæ
Gotowa oddaæ wszystko

Jak mam Ci to powiedzieæ
Gotowa oddaæ wszystko

http://www.youtube.com/watch?v=6DFOX2A48h4

#155 2014-03-03 15:45:26

ladyligeia

Dusza

Punktów :   

Szczerze mówi±c chcia³am przebrn±æ przez temat zanim siê wypowiem, ale za¿enowa³ mnie poziom wiêkszo¶ci wypowiedzi i skoñczy³am lekturê na 2 lub 3 stronie. Dziwi mnie podstawowy fakt, dlaczego temat brzmi: Goth Vs inne subkultury. Dla mnie oczywiste jest, ¿e goci s± kultur± alternatywn±, nie subkultur±, a to nie to samo. Je¶li wyja¶nienie pojawi³o siê ju¿ w trakcie tematu to przepraszam. Ponadto taki apel: plastik jest pusty- to stereotyp. Chcemy ¿eby nie postrzegano nas jako zjadaczy kotów, to sami nie mo¿emy popieraæ innych stereotypów. Inaczej nic siê nie zmieni.

Ostatnio edytowany przez ladyligeia (2014-03-03 15:45:53)

#156 2014-03-03 17:09:03

Darxet

Potêpiony

8915570
Call me!
SkÄ…d: Podkarpacie
Punktów :   

Goci nie moga byæ kultur± (zak³adaj±c ¿e nie mówimy o wizygotach ani ostrogotach xD) A je¶li za³ozymy ¿e s±, wtedy mo¿emy z tak± sam± pewno¶ci± za³ozyæ ¿e punk to te¿ nie subkultura ,chocia¿by dlatego ze subkultura gotycka ma korzenie punkowe i punk ma d³u¿sz± tradycjê - ponadto ma wypracowane ró¿ne opcje ¶wiatopogl±dowe, podczas gdy w subkulturze gotyckiej ¶wiatopogl±d jest subiektywny. Ogólnie kultura zak³ada wiele róznych czynników, a szczerze w±tpiê by subkultury spe³nia³y ich chocia¿ po³owê ;_: Dlatego goci to subkultura a nie kultura
Je¶li chodzi o stereotypy - z za³o¿enia oznaczaj± uogólnienia, spo³ecznie oznaczaj± "co¶ co przypisuje siê niew³asciwie danej grupie"
To ¿e plastiki maj± ograniczon± pojemno¶æ mózgu (¿e tak powiem) jest raczej stereotypem- uogólnieniem. To samo tyczy sie dresiarzy ;_:
Spotka³em wielu i ka¿dy spe³nia³ kryteria stereotypowe, rzadko który siê wy³amywa³ od stereotypu. (Uwzglêdniam mo¿liwo¶c pomy³ki, ale szczerze w ni± w±tpiê, bo im wiecej osób tym mniejsze prawdopodobieñstwo z³ej oceny).
A jak ju¿ pisze co¶ to je¶li chodzi o gotów i inne subkultury, to dla mnie oczywistym jest ze ka¿da jest inna, co implikuje to ze kazda zawiera co¶ czego nie zawiera inna, co w zasadzie daje prosty wniosek - nie ma lepszej/gorszej - dlatego ze to czysto subiektywna sprawa.
Osobi¶cie poza gotami lubie punków i juggalo. Reszta jako¶ ujdzie XD Na bank nie podobaj± mi sie dresiarze, plastiki i japoñskie subkultury. Niezbyt lubie emo czy niektóre od³amy skinhead.

#157 2014-03-03 17:51:47

Zdzichu

Dusza

Punktów :   

Ja dodam swoje trzy grosze na temat dresiarzy i plastików.
Wydaje mi siê, ¿e po prostu ludzie niskiej inteligencji sami wybieraj± tak± drogê, taki styl. Wiêc stereotyp, o ile mo¿na tak to uj±æ, wynika sam z siebie.

Stopka forum

RSS