#1 2010-09-30 12:53:45

Johana_MarieXIII

Fanatyczka XIII. Století

Punktów :   

Poezja-nasze ulubione wiersze

Goci s³yn± z zainteresowania poezj± (tj. takie jest powszechne przekonanie). A wy lubicie poezjê? Jacy s± wasi ulubieni autorzy i ulubione wiersze? Ulubione epoki?

BRATRSTVO LUNY TEAM

http://xiiistoleti.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u XIII. Století.

https://bratrstvoluny.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u Bratrstvo Luny.

#2 2010-09-30 15:05:18

Mishia

W³adca Piekie³

SkÄ…d: Obok Rybnika :)
Punktów :   

Re: Poezja-nasze ulubione wiersze

Nie przepadam. Dla mnie to kompletna g³upota uczenie siê w szko³ach "co autor mia³ na my¶li". A h*j, sk±d my mamy wiedzieæ co jaki¶ tam kole¶ mia³ na my¶li trzy wieki temu?! Pewnie nic nie mia³ na my¶li, pisa³ co mu przysz³o do g³owy. W koñcu Kurt Cobain te¿ napisa³ tekst najwiêkszego hitu 5 minut przed pierwsz± prób±, i nic konkretnego nie chcia³ przekazaæ, szuka³ dobrych rymów.
Nie ¿ywiê ¿adnych uczuæ do wierszy, wolê teksty piosenek. (chocia¿ czasem wystêpuje pewne podobieñstwo).

Lepiej ¶miaæ siê u psychiatry, ni¿ p³akaæ u psychologa.

#3 2010-09-30 16:38:10

Elspeth

Administrator

28114461
Call me!
SkÄ…d: Joensuu

Ja natomiast lubiê wiersze;) Jedni z moich ulubionych autorów to Szymborska,Herbert,Shakespeare i wielu innych ale na szybko to moja pamiêæ zawodzi;P Jak mi siê co¶ przypomni...

Ja, ¿o³nierz Wojska Polskiego, przysiêgam s³u¿yæ wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, broniæ jej niepodleg³o¶ci i granic. Staæ na stra¿y Konstytucji, strzec honoru ¿o³nierza polskiego, sztandaru wojskowego broniæ. Za sprawê mojej Ojczyzny w potrzebie, krwi w³asnej ani ¿ycia nie szczêdziæ. Tak mi dopomó¿ Bóg.

#4 2010-10-01 14:25:10

BlackQueen

Potêpiony

Punktów :   

Moim ulubionym autorem jest moja przyjació³ka. Potem mistrz Kaczmarski ;D
Je¶li chodzi o poetów i powie¶ciopisarzy itd.
Powiem wam z szczerego serca,z e nie cierpiê Henryka Sienkiewicza! Mam nawet komiks w paintcie jak z³e potwory go rozszarpuj± ]:->

#5 2010-10-01 14:38:36

Johana_MarieXIII

Fanatyczka XIII. Století

Punktów :   

Ja kocham poezjê, zawdziêczam to zami³owanie swojemu ojcu, bo gdy inne dzieciaki ogl±da³y bajki w telewizji, mój ojciec recytowa³ mi z pamiêci wiersze Mickiewicza, S³owackiego, Tetmajera, Kasprowicza, Tuwima, ró¿ne wiersze po ³acinie (np. Horacego), które po¼niej t³umaczy³ mi na polski...

Posiadam wiele tomików wierszy ró¿nych poetów (jak dostajê pieni±dze od rozdziców na jedzenie, tak naprawdê wiêkszo¶æ wydajê na ksi±¿ki), poza tym mój ojciec ma wielki ksiêgozbiór, w tym poezjê. Mam te¿ zeszyty, do których przepisujê wiersze z ksi±¿ek, które nie s± moj± w³asno¶ci±, a nie chcê, ¿eby posz³y w zapomnienie... Znam wiele wierszy na pamiêæ, nie muszê siê ich uczyæ, wystarczy, ¿e kilka razy przeczytam, a nie¶miertelne piêkno poezji tak wnika do mojego umys³u, jakby te s³owa by³y moimi s³owami...

Wymieniaj±c epokami:
¦redniowiecze (przemijanie, ¶mieræ, ¿ycie pozagrobowe, poetycko¶æ, alegorie, legendy...),
barok (motywy vanitas, ¶mieræ, ¿ycie pozagrobowe, mi³o¶æ, po¿±danie, zaskakuj±ce przeno¶nie i porównania, konceptualizm... Zw³. polscy poeci, np. Sêp-Szarzyñski, ale te¿ angielski poeta John Donne, jego "Sonet XIV" jest taki piêkny, ¿e nie sposob tego wys³owiæ),
romantyzm (uczuciowo¶æ, nawi±zania do dawnych legend, czêsto te¿ do wampiryzmu, ¶mierci, ¿ycia pozagrobowego... Mickiewicz, S³owacki, Goethe, Byron, Schiller, Shelley...)
modernizm i M³oda Polska (Wyspiañskiego z rozgoryczeniem, smutkiem, ale te¿ przeb³yskami nadziei; Staffa i Kasprowicza, którzy podejmowali podobne motywy i w podobny sposob rozwija³a siê ich twórczo¶æ; Tetmajera z my¶l± o przemijaniu, naturze, po¿adaniu i mi³o¶ci, np. "Ja, gdy swe usta...", "Lubiê, kiedy kobieta..."; Orkan, podobny w nastroju do Tetmajera; Lange, ze sw± nastrojowo¶ci± i kunsztown± budow± wierszy; Miciñski z jego mistycyzmem i wieloma nawi±zaniami literackimi, pe³en beznadziei i rozpaczy...).

Je¿eli chodzi o poezje innych okresów, lubiê sentymentalizm (np. Karpiñskiego), niektóre wiersze Tuwima (zw³aszcza cykl "Kwiaty polskie", to takie prawdziwe: "Lecz nade wszystko - s³owom naszym, Zmienionym chytrze przez krêtaczy, Jedyno¶æ przywróæ i prawdziwo¶æ: Niech prawo - zawsze prawo znaczy, A sprawiedliwo¶æ - sprawiedliwo¶æ."), Horacego (zw³. "Do Leukonoe"); sonety Shakespeare'a; Grochowiaka (jego wiersze s± jak wiersze barokowe, przepojone tym samym duchem ¶mierci i groteskowo¶ci, ale czêsto zadziwiaj±co piêkne).

Interesujê sie te¿ wierszami nt. Shoah i ogó³em prze¶ladowañ ¯ydów (bliski mi temat ze wzglêdu na moje ¿ydowskie pochodzenie; jest taka modlitwa w formie wiersza, nie wiem kto j± napisa³, zawsze wylewam przy niej strumienie ³ez:
"G³os z Rama dobiega - to Rachel strapiona
Na górze Syjon swoje dzieci p³acze.
Gdzie wiano ksi±¿êce, gdzie z³ota korona,
Kto j± zamieni³ na szaty ¿ebracze?
Kto rzuci³ nieszczêsn± w ciemno¶ci ramiona..." (Wiêcej nie jestem ju¿ w stanie napisaæ...)

BRATRSTVO LUNY TEAM

http://xiiistoleti.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u XIII. Století.

https://bratrstvoluny.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u Bratrstvo Luny.

#6 2010-10-08 15:18:35

Fantasmagoria

Gość

Ja bardzo lubiê Mirona Bia³oszewskiego, choæ niektóre jego wiersze mi siê nie podobaj±, jednak pragnê podkre¶liæ, tylko NIEKTÓRE.

#7 2010-10-08 17:13:44

Elspeth

Administrator

28114461
Call me!
SkÄ…d: Joensuu

Tak,te¿ go lubiê.I poetów wyklêtych jak np. Wojaczek,Babiñski itp.
Aktualnie mêczê 'Cierpienia M³odego Wertera' (wiem,¿e to nie poezja;P) i muszê przyznaæ,¿e mi siê podoba;) Trochê mêcz±ce ale moje klimaty;D

Ja, ¿o³nierz Wojska Polskiego, przysiêgam s³u¿yæ wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, broniæ jej niepodleg³o¶ci i granic. Staæ na stra¿y Konstytucji, strzec honoru ¿o³nierza polskiego, sztandaru wojskowego broniæ. Za sprawê mojej Ojczyzny w potrzebie, krwi w³asnej ani ¿ycia nie szczêdziæ. Tak mi dopomó¿ Bóg.

#8 2010-10-09 21:10:08

EternalVampire

Przeklêty

36597030
Punktów :   

Ja za bardzo nie lubiê poezji. Jedynym poet±, którego lubiê jest Norwid

"Cruelty brought thee orchids
From the bowels of the abyss"

#9 2010-12-13 20:17:47

Sybilla_Bathory

Przeklêty

Punktów :   

Z poetów uwielbiam Edgara Allana Poe, a z polskich pisarzy Mariê Pawlikowsk±- Jasnorzewsk±. Jej wiersze maj± swój klimat (od razu zaznaczam, ¿e nie s± mroczne ¿eby nie by³o ¿adnych rozczarowañ).

„Tam gdzie twe p³omienie wci±¿ li¿± me uda
a me ¿ebra pêkaj± ³amane twym ko³em.
Taka kobieta nie wstydzi siê umieraæ.
Ja jestem w³a¶nie taka.”

#10 2011-01-07 21:14:01

Loretta

Wygnany

Punktów :   

Och, poezje Pawlikowskiej- Jasnorzewskiej uwielbiam. Mroczna nie jest, ale piêkne.
Lubie te¿ takie zupe³ne klasyki, typu ballady Mickiewicza.
Zda¿a mi siê te¿ czytywaæ Norwida.

Ostatnio edytowany przez Loretta (2011-01-07 21:14:43)

Nie znasz dnia, ani godziny...
Znam je tylko ja!!

#11 2011-01-07 21:15:00

Johana_MarieXIII

Fanatyczka XIII. Století

Punktów :   

O, Mickiewicz, ju¿ my¶la³am, ¿e poza mn± nikt tu naszego wieszcza nie docenia.

BRATRSTVO LUNY TEAM

#12 2011-03-28 14:33:58

NightArtist

Kusiciel

8840261
Punktów :   

Ze mn± to jest tak jako¶ ¶miesznie ¿e ja lubiê tylko w³asn± poezjê w innym przypadku albo stwierdzam ¿e to jest zbyt proste jak dla mnie albo jestem zazdrosna talentu xD

Mnie, moje, ja! Je¿eli w po¶cie znalaz³e¶:
a)1-5 tych zwrotów to znaczy ¿e wyra¿a³am swoje zdanie
b)5<... to znaczy ¿e jestem pieprzon± egoistk±
c)0 znaczy to ¿e jest ju¿ naprawdê pó¼no...

#13 2011-03-28 15:19:08

EternalVampire

Przeklêty

36597030
Punktów :   

Ja w³a¶nie swojej poezji nie cierpiê... Ostatnio mia³am przyjemno¶æ recytowaæ w oryginale The Raven E.A.Poe. Genialny wiersz.

"Cruelty brought thee orchids
From the bowels of the abyss"

#14 2011-03-28 15:47:28

NightArtist

Kusiciel

8840261
Punktów :   

Mi siê podobaj± wiersze Tomasza Kopyta znam tylko dwa i oba mo¿na tak aktorsko wyrecytowaæ na kilka sposobów bardzo to w nich lubiê.

Mnie, moje, ja! Je¿eli w po¶cie znalaz³e¶:
a)1-5 tych zwrotów to znaczy ¿e wyra¿a³am swoje zdanie
b)5<... to znaczy ¿e jestem pieprzon± egoistk±
c)0 znaczy to ¿e jest ju¿ naprawdê pó¼no...

#15 2011-03-28 15:49:07

Schuyler

Dusza

SkÄ…d: Pszczyna
Punktów :   

Ja lubiê czytaæ poezjê Mickiewicza. Jeszcze Bia³oszewskiego. Ale siê zgodzê, ¿e pytania typu "Co autor ma na my¶li" to jest jedno wielkie dno, przecie¿ ka¿dy mo¿e to zinterpretowaæ w inny sposób.

Kiedy zap³onie cieñ
Ciemno¶æ prawdziwa roztoczy swój czar
Wtedy nadejdzie czas
Kiedy prawdziwy przywita ciê ¶wiat

Stopka forum

RSS