Fanatyczka XIII. StoletÃ
Diva Destruction.
Dusza
Red Hot Chili Peppers
Gość
GravXIII napisał:
Nox Arcana
Ja tak zaczê³em wczoraj, dzi¶ na starcie by³ The Frozen Autumn.
Potêpiony
Closterkeller
Cneajna, ja te¿ ostatnio mam fazê na prekursorów.
Bauhaus
Ja chyba konkretnie od jednej piosenki Bullet for my valentine "Tears dont' fall", co¶ tam Evanescence, potem Slipknot, Nightwish, Within Temptation... To dziwne, ¿e w sumie zaczyna³am jakby od gotyku a skoñczy³am na growluj±cych wie¶niakach spiewaj±cych o pogañskich bogach. ;P
Mina, b³agam Ciê, co Within Tempation, Evanescenece czy Nightwish maj± wspólnego z gotykiem? Mo¿na ich lubiæ i s³uchaæ, jasne (sama lubiê, zw³aszcza stary dobry NW), ale obok gotyku to nawet nie sta³o...
Potêpiony
Maj±, i to wiele.
Zreszt±, doskonale wszyscy wiémy, ¿e w sensie muzyczném, jako gatunek, czego¶ takiego jak gotyk nie ma. Po prostu nie ma.
Racja, gotyk w muzyce to bardzo ogólne i szerokie okre¶lenie, ale ka¿dy kto choæ trochê siedzi w temacie wie, ¿e dzieli siê m.in. na rock gotycki, darkwave, industrial, cold wave, death rock. Wydawa³o mi siê, ¿e na forum gotyckim nie trzeba tego wypisywaæ.
A co takiego wspólnego maj±? Co gotyckiego maj± w sobie gatunki takie jak power metal, metal symfoniczny czy rock?
Potêpiony
No widzisz, a dla niektórech to tak¿e jest metal symfoniczny (nie twierdzê, ¿e ca³y Nightwish to gotyk, ale jak s³uchasz«Nemo» to czujesz tê melancholijno¶æ, w³a¶ciw± gotykowi) czy rock czy power metal...
Dla mnie gotyk to cokolwiék + gotycka melancholijno¶æ.
I dziêki temu Evanescence, czy Nightwish to zespo³y tak¿e gotyckie.
I nie tylko dla mnie, czêsto ¶ci±gaj±c muzykê pod tagiém "gothic" widzê w³a¶nie te zespo³y...
Nic nie poradzimy