• Index
  •  » Gotyk
  •  » Zamki, czyli co ogl±daæ, gdzie byli¶cie i co wam tam do ³ba przyjdzie

#1 2012-08-22 12:09:39

Murder_Leader

Przeklêty

Spytaj
Punktów :   

Zamki, czyli co ogl±daæ, gdzie byli¶cie i co wam tam do ³ba przyjdzie

Hey
Ju¿ d³ugo my¶la³am czemu nie ma tego tematu (albo jestem kompletnie ¶lepa i nie widzê go nigdzie), wiêc zak³adam ^^
Zamki pewnie lubi nas wiêkszo¶æ, wiêc chcia³abym siê dowiedzieæ gdzie byli¶cie i co wam siê podoba³o.
Zdjêcia te¿ bardzo mile widziane ^^

Ja by³am w wielu zamkach (nie umiem nawet policzyæ, bo nie pamiêtam), a z nazw kojarzê tylko Ogrodzieniec i Nidzica. Reszty nie pamiêtam kompletnie. Nawet tego co by³am tydzieñ temu o.O

W ka¿dym razie najbardziej lubiê w zamkach schody (mimo i¿ zazwyczaj s± w±skie strasznie, a ja z moj± lekk± klaustrofobi± ¼le sie tam czujê), lochy (NARZÊDZIA TORTUR NAJBARDZIEJ!) i wie¿e *_*
Ogó³em uwielbiam mury z cegie³, te rze¼bione porêcze, rze¼by na wie¿ach, dachówki...
Kurcze no po prostu kocham zamki!

#2 2012-08-22 17:40:58

Jewel

Demon

19988345

Re: Zamki, czyli co ogl±daæ, gdzie byli¶cie i co wam tam do ³ba przyjdzie

Hmm to ja by³am w: Krzy¿toporze, Chêcinach, Baranowie Sandomierskim, Kazimierzu Dolnym, Wilanowie, £añcucie, Sanoku, Malborku, Janowcu, Pu³awach, Na³êczowie hmm pewnie jeszcze gdzie¶, ale jak mi siê przypomni to dopiszê
Wilanów mi siê podoba³o, Baranów, Janowiec, £añcut, Kazimierz, Na³êczowie Fajnie, fajnie

Proszê tylko o jedno. Na moim pogrzebie czarne ró¿e.

http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2012/06/609b947eef4da65c44cf794b86930186.gif?1338904071

#3 2012-08-22 18:22:45

Varuka

Dziadek

Punktów :   

a Czersk? a Odrzykoñ?

I am mad man ...

#4 2012-08-22 18:29:45

Murder_Leader

Przeklêty

Spytaj
Punktów :   

OO! Ja by³am w Czersku i w Czorsztynie jeszcze Czy jak to drugie siê pisze ^^

#5 2012-08-22 18:34:29

Narcissa

Potêpiony

Punktów :   

Zamki, w których by³am, a których nazwy/lokalizacjê zapamiêta³am:

-Lipowiec w Babicach
-Siewierz
-Olsztyn
-Castello Sforza w Medioladnie
-zamek joannitów na Rodos
-Piaskowa Góra w Ojcowie? albo obok Ojcowa.
-jeszcze inny w Ojcowie
-Pszczyna, ale to pa³acyk

I inne, których nie pamiêtam. Uwielbiam chodzenie po ruinach i fotografowanie ich, co¶ magicznego...

#6 2012-08-22 22:44:00

Henryk Pruthenia

Potêpiony

42983155
SkÄ…d: Gdzie-to w Silezji...
Punktów :   

Ja zamek w Bêdzinie (stoi jaki¶ kilometr obok mojéj szko³y), w Siewierzu (cztérdzie¶ci minut na piechotê), pozatém to zamki Szlaku Orlich Gniazd, i jakie¶ tam, którech nazw nie pamiêtam, bo by³em dawno i nie prawda

Jestem sêdzi±, ofiar±, i morderc±
O dzieciêcéj twarzy.
Bóg zabity - do kogo teraz modliæ siê
Cichém krzykiém... w snach!?

(tekst. piosenki zespo³u СЛ[/|\]Т «Niebo»)
http://www.slot.ru/images/remote/http--s1ot.ru-img-manifest.jpg

#7 2012-08-23 07:02:34

Varuka

Dziadek

Punktów :   

ja by³em jeszcze w Chateau de Vincennes pod Pary¿em, no i w Wersalu ty¿

I am mad man ...

#8 2012-08-23 11:01:46

Johana_MarieXIII

Fanatyczka XIII. Století

Punktów :   

Te¿ lubiê zamki, ale niestety tych zamków, jakie zwiedzi³am nawet nie pamiêtam, bo by³am ma³a :C Pamiêtam, ¿e na pewno by³am w Malborku.

BRATRSTVO LUNY TEAM

http://xiiistoleti.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u XIII. Století.

https://bratrstvoluny.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u Bratrstvo Luny.

#9 2012-08-23 16:38:35

orkov

Potêpiony

Punktów :   

Chêciny, Ogrodzieniec, Krzy¿topór, Malbork, Zamek Królewski w Warszawie, Wawel, Sandomierz i inne:) Strasznie kocham ró¿nego rodzaju pa³acyki, najpiêkniejszy, jaki widiza³am to letnai rezydencja w Poczdamie, zw³aszcza ogród w owym pa³acyku:) Mnóstwo fontann, sadzawek, ogrody w³oskie, rzeka, alejki, mnóstwo wiekowych drzew, i winnica:)

#10 2012-08-23 17:29:55

Narcissa

Potêpiony

Punktów :   

Na Wawelu i w Warszawie te¿ by³am, ale w sumie uzna³am, ¿e to do¶æ oczywiste i zapomnia³am wypisaæ. Do Ogrodzieñca siê wybieram z Lubym i wybieram i jako¶ nie mo¿emy siê zebraæ...Ale na pewno w koñcu pojedziemy i obfocimy.

#11 2012-08-28 21:24:37

Garinol

Gość

Zamki odwiedzam g³ównie te, które nie s± daleko ode mnie. Wymieniê je z krótkim opisem.

- Malbork - klasyka, to trzeba zobaczyæ, Kto nie by³ niech ¿a³uje, ja by³em 2 razy i nigdy za wiele. Mam ciekawe wspomnienia w stylu " nagle ptaki budz± siê t³uk±c siê do okien..."
- Pokrzywno - ruina ledwo widoczna z krzaków, ale z dwiema piwnicami do których mo¿na wej¶æ + czê¶æ przerobiona na spichlerz bodaj w VIII w, zapadniêta  - to pierwszy opuszczony budynek w jaki siê nie zag³êbi³em, zwalony strop wygl±da niepewnie. Pod nim trzecia piwnica dostêpna pod warunkiem posiadania ³opaty. Kurde nie wzi±³em ze sob± - ju¿ bym tam by³.
- Papowo Biskupie - ciekawostka, chyba jedyny na Pomorzu zamek w stylu orle gniazdo, w ca³o¶ci z kamienia, niestety ruina.
- Osiek - zamek na pó³wyspie na jeziorze, za wiele do opisania niema, jeden murek z oknem wystaje z ziemi, ciakawa bagienna okolica poro¶niêta przez olchy.
- Radzyñ Che³miñski - Polecam, by³em 3 razy.
- Gniew - zamek - firma, by³em kilka razy, ale ostatnio chyba 5 lat temu i  ju¿ wtedy wali³o komerch± - by³a jaka¶ impreza wakacje z Harrym Potterem, przera¿eni byli nawet rekonstruktorzy historii... Sama warownia ciekawa i warta zwiedzenia.
- Zamek Kiszewski - resztki zamku, na którego za³o¿eniu powsta³ pa³ac. Ciekawy klimat mimo i¿ zachowa³ siê fragmentarycznie zamek niski na którego terenie stoi pa³ac. Jest jedna zamkowa piwnica uratowana przez w³a¶ciciela. Tak, zamek jest prywatny. W³a¶ciciele to bardzo pozytywni ludzie, je¶li bêd± wpuszcz± na teren i po wp³acie "cegie³ki" o warto¶ci 5 z³ oprowadz± po zamku, opowiedz± jego dzieje i udostêpni± dla zdjêæ. Polecam na nich trafiæ, wspominam mile.
- Feste Courbiere - Twierdza Grudzi±dz - nie jest zamkiem, ale ³±czy siê z zamkami okolicy nie tylko dialektycznie, ale fizycznie bo do jej budowy rozebrano zamki w Grudzi±dzu, Pokrzywnie, Rogó¼nie Zamku, i gdzie¶ jeszcze, nie pamiêtam gdzie. Twierdza jest do dzi¶ obiektem wojskowym, jest tam jednostka, wiêc zwiedzanie odbywa siê tylko w wybrane dni w roku w terminy podane na stronie twierdzy. By³em raz i to za ma³o, wybieram siê raz jeszcze, podziemia s± niesamowite, szkoda ¿e trasa zwiedzania obejmuje tylko wycinek sieci korytarzy. Obiekt jest potê¿ny. Polecam siê tam wybraæ.

Poza zamkami polecam:

- opuszczone ko¶cio³y ¶redniowieczne na ¿u³awach i nie tylko, s± takie w Gnojewie, Ostaszewie, Borêtach, Steblewie. Wszystkie z nich to ko¶cio³y gotyckie w stanie ruiny, do wiêkszo¶ci daje siê wej¶æ bez problemu poza Gnojewem - wej¶cie zabite dechami. No i neogotycki poewangelicki w Opaleniu, do którego równie¿ nie wejdziemy.

- Cmentarze mennonickie, jest ich wiele rozsianych po ¯u³awach, sprawiaj± nieraz do¶æ ciekawy, nieco mroczny klimat. Oprórz klasyki, czyli cmentarza w Stogach, jest ich wiêcej, spis jest gdzie¶ w internecie.

- Wy³uszczarnia szyszek w Klosnowie - pere³ka dla fanów starego przemys³u, kto lubi ten klimat i tam nie by³ jest pozerem. Tam po prostu TRZEBA byæ. Zak³ad powsta³ w roku 1913 i w swych dziejach nie przeszed³ ¿adnej widocznej zmiany, poza dobudowaniem nowej wy³uszczarni sterowanej komputerowo. Zabytkowa czê¶æ zak³adu mimo tego zabiegu pozosta³a nietkniêta, stare maszyny znajduj± siê na stanowiskach, pe³ni³y s³u¿bê o ile pamiêtam do koñca lat 90-tych XX w. To wielki kosmiczny wehiku³ czasu stare maszyny gdyby nie kurz, wygl±daj± prawie jak po wyj¶ciu zmiany. Zak³ad napêdza jeden i¶cie dieselpunkowy potê¿ny silnik diesla przez system pasów, wa³ów i przek³adni. Jest to czynny zak³ad nale¿±cy do Lasów Pañstwowych, czynne od poniedzia³ku do pi±tku, zwiedza siê w godzinach pracy. Jest tam pracownik, który kocha tê pracê i o wy³uszczarni opowiada tak, jak ¿aden kwalifikowany przewodnik nie by³by w stanie tego zrobiæ. Proces technologiczny jest bardzo ciekawy, ale wolê opowie¶æ pozostawiæ oprowadzaj±cemu panu, maj±cemu powo³anie to tej pracy ( niestety czasem mo¿e byæ zajêty, po¶wiêca czas pracy zwiedzaj±cym je¶li go ma).

Ostatnio edytowany przez Garinol (2012-08-28 21:33:50)

#12 2013-01-19 15:56:19

Sionann

Satoshi's wife

22346516
Punktów :   

"Zdobyæ przyja¼ñ kota nie jest rzecz± ³atw±. Nie lokuje on swych uczuæ nierozwa¿nie: mo¿e zostaæ
waszym przyjacielem, je¶li jeste¶cie tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem..."

#13 2013-01-20 20:50:45

bernard

Kusiciel

45942303
SkÄ…d: zapomniany klasztor

#14 2013-03-02 18:43:21

zombi

Wygnany

SkÄ…d: woj.mazowieckie
Punktów :   

ja by³am w Malborgu, Janowcu, Wawelu i  Warszawie, pewnie gdzie¶ jeszcze ale nie pamiêtam. jak przekonam siostre ¿eby da³a mi na chwile swój telefon to wrzuce zdiêcia ( niestety mój jest taki ¿e rzaden system komputerowy go nie akceptuje ). zdiêcia raczej z Janowca bo z Malborga chyba mi siê usune³y.

Je¶li nie chcesz mieæ swego udzia³u w klêskach, nie bêdziesz go mia³ równie¿ w zwyciêstwach.
- Antoine De Saint-Exupery

#15 2013-08-30 22:10:50

bernard

Kusiciel

45942303
SkÄ…d: zapomniany klasztor

W kazdym miescie, miasteczku, miejscowosci ... sa takie miejsca , gdzie Goci lubia sie pojawiac.
Jesli tam sa jacys mroczni ludzie to wlasnie te miejsca wybieraj± - nie s± to  tylko punkty na miejscowej mapie - jest to ich "gotycka" przestrzen spotkania.

Jesli zechcecie sie podzielic, Wasze wpisy pozwol± innym nie przeoczyæ takich miejsc.

Czestochowa - miejscem szczegolnie lubianym jest cmentarz ¶w Rocha, po³ozony przy tak samo nazwanej ulicy - szczegolna estym± cieszy sie nagrobek poetki Haliny Po¶wiatowskiej,
gdzie nierzadko mozna napotkac kobiece zazwyczaj postaci, w czarnych kreacjach  - do konca nie ma sie pewnosci czy sa z tego czy z tamtego swiata...
http://forum.gazeta.pl/forum/w,55,79834 … skiej.html

• Index
  •  » Gotyk
  •  » Zamki, czyli co ogl±daæ, gdzie byli¶cie i co wam tam do ³ba przyjdzie

Stopka forum

RSS