• Index
  •  » Na powa¿nie
  •  » Obciêcie cz³onków dla gwa³cicieli. Co o tym s±dzicie?

#121 2013-01-05 23:49:44

umbra19

Wygnany

19482361
Punktów :   

Re: Obciêcie cz³onków dla gwa³cicieli. Co o tym s±dzicie?

Kali je¶li o mnie chodzi to osoba tej samej p³ci równie¿ mo¿e dokonaæ gwa³tu. Tracisz godno¶æ, a tym bardziej mo¿e odbiæ siê to na twojej psychice ni¿ gdyby zrobi³a to osoba przeciwnej p³ci. A wracaj±c do tematu to jestem za staro¿ytnym prawem: ,,oko za oko, z±b za z±b''

Qualis vita, et mors ita - Jakie ¿ycie, taka ¶mieræ.

#122 2014-01-02 09:41:58

Silminyel

Wygnany

Punktów :   

Z jednej strony strasznie korci mnie by napisaæ, ¿e jestem jak najbardziej za, ¿e to by³aby kara, ¿e siê im nale¿y. Trudno mi byæ obiektywn±, bo sama mam za sob± do¶æ nieprzyjemne prze¿ycia je¶li chodzi o te sprawy i choæ ja zgwa³cona nie zosta³am to krzywda jest krzywd±. Co gorsza s³ysza³am, jakoby osoba która mi tê krzywdê wyrz±dzi³a inn± dziewczynê skrzywdzi³a o wiele gorzej i maj±c tê ¶wiadomo¶æ naprawdê trudno mi patrzeæ na to, jak gwa³cicieli skazuj± na grzywnê, kilka lat wiêzienia w zawiasach i nic poza tym. Có¿ kiedy trafi taki do wiêzienia przynajmniej tam poniesie karê. Podobno za kratami wiê¼niowie sami wymierzaj± karê gwa³cicielom i pedofilom. Podobno w³a¶nie ich siê prze¶laduje i drêczy. Nie chcê tego sprawdzaæ, chcê wierzyæ ¿e tak jest.
Mimo wszystko jestem przeciwna wymierzaniu takich kar jak obcinanie cz³onków. To niehumanitarne. ¦wiadczy³oby tylko o cofniêciu siê rasy ludzkiej w rozwoju. Zacz±æ od tego, a co pó¼niej? Ch³osta? Zakuwanie w dymy? Publiczne kamieniowanie? Jedna zmiana bardzo ³atwo mo¿e doprowadziæ do kolejnej. Sama te¿ nie czu³abym siê bezpiecznie w spo³eczeñstwie, które tak traktuje ludzi. Które utrzymuje porz±dek w taki sposób. Wprowadzenie takich kar wp³ynê³oby silnie nie tylko na psychikê oprawców, ale te¿ zwyk³ych ludzi. Uczy³oby nienawi¶ci, nawo³ywa³o do zemsty. Dzia³anie w my¶l zasady "oko za oko" sprawia, ¿e sami stajemy siê tacy jak Ci, którzy nas krzywdz±. To my stajemy siê drêczycielami. Jestem jak najbardziej za zaostrzeniem kar. Przede wszystkim nie powinno siê takim osobom wydawaæ wyroków w zawieszeniu. Kara mog³aby te¿ trwaæ d³u¿ej. Najlepiej gdyby takiego delikwenta zmusiæ do pracy i do wyp³acenia ofierze wysokiego odszkodowania, które mog³oby pokryæ koszty terapii. Swoj± drog± nie podoba mi siê te¿ to, ¿e ofiary pozostawia siê same sobie i ich równie¿ nie zmusza do pozostania pod opiek± terapeuty. Czasami wystarczy zapewnienie takiej osoby, ¿e wszystko jest w porz±dku choæ wcale nie jest. Wiem jak± krzywdê na ca³e ¿ycie mo¿e powodowaæ po prostu z³y dotyk. Nie wyobra¿am sobie zostaæ ofiar± gwa³tu i ¿yæ dalej i radziæ sobie z tym. Nie wyobra¿am sobie jak powazn± traumê musi to wywo³ywaæ i jak to mo¿liwe, ¿e pozwala siê na to by ofiary radzi³y sobie z tym same.

#123 2014-01-04 19:33:25

Kali

Demon

Punktów :   

Silminyel napisał:

Swoj± drog± nie podoba mi siê te¿ to, ¿e ofiary pozostawia siê same sobie i ich równie¿ nie zmusza do pozostania pod opiek± terapeuty. Czasami wystarczy zapewnienie takiej osoby, ¿e wszystko jest w porz±dku choæ wcale nie jest. Wiem jak± krzywdê na ca³e ¿ycie mo¿e powodowaæ po prostu z³y dotyk. Nie wyobra¿am sobie zostaæ ofiar± gwa³tu i ¿yæ dalej i radziæ sobie z tym. Nie wyobra¿am sobie jak powazn± traumê musi to wywo³ywaæ i jak to mo¿liwe, ¿e pozwala siê na to by ofiary radzi³y sobie z tym same.

Rozumiem dlaczego tak s±dzisz, jednak wiem, ¿e nikogo nie mo¿na zmuszaæ do terapii. Psycholog nic nie zdzia³a, je¶li pacjent nie zechce wspó³pracowaæ, a niestety bywa, ¿e nie chce. Samo mówienie o czym¶ takim, gdy to ciê do¶wiadczy³o jest czym¶ niezmiernie trudnym i raczej nie mówi siê o tym komu¶ obcemu. A co do radzeniu sobie samemu... oczywi¶cie ³atwiej jest, gdy kto¶ jest obok, stara siê pomóc, nie koniecznie terapeuta, ale ostatecznie problem trzeba zwalczyæ w³asn± si³± woli. Szkoda, ¿e zostaje blizna.

Ostatnio edytowany przez Kali (2014-01-04 19:34:24)

#124 2014-01-04 22:16:54

Silminyel

Wygnany

Punktów :   

Kali, nie chodzi mi o typow± rozmowê z psychologiem. O tym siê nie chce rozmawiaæ przez d³ugi czas. Nie chce siê rozmawiaæ, bo to krêpuj±ce i czuje siê wstyd. Sk±d siê ten wstyd bierze? ano st±d, ze niestety bardzo czêsto to ofiara czuje siê winna. To jest najgorsze. Nie ¶wiadomo¶æ upokorzenia, nie uczucie wiecznego bycia 'brudnym' ale poczucie winy. Dopóki taka osoba nie zrozumie ¿e nie musi sie wstydziæ, bo nie jest niczemu winna, ¿e z ni± jest wszystko w porz±dku ze nie jest w niczym gorsza, dopóty nie bêdzie mog³a o tym normalnie rozmawiaæ. Najgorsze jest to, ¿e w³a¶nie to poczucie winy prowadzi do my¶li samobójczych, sk³onno¶ci autodestrukcyjnych, wstrêtu do siebie i w³asnego cia³a. Takie osoby nie potrzebuj± raczej rozmowy o tym co siê wydarzy³o ale o tym co do tego doprowadzi³o. Potrzeba zapewnienia ¿e to wcale nie ich wina.

Lukrecjo, jak najbardziej siê z Tob± zgadzam. W³a¶ciwie to do¶æ nietypowy przypadek i choæ z jednej strony wydawaæ by siê mog³o ¿e wyrz±dza mniejsz± krzywdê, to z drugiej podobno najbardziej bol± te rany, które zadaj± nam nasi bliscy. To musi byæ okropne uczucie gdy kto¶ komu ufasz, kogo kochasz traktuje nas w taki sposób.

#125 2014-12-28 16:06:40

Veredina

Dusza

Punktów :   

Uwa¿am, ¿e gwa³t jest jedn± z najgorszych zbrodni jak± jeden cz³owiek mo¿e wyrz±dziæ drugiemu... To jest na swój sposób morderstwo, gdy¿ ten akt, bardzo czêsto zabija w ofierze jak±¶ jej cz±stkê... Gwa³t jest nie tylko gwa³tem cia³a, ale stanowi tez pogwa³cenie wszelkich praw i wolno¶ci... Nasza wolno¶æ konczy sie tam gdzie zaczyna sie wolno¶æ drugiego cz³owieka...
Tak wiêc kusi, aby napisac, ze obciêcie cz³onków gwa³cicieli jest dla nich adekwatn± kar±... I mimo i¿ to tez jest na swój sposob przekroczeniem tej granicy miêdzy wolno¶ci± jednego a drugiego cz³owieka, to jednak wydaje mi sie ze oni nie zas³uguj± na nic innego... Wiêzienie, czy tez wysoka grzywna nie zagwarantuj±, ze ci ludzie nie bêd± gwalcic ponownie.

Kan ma kan
Fi kadim az-zaman

#126 2014-12-29 23:03:15

Dr. Hackenbush

Wygnany

SkÄ…d: z miasta
Punktów :   

Obciêcie cz³onka gwa³cicielowi nie jest kar±, a zemst± raczej. Pañstwo za¶ w imieniu którego zapada wyrok, m¶ciæ siê nie mo¿e. Okrucieñstwo czynu w ¿aden sposób nie usprawiedliwia okrutnej "kary".
Jasne ¿e kastracja jest skuteczna, je¿eli jednak bêdziemy siê kierowaæ wy³±cznie pragmatyzmem, to najprostsz± odpowiedzi± na ka¿de przestêpstwo jest eliminacja przestêpcy.

>> Wiedza dowodem jest syta, wiara za¶ wiecznie g³odna chodzi. <<

#127 2014-12-30 00:15:29

Veredina

Dusza

Punktów :   

Dr. Hackenbush napisał:

Obciêcie cz³onka gwa³cicielowi nie jest kar±, a zemst± raczej. Pañstwo za¶ w imieniu którego zapada wyrok, m¶ciæ siê nie mo¿e. Okrucieñstwo czynu w ¿aden sposób nie usprawiedliwia okrutnej "kary".
Jasne ¿e kastracja jest skuteczna, je¿eli jednak bêdziemy siê kierowaæ wy³±cznie pragmatyzmem, to najprostsz± odpowiedzi± na ka¿de przestêpstwo jest eliminacja przestêpcy.

W pewnym stopniu siê z Tob± zgadzam... Przestêpcy to tez ludzie, przynajmniej z biologicznego punktu widzenia. Jednak gdy traca oni swoje cz³owieczeñstwo i zachowuj± sie jak bestie, to czy powinno sie ich traktowaæ jak ludzi którymi byli, czy jak bestie którymi s±?

Kan ma kan
Fi kadim az-zaman

#128 2014-12-30 09:36:36

Dr. Hackenbush

Wygnany

Punktów :   

Cz³owiek pozostaje cz³owiekiem, obojêtnie czy nam siê to podoba czy nie. ¯aden czyn pope³niony tego nie zmieni i dlatego ka¿dego nawet zbrodniarza nale¿y traktowaæ jak cz³owieka.
Nie chodzi mi tu o lito¶æ wobec przestêpcy, a raczej o cz³owieczeñstwo i elementarne zasady, jakimi kieruje siê wymierzaj±cy sprawiedliwo¶æ.
Nie twierdzê te¿ ¿e nasz system penitencjarny jest doskona³y, bo nie jest, jednak jego niedoskona³o¶æ znów nie usprawiedliwia ¿±dania okrutnych kar.

#129 2014-12-30 13:59:49

Veredina

Dusza

Punktów :   

Twierdzisz, ¿e cz³owiek, bez wzgledu na to ci zrobi, pozostaje cz³owiekiem. Takie stwierdzenie stawia ludzko¶æ w dosyæ nieciekawym ¶wietle, nie uwazasz?
Bycie cz³owiekiem to przeciez nie tylko przywileje ktore siê z tym wi±¿±. Bycie cz³owiekiem to tez obowiazki oraz chociaz najmniejszy kodeks moralny.
Jednak czy osoba ktora gwa³ci dzieci, kobiety, czy tez nawet mê¿czyzn nie jest besti±?  Ten gwa³t jest bardzo czêsto przyczyna samobójstw, depresji, czy tez braku zdolno¶ci przystosowania sie do ¿ycia w spo³eczeñstwie. Czy osobê, ktora tak traktuje innych ludzi wciaz jestes w stanie nazwaæ cz³owiekiem? Osobê dla ktorej zycie innych ludzi nie ma wiêkszej warto¶ci?
Oprócz tego nie wydaje mi sie aby odpowiednim s³owem dla kastracji byla zemsta. Zemsta jest czym¶ bardziej osobistym, a wyrok s±du skazuj±cy na taka karê czym¶ osobistym nie powinien byæ.
Tak w³a¶ciwie to przy temacie obciêcia cz³onków gwa³cicieli musimy zadac sobie pytanie, czy wa¿niejsze jest dla nas zycie gwa³ciciela, czy jego ofiar i tych obecnych i przysz³ych... Tutaj stwierdzenie, ze ka¿de z tych zyc jest tak samo wa¿ne jest sprzeczne ze sob±, gdy¿ jedno z tych zyc nie traktuje tych innych zgodnie z warto¶ci± swojego.

Kan ma kan
Fi kadim az-zaman

#130 2014-12-30 15:52:19

Dr. Hackenbush

Wygnany

Punktów :   

Tak, cz³owiek jest cz³owiekiem, bez wzglêdu na to co uczyni, bo nie nasze uczynki sprawiaj± ¿e jeste¶my lud¼mi. Ludzko¶ci nie trzeba stawiaæ w nieciekawym ¶wietle, ludzko¶æ jest nieciekawa, ludzko¶æ przela³a ju¿ morza krwi dla spraw nieistotnych, czy w zwi±zku z tym mamy siê sob± zachwycaæ ?
Kodeks moralny jest spraw± indywidualn± i mo¿e on staæ w sprzeczno¶ci z obowi±zuj±cym prawem, jak i wolno¶ci± czy godno¶ci± drugiego cz³owieka.
Moralno¶æ jest zespo³em norm, zasad postêpowania danej jednostki, lub spo³eczno¶ci, moralno¶æ zatem nie zawsze jest zgodna z zasadami etyki.
Je¿eli np. jedna z g³ównych zasad etycznych mówi : nie zabijaj - kara ¶mierci stoi z ni± w sprzeczno¶ci, a jednak znajduje siê w porz±dku prawnym wielu pañstw.

Masz racjê ¿e w zem¶cie czynnik osobisty odgrywa istotn± role, jednak to nie s±dy skazuj± na kastracjê, tylko lud siê tego domaga i tu jest czynnik osobisty.
Ogl±daj±c medialne doniesienia o brutalnym gwa³cie, zdecydowana wiêkszo¶æ natychmiast opowiada o tym co by zrobi³a ze sprawc±, a w co drugim przypadku pojawia siê pomys³ kastracji, jednak tu nie dzia³a demokracja i ca³e szczê¶cie. Nie bardzo mnie obchodzi los sprawcy, mnie obchodzi nasza moralno¶æ.
Ludzko¶æ jest nieciekawa, jednak obowi±zkiem nas wszystkich, jest praca nad sob±, dla tego nie jest przypadkiem, ¿e obowi±zuj±ce prawo zabrania stosowania kar cielesnych.
Dochodzili¶my do tego przez stulecia, czy teraz mamy to zmarnowaæ ?

Mo¿e brzmi to jak kazanie, jednak staram siê przedstawiæ rzecz obiektywnie. Mamy niedoskona³e prawo które nie potrafi skutecznie odizolowaæ cz³owieka który stanowi zagro¿enie dla innych, jednak nie usprawiedliwia to stosowania drastycznych ¶rodków.

#131 2015-01-16 19:52:39

Kukmeister

Dusza

SkÄ…d: wielkopolska, powiat ostrowski
Punktów :   

Wed³ug mnie obcinanie cz³onków jest kar± zbyt brutaln±. Tym sposobem zaspokoimy swoj± zemstê - nie bêdziemy lepsi od nazistów (którzy w³a¶nie m¶cili siê na Europie za traktat wersalski). Zemsta i nienawi¶æ nie s± rozwi±zaniem.
S±dzê, ¿e winno siê zmieniæ system penitencjarny tak, aby wiêzienia (nie areszty) by³y w miarê samowystarczalne, to znaczy, aby wiê¼niowie (wszyscy) pracowali, tak jak ma to miejsce w Stanach Zjednoczonych (przynajmniej w niektórych stanach).

• Index
  •  » Na powa¿nie
  •  » Obciêcie cz³onków dla gwa³cicieli. Co o tym s±dzicie?

Stopka forum

RSS