Silminyel - moje "elfickie" imiê stworzone przez mojego ch³opaka, który interesuje siê twórczo¶ci± Tolkiena. Imiê w zasadzie trochê opiera siê na Sindarinie - stworzonym przez Tolkiena jêzyku elfów, trochê na wyobra¼ni mojej drugiej po³ówki. W sensie nawi±zuje do Sindarinu ale nie jest to imiê w pe³ni poprawnie stworzone i podczas tworzenia go mój luby nie trzyma³ siê ¶ci¶le zasad gramatyki i s³owotwórstwa Sindarinu. Wiem, trochê to pokrêcone. Silminyel w bardzo lu¼nym t³umaczeniu oznacza rodz±c± siê gwiazdê, m³od± gwiazdê, która dopiero powstaje (oczywi¶cie gwiazdê w znaczeniu tak± na niebie). Wziê³o siê to st±d i¿ mój ch³opak nazywa³ mnie wcze¶niej swoj± gwiazdk± (nadal w znaczeniu b³yszcz±cego punkcika na niebie, w ¿adnym wypadku nie osoby robi±cej z siebie celebrytê).
U¿ywam go jako nick nie tylko na forum, ale i w paru innych miejscach. Podoba mi siê, bo brzmi unikalnie, nigdzie siê z nim nie spotka³am, etymologia jest ca³kiem przyjemna no i w koñcu nick ten//imiê nada³a mi ukochana osoba, której nazwanie mnie w ten sposób zajê³o troszkê pracy i wysi³ku.
Wiedzia³am, ¿e co¶ mi tu Tolkienem zalatuje! Nick, który nie wzi±³ siê z niczego, niezwykle cenne;)
"N" i "J" to inicja³y moich imion ("Natalia" i "Julia"). Ostatnie piêæ liter mojego nicku to, jak nietrudno odgadn±æ, moje nazwisko ("Nowak").