Tak pomy¶la³am, ze mo¿e na przysz³o¶æ przyda siê taki temacik
Wiêc je¶li chodzi o mnie to ja od niedawna trenujê Kung fu wushu, czyli s³ynn± bardzo star± chiñsk± sztukê walki wywodz±c± siê z klasztoru Shaolin. Musze siê równie¿ pochwaliæ (co ju¿ zrobi³am na SB), ¿e w sobotê zda³am na ¿ó³ty pas
Nigdy nie by³am wielbicielk± wysi³ku fizycznego ale przez te pó³tora miesi±ca diametralnie siê to zmieni³o ^^
Wygnany
Ja siê nie nadajê do sportu ;D
Nie æwiczy³am na wf od 1 klasy gimnazjum, a ju¿ koñczê technikum!
Przesz³am kilka operacji, na krêgos³up, na kolano, na nadgarstek... Ciapa ze mnie
Potêpiony
Ja i sport, ale ¿art
Ja i jakiekolwiek sporty jak siata, bo kosz to jako tako. ¦miech na sali.
Taniec i Gimnastyka mo¿e byæ, jestem bardzo giêtka. To rodzinne.
A ja nie æwiczê ze wzglêdów masakrycznie beznadziejnego zdrowia.
Sztuk walk nie umiem. A co do sportu, to jestem najlepsza w klasie z kosza i to jedyny sport, w którym do mnie podaj±.
Przeklêty
Ja to jedynie w siatkówkê umiem jako tako graæ...
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Ja na temat sztuk walki mog³abym ca³e tomy pisaæ
Trenowa³am ok. 5 lat z przerwami ró¿ne sztuki walki (ju¿ gdzie¶ pisa³am o tym), mia³am przerwê z powodu zetkniêciem siê ze ¦wiadkami Jehowy (nie uznaj± w ogóle treningu sztuk walki), a pó¼niej przerwa³am ostatecznie trening, bo moje zdrowie nie pozwala na to
Trenowa³am tradycyjne wietnamskie sztuki walki - Viet Vo Dao, ich odmianê sportow± - Vovinam (Vo Viet Nam), elementy wietnamskich systemu walki dla s³u¿b mundurowych - Kem Vo Combat, elementy jednej z tradycyjnych japoñskich sztuk walki - aikido. Poza tym interesowa³am siê te¿ niektórymi stylami karate (Shotokan, najmniej podoba mi siê Kyokushinkai i Goju - ryu, maj± twarde techniki i postawy, a ja w sztukach walki poza skuteczno¶ci± ceniê te¿ finezjê technik, "ozdobno¶æ"). Pod wzglêdem skuteczno¶ci i ozdobno¶ci, piêkno¶ci ruchów, Viet Vo Dao nie ma sobie równych. Techniki Szczêki Smoka (poszukajcie sobie na youtubie), s± trudne, ale skuteczne, i wygl±daj± niezwykle widowiskowo. To w³a¶nie w Viet Vo Dao pojawi³y siê po raz pierwszy.
Je¿eli chodzi o kung fu, podoba mi siê styl Wing Tsu (Wing Chun).
Sztuki walki maj± te¿ rozbudowan± filozofiê, której nie ma w systemach obronnych i sportach walki, te¿ siê tym interesujê. Wielu ludzi nie znaj±c filozofii sztuk walki my¶li, ¿e to rodzaj brutalnego sportu, ale tak nie jest, przeciwnie.
Gdybym trenowa³a dalej, teraz ju¿ by³abym w grupie Liderów Czarnych Pasów (tak my¶lê, takie by³y plany i przewidywania trenera). Wi±za³ ze mn± du¿e nadzieje, tym trudniej by³o mi rozstaæ siê z treningami, to by³o ca³e moje ¿ycie.
A ja w³a¶nie wróci³am z treningu. Masakra, a¿ nie umiem pisaæ na klawiaturze dos³ownie.
Ale i tak jest zajebi¶cie
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Mishia, zastanawia³am siê, jaki u was jest system pasów, bo wybitnie siê zdziwi³am, jak przeczyta³am, ¿e niedawno po rozpoczêciu treningów ju¿ uzyska³a¶ ¿ó³ty pas. ¯ó³ty pas to w wiêkszo¶ci sztuk walki drugi stopieñ uczniowski i na pierwszy stopieñ (bia³y pas) te¿ zdaje siê egzamin.
W Viet Vo Dao system stopni jest zupe³nie inny, ja zda³am 3 egzaminy (na stopieñ 0, na 1 i na 2 uczniowski), wiêc nosi³am bia³y pas z dwoma czarnymi belkami (takie czarne tasiemki na koñcu pasa ^^'). U nas mo¿na te¿ by³o zdawaæ egzaminy nie na kolejny stopieñ (o stopieñ wy¿ej), tylko o kilka stopni wy¿ej (np. ze stopnia 0 cap zdawaæ egzamin na 4 cap), je¿eli trener uwa¿a³, ¿e kto¶ jest do tego ju¿ gotowy. Trener wybiera³ te¿ (poza kolejno¶ci±, czyli nie po prostu egzamin po stopni przed czarnym pasem, czyli nie dla uczniów nosz±cych niebieskie pasy) do grupy Czarnych Pasów osoby z ró¿nymi stopniami. Po roku wytrzymania niesamowicie trudnych i wyczerpuj±cych treningów takie osoby uzyskiwa³y czarny pas. Najlepsi uczniowie z czarnymi pasami trafiali do elity uczniów z ca³ego ¶wiata, grupy Liderów Czarnych Pasów.
Ju¿ t³umaczê.
Chodzê gdzie¶ od dwóch miesiêcy. Jestem w grupie od lat powiedzmy 13-21-40. I nam po prostu zaoferowano, ze mo¿emy przeskoczyæ jeden etap i od razu zdawaæ na ¿ó³ty pas. Egzamin by³ do¶æ prosty, trener nam mówi³, ¿e jak prze¿yjemy rozgrzewkê to na pewno zdamy. Na bia³y zdawa³a m³odsza grupa (najm³odszy mia³ 3 lata). By³o to trochê naci±gane, ¿eby nas bardziej zachêciæ do trenowania i dla naszej satysfakcji. Zak³adam, ¿e na pomarañczowy trzeba bêdzie o wiele wiêcej pracy w³o¿yæ w treningi.
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Arisu, to ³atwo mieli¶cie, u nas ¿eby zdaæ pierwszy stopieñ trzeba by³o sobie naprawdê na to zas³u¿yæ i nie tylko nasz trener ocenia³, ale jeszcze dwóch trenerów z innych klubów.
Przypomnia³o mi siê, ¿e do moich ulubionych sztuk walki nale¿y jeszcze Taekwondo, w ogóle zawsze interesowa³y mnie najbardziej sztuki walki, w których nacisk k³adziony by³ na widowiskowe techniki no¿ne, jak kopniêcia z obrotu, pó³obrotu, z wyskoku, podwójne z wyskoku, Don Chan (to w Viet Vo Dao, Szczêki Smoka: wyskok, z³apanie nogami przeciwnika w talii lub za szyjê, przerzucenie przeciwnika na ziemiê; s± te¿ warianty z dwoma, a nawet trzema przeciwnikami).
Christina, ja te¿ jestem antysportowa, do gier zespo³owych nie nadajê siê w ogóle (no, poza tym, ¿e kiedy¶ gra³am w nogê), ale koszykówki, pi³ki rêcznej i siatkówki nie znoszê. Ja tylko sztuki walki, biegi krótkodystansowe, bieg wytrwa³y (do 8 km), akrobatyka i skok w dal.
Gry zespo³owe s± najgorsze... Na wfie ludzie bior± to zbyt powa¿nie, no jakby to by³a kwestia ¿ycia lub ¶mierci >.> Mnie po³owa by³ej klasy znienawidzi³a za nie branie czynnego udzia³u w grze ;|
Fanatyczka XIII. StoletÃ
A, ja zapomnia³am jeszcze, ¿e lubiê æwiczenia na si³owni, jak mia³am przez rok na uczelni WF na si³owni to by³am wniebowziêta Tak przyzwyczai³am siê do wszystkich rzeczy, które wymienia³am w poprzednim swoim po¶cie, bo to wszystko jakby æwiczenia przygotowawcze do sztuk walki wykorzystywane jako rozgrzewka, podobnie trening si³owy.
Ale np. biegu sztafetowego jak na WFie jeszcze w liceum mia³am, nie lubi³am, mimo, ¿e ogólnie lubi³am biegi, to jednak bieg sztafetowy jest zespo³owy i dlatego nie lubi³am. Lubiê te¿ p³ywaæ, ale tylko wtedy, jak wiem, ¿e woda jest p³ytsza ni¿ 156 cm (czyli mniej g³êboka ni¿ mój wzrost), jak jest g³êbsza, od razu moje cia³o odmawia pos³uszeñstwa, bo siê bojê.
Teraz na uczelni ju¿ WFu nie mam, i dobrze, chocia¿ dziêki temu nie mam ¿adnych gier zespo³owych.
Ja jeszcze kiedy¶ chodzi³em na basen, bo mia³em darmowe karnety. Wtedy jeszcze nie pali³em, a mimo to przep³yniêcie 1 d³ugo¶ci (50m) to by³ dla mnie spory wysi³ek. Jestem chudy i musze do¶æ szybko przebieraæ nó¿kami ¿eby utrzymaæ siê na powierzchni . Poza tym w liceum by³em 2 lata w kó³ku strzeleckim. To chyba ju¿ wszystko.
Pozdrawiam.