A o Rodzinie Addamsów wszyscy zapomnieli? Serial jak i filmy s± ¶wietne!
Polecê jescze jeden z moich ulubionych "Bia³y oleander" - dramat, film opowiada o dziewczynie, która co i ru¿ trafia do innej rodziny zastêpczej, zmieniaj±c swoje "ja". W jednym z etapów pod±¿a ¶cie¿k± mroku.
"Millenium", gotycki co prawda nie jest, ale g³ówna bohaterka jest gotk±.
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Rodzinê Addamsów zawsze lubi³am
Rodzina Addamsów jest ¶wietna. Nigdy siê nie mogê napatrzeæ na suknie Mortycji.
Kilka tytu³ów ode mnie, postaram siê je jako¶ posegregowaæ. W nawiasach oznaczam TB filmy Tima Burtona z racji i¿ to mój ulubiony re¿yser, wiêkszo¶æ go zapewne zna i wie czego po jego filmach siê spodziewaæ.
Animacje (bo ja nadal ma³a dziewczynka jestem i kocham bajeczki. Naprawdê. Na pewno s± tu jeszcze jakie¶ ukryte, mentalne dzieciaczki na forum, prawda?)
-Gnij±ca Panna M³oda (TB)
-Miasteczko Halloween (re¿. Selicka, ale TB macza³ w tym filmie palce)
-Frankenweenie (jedna z nowszych Burtonowskich animacji, Pusiaczek jest moim faworytem. Jest te¿ film o tym tytule, te¿ Burtona, starszy ale opowiadaj±cy t± sam± historiê. Polecam jednak najpierw obejrzeæ animacjê, a dopiero pó¼niej cofn±æ siê do filmu)
-Vince (TB)
-Koralina i tajemnicze drzwi (uwielbiam!)
-Hotel Transylwania (jedno z nowszych. Nie jest z³e ale Burtonowskim animacjom nie dorównuje)
-Ruby Gloom - serial animowany, zupe³nie dla dzieci, ale jako¶ go lubiê. Podoba mi siê pioseneczka z openingu i postaæ Makabry
-Wied¼ma Chrzestna -to akurat pamiêtam z czasów gdy mia³am 10-12 lat. Te¿ bajeczka typowo dla ma³ych dzieci, ale ca³kiem sympatyczna
Komedie, filmy niepowa¿ne i ogólnie do traktowania z dystansem:
-Sok z ¿uka (TB)
-Mroczne cienie (TB)
-Drakula, wampir bez zêbów (ang. tytu³ Dracula, dead and loving it!) ¶wietna komedia o wampirach z 95 roku. Naprawdê warto obejrzeæ
-Vampire Kiss & Blood inside (TB, film krótkometra¿owy)
Pozosta³e
-The Crow -piêkny, klimatyczny film z Brandonem Lee. Jego, z reszt± ostatni. Film otoczony wyj±tkow±, ale tragiczn± histori± podobn± do tej, któr± przedstawia.
-Wywiad z wampirem + Królowa Potêpionych -o wywiadzie z wampirem parê osób wspomnia³o, ale o Królowej Potêpionych (Druga czê¶æ) ju¿ nie. Fakt, pierwsza czê¶æ jest lepsza, ale druga i tak zas³uguje na wspomnienie
-Edward No¿ycorêki (TB)
-Sweeney Todd demoniczny golibroda z fleet street (TB)- musical/horror z Johnnym Deppem i Helen± Bonham Carter.
-Dorian Gray
-Imaginaerum -film fantasy/musialowy z udzia³em Nightwish
-Labirynt Fauna - naprawdê piêkny film. Co¶ w rodzaju ba¶ni, ale bardzo drastycznie ukazuj±cy czasu wojny, wiêc nieodpowiedni dla dzieci.
-Sleepy Hollow (TB)
Ma³o gotyckie, lub ani trochê gotyckie, ale bardzo klimatyczne i warte obejrzenia:
-Charlie i Fabryka czekolady (TB) - ma³o gotyckie, ale jest bardzo klimatyczne i wyj±tkowe
-Z³oty Kompas
-V for Vendetta
-Iluzjonista
-The Prestige (film o iluzjonistach)
-Piraci z Karaibów! (wszystkie czê¶ci) pewnie wiêkszo¶æ widzia³a, ale je¶li jeszcze jest tu kto¶ kto nie zna kapitana Jacka Sparrowa, to nic tylko braæ siê za ogl±danie.
-Incepcja
Science-fiction - jeszcze mniej gotyckie, ale je¶li kto¶ lubi, warto obejrzeæ:
-The Matrix
-Alien, Aliens, Alien3
-Sunshine
-Armageddon -romansid³o science fiction. Nie wiem czemu zawsze wyjê jak ogl±dam i lubiê go mimo, ¿e romanside³ nie cierpiê
O tak Jej suknia to istne cudo . I uwielbiam te¿ Wednesday... taka ma³a s³odka dziewczynka HeHe
Chyba o Królowej Potêpionych kto¶ wcze¶niej pisa³, tylko nie wprost. Ale g³owy nie dam uci±æ.
Z³oty kompas te¿ chcia³am wymieniæ, ale stwierdzi³am, ¿e tylko tan kompas jest steam, wiêc to trochê zama³o . Lecz uwielbiam ten film. I ceniê sobie równie¿ Wywiad z wampirem i The Crow.
Gość
Nie zauwa¿y³em jeszcze w tym temacie filmu "Swept from the Sea" w Polsce pojawia³ siê pod tytu³ami "Kochankowie sztormowego morza" lub "Wyrzucony na brzeg". Obejrza³em go do¶æ dawno temu, dobrych parê lat temu, lecia³ chyba na "dwójce". Dopiero mi siê przypomnia³o jaki by³ jego tytu³. Obraz ma³o znany, nawet nie znalaz³em go w sieci do obejrzenia, a chcia³bym do tego wróciæ. Jest na podstawie opowiadania Josepha Conrada - Amy Foster. Film jak najbardziej pasuje do kanonu filmów gotyckich, jest w nim wszystko co potrzebne - tragiczna mi³o¶æ, odrzucenie, wyobcowanie kogo¶, kto jest inny ni¿ otoczenie. Jak dla mnie pozycja obowi±zkowa dla mrocznego romantyka.