• Index
  •  » Wampiry
  •  » Co najbardziej podoba Ci siê w Wampirach?

#91 2014-05-17 15:38:47

adamwilliams

Dusza

Punktów :   

Re: Co najbardziej podoba Ci siê w Wampirach?

Witam wszystkich serdecznie! Jako, ¿e to mój pierwszy post, chcia³em siê ³adnie przywitaæ

A teraz do tematu:

Têsknie za czasami, kiedy wampiry by³y tajemnicze, piêkne, ale straszne i demoniczne. Ostatnimi czasy stworzenia te s± ukazywane jako nieciekawa wersja/odmiana tego gatunku.

"Do what you fear"

#92 2014-06-01 19:03:58

Kali

Demon

Punktów :   

Odmian wampirów zawsze by³o wiele, zale¿nie od kultury, ale w rzeczy samej aktualna, popularna wersja jest zdecydowanie nieciekawa.
Ostatnio natrafi³am w³a¶nie na artyku³ o wampirach w ró¿nych kulturach i zainteresowa³y mnie wielce dakinie - krwio¿ercze demonice towarzysz±ce bogini Kali. :3 Szkoda tylko, ¿e tak ma³o o nich ciekawostek.

#93 2014-07-09 19:17:46

Veredina

Dusza

Punktów :   

Ciê¿ko jednoznacznie okre¶liæ... One s± tak ró¿ne od cz³owieka i jednocze¶nie bardzo mu bliskie. Ale na pewno nie¶miertelno¶æ... Któ¿ by z niej nie chcia³ skorzystaæ? Mieæ tyle czasu na rozwijanie siê i obserwowanie ¶wiata... Wampiry s± owiane tajemnic±, to zapewne musi byæ przyjemne Kroczyæ w mroku z pewno¶ci±, ¿e jeste¶ bezpieczny, na tyle na ile mog± zapewniæ ci to bezpieczeñstwo cienie... I poza tym cudowne by³oby posiadanie jeszcze bledszej karnacji i uroku który przyci±ga do ciebie ¶miertelników

Kan ma kan
Fi kadim az-zaman

#94 2014-07-10 01:38:22

Lukrecja

Kusiciel

SkÄ…d: warszawa
Punktów :   

+ dziwnie czuje siê czytaj± swoje stare posty...tak jakbym tego nie pisa³a ja ;__;

Niby wampir ma nie byæ ludzki    (uczucia itp) tylko,¿e raczej ludzi wiêkszo¶æ jest bez uczuæ i z³ych to czemu wampiry mia³yby byæ równe temu dziadostwu ?     powinny byæ wed³ug tego  inteligentniejsze  (nie miêkkie kluchy) ...z pogard± dla ludzi,ale nie zapominaj±c o jakim¶ tam poprzednim odruchu.Te¿ nie lubiê jak wampira miesza siê w jakie¶ ''mi³osne'' obrzydlistwa,ale je¶li jest to pokazane jak w Draculi z Oldmanem ..namiêtnie i przygnêbiaj±co(zakoñczenie),a nie cukierkowo -to tak..jako¶ do ukazania têsknoty ,zemsty i szukania osoby,któr± siê kocha³o kiedy¶ nie widzê nic do porzygania.Nosferatu jest dobre jak i wampir i symfonia grozy. Nieporz±dnych ''wampirów'' sangów jest teraz do¶æ sporo lubi± sobie popijaæ krew ka¿dego znajomego,a potem l±duj± w szpitalu nastêpnie znowu pij± od byle kogo i za du¿o ,aaaaaaaaa FUJ \(; o; )/ (mam tak± jedn± dalek± znajom± co sobie pi³a od mojego znajomego bez pozwolenia) rozumiem od kogo¶ co siê dobrze zna.
Nêdzne krwiodajki   

Ogl±da³ kto¶ Zagadkê  nie¶miertelno¶ci z 1983 ?

Ostatnio edytowany przez Lukrecja (2014-07-10 01:49:30)

#95 2014-07-10 06:52:45

Veredina

Dusza

Punktów :   

Niestety, ale ¿yjemy w czasach w których wampiry s± g³ównie kojarzone ze Zmierzchem, Pamiêtnikami Wampirów i innymi "cudami" tego typu. To trochê smutne... Zdecydowanie bardziej odpowiada mi ich wersja w Kronikach, czy te¿ Draculi ( ale nie w tym bez zêbów ) Pe³ni mroku uwodziciele...
Có¿, ró¿ni ludzie ¿yj± w XXI wieku... Co do picia krwi znajomych, którzy siê na to zgadzaj± (i s± zdrowi) to dlaczego nie? ¯yjemy w wolnym kraju Ale skoro te "wampiry" s± tylko lud¼mi, to mimo wszystko nie powinni wysysaæ swego pobratymca bez jego wcze¶niejszego pozwolenia...

Zagadki nie¶miertelno¶ci nie ogl±da³am jeszcze, ale mam zamiar siê za to zabraæ w najbli¿szym czasie

I skoro jeste¶my ju¿ przy filmach, to ogl±da³ kto¶ "Tylko kochankowie prze¿yj±" od Jima Jarmuscha albo "Pozwól mi wej¶æ", ale w oryginalnej, szwedzkiej wersji (amerykañska jej do piêt nie dorasta moim zdaniem)?

Kan ma kan
Fi kadim az-zaman

#96 2014-07-10 23:48:28

Dr. Hackenbush

Wygnany

SkÄ…d: z miasta
Punktów :   

Veredina napisał:

Ale na pewno nie¶miertelno¶æ... Któ¿ by z niej nie chcia³ skorzystaæ?

Wiêc ja zdecydowanie nie chcia³bym skorzystaæ z nie¶miertelno¶ci. Byæ mo¿e ludzkie ¿ycie to nieco zbyt krótko, jednak nie¶miertelno¶æ to stanowczo za d³ugo. Ka¿dy powinien mieæ w koñcu prawo do odpoczynku i biologia nam to prawo daje.
Po có¿ nam nie¶miertelno¶æ ?

Ostatnio edytowany przez Dr. Hackenbush (2014-07-10 23:51:35)

>> Wiedza dowodem jest syta, wiara za¶ wiecznie g³odna chodzi. <<

#97 2014-07-11 07:21:09

Veredina

Dusza

Punktów :   

Zawsze móg³by¶ z tej nie¶miertelno¶ci teoretycznie zrezygnowaæ... Naprawdê nie kusi³oby ciê ¿yæ przez jaki¶ czas, nie starzej±c siê? Nie boj±c o to, co wydarzy siê z Tob± nastêpnego dnia? Nie zastanawiaj±c siê, czy gdy zestarzejesz siê, staniesz siê równie¿ zniedo³ê¿nia³y i nie bêdziesz w stanie nic ko³o siebie zrobiæ.... Wiedzia³by¶, ¿e nie umrzesz cierpi±c, bo nie zachorowa³by¶ na jak±¶ niewyleczaln± chorobê...
Nie¶miertelno¶æ te¿ nie jest wieczna... Je¿eli skoñczy siê co¶ co pozwala ci j± utrzymaæ, to ty równie¿ przestaniesz istnieæ. A skoro jeste¶my przy nie¶miertelno¶ci wampirów, to wed³ug ró¿nych ¼róde³, mo¿na j± na ró¿ne sposoby odebraæ.
My¶lê, ¿e nie¶miertelno¶æ daje swojego rodzaju bezpieczeñstwo. Nie trzeba siê wtedy martwiæ o jutro. A nawet gdy ju¿ go pewnego dnia siê nie zastanie, to istnieje bardzo du¿a szansa, ¿e lepiej siê to przyjmie. Mam na my¶li, ¿e je¿eli ¿y³oby siê bardzo d³ugo, to z pewno¶ci± zrealizowa³oby siê wiêcej marzeñ, ni¿ w zwyk³ym, ludzkim... A mo¿e nawet wszystkie.
A tak poza tym, to nie chcia³by¶ obserwowaæ zmian? Patrzeæ jak upada jedno imperium i rodzi siê drugie? Widzieæ có¿ cudownego stworzyli ludzie, widzieæ jak wszystko ewoluuje?

Kan ma kan
Fi kadim az-zaman

#98 2014-07-11 22:33:56

Lukrecja

Kusiciel

Punktów :   

Co do filmów  "Tylko kochankowie prze¿yj±"  zabiera³am siê za to ..tak,tak    ju¿ jaki¶ d³u¿szy czas i ci±gle zapominam.

'' Co do picia krwi znajomych, którzy siê na to zgadzaj± (i s± zdrowi) to dlaczego nie? ¯yjemy w wolnym kraju''

Ale¿ oczywi¶cie,¿e mog± skoro s± zdrowi i bliscy sobie to proszê !  Potêpiam tylko wtedy gdy kto¶ chce ze mn± siê ''zwi±zaæ'' krwi± ,a niezbyt jest porz±dny w tych sprawach i ma do¶æ spor± listê osób dla których by³ dawc± i biorc±.Odmówi³am dwa razy   mimo,¿e by³a to zawsze kusz±ca my¶l.Jestem za piciem krwi  dlatego tak bardzo szanuje to by nie piæ od byle kogo.Je¶li kto¶ pragnie  mojej krwi(mo¿e sobie tylko chcieæ ) albo ja tej osoby musi spe³niaæ warunki   

Niektórzy ludzie traktuj± to strasznie bezmy¶lnie. Nie doznawa³abym tego z kim¶ kto ma wed³ug mnie miano znajomego to tak samo jakby pieprzyæ siê z ta osob± <nie,nie kochaæ bo to hañbi±ce>  w moich pogl±dach picie krwi jest  wa¿niejsze od takich aktów.To tak¿e mo¿e mieæ konsekwencje.W³adza.Kto¶ mo¿e Cie zdominowaæ..dlatego to wcale nie jest takie ³atwe powiedzieæ,¿e ka¿dy mo¿e robiæ co chce bo co je¶li osoba z któr± takie rzeczy siê prze¿ywa lubi sobie jeszcze mieæ du¿o takich znajomych na boku mimo,¿e ty jeste¶ porz±dna/porz±dny i ograniczasz siê...ufasz? mo¿e  ciê jeszcze czym¶ zarazi,a sam nie wie albo zostawi,a ty siê uzale¿nisz i mo¿na tak dodawaæ przyk³ady pewno.Mój kolega ma do¶æ patologicznych chorych na psychice znajomych(sam nie jest za zdrowy) i   Â¿a³uje,¿e dawa³ im krwi i widzi to co siê dziejê po tym. 0_o gwa³ty.Nie chcesz by kto¶ pi³ twoj± krew ..odrywasz siê na chwilê,a kto¶ ju¿ cie przeku³ i sobie s±czy,tacy ludzie istniej±.

Z opowie¶ci w wielu przypadkach wygl±da to jak wampirza prostytucja to s± ludzie  czy chc± czy nie wiêc  ... powinni my¶leæ+ pomijaj±c sangów,a wspominaj±c o'wampirach' oddawanie ofiary i ceremonie i stawanie bez uczuæ z dostêpem do wielu opcji wierzy³am w du¿o rzeczy,ale w takie co¶ nie.Twierdz±,¿e mog± mieæ ka¿dego cz³owieka i wszystko czego chc±,HA.

To w moim wyobra¿eniu i s³owach,które s³ysza³am- wi±¿ê i powinno siê odbywaæ  miêdzy osobami,które siebie bardzo kochaj± (czy to partner czy  przyja¼ñ/wiê¼ rodzinna)

To moje zdanie bez narzucania osob± obcym..Ka¿dy niech robi co chce z tym piciem byle tylko nie dzia³a³ na szkodê innej osoby je¶li ta osoba daje/bierze w zaufaniu.

Ostatnio edytowany przez Lukrecja (2014-07-12 01:43:36)

#99 2014-07-12 09:31:47

Veredina

Dusza

Punktów :   

Zgadzam siê z Tob±, Lukrecjo. Mam te¿ wra¿enie, ¿e osoby które oddaj± krew komu popadnie, podobnie jak te które pieprz± sie z kim popadnie po prostu nie maj± do siebie szacunku. Mo¿e czuj±, ¿e s± gorsze, a to jako¶ podbudowuje ich samoocenê albo raczej wrêcz przeciwnie... Ciê¿ko mi powiedzieæ. Nikt nigdy nie proponowa³ mi krwi, ani te¿ o ni± nie prosi³. Wiêc nie mam pojêcia jakbym na to zareagowa³a. Ale na pewno nie zgodzi³abym siê na tak± wymianê z kim¶ kto nie znaczy dla mnie zbyt wiele...

Kan ma kan
Fi kadim az-zaman

#100 2014-07-14 16:54:19

Dr. Hackenbush

Wygnany

SkÄ…d: z miasta
Punktów :   

Veredina napisał:

Zawsze móg³by¶ z tej nie¶miertelno¶ci teoretycznie zrezygnowaæ...

Je¿eli nie¶miertelno¶æ ma polegaæ na tym ¿e ¿yjemy tak d³ugo jak chcemy, to có¿ to za nie¶miertelno¶æ.
Kilku takich „nie¶miertelnych” zna³em…

Veredina napisał:

A tak poza tym, to nie chcia³by¶ obserwowaæ zmian? Patrzeæ jak upada jedno imperium i rodzi siê drugie? Widzieæ có¿ cudownego stworzyli ludzie, widzieæ jak wszystko ewoluuje?

Czy zatem usprawiedliwieniem dla pragnienia nie¶miertelno¶ci ma byæ ciekawo¶æ ?
Ciekawo¶æ prêdzej czy pó¼niej siê wypali, pozostawiaj±c po sobie ¶miertelne zmêczenie.
Gdybym móg³ obserwowaæ zmierzch i upadek Cesarstwa Rzymskiego, w±tpiê czy mia³bym jeszcze ochotê ogl±daæ narodziny Cesarstwa Karolingów.
Poza tym z jakiej perspektywy mia³bym to wszystko obserwowaæ ?
To s± zdarzenia w skali przekraczaj±cej zdolno¶æ ludzkiej percepcji.

>> Wiedza dowodem jest syta, wiara za¶ wiecznie g³odna chodzi. <<

#101 2014-07-14 20:43:57

Ingvarr

Wygnany

Punktów :   

Wy tak na powa¿nie?

#102 2014-07-14 21:50:43

Elspeth

Administrator

28114461
Call me!
SkÄ…d: Joensuu

Mam nadziejê, ¿e nie.

Wybaczcie dzieciaki ale ja s³yszê/czytam o piciu krwi to a¿ mnie co¶ bierze. Najczê¶ciej na ¶miech. My¶lê, ¿e moje zdanie na ten temat znacie, wiêc nie bêdê siê wywodziæ
Wiem,wiem jestem stara,zdziadzia³a na dodatek medyk i po przej¶ciach Ale i tak was kocham i dlatego jeste¶cie moje dzieciaczki:)

Ja, ¿o³nierz Wojska Polskiego, przysiêgam s³u¿yæ wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, broniæ jej niepodleg³o¶ci i granic. Staæ na stra¿y Konstytucji, strzec honoru ¿o³nierza polskiego, sztandaru wojskowego broniæ. Za sprawê mojej Ojczyzny w potrzebie, krwi w³asnej ani ¿ycia nie szczêdziæ. Tak mi dopomó¿ Bóg.

#103 2014-07-15 00:38:24

Lukrecja

Kusiciel

Punktów :   

Els jaka tam stara    je¶li chodzi o wiek ziemskiego cia³a to niewielka ró¿nica jest,ale rozumiem,¿e musze tak¿e powoli rozmy¶laæ o trumience.

Leniak nigdy nie pisze ca³kiem powa¿nie,a pó³ na pó³ ;__;Nie no mam beke z "wampirów" energetycznych i ogó³em tych co siê uwa¿aj± za prawdziwe,a ¿al mi krwiodajek,a szanuje jak kto¶ sobie chlapie i ma dla niego znaczenie.Przedzia³ wiekowy moich znajomy,którzy sobie chlipi± to 24-33 zaznaczam to bo  sporo osób pije krew i to w dojrza³ym etapie i nie wiem czemu uwa¿aæ to za dziecinne i g³upie,ale no dobra dla mnie g³upie np jest kolczykowanie zbytnie,BDSM i wiele innych rzeczy,które dla kogo¶ to norma

Ostatnio edytowany przez Lukrecja (2014-07-15 01:27:07)

#104 2014-07-21 00:41:20

Veredina

Dusza

Punktów :   

Ingvarr napisał:

Wy tak na powa¿nie?

Tak szczerze mówi±c, to ciê¿ko jednoznacznie stwierdziæ, co jest fa³szem, a co prawd± na tym (czy jakimkolwiek innym) forum...

Kan ma kan
Fi kadim az-zaman

#105 2014-08-04 20:21:12

Black_Rose_Lady

Wygnany

SkÄ…d: Klodzko
Punktów :   

W podawanych ludziom obrazach i charakterystyce, u wampirów podoba mi siê szybko¶æ dzia³ania, inteligencja i b³yskotliwo¶æ, a je¶li chodzi o cechy fizyczne to k³y ( mo¿na by wtedy postraszyæ paru dresów lub "odwa¿nych zaczepialskich" ) i ciekawy odcieñ skóry.
Parê osób wymieni³o, ¿e podoba im siê u wampirów bezwzglêdno¶æ w zabijaniu i brutalno¶æ - to mnie trochê zastanawia i nieco niepokoi....osobi¶cie nie lubiê brutalno¶ci i bezwzglêdno¶ci, bo dla mnie s± one wynikiem albo powa¿nych kompleksów powsta³ych w wyniku  ró¿nego rodzaju splotów losowo - bytowych, albo chorob± zwi±zan± z uszkodzeniem cia³a migda³owatego.

Osobi¶cie wierzê w istnienie wampirów energetycznych - nie raz mia³am z nimi styczno¶æ oraz w krwiopijcze samice komarów, które s± dla mnie utrapieniem

Ostatnio edytowany przez Black_Rose_Lady (2014-08-05 13:41:10)

Urodzi³am siê w miesi±cu
tañca na linie
Kocham taniec
lina pojawia siê od czasu do czasu

• Index
  •  » Wampiry
  •  » Co najbardziej podoba Ci siê w Wampirach?

Stopka forum

RSS