Satanizm w skrócie.
Satanizm laveyañski, znany tak¿e pod nazw± satanizm filozoficzny. Jest to system filozoficzny stawiaj±cy na
najwy¿szym miejscu w hierarchii ¶wiata przedstawiciela wiary oraz ca³kowite zaspokajanie swoich potrzeb wy³±cznie na podstawie rachunku strat i zysków.
Troszeczkê historii.
Ko¶ció³ Szatana (ang. the Church of Satan) stworzy³ w 1966 roku Anton Szandor LaVey w San Francisco, autor Biblii Szatana, stanowi±cej wyk³ad filozofii i praktyki satanistycznej. Obecnie najwy¿szym kap³anem jest Peter H. Gilmore, a najwy¿sz± kap³ank± Peggy Nadramia.
¦wiêta.
Najwa¿niejszym ¶wiêtem dla satanistów s± jego w³asne urodziny. Zaraz po tym najwa¿niejszymi ¶wiêtami s± Noc Walpurgii i Halloween.
Dodatki.
Satanizm równie¿ posiada swoje zasady, a nawet grzechy.
Tzw. Dziewiêæ grzechów satanizmu.
1. G³upota
2. Pretensjonalizm
3. Solipsyzm
4. Konformistyczna stadno¶æ
5. Ograniczenie
6. Niepamieæ historii Ducha
7. Bezkompromisowa duma
8. Brak wra¿liwo¶ci estetycznej
9. Megalomania
To tak w skrócie. Je¿eli s± jakie¶ pytania - z chêci± odpowiem.
Kusiciel
Ja ogólnie nie jestem satanist± tylko katoliczk± , ale kultura tej "wiary" jest bardzo interesuj±ca.
Pozdrawiam.
Wygnany
Satanizm laveyañski jest bardzo interesuj±cy. Sama bym chcia³a go praktykowaæ, lecz moja rodzina i tak jest bardzo nietolerancyjna dla mojej "inno¶ci", jeszcze nie chcê im dok³adaæ. Obecnie jestem ateistk± i dobrze mi z tym.
Administrator
Obecnie jestem ateistk±, bo ¿eby w co¶ wierzyæ trzeba najpierw poznaæ dan± religie.
Znam pare osób które mówi± ¿e s± satanistami a na wszelkie pytania dotycz±ce tej religi odpowiadaj± : nie wiem.
Uwa¿am ¿e to ¿a³osne...
Chcia³am siê zapytaæ gdzie mogê poczytaæ o ró¿nych odmianach satanizmu ?
Wygnany
Ta strona jest do¶æ ciekawa: http://www.satan.pl/index2.php
Tu jest kilka artyku³ów: http://www.psychomanipulacja.pl/tem/satanizm.htm
Polecam artyku³y, chocia¿ niektóre nie s± zbyt rzetelne.
MortalVampire napisał:
Obecnie jestem ateistk±, bo ¿eby w co¶ wierzyæ trzeba najpierw poznaæ dan± religie.
Znam pare osób które mówi± ¿e s± satanistami a na wszelkie pytania dotycz±ce tej religi odpowiadaj± : nie wiem.
Uwa¿am ¿e to ¿a³osne...
Chcia³am siê zapytaæ gdzie mogê poczytaæ o ró¿nych odmianach satanizmu ?
Ostatnio bycie "satanist±" sta³o siê modne, szczególnie w¶ród m³odzie¿y. Nie wiem co ich do tego ci±gnie. Satanizm to nie ci±g³e orgie jak niektórzy my¶l± ani niszczenie cmentarzy. Mo¿e wszystkich tych "satanistów" przyci±ga ta tajemnica. Ale to, ¿e kto¶ lubi Archiwum X nie znaczy, ¿e ma zadatki, aby zostaæ satanistom. Wielu ludzi, którzy siê za takowych uwa¿aj±, w ogóle nimi nie s±. Nie rozumiej± filozofii ¿ycia satanistów.
Wygnany
Tak, takich "satanistów" jest u mnie w szkole sporo. Biegaj± po szkole, krzycz±c "Ave Satan", nawet nie wiedz±c co to oznacza. Jak siê spytam, czy wiedz± kto napisa³ "Bibliê Szatana", odpowiadaj±, ¿e nie ma takiego czego¶ jak ta Biblia. Ja tam bym sama chcia³a j± przeczytaæ, z czystej ciekawo¶ci. A wracaj±c do tematu, "satani¶ci" szkolni s³uchaj± Ewy Farny i Green Day'a, co jest dziwne. Poza tym nosz± kolorowe bluzki z Cropp'a z pacyfkami. Koszmar. Pozerstwo siê szerzy, tyle powiem na koniec.
Równie¿ spotka³am siê z takimi odpowiedziami, ¿e "Nie ma czego¶ takiego jak Biblia Szatana".
Wygnany
W³a¶nie po tym mo¿na poznaæ pozera. "Nie ma czego¶ takiego jak Biblia Szatana, we¼ siê odwal!"
Kusiciel
Wiêkszo¶æ ludzi jest po prostu p³ytkich i robi± tylko to, co moda im rozka¿e. ¯a³osne.
Nigdy nie by³am osob±, która biega³a za mod± jak idiotka. Wola³am byæ niedoskona³ym orygina³em, ni¿ doskona³± kopi± lalki Barbie. Jak widzê kogo¶ takiego, rzygaæ mi siê chce, zw³aszcza takie Jole Rutowicz >.<
Ogl±da³am ostatnio rozmowy w toku i by³ tam taki jeden kole¶- po¿al siê bo¿e...ale Gotki te¿ na szczê¶cie nie zabrak³o Pozdrawiam.
Wygnany
Ogl±da³a¶ we wtorek Rozmowy W T³oku? Bo wtedy by³o xD Najlepsza by³a ta gruba emo na koñcu, sika³am ze ¶miechu
Administrator
Ja ogl±da³am.
Ale nie wytrzyma³am zbyt d³ugo.
Jak widze emo to wymiotuje.
Ale za³a³atwi³am to akurat w czasie reklam ;P
Kusiciel
No, ale gorsza by³a ta wcze¶niejsza, ta chuda...
Bo¿e, jakie w³osy, buty...pora¿ka!
Wygnany
Taa... Albo ten kole¶, co mia³ czarnego irokeza... Pozer taki, a¿ siê rzygaæ chce...
Kusiciel
Taak...w ogóle jaki d³ugi! Pora¿ka...
Ale ta dziewczyna ze zeschniêtymi ró¿ami...