Zauwa¿y³am, ¿e w temacie o satanizmie pojawi³y siê wzmianki o u¿ytkownikach wyznania chrze¶cijañskiego. Dla mnie jest to religia dosyæ egzotyczna, poniewa¿ od urodzenia obserwujê j± z zewn±trz. Jakie¶ 6 lat temu mia³am etap, w którym zastanawia³am siê, czy jest Bóg, ale nie czujê tego. Natomiast mój facet jest konserwatywnym katolikiem. Wiêc jestem otwarta na tê religiê, choæ je¶li chodzi o katolicyzm, to ¶rednio przepadam za instytucj± zwan± KRK (Ko¶ció³ Rzymsko-Katolicki).
Celowo zatytu³owa³am temat ogólnie "Chrze¶cijañstwo", bo jest to bardzo z³o¿ona religia. Chrze¶cijañstwem jest katolicyzm, prawos³awie, protestantyzm (który dzieli siê na wiele rodzajów bardziej lub mniej lokalnych: anglikanizm, luteranizm etc. etc.).
Jakie od³amy/ko¶cio³y chrze¶cijañskie s± Wam najbli¿sze? Jakie macie przemy¶lenia o samej religii, a jakie o tym, co prezentuj± ni± wspó³cze¶ni ludzie?
Dusza
Ja równie¿ dorasta³am/ dorastam w wierze katolickiej, ale pogl±dy mi siê zmieni³y.
Jestem przekonana do Satanizmu, chocia¿ za satanistkê siê nie uwa¿am, przynajmniej nie do koñca.
Dla mnie ko¶ció³ to jedna wielka sekta. S± zakazy, nakazy - niby w dobrej wierze.
Powiem tyle, ka¿dy Bóg istnieje dot±d, dopóki cz³owiek w niego wierzy
Kusiciel
czarna-inna napisał:
Ja równie¿ dorasta³am/ dorastam w wierze katolickiej, ale pogl±dy mi siê zmieni³y.
Jestem przekonana do Satanizmu, chocia¿ za satanistkê siê nie uwa¿am, przynajmniej nie do koñca.
Dla mnie ko¶ció³ to jedna wielka sekta. S± zakazy, nakazy - niby w dobrej wierze.
Powiem tyle, ka¿dy Bóg istnieje dot±d, dopóki cz³owiek w niego wierzy
Zgadzam siê w 100% .
Równie¿ zosta³am wychowana w wierze katolickiej. W³asciwie to nie przpominam sobie, ¿ebym kiedykolwiek ko¶ció³ odwiedza³a z mi³a chêci±.
Obecnie mam trochê inn± teoriê na temat wiary. Niestety moi dziadkowie-od strony mamy-maj± do mnie o to pretensje.
Wiele razy próbowali mnie nawracaæ, jednak bezskutecznie. Popieram s³owa czarnej-innej:''Dla mnie ko¶ció³ to jedna wielka sekta. S± zakazy, nakazy - niby w dobrej wierze''W dobrej wierze-mydlenie ludziom oczu. Patrz± na ludzi przez pryzmat pieniêdzy-im wiêcej wiernych przyjdzie na msze, tym wiêcej znjdzie siê w koszyczku... Mia³am taka sytuajcê: podczas kolêdy wszyscy przyst±pili do wspólnej modlitwy. A co robi³ w tym czasie ksi±dz? Otworzy³ sobie kopertê otrzyman± od s±siadów i zacza³ przeliczaæ ile dosta³ od nich kasy. Wszystko to na oczach mojej rodziny.
Kusiciel
Ja jestem uprzedzona do ksiê¿y. Wierzê tylko jednemu, który zreszt± jest moim wujkiem i tylko na jego mszê potrafiê siê jeszcze jako¶ wybrac. ;p
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Ja a¿ do 16, 5 roku ¿ycia by³am ateistk±, od 13 roku ¿ycia satanistk± racjonaln± (zob. moja wypowiedz w w±tku "satanizm"). Moi rodzice s± takimi "¶wi±tecznymi katolikami", posy³ali mnie do ko¶cio³a, na lekcje religii itd. i nawet nie wiedzieli, ¿e ja w ¿adnego Boga ani bogów nie wierzê... Jak mia³am 16 i pó³ roku to by³ szczyt moich magicznych praktyk, wtedy te¿ coraz bardziej moje zdolno¶ci wymyka³y mi siê spod kontroli (zna³am my¶li osób, których wcale nie chcia³am znaæ, mia³am koszmary, zwidy, przes³yszenia, do¶wiadczy³am "dzia³ania" demonów seksualnych...) i my¶la³am, ¿e ja sobie z tym nigdy nie poradzê, ¿yczy³am sobie umrzeæ, bo nie chcia³am tak ¿yæ. Wtedy w³a¶nie zaczê³am rozmawiaæ z moim bliskim znajomym bêd±cym ¦wiadkiem Jehowy na tematy wiary (wcze¶niej omijali¶my ten temat). Zaczê³am z ciekawo¶ci chodziæ na zebrania ¦wiadków, po prostu chcia³am poznaæ ich pogl±dy (zawsze by³am i nadal jestem ciekawa co my¶l± i w co wierz± inni), zaczê³am czytaæ Bibliê, z czasem uwierzy³am w Boga, zaczê³am siê modliæ, w koñcu pokocha³am Boga. I tak do 18 i pó³ roku ¿ycia to trwa³o. Przygotowywa³am siê do chrztu jako ¦wiadek, ale w koñcu nie zosta³am ochrzczona, bo mia³am wiele w±tpliwo¶ci co do tego, czyli ¦wiadkowie w prawid³owy sposób interpretuj± Bibliê. Jak mia³am 18 i pó³ roku ostatecznie stwierdzi³am, ¿e s± pewne wierzenia ¦wiadków w ¿aden sposób nie s± zgodne z Bibli± i tak rozsta³am siê z wyznaniem ¦wiadków. Potem trafi³am do protestantów (Ewangelicznych Chrze¶cijan i baptystów) i dot±d jestem protestantk±. Ju¿ jak by³am u ¦wiadków uznawa³am (tak jak wiêkszo¶æ ¦wiadków) 5 g³ównych prawd protestantyzmu:
1. Tylko Biblia jest podstaw± wiary, nie Biblia i tradycja ko¶cielna,
2. Tylko dziêki ³asce Bo¿ej i
3. przez wiarê mo¿emy byæ zbawieni (nie dziêki dobrym uczynkom, obrzêdom albo przynale¿no¶ci wyznaniowej),
4. Tylko Chrystus jest Zbawicielem (nie ma Marii jako po¶redniczki do Boga, ani ¶wiêtych: tylko Jezus odda³ za nas ¿ycie, ¿eby¶my mogli byæ zbawieni, nasze zbawienie jest tylko Jego zas³ug±)
Dlatego:
5. Ca³a chwa³a nale¿y siê Bogu (bo to dziêki Niemu, nie naszym ani innych ludzi wysi³kom mo¿emy byæ zbawieni, to Jego wola)
Ale najgorzej ¿e ludziom siê co¶ trochê pomiesza³o, komu przysz³o do g³owy ¿e ksi±dz to "osoba duchowa".. a przecie¿ wiêkszo¶æ siê deklaruje jako niewierz±cy?? (i jeszcze to wulgarni i ca³kowicie wredni ludzie)
U mnie te¿ pewnie s± tacy (samochody, wille, ewentualnie samochody) ale by³/jest te¿ "religijny" s±dze ¿e wiêrz±cy (charytatywno¶æ, dzia³alno¶ci) i jeszcze deklaruj±cy glany.
W za¶wiaty (raczej) wierze i zapewne w boga pewnie te¿.. najpredzej dlatego ¿eby zgadza³y mi siê ró¿ne takie filozoficzne rzeczy
Teoretycznie jestem katoliczk±.Do ko¶cio³a chodzê 'raz na ruski rok',tak dla ¶wiêtego spokoju.Babcia wyzywa mnie od antychrystów xD
Czy wierzê?Tego chyba nawet sama ja nie wiem.Mo¿e Bóg istnieje ale ja póki co nie do¶wiadczy³am Jego obecno¶ci.Jak dla mnie to g³êbsza sprawa,wymagaj±ca wielu przemy¶leñ...
Gość
Ja uwarzam siê za agnostyka. Mo¿na powiedzieæ ze zosta³am wychowana w wierze katolickiej, mimo protestów ze strony taty, zosta³am ochrzczona i posz³am do komunii. Nie chodzê do ko¶cio³a, co czasem jest trochê uci±¿liwe, no ale có¿. Nie zgadzam siê te¿ w niektóryk kwestiach z nauk± Kcio³a Katolickiego. Ale i tak uwa¿am, ¿e warto ¿yæ zgodnie z dziesiêcioma przykazaniami.
Ja do ko¶cio³a chodzê na przymus. Czêsto s³yszê "Dzisiejsza ofiara jest przeznaczona na poz³acanie naszych kielichów" lub "Dzisiejsza ofiara jest przeznaczona na odmalowanie ¶cian". G³upie. Te pieni±dze powinny byæ dla biednych, chorych lub bezdomnych. A do tego jeden ksi±dz wyzwa³ mnie od antychrystów! 11-letni± dziewczynê, a do tego z twarz± 6-latki. Bo mimo tego, ¿e mam 160cm i 40 w bucie, to moja twarz przypomina twarz malucha.
Przeklêty
Tak ja te¿ nie lubiê chodziæ do ko¶cio³a. Ksiê¿a to tylko teraz chc± forsy i forsy. A to kielich, a to wino mszalna. Masakra! To ma byæ przewodnik duchowy?
Moi rodzice niby s± katolikami, ale w praktyce ró¿nie to bywa...
W Boga nigdy nie wierzy³am, uwa¿am siê za agnostyczkê, do ko¶cio³a od jakiego¶ roku nie chodzê, w tym roku równie¿ na religiê. W sumie to tak trochê ignorujê kwestiê wiary...
A u ksiê¿y nie cierpiê tego, jak usi³uj± siê dopasowaæ do wspó³czesnej m³odzie¿y - u¿ywanie jakich¶ trendy i cool s³ówek, udawanie, ¿e jest siê na czasie, zbytnia bezpo¶rednio¶æ .
Dusza
BlackQueen - mogê zapytaæ ile masz lat?
Jestem Katoliczk±. Katoliczk±, nie Katolem. Taka subtelna ró¿nica. Kler to skupisko ludzi, wiêc nie okreslam mojego nastawienia do niego jako do ogó³u, oceniæ to mogê co najwy¿ej pojedyncze jednostki, które znam. Z niektórymi doktrynami siê nie zgadzam, acz religia jest bardzo stara, prawa ustanawiane przez wielu ludzi (którzy, jak ka¿dy maj± prawo siê myliæ), wiêc nie biegam przed ko¶cio³em skanduj±c przyk³adowo "Precz z zakazem in vitro!". KK (Ko¶ció³ Katolicki) jest dosyæ konserwatywn± organizacj± i trudno wymagaæ, aby teraz zmienia³ siê o 180 stopni. Powoli, stopniowo.
Do ko¶cio³a nie uczêszczam na razie, ale uwa¿am to za mój b³±d, który kiedy¶, mam nadziejê uda mi siê nadrobiæ.
BlackQueen - u¿yjê tu prostego sformuowania - "jeste¶ 100 lat za murzynami". Posty w ¶rody i pi±tki zosta³y zniesione.
Potêpiony
MementoMori napisał:
BlackQueen - u¿yjê tu prostego sformuowania - "jeste¶ 100 lat za murzynami". Posty w ¶rody i pi±tki zosta³y zniesione.
Ooo! Ha, ha Dobrze wiedzieæ. Z tego co wiem du¿o osób jest za murzynami
Mam 14 lat. Jestem z rocznika 96.
Ostatnio edytowany przez BlackQueen (2010-09-12 13:48:16)