Pewnie tak. Babka na religii mówi³a, ¿e bierzmowanie to sakrament który mówi ¿e jeste¶my dojrza³ymi katolikami i chcemy dalej wzrastaæ w tej wierze a ja nie jestem tego pewna. Chocia¿ pewnie pó¼niej bêdzie trudno dostaæ bierzmowanie, które mi siê w ¿yciu nie przyda, bo ¶lub w ko¶ciele to g³upota.
Do ¶lubu nie trzeba mieæ bierzmowania ale bez tego nie da siê zostaæ chrzestnym;P W sumie nie boli a¿ tak a jak siê ma to siê nikt nie przyczepi...
Ale¿ mnie nic do tego,ja tylko mówiê jak jest;)
Chocia¿ g³owy daæ nie mogê bo ja sama przez to przechodzi³am 2 lata temu...
Cristal
bierzmowanie nie boli, przesz³am przez to bezbole¶nie, uwierz nie ucierpisz.
A jak dla mnie ¶lub w ko¶ciele to nie g³upota. A i chrzestn± mogê byæ, choæ nie wiem kto by chcia³ tak± straszn± chrzestn± ;D Pewnie moja przyjació³ka..ech
I to wydaje mi siê fajne, bo mia³abym jaki taki wp³yw na dziecko, mog³abym mu kupowaæ ksi±¿ki, p³yty i nakierowywaæ na ró¿ne nurty i kierunki w sztuce.. ¯eby zna³o i samo mog³o wybieraæ
Hahah mo¿e by siê wychowa³o jakiego¶ Gota b±d¼ Gotkê
Ja siê bojê mieæ dzieci bo musia³abym siê przestawiæ ¿eby z góry dziecka metalem albo gotem nie zrobiæ xD
Tym bardziej jak widzê takie rzeczy http://www.rockmetalshop.pl/product-pol … -021-.html
ILE?TRZY LATA?!
U nas nieca³e 9 miechów a i tak ledwo ¿e¶my wytrzymali...
No to ju¿ trochê boli...
Imagina, wyrazy wspó³czucia.. Autentycznie. Ja bym z ksiêdzem wojnê ca³y czas prowadzi³a. I tak prowadzi³am, tak± zimn± wojnê..
Ale ¿eby 3 lata przygotowañ?! bezsens. Jak¿e czêsto to siê zdarza w ko¶ciele katolickim...hah Paranoja
Imagine, wspó³czuje.
Ja mam przygotowanie tylko od 3 klasy co pi±tek, by³am tylko na dwóch. A przygotowanie jest takie ¿e tylko przychodzisz na mszê i nic wiêcej.
W³a¶nie wróci³am z nieca³± godzinê temu z przygotowania z prawdziwego zdarzenia, i odechcia³o mi siê tego ca³ego bierzmowania ju¿ na samym pocz±tku. No i teraz mam naprawdê dylemat czy i¶æ czy nie i¶æ.
Kurwa, widzicie jaki¶ problem przyst±piæ do bierzmowania ?
To jest kilka chujowych spotkañ, popierdolenie na temat tego czy tamtego. Pó¼niej troche te¶cików i bierzmowanie i tyle.
Macie papier, a uwierzcie mi ¿e mo¿e wam siê to w ¿yciu przydaæ.
Bo pozna taka gotka swojego czarnego rycerza i zachce im siê ¶lubu w mrocznej kaplicy.
Bo przez brak jednego jebanego papierka bd musia³a nadrabiaæ, a mo¿e byæ tak ¿e w tym wieku akurat nie bd czasu na chodzenie na jakie¶ spotkania do bierzmowania.
My¶leæ kurwa my¶leæ. Zamiast to odwlekaæ i olewaæ id¼cie odpykajcie swoje i macie z g³owy . Nawet jak macie na to wyjebane.
PS Bierzmowanie to by³a moja ostatnia wizyta w ko¶ciele .