#16 2010-09-13 10:53:40

MementoMori

Dusza

SkÄ…d: Oczyszczalnia toksyn.
Punktów :   

Re: Chrze¶cijañstwo

BlackQueen - chodzi po prostu o to, ¿e siê nie orientujesz (ok - ka¿dy ma do tego prawo, jak najbardziej) i próbujesz co¶ tam udowadniaæ, a tak w sumie nie ma czego, bo ju¿ dawno po herbacie.

Delikatnie zwracam uwagê, ¿e jeste¶my w Polsce. W naszym kraju ¿yj± GOCI. Nie gothci, nie gotchci, nie gothic. Naprawdê nie ma co sobie ¿ycia utrudniaæ z wariacjami z liter± "h".

Pozdrawiam.

#17 2010-09-26 05:32:47

╬ Dama ╬ Apokalipsy

Gość

Ja zosta³am wychowana jako bardzo wierz±ca katoliczka potem przez rok by³am agnostyczk± .. potem ateistk± teraz ? Noszê po¶wiecony ³añcuszek z sercem z³otym i H w ¶rodku ... i dostajê taka moc ja tego nie wyt³umacze ale czuje ¿e cos mnie ma w swojej opiece ... a teraz na temat ko¶cio³a .. nie lubie tego miejsca .. wolê takie stare ciemne - gotyckie ko¶cio³y raz w takim by³am i s±dzi³am ¿e zamieszkam tam to by³o na wsi w mojej drugiej ojczy¼nie Francjii u nas jest za du¿o przepychu i z³ota .. Bóg jest wszêdzie wiêc moim zdaniem chodzenie do ko¶ció³ka aby go spotkac jest do¶æ dziwne ... przecie¿ Bóg widzi co teraz robiê *,* , i na koniec czy w niego wierzê ? Raz tak raz nie ... nie ¿e siê mêczê z ojcem ... (patrz . poznajmy sie bli¿ej mój w±tek) a dwa ¿e mam ten ³añcuszek i .. czujê siê lepiej .. wiêc .. mo¿e wierzê ?
Nie , nie wiem ...
Nie umiem siê modlic bo czuje ¿e k³amie a on sie ze mnie ¶mieje ...

#18 2010-09-26 11:08:36

Scarlett

Najwy¿sza zajebisto¶æ

12562953
Call me!
Punktów :   

Ja jestem ateistk± ale trochê mam wp³ywy satanizmu.

Pojedynczy kwiat na rogu uliczki...
Gdy spogl±dam w niebo, ostatnie p³atki ¶niegu opadaj± mi na d³oñ...

#19 2010-09-26 11:45:00

╬ Dama ╬ Apokalipsy

Gość

Satanizm do mnie nie przemawia ,

#20 2010-09-26 15:34:00

Elspeth

Administrator

28114461
Call me!
SkÄ…d: Joensuu

Teistyczny nie,filozoficzny...czemu nie?;D

Nie wiem,czy dobrze pamiêtam pojêcia xD Chodzi o to,¿e nie przemawia do mnie 'religia' czyli czczenie szatana itp. natomiast nurt filozoficzny wydaje mi siê ca³kiem zdrowy

Ja, ¿o³nierz Wojska Polskiego, przysiêgam s³u¿yæ wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, broniæ jej niepodleg³o¶ci i granic. Staæ na stra¿y Konstytucji, strzec honoru ¿o³nierza polskiego, sztandaru wojskowego broniæ. Za sprawê mojej Ojczyzny w potrzebie, krwi w³asnej ani ¿ycia nie szczêdziæ. Tak mi dopomó¿ Bóg.

#21 2010-09-26 16:05:36

Scarlett

Najwy¿sza zajebisto¶æ

12562953
Call me!
Punktów :   

No oczywi¶cie mówiê o tym filozoficznym.

Pojedynczy kwiat na rogu uliczki...
Gdy spogl±dam w niebo, ostatnie p³atki ¶niegu opadaj± mi na d³oñ...

#22 2010-09-26 16:37:10

╬ Dama ╬ Apokalipsy

Gość

Aaa .. chyba ¿e tak

#23 2010-11-02 09:52:21

orkov

Potêpiony

Punktów :   

Ja te¿ zosta³am wychowywana w wierze katolickiej, chocia¿ niespecjalnie ci±gnie mnie do ko¶cio³a. Rodzicom bardzo przeszkadza moja wiara, s± zagorza³ymi katolikami. Ja sama po czê¶ci uznajê siê za agnostyka, nie wykluczam, ze istniej± si³y wy¿sze. Ale jestem pewna ¿ycia po ¶mierci, jakiekolwiek ono by nie by³o. Ca³kiem niedawno na religii zada³am pytanie katechetce, która twierdzi, ¿e tylko wiara otworzy cz³owiekowi drzwi do raju. Zapyta³am siê, czy osoba niewierz±ca, ale bardzo warto¶ciowa(m±dra, pracowita, reprezentuj±ca 'co¶' swoj± osob±) ma takie same prawo do ¿ycia wiecznego, jak katolik, a ka¿dy dobrze wie, ¿e wielu katolików nie do koñca ¿yje wed³ug zasad zawartych w pi¶mie ¶w. Nie zrozumia³am jej odpowiedzi do koñca, wysz³o na to, ze ateista nie ma prawa do ¿ycia po ¶mierci. Przypomina³y mi siê s³owa znajomego ksiêdza, który powiedzia³, ¿e albo siê wierzy w 100%,albo nie wierzy wogóle. Do której grupy nale¿y zaliczyæ tych katolików, którzy chodz± do ko¶cio³a, aby chwilê potem staæ z jabolem w rêce pod sklepem, cudzo³o¿yæ ze sprzedawczyni±, aby potem ok³amywaæ swoj± ma³¿onkê, i kra¶æ jej kasê na kolejny alkohol? W jednej, g³upiej sytuacji tyle z³amanych przykazañ. To mi siê w ko¶ciele nie podoba, i w³a¶nie takie sytuacje zniechêcaj± mnie do tego ko¶cio³a. Hmmm.... Co do ksiê¿y/katechetów/ spo³eczno¶ci katolickiej w innym wydaniu- owszem znajd± siê tacy, jak zakon krzy¿acki w ¶redniowieczu, którzy staraj± siê za wszelk± cenê nawracaæ, ale nie wszyscy. Tak± osob± by³a katechetka w mojej poprzedniej szkole, która ka¿dy swój pogl±d mog³a uzasadniæ konkretnymi przyk³adami, a nie, tak jak inni, których znam, s³owami 'bo tak jest i koniec'. Z t± kobiet± spokojnie rozmawia³am o ró¿nych za i przeciw, je¿eli chodzi o ko¶ció³. Takie podej¶cie mi siê podoba.

#24 2010-11-02 12:29:20

╬ Dama ╬ Apokalipsy

Gość

W³a¶ciwie to ja siê na innych w±tkach wypowiada³am na ten temat ale z przyjemno¶ci± zrobiê to po raz drugi . Matka, ojciec i tak dalej mówili mi ¿e mam kochaæ Boga i w niego wierzyæ to no ok, tylko gdy dzia³o sie u mnie w domu ¼le, matka le¿a³a we krwi ja skulona gdzie¶ na dworze w nocy to czemu nie by³o Ojca ? Czemu co¶ nie zrobi³? Ile¿ mo¿na ? Od tej pory zb³±dzi³am. Nie wierzy³am , nie modli³am siê . Na koñcu roku jakim¶ cudem wyci±gnê³am na najni¿sz± w moim ¿yciu ¶redni± 4,64 uzna³a to za cud od Boga i znów wierzê. Wiele osób mnie próbowa³o przekonaæ, tylko Bóg nas rozliczy po ¶mierci czy jednak zw±tpili¶my czy poszli¶my z nim do koñca a z³ych szatanów ode pchali¶my.  I na koñcu moje ma³e podsumowanie :
Zgubi³am siê i nie wiem co robiæ . W Boga wierzê - nienawidzê ko¶cio³a i ksiê¿y - ko¶cio³y dlatego ¿e s± takie z³ote , bogate a czemu skoro niby ko¶ció³ jest biedy ? Czy Jezus urodzi³ siê w z³ocie czy w prostocie ? Kocham stare ciemne ko¶cio³y . Ksiê¿y ? - nie ufam im , nawet przy spowiedzi ju¿ z rok u niej nie by³am.

#25 2010-11-03 15:35:29

EternalVampire

Przeklêty

36597030
Punktów :   

Mam ten sam stosunek... Bóg jak najbardziej Ko¶ció³ nie... Nie wiem czy to katolicyzm gdy to rozdzielam czy jaka¶ moja prywatna wiara, ale Boga kocham. Ksiê¿a za¶ budz± we mnie wstrêt szczególnie, ¿e gdy ju¿ raz na rok wybiorê siê do Ko¶cio³a to s³yszê tylko o pieni±dzach i ¿e ofiary s± za ma³e.

"Cruelty brought thee orchids
From the bowels of the abyss"

#26 2011-01-03 15:24:35

Johana_MarieXIII

Fanatyczka XIII. Století

Punktów :   

[Musisz być zalogowany, aby przeczytać ukrytą wiadomość]

BRATRSTVO LUNY TEAM

http://xiiistoleti.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u XIII. Století.

https://bratrstvoluny.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u Bratrstvo Luny.

#27 2011-01-05 20:13:21

orkov

Potêpiony

Punktów :   

Prze kawa³êk;D. To ju¿ nie jest wiara katolicka, czy jakakolwiek inna, tylko typowy przyk³ad fanatyzmu religijnego.

Gada³am niedawno z ch³opakiem, który jest ewangelikiem, na temat religii. Twierdzi, ze np. czczenie Maryi czy innych ¶wiêtych to swojego rodzaju wiara w wielobóstwo. Bóg by³ jeden, w trzech postaciach, a nie w miliardzie. I oddawanie ho³du niemal ka¿dej postaci biblijnej, ho³du takiego samego, jak ten oddawany Bogu, jest niesmaczne. A co wy o tym my¶licie?

Je¿eli chodzi o satanizm, to ani teistycnzy, ani filozoficzny. Szatan sam w sobie jest czym¶, co zniewala, a nie ofiarowuje wolno¶æ. Lepszy jest ateizm, czy niektóre od³amy protestantyzmu, które nakazuj± wiarê w Boga, ale pomijaj±c pewne zasady, jakie s± w ko¶ciele katolickim, zasady, które tak bardzo nie podobaj± siê wielu ludziom;].

Co do czyjej¶ wypowiedzi gdzie¶ wy¿ej, odno¶nie biblii. Biblia to ksiêga, której nikt, nawet gdyby bardzo chcia³, nie zmieni. Ja uwa¿am, ze jest ona dobrze napisana, tak jak powinna byæ. Hmm, ciekawe, ile ksi±g biblii przeczyta³y osoby, które tak krytycznie podchodz± do kwestii pisma ¶w.. Nie mo¿na z góry zarzuciæ, ze co¶ jest z³e i niedobre. Mi te¿ przeszkadzaj± niektóre elementy tradycji(niespisany przekaz na temat wiary), jak chocia¿by takie huczne obchodzenie wielu ¶wi±t, jak chocia¿by bo¿e cia³o, które jest tak jakby dubletem wielkiego czwartku. Hmm... Co do modlitw, nikt nie ka¿e modliæ siê formu³kami, jakich u¿ywa siê na religii. Ja w sumie siê nie modlê. Ale Ojcze nasz i zdrowa¶ mario to modlitwy, które znajdzie siê w biblii, i nie s± one napisane przez jakiego¶ nawiedzonego ksiêdza.

Te¿ nienawidzê tego przepychu w ko¶ciele. Ale nie do koñca rozumiem, czemu tak wiele z was nienawidzi ksiê¿y;d. Zbi³ was który¶, albo wyzwa³? Ja znam osobi¶cie kilku z nich, jestem w bardzo pogodnych, przyjacielskich kontaktach z nimi(jest ich ok 4-5). I nigdy nie us³ysza³am negatywnego s³owa, chocia¿by na temat muzyki, czy wygl±du. Ujmijmy to tak. Dzisiejsi ksiê¿a dziel± siê na biblijnych aposto³ów i faryzeuszy. Ja pozna³am tych aposto³ów. Nie wiem jak jest z Wami.

Trochê siê rozpisa³am. Na koniec chcê dodaæ, ¿e nie jestem fanatycznie nastawiona do religii. Ale o niej ogólnie napisa³am w którym¶ z powy¿szych postów.

#28 2011-01-05 21:46:10

Johana_MarieXIII

Fanatyczka XIII. Století

Punktów :   

Gada³am niedawno z ch³opakiem, który jest ewangelikiem, na temat religii. Twierdzi, ze np. czczenie Maryi czy innych ¶wiêtych to swojego rodzaju wiara w wielobóstwo. Bóg by³ jeden, w trzech postaciach, a nie w miliardzie. I oddawanie ho³du niemal ka¿dej postaci biblijnej, ho³du takiego samego, jak ten oddawany Bogu, jest niesmaczne. A co wy o tym my¶licie?

Zgadzam siê. Biblia mówi o czczeniu tylko jednego Boga i nie daje ¿adnych przes³anek do kultu ¶wiêtych, kultu Marii, anio³ów itd., wrêcz przeciwnie. A dlaczego katolicy czcz± inne postaci ni¿ Boga? Z powodu tradycji ko¶cielnej i apokryfów, nie z powodu tego, co zapisane jest w Biblii.

BRATRSTVO LUNY TEAM

http://xiiistoleti.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u XIII. Století.

https://bratrstvoluny.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u Bratrstvo Luny.

#29 2011-01-06 12:30:28

EternalVampire

Przeklêty

36597030
Punktów :   

orkov napisał:

Prze kawa³êk;D. To ju¿ nie jest wiara katolicka, czy jakakolwiek inna, tylko typowy przyk³ad fanatyzmu religijnego.

Je¿eli chodzi o satanizm, to ani teistycnzy, ani filozoficzny. Szatan sam w sobie jest czym¶, co zniewala, a nie ofiarowuje wolno¶æ. Lepszy jest ateizm, czy niektóre od³amy protestantyzmu, które nakazuj± wiarê w Boga, ale pomijaj±c pewne zasady, jakie s± w ko¶ciele katolickim, zasady, które tak bardzo nie podobaj± siê wielu ludziom;].

Co do czyjej¶ wypowiedzi gdzie¶ wy¿ej, odno¶nie biblii. Biblia to ksiêga, której nikt, nawet gdyby bardzo chcia³, nie zmieni. Ja uwa¿am, ze jest ona dobrze napisana, tak jak powinna byæ. Hmm, ciekawe, ile ksi±g biblii przeczyta³y osoby, które tak krytycznie podchodz± do kwestii pisma ¶w.. Nie mo¿na z góry zarzuciæ, ze co¶ jest z³e i niedobre. Mi te¿ przeszkadzaj± niektóre elementy tradycji(niespisany przekaz na temat wiary), jak chocia¿by takie huczne obchodzenie wielu ¶wi±t, jak chocia¿by bo¿e cia³o, które jest tak jakby dubletem wielkiego czwartku. Hmm... Co do modlitw, nikt nie ka¿e modliæ siê formu³kami, jakich u¿ywa siê na religii. Ja w sumie siê nie modlê. Ale Ojcze nasz i zdrowa¶ mario to modlitwy, które znajdzie siê w biblii, i nie s± one napisane przez jakiego¶ nawiedzonego ksiêdza.

Te¿ nienawidzê tego przepychu w ko¶ciele. Ale nie do koñca rozumiem, czemu tak wiele z was nienawidzi ksiê¿y;d. Zbi³ was który¶, albo wyzwa³? Ja znam osobi¶cie kilku z nich, jestem w bardzo pogodnych, przyjacielskich kontaktach z nimi(jest ich ok 4-5). I nigdy nie us³ysza³am negatywnego s³owa, chocia¿by na temat muzyki, czy wygl±du. Ujmijmy to tak. Dzisiejsi ksiê¿a dziel± siê na biblijnych aposto³ów i faryzeuszy. Ja pozna³am tych aposto³ów. Nie wiem jak jest z Wami.

Trochê siê rozpisa³am. Na koniec chcê dodaæ, ¿e nie jestem fanatycznie nastawiona do religii. Ale o niej ogólnie napisa³am w którym¶ z powy¿szych postów.

Ja zgadzam sie jedynie z kultem Maryi, ¶wiêtych nie bardzo. Szczególnie, ¿e prze¶ledziwszy niektóre ¿yciorysy mo¿na doj¶æ do wniosku, ¿e nic takiego nie uczynili... Co do ksiê¿y ja spotka³am akurat faryzeuszy, którzy wyszydzaj±, o¶mieszaj± i rzucaj± miêsem. Mo¿e stad mój stosunek do nich.

"Cruelty brought thee orchids
From the bowels of the abyss"

#30 2011-01-08 12:47:32

Sybilla_Bathory

Przeklêty

Punktów :   

http://www.joemonster.org/art/15998/Cie … zech_Kroli a teraz z zupe³nie innej beczki..

„Tam gdzie twe p³omienie wci±¿ li¿± me uda
a me ¿ebra pêkaj± ³amane twym ko³em.
Taka kobieta nie wstydzi siê umieraæ.
Ja jestem w³a¶nie taka.”

Stopka forum

RSS