#1 2012-08-11 18:20:53

Garinol

Gość

Goth i %

Czyli co dobrego alkoholowego i nowego ostatnio pili¶my?
A mo¿e kto¶ tworzy sam jakie¶ interesuj±ce nalewki i wina?

Ja ostatnio testujê seriê "Ksi±¿êce" ( Ciemne ³agodne, Czerwony lager, Pszeniczne) i powiem, ¿e jak na Kompaniê Piwowarsk±, po której wyroby siêgam w ostateczno¶ci , piwa s± nawet dobre, mo¿e dlatego ¿e robi± to w mniejszym nak³adzie, wiêc siê staraj±.
Polecam na 100% wyroby browaru Amber z Bielkówka, którymi siê stale raczê i nie przestanê, a¿ zejd± na psy i zaczn± stosowaæ zamiast chmielu ekstrakt. Póki co, w moim repertuarze Amber rz±dzi niepodzielnie.

Czasem robiê wino, ostatnio wytworzy³em go z czarnego bzu. Wiñsko jest mocne, ok. 14 % ( w sumie mog³oby mieæ mniej) ma ciemno rubinowy kolor i jest ciekawe w smaku, trudno opisaæ - rzadko robi siê z tego wino.

Tworzê te¿ nalewki.

#2 2012-08-12 11:50:36

Varuka

Dziadek

Punktów :   

Re: Goth i %

ja zajmujê siê tworzenie mocniejszych alkoholi, do mojego repertuaru nale¿± min. (wg starych rodzinnych góralskich receptur) cytrynówka i miodówka

I am mad man ...

#3 2012-09-02 18:45:41

Garinol

Gość

Próbowa³em ostatnio piwo "Raciborskie klasycznie warzone".  Polecam. Oststnio znalaz³em sklep ze 180 gatunkami piw, moja lista najlepszych piw wymaga korekty:) Na pierwsze miejsce jak na razie trafi³ "Bernard z kniei" trudno go dostaæ, jest jednak najlepszy. Piwo ma opis Tajemnic± z Bearnarda z Kniei jest unikalna kompozycja piêciu rodzajów s³odów,po³±czonych w procesie tradycyjnego warzenia,daj±ca mu si³ê ,piêkn± barwê i niepowtarzalny smak,zakoñczon± nut± s³odyczy. Chyba jutro odwiedzê ten sklep...

fromabove napisał:

miodówka

Mo¿na dostaæ przepis? mam miód, który zamieram wykorzystaæ do alkoholu, mo¿e bym spróbowa³. Planowa³em zrobiæ krupnik i jeszcze zostanie pó³ s³oika na co innego.

#4 2012-09-04 11:43:28

Sasha

Gość

Moja rodzina kiedy¶ robi³a nalewki, jednak z czasem przesta³a.
Domowej roboty naleweczki s± pyszne. Dotychczas pi³am wi¶niówkê, cytrynówkê, ¶liwówkê oraz porterówkê
Eh...przyda³by siê teraz kieliszek jakiej¶, bo co¶ przeziêbienie mnie atakuje

#5 2012-09-04 12:29:40

Varuka

Dziadek

Punktów :   

Garinol, jak tylko go odnajdê, podrzucê!

I am mad man ...

#6 2012-09-04 16:51:36

Garinol

Gość

Sasha napisał:

Eh...przyda³by siê teraz kieliszek jakiej¶, bo co¶ przeziêbienie mnie atakuje

Na drogi oddechowe mo¿e byæ z czarnej porzeczki, ciep³± herbata z pigwówk±, na przeziêbienie mo¿e byæ jaki¶ grog, byle po nim siê po³o¿yæ. Ja stosujê herbatê z cytryn± i jakim¶ wzmocnionym dodatkiem. Rano nadawa³em siê do pracy.

Ostatnio edytowany przez Garinol (2012-09-04 16:53:13)

#7 2012-09-04 16:57:28

Sasha

Gość

Garinol napisał:

Na drogi oddechowe mo¿e byæ z czarnej porzeczki, ciep³± herbata z pigwówk±, na przeziêbienie mo¿e byæ jaki¶ grog, byle po nim siê po³o¿yæ. Ja stosujê herbatê z cytryn± i jakim¶ wzmocnionym dodatkiem. Rano nadawa³em siê do pracy.

A dziêkujê, napewno spróbujê Chocia¿ pewnie i tak skoñczy siê jak zawsze na antybiotykach jak dla konia jakiego¶ -.-

#8 2012-09-04 17:06:51

Garinol

Gość

Sasha napisał:

Garinol napisał:

A dziêkujê, napewno spróbujê Chocia¿ pewnie i tak skoñczy siê jak zawsze na antybiotykach jak dla konia jakiego¶ -.-

Szkoda, wtedy domowa "apteczka" bêdzie musia³a pozostaæ zamkniêt±. Przy antybiotykach nie poleca siê podobno spo¿ywaæ nalewek i ciê¿kiego alkoholu. Zdrowiej szybko

#9 2012-09-04 17:08:10

Varuka

Dziadek

Punktów :   

odaiji ni =]

I am mad man ...

#10 2012-09-04 17:10:33

Sasha

Gość

Garinol napisał:

Sasha napisał:

Garinol napisał:

Szkoda, wtedy domowa "apteczka" bêdzie musia³a pozostaæ zamkniêt±. Przy antybiotykach nie poleca siê podobno spo¿ywaæ nalewek i ciê¿kiego alkoholu. Zdrowiej szybko

A tam...czemu zamkniêta? Mo¿na to uznaæ za dodatkowy ¶rodek

#11 2012-09-04 18:42:42

Mishia

W³adca Piekie³

SkÄ…d: Obok Rybnika :)
Punktów :   

Nie lubiê alkoholu.

Lepiej ¶miaæ siê u psychiatry, ni¿ p³akaæ u psychologa.

#12 2012-09-05 13:57:09

Johana_MarieXIII

Fanatyczka XIII. Století

Punktów :   

A ja lubiê niemal ka¿dy alkohol Nie lubiê tylko ju¿ takich wybitnych szczyn jak piwo Imielin albo VIP, poza tym lubiê ka¿de piwo, wino (zw³aszcza tanie, s³odkie, owocowe a nie z tanich to czerwone najbardziej, pó³s³odkie) i ka¿d± wódê (chocia¿ najbardziej chyba ¿o³±dkow± gorzk± i ¿ubrówkê), uwielbiam malibu, curacao i Krwaw± Mary (jako ¿e s± trzy rzeczy w niej, które s± dla mnie zajebiste: wóda, sok pomarañczowy i pieprz). Je¿eli chodzi o piwa, najbardziej lubiê te najtañsze i najmocniejsze, np. Wojak 9% albo Harna¶ 7%, chocia¿ ostatnio sporo pijê tzw. pedalskich piw owocowych Lubiê piwo z ró¿nymi dziwnymi sokami, np. z sokiem czekoladowym albo miêtowym xD Nalewki te¿ lubiê, zw³. jak s± naprawdê mocne i s³odkie O, i absynt Lubiê te¿ tytoñ nas±czany absyntem i potem wysuszany, ale to jakby inny temat (w ka¿dym razie pal±c ten tytoñ czu³am sie tak jakbym pi³a absynt, nie tylko ze smaku, ale te¿ z dzia³ania ).

BRATRSTVO LUNY TEAM

http://xiiistoleti.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u XIII. Století.

https://bratrstvoluny.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u Bratrstvo Luny.

#13 2012-09-05 16:40:50

Garinol

Gość

Absynt, to te¿ zrobi³em w tym roku, przynajmniej jak cz³owiek zrobi sam, to ¿adna inspekcja nie sprawdza poziomu zielonego czynnika Do rozrabiania stworzy³em prawdziwy koncentrat pio³unu na spirytusie. Starczy na du¿o absyntu

Ostatnio edytowany przez Garinol (2012-09-05 16:41:21)

#14 2012-09-05 16:50:35

Sasha

Gość

Zawsze chcia³am spróbowaæ absyntu, ale wszyscy moi znajomi siê bali -.-

Ostatnio edytowany przez Sasha (2012-09-05 16:50:53)

#15 2012-09-05 17:24:19

Garinol

Gość

Sasha napisał:

Zawsze chcia³am spróbowaæ absyntu, ale wszyscy moi znajomi siê bali -.-

Da siê za³atwiæ   Przypomnij, w razie czego, bo mam oczywi¶cie dobr± pamiêæ, ale krótk±. Mogê kiedy¶ przy okazji podrzuciæ próbkê tego produktu.

Stopka forum

RSS