#46 2013-05-23 07:35:06

Varuka

Dziadek

Punktów :   

Re: Eutanazja-za czy przeciw?

Przedwczoraj na TVN24 (wiem, ¿e to ¿ydowsko-masoñska zak³amana stacja, plz oszczêd¼cie swoich pogl±dów na ten temat) widzia³em reporta¿ o hindusce oblanej kwasem (wiecie, zwyczajowa kara za obojêtno¶æ w Indiach), która post factum sk³ada³a wniosek do s±du o mo¿liwo¶æ eutanazji, poniewa¿ nie by³a w stanie znie¶æ bólu, który towarzyszy³ jej dzieñ i noc. W Indiach eutanazja jest zakazana i s±d jej wniosek odrzuci³. Rozumiem j±. Minê³o trochê czasu, kobieta przesz³a 27 operacji rekonstrukcji twarzy. I z tego co mówi³a, wcale nie ¿a³uje, ¿e nie podda³a siê eutanazji np. gdzie¶ na zachodzie... Cierpienie mo¿e zag³uszyæ instykt samozachowawczy, ale nie wiem czy w wielu przypadkach nie jest to po prostu impuls, który po jakim¶ czasie traci na znaczeniu...

I am mad man ...

#47 2014-01-22 21:41:22

Silminyel

Wygnany

Punktów :   

Jestem za, ale

1)tylko dla osób w pe³ni ¶wiadomych i zdolnych wyraziæ swoj± wolê - nawet je¶li kto¶ jest ciê¿ko chory i wiadomo ¿e cierpi, ale nie jest w stanie powiedzieæ, lub przekazaæ, ¿e pragnie ¶mierci, powinien ¿yæ, bo nie wiadomo czy nie ma w nim woli do ¿ycia.
2)tylko dla osób nieuleczalnie chorych, dla których nie ma ju¿ ¿adnych szans - je¶li kto¶ cierpi, bo czeka d³ugo na przeszczep, czy zabieg, bo nie ma ju¿ si³y dalej siê leczyæ itd, to o tak± osobê nadal powinno siê walczyæ nawet wbrew jej woli
3) tylko dla osób w okre¶lonym wieku - pe³noletno¶æ nie powinna byæ kryterium. Nie oszukujmy siê, osiemnasto- czy dziewiêtnastolatek jest dojrza³y fizycznie ale niekoniecznie psychicznie, emocjonalnie i spo³ecznie. Mam 19 lat i nie uwa¿am siebie za osobê doros³±, choæ ludzie mi czêsto mówi±, ze jak na swój wiek jestem raczej dojrza³a. Doros³y cz³owiek to taki, który ma ju¿ te swoje 25-30 lat, jest ju¿ samodzielny i wie czego chce w ¿yciu.
4) tylko w sytuacji gdy ka¿dy przypadek jest rozwa¿any indywidualnie - ka¿da sytuacja jest inna i o mo¿liwo¶ci eutanazji powinny decydowaæ obiektywne, upowa¿nione osoby a nie sam pacjent. Albo s±dy, albo lekarze, albo jaka¶ komisja czy powo³ana do tego instytucja.

#48 2014-01-23 18:48:16

Elspeth

Administrator

28114461
Call me!
SkÄ…d: Joensuu

Mam na oddziale pana, za którego oddycha respirator, frakcja wyrzutowa serca 5 (czyli prawie wcale), po kilku zatrzymaniach kr±¿enia, uszkodzenie wielonarz±dowe. Le¿y na mnóstwie leków i tak sobie jeszcze pole¿y. Daliby cz³owiekowi przynajmniej w spokoju i z godno¶ci± odej¶æ...
W szpitalu pogl±d na pewne sprawy trochê siê zmienia...

Ja, ¿o³nierz Wojska Polskiego, przysiêgam s³u¿yæ wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, broniæ jej niepodleg³o¶ci i granic. Staæ na stra¿y Konstytucji, strzec honoru ¿o³nierza polskiego, sztandaru wojskowego broniæ. Za sprawê mojej Ojczyzny w potrzebie, krwi w³asnej ani ¿ycia nie szczêdziæ. Tak mi dopomó¿ Bóg.

#49 2014-03-26 17:43:54

Despair

Gość

My¶lê, ¿e sztuczne przytrzymywanie cz³owieka przy ¿yciu, je¶li ta osoba tego nie chce, jest g³upot±. Tak samo jak g³upot± jest prosiæ drug± osobê, ¿eby zada³a jej ¶mieræ.
Eutanazja - "zadanie ¶mierci osobie nieuleczalnie chorej umotywowane skróceniem jej cierpieñ". - Jestem przeciw.
Je¶li jednak jaki¶ cz³owiek zosta³ odratowany np. z wypadku samochodowego, jest sparali¿owany, oddycha tylko dziêki maszynie itp. To moim zdaniem, je¶li ta osoba sobie tego nie ¿yczy, nie powinna byæ podtrzymywana przy ¿yciu sztucznie. ¦mieræ w tym przypadku bêdzie naturaln± rzecz±, jako ¿e cz³owiek w niektórych sytuacjach nie jest w stanie prze¿yæ, a inni ludzie nie wiadomo po co przed³u¿aj± jego cierpienia. Ludzie, jako istoty inteligentne powinni znale¼æ granicê, której nie mo¿na przekroczyæ. Ani zadawanie ¶mierci ani sztuczne przytrzymywanie przy ¿yciu (tym bardziej bez zgody tej osoby!) nie uwa¿am za normalne.

Ostatnio edytowany przez Despair (2014-03-26 17:46:15)

#50 2014-03-26 18:04:58

Zdzichu

Dusza

Punktów :   

Powiem tylko tyle, ¿e je¶li sam mia³bym byæ ciê¿arem dla moich bliskich - chcia³bym eutanazji. Jednak gdyby to kto¶ mi bliski by³by w takiej sytuacji, nie mia³bym serca go od³±czyæ i ¿y³bym nadziej± na poprawê stanu, gotów siê tak± osob± opiekowaæ.

#51 2014-03-26 21:52:38

Despair

Gość

Zdzichu, masz sporo racji i zgadzam siê z tym, co napisa³e¶. Tylko, ¿e skoro sam chcia³by¶ eutanazji w takiej sytuacji, to postaw siê na miejscu tej bliskiej Ci osoby która by³aby niesprawna. Ty móg³by¶ siê ni± zaj±æ, ale ona by cierpia³a bardzo i czu³aby siê ciê¿arem. Tak naprawdê to jest bardzo du¿e obci±¿enie psychiczne dla opiekuna.
Czyta³am akurat ostatnio ksi±¿kê na faktach "Proszê o prawo do ¶mierci". Czasami lepiej daæ komu¶ odej¶æ, pomimo ¿e jest to bardzo dla nas trudne.

#52 2014-03-27 11:41:45

Black_Rose_Lady

Wygnany

SkÄ…d: Klodzko
Punktów :   

Przeciw - nie jestem panem niczyjego ¿ycia i nie ja o tym decydujê...

Urodzi³am siê w miesi±cu
tañca na linie
Kocham taniec
lina pojawia siê od czasu do czasu

#53 2014-03-27 18:57:59

Darxet

Potêpiony

8915570
Call me!
SkÄ…d: Podkarpacie
Punktów :   

Black_Rose_Lady napisał:

Przeciw - nie jestem panem niczyjego ¿ycia i nie ja o tym decydujê...

Ale eutanazja polega na decyzji o sobie samym ,a nie o innych xD

#54 2014-03-30 07:52:34

Black_Rose_Lady

Wygnany

Punktów :   

Darext, ale kto¶ to musi wykonaæ, tak? Co innego jak osoba, która chce siê unicestwiæ dokona tego sama, ale nie wolno obarczaæ tym innych ludzi, to jest tez dla mnie swego rodzaju brak odpowiedzialno¶ci i przemy¶lenia sprawy....

Urodzi³am siê w miesi±cu
tañca na linie
Kocham taniec

#55 2014-03-30 15:01:11

Darxet

Potêpiony

8915570
Call me!
Punktów :   

Black_Rose_Lady napisał:

Darext, ale kto¶ to musi wykonaæ, tak? Co innego jak osoba, która chce siê unicestwiæ dokona tego sama, ale nie wolno obarczaæ tym innych ludzi, to jest tez dla mnie swego rodzaju brak odpowiedzialno¶ci i przemy¶lenia sprawy....

Ten kto to wykonuje, nie jest tym który o tym decyduje I owszem, nie mo¿na obarczaæ tym ludzi, ale dla niektórych taka swoista pomoc, nie jest ¿adnym obarczaniem Poza tym jak osoba która jest np sparali¿owana, mo¿e dokonaæ tego sama?;_:

#56 2014-03-30 20:21:33

Black_Rose_Lady

Wygnany

Punktów :   

My¶lê, ¿e wtedy odpowiedzialno¶æ le¿y po dwóch stronach, osobi¶cie bym tego nie zrobi³a nikomu, ani jako osoba, któr± siê o to prosi, ani jako osoba chora, poza tym, ja jako istota wierz±ca, uwa¿am, ¿e nic nie dzieje siê przez przypadek i cz³owiek dla swojego dobra nie powinien ingerowaæ w odwieczne prawa ¿ycia i ¶mierci - takie jest moje zdanie .

Ostatnio edytowany przez Black_Rose_Lady (2014-03-30 20:33:45)

Urodzi³am siê w miesi±cu
tañca na linie
Kocham taniec

#57 2014-03-31 13:29:45

Darxet

Potêpiony

8915570
Call me!
Punktów :   

Ja uwa¿am za moralnie nieuczciw± postawê w stylu "nie ingerujmy, bo wszystkie cierpienia zostani± mu wynagrodzone po ¶mierci"albo "bóg tak chcia³, wiêc musisz wytrzymaæ".
Nie wyobra¿am sobie powiedziec co¶ takiego osobie cierpi±cej na ¶mierteln± chorobê czy sparali¿owanej w twarz.

Ostatnio edytowany przez Darxet (2014-03-31 13:34:20)

#58 2014-03-31 21:13:28

Black_Rose_Lady

Wygnany

Punktów :   

O takich rzeczach siê nie mówi Darext. Nikomu bym tak nie powiedzia³a. Chodzi³o mi o to, ¿e nie wiemy, dlaczego pewne rzeczy siê dziej± i wiem, ¿e kiedy cz³owiek wcina siê w dziedzinê, w któr± nie powinien, to dziej± siê potem rzeczy bardzo z³e i tyle. Szanujê Twój pogl±d, ka¿dy ma prawo mieæ w³asne zdanie na ten temat, w koñcu ka¿dy z nas jest istot± indywidualn± i niepowtarzaln±

Urodzi³am siê w miesi±cu
tañca na linie
Kocham taniec

#59 2014-04-18 10:11:17

Dr. Hackenbush

Wygnany

SkÄ…d: z miasta
Punktów :   

Problem eutanazji stan±³ przed ludzko¶ci± w wyniku rozwoju nauk medycznych. (w ¶redniowieczu z przyczyn oczywistych, nikt nie musia³ odpowiadaæ na pytania w stylu: od³±czyæ dziadka od aparatury czy mo¿e jeszcze nie? ). Eutanazja jest powa¿nym dylematem etycznym i moralnym, który jest najczê¶ciej ca³kiem niepowa¿nie traktowany.
Humanitary¶ci wszystkich krajów chc±cy ul¿yæ ludzko¶ci w cierpieniu, zwykle byli (i s±) jej najwiêkszym zagro¿eniem.
W krajach w których eutanazja zosta³a prawem dopuszczona, szybko dosz³o do nadu¿yæ, oraz do nadinterpretacji samego pojêcia eutanazji. Rozszerzono to prawo na osoby niepe³noletnie, a w tej chwili trwa dyskusja nad objêciem prawem do eutanazji osób cierpi±cych psychicznie (np. w g³êbokiej depresji), oraz w podesz³ym wieku. W ten sposób eutanazja staje siê norm± kulturow±. Wszystko w imiê szczytnych idei humanitaryzmu.
Jan Pawe³ II ostrzega³ przed cywilizacj± ¶mierci i to jest w³a¶nie cywilizacja ¶mierci (a w³a¶ciwie jeden z jej elementów).
Niestety nasz ¶wiat zaczyna pogr±¿aæ siê w moralnej kloace, niektóre indywidua próbuj±ce uchodziæ za autorytety, usi³uj± zakwestionowaæ wszelkie normy etyczne, stroj±c siê przy tym w szaty liberalnych progresistów.
Nie mo¿na od tak, legalizowaæ eutanazji na ¿yczenie, co nie oznacza ¿e jestem jej konsekwentnym przeciwnikiem.
Ka¿dy taki przypadek musi byæ traktowany indywidualnie i z ca³± powag±, a ka¿da decyzja w takiej sprawie musi tylko i wy³±cznie dotyczyæ tej jednej sprawy.

Ostatnio edytowany przez Dr. Hackenbush (2014-04-18 10:13:43)

>> Wiedza dowodem jest syta, wiara za¶ wiecznie g³odna chodzi. <<

Stopka forum

RSS