#196 2013-01-24 14:51:29

Kali

Demon

Punktów :   

Re: Wegetarianizm, prawa zwierz±t, itd

Mystery napisał:

Przecie¿ zabijanie jest grzechem.

Ale mimo wszystko, religia chrze¶cijañska nie zabrania jedzenia miêsa zwierz±t.

#197 2013-01-24 20:19:14

Elspeth

Administrator

28114461
Call me!
SkÄ…d: Joensuu

Za zabicie tego paj±ka co mi popierdala³ po pokoju swego czasu bêdê siê sma¿yæ w piekle! xD

Ja, ¿o³nierz Wojska Polskiego, przysiêgam s³u¿yæ wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, broniæ jej niepodleg³o¶ci i granic. Staæ na stra¿y Konstytucji, strzec honoru ¿o³nierza polskiego, sztandaru wojskowego broniæ. Za sprawê mojej Ojczyzny w potrzebie, krwi w³asnej ani ¿ycia nie szczêdziæ. Tak mi dopomó¿ Bóg.

#198 2013-01-24 23:08:08

bernard

Kusiciel

45942303
SkÄ…d: zapomniany klasztor

coz ... pajakow nie powinno sie ubijac - i tak juz nie maja pajaki latwego zycia -
wystarczy spojzec na to male koszmarne paskudztwo, by poczuc odruch litosci

do Elspeth
one nie popierdaj± po pokoju bez celu - czyszcza Twoj pokoj z innych, nie mniej paskudnych stworzeñ;
ale nie martw sie - napewno jest ich tam wiecej - wiec inne nieszczesnika zastapi±

#199 2013-01-25 08:29:26

Varuka

Dziadek

Punktów :   

http://www.szokis.pl/3/Przecietny_czlowiek

Paj±ki u Elsie chyba nie bêd± mia³y zbyt dobrze xDDD

I am mad man ...

#200 2013-01-25 09:53:33

Subtelna

Wygnany

Punktów :   

Jadam miêso zwierz±t wszelakich, ale nie biorê udzia³u w ich zabijaniu ... no mo¿e jako dzieko widzia³am na wsi jak siê ubija kurczaki. Nie robi to na mnie ¿adnego wra¿enia, ale frutra za to nigdy nie za³o¿ê... Taki paradoks.

Paj±ki s± obrzydliwe. NIe mam skrupu³ów, ¿eby je zabijaæ.

#201 2013-01-25 10:03:20

Varuka

Dziadek

Punktów :   

i tak najgorsze s± karaluchy...

Ja mam w ogóle robalofobiê. Mogê biæ siê z trzema dresiarzami na ulicy, ale poszczuj mnie robalem, to ucieknê :F

Ostatnio edytowany przez Varuka (2013-01-25 10:03:34)

I am mad man ...

#202 2013-01-25 10:23:40

Lavena

Wygnany

SkÄ…d: Centrum
Punktów :   

Paj±ków jako takich siê nie bojê. Nawet ma kilka w domu i wiem gdzie sobie siedz±. Z ptasznikiem jednak nie mia³abym mieæ kontaktu Karaluchy napawaj± mnie jakim¶ obrzydzeniem. Fuj.

Próbowa³am przez min tydzieñ ¿yæ bez miêsa. 7 dni wytrwa³am, ale nastêpnego ju¿ nie... Wegetariank± raczej chyba nie bêdê, aczkolwiek umia³abym miêso mocno ograniczyæ gdyby by³a taka konieczno¶æ

Wszystko mo¿na straciæ, poczynaj±c od wstydu...

#203 2013-01-25 22:14:18

Elspeth

Administrator

28114461
Call me!
SkÄ…d: Joensuu

bernard akurat jestem przekonana, ¿e ten kolega popierdala³ i to g³ównie dlatego, ¿e by³o tam cieplej ni¿ na zewn±trz. Nikt mi nie wmówi, ¿e z takim mogê spaæ spokojnie, nie bojê siê ale te¿ siê z nim nie zaprzyja¼niê.

Ja, ¿o³nierz Wojska Polskiego, przysiêgam s³u¿yæ wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, broniæ jej niepodleg³o¶ci i granic. Staæ na stra¿y Konstytucji, strzec honoru ¿o³nierza polskiego, sztandaru wojskowego broniæ. Za sprawê mojej Ojczyzny w potrzebie, krwi w³asnej ani ¿ycia nie szczêdziæ. Tak mi dopomó¿ Bóg.

#204 2013-01-26 16:08:19

Kali

Demon

Punktów :   

Jak ju¿ kilkakrotnie na tym forum pisa³am - potwornie bojê siê paj±ków. Na sam± my¶l dostajê dreszczy. Jednak w moim pokoju jest kilka paj±ków i nie zamierzam ich zabijaæ, bo s± po¿yteczne, a poza tym to nic mi nie robi± prócz narobienia mi stracha, kiedy jeden przypadkowo wejdzie mi na nogê. No i co do po¿yteczno¶ci, to zjadaj± muchy i komary, które wszelkimi sposobami próbujê ubijaæ, kiedy nie chc± trzymaæ siê z dala.

#205 2013-01-26 16:54:51

Bluebell

Wygnany

Punktów :   

Te¿ nie lubiê paj±ków i nie s± one mile widziane w moim pokoju, ale jako¶ wolê takiego wynie¶æ do innego pomieszczenia albo wywaliæ na zewnêtrzny parapet, zamiast pó¼niej zeskrobywaæ go ze ¶ciany.

#206 2013-01-27 12:04:18

bernard

Kusiciel

45942303
SkÄ…d: zapomniany klasztor

Ludzie zamieszkujacy Europe nie siegaja po owady - jako zrodlo bialka -
my europejczycy nie spozywamy owadow - co wiecej, w kulturze ludow europejskich wyksztalcil sie obraz owada jako czegos nieczystego, nie nadajacego sie do spozycia -
wyrzucamy owady z naszych siedzib
Jestesmy w tej kwestii odosobnieni i przez to wyjatkowi
szanujmy nasze dziedzictwo kulturowe i nie jedzmy owadow

#207 2013-01-27 15:27:30

Varuka

Dziadek

Punktów :   

zgadzam siê, jedzmy kap³ony z kasz± i pijmy miód!

I am mad man ...

#208 2014-09-13 13:04:56

malachtov.pun.pl

Dusza

Punktów :   

AraristAtom napisał:

Ogó³em rzecz bior±c, jem miêso, ale nigdy nie tknê tego koszernego (czy kto¶ kiedy¶ o tym czyta³? przez to nawet przyznajê siê, ¿e jestem antysemitk±, przecie¿ to ¶mieszne, co ¯ydzi robi± ze zwierzêtami!)

Po pierwsze - my¶lê, ¿e nie nale¿y wierzyæ "tefa³enowi", kiedy wspomina o uboju rytualnym w judaizmie. Polecam ksi±¿ki po¶wiêcone zagadnieniu tego¿ rytua³u, który wystêpuje nie tylko w¶ród ¿ydów (tych z mediów), ale wielu kulturach, religiach i regionach naszego globu.
Po drugie - Bóg ¿ydom i chrze¶cijanom odda³ w posiadanie Ziemiê, ale zaznaczy³ równie¿, czego winni przestrzegaæ jedni i drudzy - by nie niszczyli Ziemi, by oddawali nale¿yty szacunek p³odom ziemi i wód, by nie krzywdzili drugiego ¿ycia, by obdarzali mi³o¶ci± wszelkie Stworzenia Bo¿e, w tym naszych mniejszych braci.

Je¶li kto¶ nie lubi ¯ydów (lub ¿ydów), bo przypisuje im znêcanie siê nad zwierzêtami, zapominaj±c przy tym, ¿e ubój rytualny wystêpuje równie¿ w innych religiach, instytucjach i sektach, to powinien zwróciæ siê do ¼ród³a i zastanowiæ, czy na pewno to, co przypisuje komu¶, mo¿na przypisaæ ogó³owi ¿ydów, chrze¶cijan czy wyznawców innych religii lub bezwyznaniowców. Pomijaj±c ju¿ fakt, ¿e nienawi¶æ do kogokolwiek jest z³a, a ju¿ zw³aszcza z wyimaginowanych powód - z tego rodz± siê ideologie zwrócone przeciwko wszelkiemu ¿yciu.

Polecam równie¿ postaæ Izaaka Baszewisa Singera - s³ynnego ¿ydowskiego pisarza (tak, tego od sztukmistrza z Lubina), który przypomnia³ ¶wiatu o ¿ydowskim wegetarianizmie, o ¿ydowskiej walce o prawa zwierz±t i Ziemi. O tym, ¿e kiedy cz³owiek siódmego dnia odpoczywa, Bóg prosi, by da³ odpocz±æ równie¿ Ziemi - faunie i florze.

#209 2014-10-17 14:53:18

zagubiona_gotka

Dusza

SkÄ…d: Kielce
Punktów :   

ja jestem przeciwko zabijaniu zwierz±t i jestem wegetariank±

Narazie ¶lepa, g³ucha jak ¶ciana
szukam na o¶lep jednej z dróg.
Powoli zatracam sens szukania.
Po co to wszystko? Gdzie dalej isc mam?

Stopka forum