Ja zgadzam siê ze zdaniem Marie. Tak czy inaczej, na psychikê i osobowo¶æ cz³owieka, sk³ada siê wiele czynników, miêdzy innymi wiara, jakakolwiek ona by nie by³a. Je¿eli reformatorzy czuli, ¿e co¶ w pierwotnej, katolickiej wierze, która by³a przecie¿ pierwszym od³amem chrze¶cijañstwa, ¿e by³o w nim co¶ nie tak, to starali siê temu zapobiec. Sama nazwa- protestantyzm- wskazuje na 'protestowanie', przeciwko pewnym elementom tradycji, które nijak nie pokrywaj± siê z 'idealn±' wiar±, a przecie¿ ka¿dy z za³o¿ycieli pewnych religii chce takiego idea³u dla swojego dzie³a.
Kuro, czemu mieliby mieæ nierówno pod sufitem? Chodzi o wypowied¼ Marie, odno¶nie tych bolesnych kar? Na ¶wiecie jest wiele ludzi, którzy umierali za wa¿ne dla nich sprawy, za to, w czym siê utwierdzali. Prosty przyk³ad z historii- polscy harcerze w czasie II wojny ¶wiatowej, których dzia³ania wykracza³y znacznie poza typowe dzia³ania militarne. Gdyby ka¿dy uwa¿a³, ze lepiej zamkn±æ siê i byæ cicho lub umrzeæ, to nigdy nie byliby¶my w wolnej Polsce, dooko³a panowa³by jaki¶ totalitaryzm czy inne gówno, a wtedy ju¿ na pewno nie bêdzie mo¿na wyznawaæ sobie takich religii, jakie chcemy.
To takie dziwne i niepotrzebne... nie mogliby¶my po prostu wierzyæ w Boga bez ¿adnych udziwnieñ? Sama g³êboka wiara i godne ¿ycie wystarczy.
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Kuro, czemu mieliby mieæ nierówno pod sufitem? Chodzi o wypowied¼ Marie, odno¶nie tych bolesnych kar? Na ¶wiecie jest wiele ludzi, którzy umierali za wa¿ne dla nich sprawy, za to, w czym siê utwierdzali. Prosty przyk³ad z historii- polscy harcerze w czasie II wojny ¶wiatowej, których dzia³ania wykracza³y znacznie poza typowe dzia³ania militarne. Gdyby ka¿dy uwa¿a³, ze lepiej zamkn±æ siê i byæ cicho lub umrzeæ, to nigdy nie byliby¶my w wolnej Polsce, dooko³a panowa³by jaki¶ totalitaryzm czy inne gówno, a wtedy ju¿ na pewno nie bêdzie mo¿na wyznawaæ sobie takich religii, jakie chcemy.
Orkov, to samo chcia³am napisaæ, ale nie umia³am dobrze wyraziæ tego po polsku. Dziêkujê za wyra¿enie moich my¶li w sposób zrozumia³y
Przeklêty
U mnie w rodzinie jest podobne... Mój tata ostatnio by³ w ko¶ciele na pogrzebie swojego ojca... Dla mnie osobi¶cie ko¶ció³ to instytucja jak ka¿da inna, która musi zarabiaæ i zarabia na nas. Modle sie zawsze po swojemu, bo te urocze formu³ki w ogóle do mnie nie trafiaj±. W Boga wierzê.
Czy pamiêtacie pierwsz± scene filmu " Dracula" / by Francis Ford Coppola / ?
Ta scena z filmu , ktory jest ikon± gotyku , / jak dla mnie / jest najbardziej obrazowym ukazaniem ralacji pomiedzy wartosciami gotyku i chrzesciajanstwa .
Przeklêty
Chrze¶cijañstwo w obecnej formie jest religi± stworzon± przez ksiê¿y, którzy dopasowuj± tylko te pisma pasuj±ce do ich wizji... Tak samo fanatyczki religijne uwa¿aj±ce, ¿e im wiêcej dadz± na tacê tym pewniej pójd± do Nieba... Jak dla mnie to niezbyt rozs±dne, ale có¿...
Gość
Jak to powiezial Ferdek: bredzej slon przejdzie przez dziurke id igly niz Bogacz ze swoimi wielbladami wejdzie do krolestwa niebieskiego. taa, a chrzescijanstwo to komercyjna religia jest
Gość
Zgadzam sie z tym w 100%
Przeklêty
Ja te¿ siê zgadzam... Wolna wola dobre... To ludzie z w³asnej woli choruj±, ulegaj± wypadkom czy cierpi±? Czy Jezus by³ Bogiem? Je¿eli zna sie staro¿ydowskie zwyczaje z Jego czasów to wynika, ¿e nie. Wiêc chrze¶cijañstwo opiera sie na farsie i jest k³amstwem.
Przeklêty
Nam te¿ to wmawiaj± ¿e "Ka¿dy musi nie¶æ swój krzy¿". To skoro Bóg jest taki sprawiedliwy to czemu rozdziela ten "krzy¿" nierówno? Nauki Ko¶cio³a sa sprzeczne same ze sob±.
Przeklêty
Tak i licz± ¿e im za to zap³acimy w formie pieniê¿nej, niekoniecznie symbolicznej
Przeklêty
U nas ostatnio wielmo¿ny duchowny stwierdzi³, ¿e nie dawanie kasy na Ko¶ció³ to najwiêkszy grzech... Trzeba mieæ tupet.
Gość
to trzeba by caly Watykan ekskomunikowac