Wiecie co? Ja te¿. ;D
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Ostatnio w celach czysto poznawczych przeczyta³am pierwsza czê¶æ "Pamiêtnika wampirów" (czy jako¶ tak) i tak jak s±dzi³am: zmierzchopodobne, nudne co¶. I tak jak Edzio w s³oñcu ¶wieci³, tak "wampiry" z "Pamiêtnika wampirów" nosi³y jakie¶ kamienie, ¿eby w s³oñcu nie zgin±æ X.x'' Jako¶ mnie wizja wampirów w szkole jednak nie przekonuje, w ogóle wampirów w czasach wspó³czesnych (no, z jednym wyj±tkiem: "Pozwól mi wej¶æ"). Nie chcê tu obra¿aæ wielbicieli tej ksi±¿ki albo serialu, po prostu mi siê nie podoba³o.
Czyli chyba powinnam go w koñcu obejrzeæ.
A czekaj! Joanna! Któr± wersjê ogl±da³a¶? Szwedzk±, czy Angielsk±? Ja ogl±da³am Szwedzk±. Mina, ostrzegam, ¿e film mo¿e wydawaæ siê trochê... hm... jakby to okre¶liæ... dziwny i trochê psychiczny, ale fajny.
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Szwedzk±.
Lubie dziwne i psychodeliczne filmy. ;D
Ja teraz zaczynam ogl±daæ anime Hellsing, bo ch³opak mi poleci³.
Póki co ca³kiem fajne, wampir Alucard jest genialny ^^
Ponoæ w oryginale jest Arucard, z tym ¿e w Japonii Draculê nazywaj± Dracur±, tak¿e pasuje.
bernard napisał:
Pocz±tki „literatury wampirycznej”
Autor: Mariusz "Orze³" Wojteczek (zredagowany przez: Magda G³owala-Habel)
Ciekawe. :) Chêtnie bym poczyta³a te pierwsze opowiadania o wampirach... Bêdê musia³a siê za nimi rozejrzeæ.
Ogólnie bardziej przemawia do mnie wizja wampira jako istoty z³ej, budz±cej przera¿enie i odrazê ni¿ ten wizerunek, który sta³ siê popularny w ostatnich latach.
Johana_MarieXIII napisał:
Ostatnio w celach czysto poznawczych przeczyta³am pierwsza czê¶æ "Pamiêtnika wampirów" (czy jako¶ tak) i tak jak s±dzi³am: zmierzchopodobne, nudne co¶. I tak jak Edzio w s³oñcu ¶wieci³, tak "wampiry" z "Pamiêtnika wampirów" nosi³y jakie¶ kamienie, ¿eby w s³oñcu nie zgin±æ X.x'' Jako¶ mnie wizja wampirów w szkole jednak nie przekonuje, w ogóle wampirów w czasach wspó³czesnych (no, z jednym wyj±tkiem: "Pozwól mi wej¶æ"). Nie chcê tu obra¿aæ wielbicieli tej ksi±¿ki albo serialu, po prostu mi siê nie podoba³o.
Wspó³cze¶nie - Blade cala seria i 30 dni mroku (i 30 dni mroku II te¿XD) z czego w tym drugim wampiry s± fajniejsze XD