Wiecie co? Ja też. ;D
Fanatyczka XIII. Století
Ostatnio w celach czysto poznawczych przeczytałam pierwsza część "Pamiętnika wampirów" (czy jakoś tak) i tak jak sądziłam: zmierzchopodobne, nudne coś. I tak jak Edzio w słońcu świecił, tak "wampiry" z "Pamiętnika wampirów" nosiły jakieś kamienie, żeby w słońcu nie zginąć X.x'' Jakoś mnie wizja wampirów w szkole jednak nie przekonuje, w ogóle wampirów w czasach współczesnych (no, z jednym wyjątkiem: "Pozwól mi wejść"). Nie chcę tu obrażać wielbicieli tej książki albo serialu, po prostu mi się nie podobało.
Czyli chyba powinnam go w końcu obejrzeć.
A czekaj! Joanna! Którą wersję oglądałaś? Szwedzką, czy Angielską? Ja oglądałam Szwedzką. Mina, ostrzegam, że film może wydawać się trochę... hm... jakby to określić... dziwny i trochę psychiczny, ale fajny.
Fanatyczka XIII. Století
Szwedzką.
Lubie dziwne i psychodeliczne filmy. ;D
Ja teraz zaczynam oglądać anime Hellsing, bo chłopak mi polecił.
Póki co całkiem fajne, wampir Alucard jest genialny ^^
Ponoć w oryginale jest Arucard, z tym że w Japonii Draculę nazywają Dracurą, także pasuje.
bernard napisał:
Początki „literatury wampirycznej”
Autor: Mariusz "Orzeł" Wojteczek (zredagowany przez: Magda Głowala-Habel)
Ciekawe. :) Chętnie bym poczytała te pierwsze opowiadania o wampirach... Będę musiała się za nimi rozejrzeć.
Ogólnie bardziej przemawia do mnie wizja wampira jako istoty złej, budzącej przerażenie i odrazę niż ten wizerunek, który stał się popularny w ostatnich latach.
Johana_MarieXIII napisał:
Ostatnio w celach czysto poznawczych przeczytałam pierwsza część "Pamiętnika wampirów" (czy jakoś tak) i tak jak sądziłam: zmierzchopodobne, nudne coś. I tak jak Edzio w słońcu świecił, tak "wampiry" z "Pamiętnika wampirów" nosiły jakieś kamienie, żeby w słońcu nie zginąć X.x'' Jakoś mnie wizja wampirów w szkole jednak nie przekonuje, w ogóle wampirów w czasach współczesnych (no, z jednym wyjątkiem: "Pozwól mi wejść"). Nie chcę tu obrażać wielbicieli tej książki albo serialu, po prostu mi się nie podobało.
Współcześnie - Blade cala seria i 30 dni mroku (i 30 dni mroku II teżXD) z czego w tym drugim wampiry są fajniejsze XD