A my¶lisz, ¿e nie znam skal czy nazw d¼wiêków? Nie uczê siê ich z ksi±¿ek, tylko poznajê przez do¶wiadczenie. My¶lisz, ¿e nie potrafiê stroiæ na s³uch? My¶lisz, ¿e ja naprawdê nic nie wiem? Ca³y czas aktywnie komponujê i ju¿ od dawna nie my¶lê "1 palec na 3 progu najgrubszej struny", tylko po prostu "F" (strojê do D)".
Odno¶nie strojenia - przecie¿ u¿ywam te¿ s³uchu. Najpierw strojê E1 stroikiem, potem wszystkie struny do tego E na s³uch, a na koñcu korygujê. Nie trawiê po prostu grania na gitarze strojonej wy³±cznie na wyczucie. U mnie wszystko musi stroiæ idealnie - nawet minimalny dysonans w riffie doprowadza mnie do sza³u i muszê od razu dostrajaæ gitarê.
Ostatnio edytowany przez Inugami (2012-08-10 23:23:41)
Nie twierdzê tak absolutnie, wypowiedzia³am siê tylko na forum na temat 'Muzyka Instrumenty', zwa¿ywszy na to, ze ostatnio wiêcej osób zaczê³o tutaj pisaæ. Nie w±tpiê, ze nie znasz skal czy d¼wiêków- to¿ to prosta sprawa jest. Strojenie na s³uch te¿, je¿eli kto¶ ju¿ pozna troszkê instrument, ale to wszytko jest kwesti± æwiczeñ. No i tworzenia w³asnych rzeczy te¿. Czasem bywa³o tak, ¿e ejden utwór powstawa³ wiele miesiêcy- za ka¿dym razem dodawa³am do niego co¶ nowego.
Ja spe³niam teraz swoje drugie muzyczne marzenie- klawisze. Przez parê lat nie by³o mnie stañ na w³asny instrument- potem trochê owa fascynacja cich³a, po czym znów wraca³a. Trwa³o to jakie¶ 5, 6 lat, i niedawno po¿yczy³am od kole¿anki, która wprowadzi³a siê do mojej dzielnicy jaki¶ najzwyklejszy keyboard. Od czego¶ trzeba zacz±æ w koñcu;]
Próbowa³em ju¿ paru instrumentów. Najpierw flet, potem harmonijka, pó¼niej klawisze, gitara, bas, wokal, perkusja... Ostatecznie pozosta³em przy gitarze i basie. Na instrumentach dêtych nie mogê graæ od kiedy mam problemy oddechowe, a perkusja szalenie mnie nudzi. I g³o¶ne to to.
Marzê o ¶piewaniu, ale jestem takim beztalenciem, ¿e chyba nigdy siê nie nauczê. Wprawdzie nie fa³szujê i potrafiê ¶piewaæ chyba na ka¿dy sposób - ale jednak nieciekawy g³os wszystko psuje.
Ostatnio edytowany przez Inugami (2012-08-11 00:10:15)
Z dêtych mam s³abo¶æ do saksofonów. Ja zaczyna³am od gitary, i jest to jak na razie mój jedyny instrument na serio. Parê razy siada³am za garami czy z basem w rêku, ale to takie chwilowe przygody. No i teraz moje wymarzone klawisze- co z tego wyjdzie, zobaczymy. Te¿ zawsze chcia³am ¶piewaæ, ale chyba brak odwagi i czasu sprawia, ¿e nie mogê jako¶ zabraæ siê za to na serio. ¦piewam altem, i jest to najnudniejszy rodzaj g³osu jaki istnieje.
Mój g³os jest do¶æ nieokre¶lony - mam 2 oktawy, wiem tyle, ¿e siêgam od C do C na pianinie. Powiedzmy, ¿e do¶æ niski. Mam ogromn± ³atwo¶æ w wywo³ywaniu chrypy i w ogóle nie zdzieram przy tym gard³a. Z drugiej strony nic mi to nie dajê, bo g³os i tak nie brzmi dobrze.
Ja mam wysoki g³os... Czasem siê wstydzê go jeszcze podwy¿szaæ, ale kocham ¶piewaæ i tego siê trzymajmy
Gitara akustyczna jest moim pierwszym instrumentem, kolejnym bêdzie elektryk, a w dalekiej przysz³o¶ci jak ju¿ wcze¶niej pisa³am, perkusja
Nie gra³em przez kilka dni i ju¿ mam problemy z kostkowaniem szybkich utworów. Trudno jest sprawiedliwie roz³o¿yæ czas pomiêdzy trzy instrumenty. Elektryk mnie odstrasza, bo mam za du¿o kabelków do pod³±czania. Niestety jestem leniwy i wolê z³apaæ za klasyka ni¿ schylaæ siê po zasilacz.
Panie, elektryczna gitara (kjur, jak s³yszê elektryk, to mi siê kojarzy jako¶ z dziwnym panem grzebi±cym w kabelkach) to podstawa- akustyk nie daje tego¿ piêknego efektu pierdolniêciem zwanego
Jewel, perkusja powiadasz- oj, kobieta na perce, zapowiada siê miodnie
Oczywi¶cie racja, gitara elektryczna jest genialna.
Za to s³owo 'akustyk' kojarzy mi siê z takim panem, który przychodzi przed koncertem i ka¿e nam ¶ciszyæ perkusjê. Albo wy³±czyæ "to takie dudnienie" (chyba chodzi o mnie), bo mu psuje kompozycjê.
Ostatnio edytowany przez Inugami (2012-08-12 11:33:32)
Jak jeszcze mój ojciec mieszka³ w £odzi, czyli tak jako¶ 14-15 lat temu, to wysy³a³ mnie na lekcje fortepianiu. Wraz z jego wyjazdem, granie siê skoñczy³o. Ciê¿ko, ¿ebym po takim czasie cokolwiek pamiêta³, a jak nawet mia³bym usi±¶æ do keyboardu, to jako¶ tak mnie odrzuca...nie wiem czemu, chyba swoista obawa, przed tym, ¿e nie bardzo co¶ potrafie.
Dusza
No wiêc ucze siê gry na basie i ¶piewam no mam niski g³os by³am kiedy¶ w chórze szkolnym w 3 g³osie xD Hm...najlepiej mi wychodz± utwory wykonawców takich jak : Janis Joplin, The Doors, Nirvana, The Baseballs...itd.
gram na gitarze klasycznej i ¶piewam. gdzie¶ tak od kwietnia bêde sie uczyæ na elektrycznej i ju¿ 2 rok czekam na wolne miejsce na zajêciach z pianina. chcia³am jeszcze samoukiem nauczyæ siê na skrzypcach.
Ostatnio edytowany przez zombi (2013-03-08 20:38:50)
Przeklêty
Uczê siê gitarki i oddychaæ przepon± XD
Sporo ¶piewam, o ile mo¿na to tak nazwaæ. Ja wyzdrowiejê to znowu bêdzie growl I zamierzam siê zabraæ za operê
Mam Fendera! Szczyt osi±gniêty! Poza tym wyrzuci³em z domu wszystkie zbêdne instrumenty. Teraz idê ju¿ prosto w bas.
Ostatnio edytowany przez Inugami (2013-03-29 22:01:39)