S³ysza³am gdzie¶ o tej kobiecie...hmm...takie objawienia, cuda i tak dalej te¿ musz± byæ badane na tle psychicznym...jak ju¿ to og³aszaj±, to chyba nie na podstawie wy³±cznie wypowiedzi osoby która mog³aby by przecie¿ wszystko zmy¶liæ... ... ... A czy naiwnych?...hmm...tego to ju¿ nie wiadomo...mo¿e w niektórych kwestiach...naiwnymi mog± byæ ci, którzy w nic nie dowierzaj±... ... ...chocia¿ ja w sumie do¶æ sceptycznie podchodzê do takich spraw, jak tego typu objawienia...bo w³a¶ciwie to konkretnie objawienie- jaki w³a¶ciwie mia³o by cel?... ... ...
Hmmm...ja tam nie wiem...chyba chcia³abym wierzyæ ¿e to mo¿liwe w obecnych czasach, ale jako¶ nie bardzo mogê... ...mi osobi¶cie nieco trudno jest prze¿ywaæ dobrze co¶, co jest niemal dok³adnie takie samo co tydzieñ...a ponadto czujê siê obserwowana przez wszystkich ludzi dooko³a i to mnie najbardziej denerwuje...i ubiór...po co ludzie siê maj± tak bardzo zwracaæ uwagê na wygl±d id±c do Ko¶cio³a...skoro maj± tam i¶æ nie dla innych ludzi ... ... ...
Przeklêty
O znam to u nas te¿ siê czepiaj± ¿e spódnica za krótka, bluzka ma za cienkie rami±czko itd.
Nareszcie znalaz³em ten temat!
Papierze byli bezpo¶rednimi zwierzchnikami inkwizycji. (Nie wiem dok³adnie który papierz powo³al t± organizacjê morduj±c± i torturuj±c± niewinnych). Teraz ko¶ció³ mówi ¿e to by³ b³±d, ale przecierz papierz jest nieomylny, dzia³a przez niego duch ¶wiêty. Czy¿by to duch ¶wiêty siê pomyli³ !? B³±d jednej z trzech osób trójcy ¶wiêtej przeczy wszechmocy bo¿ej. Patrz±c na to widzimy ¿ê noe ma ju¿ prawdziwych katolików
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Sama instytucja papiestwa jest niezgodna z Bibli±, to wymys³ katolików, wiêc Bóg nie kierowa³ dzia³aniami papie¿y. Dzieje papiestwa to w du¿ej czê¶ci czysta masakra i istna Sodoma i Gomora...
Gość
Spojrzmy prawdzie w oczy - w momencie w ktorym kosciol potrzebuje ksiegowosci, zaczyna posiadac majatek, ba, posiadac cokolwiek, przeczy Biblii. Wspolnoty Chrzescijanskiej w rzeczy samej nie ma, jest juz tylko instutycja. Najwieksza hipokryzja jaka moze byc - a jako alergik uczulony na hipokryzje wystapilem z tejze instutucji. Zreszta... w tym wszystkim i tak nie ma boga...
Kusiciel
Ja wierzê w Boga, ale nie chodzê do ko¶cio³a, i nie wyznajê ksiê¿y itp. Skoro w Bibli jest napisane, ¿e Pan Bóg wszêdzie ciê wys³ucha, po co mamy chodziæ do ko¶cio³a? Katolicyzm, ze wszystkich od³amów chrze¶cijañstwa, najbardziej ró¿ni siê od s³ów Biblii. yy... nie wiem, czy to zdanie mia³o sens, ale chyba wiadomo, o co mi chodzi
Mam tak jak dark_Vampire. Wierzê w Boga, bo po prostu od ma³ego tak mi wpajano i teraz trudno siê tego pozbyæ, ale je te¿ nie chcê siê pozbyæ. W sumie nie przywi±zuje jakiej¶ szczególnej uwagi do tego czy wierzê w to czy nie.
Cristal, ja równiez jestem wychowana w katolickiej rodzinie, a w Boga nie wierze. Wydarzy³o siê kilka rzeczy w moim ¿yciu, przez które straci³am ta wiarê, je¶li kiedykolwiek by³a, bo wcze¶niej nie zastanawia³am siê nad tym. A co do chodzenia do ko¶cio³a, to mam do tego uraz, bo jako dziecko by³am wrêcz zmuszna do tego przez moja babcie, która ma lekko fanatyczne sk³onno¶ci. Po za tym mam wiele pretensji do instytucji ko¶cio³a, ksiê¿y, którzy wykonuj± swój zawód tylko dla pieniêdzy, nie z powo³ania. Ale tez nie jestem jako¶ przeciwniczk± wiary, ka¿dy niech robi co uwa¿a za s³uszne.
Ja jak by³am ma³a te¿ czêsto musia³am chodziæ do ko¶cio³a, ale jak trochê podros³am mama zawsze siê pyta czy jadê do ko¶cio³a a ja wtedy ¿e nie. Chocia¿ rodzice te¿ teraz bardzo rzadko je¿d¿±.
Teraz jak juz nie mieszkam z babci± od paru lat tez nie ma z tym problemu, mama chodzi do ko¶cio³a, ojciec nie, mimo, ¿e wierzy, bo równiez nie zgadza sie w wielu sprawach z sama instytucja ko¶cio³a. A Bog, je¶li jest, bo w sumie nie mam dowodów, ¿e go nie ma, patrzy na to czy jeste¶my dobrymi ludzmi, nie czy biegamy do ko¶ció³ka codziennie. Modlic (niekoniecznie oklepanymi formu³kami) mo¿na sie wszêdzie.
W sumie to on BY£ nasz. ;P
Polecam lekturê magazynu "Detektyw" nr 7/2011, mamy tam ciekawy artyku³ pt. "Ciemne karty papiestwa", w którym autor wymienia i opisuje ciekawe przypadki z historii Watykanu w okresie ¶redniowiecza, m. in. s³ynny "Synod Trupi" czy przypadek papie¿a Jana XII, konsekrowanego w wieku lat 16 (albo 19, zale¿y od ¼ród³a), który zas³yn±³ przerobieniem Pa³acu Laterañskiego na dom publiczny- odbywa³y siê tam orgie z udzia³em m³odych kobiet i mê¿czyzna, którym za udzia³ p³acono z³otymi kielichami u¿ywanymi podczas mszy ¶w., konsekrowanie (dla zabawy) na biskupa 10-o letniego ch³opca, za¶ jego ¶mieræ zwi±zana by³a z trybem ¿ycia- zosta³ przy³apany w ³o¿u z zamê¿na kobiet± przez jej mê¿a, który có¿ tu du¿o mówiæ- w¶ciek³ siê jak szerszeñ i z pomoc± m³otka pomóg³ papie¿owi przej¶æ na tamten ¶wiat. I ma³a ciekawostka- Jan XII by³ synem papie¿a Jana XI, którego matka by³a z kolei kochank± Sergiusza III. Do tego Marozja (takie mia³a imiê) bra³a udzia³ w ¶mierci 3 innych papie¿y, byle tylko osadziæ na tronie piotrowym swych potomków i mieæ wp³yw na losy Ko¶cio³a.
Co do samych roszczeñ wobec Watykanu- Kamol ma racjê, nie ma jak poci±gn±æ Watykanu do odpowiedzialno¶ci, choæby w³a¶nie z twego wzglêdu, ze zaraz padn± has³a "ale to wina poprzedników, ¿a³ujemy, ale nic nie mo¿emy z tym zrobiæ" czy "poci±gnijcie do odpowiedzialno¶ci rz±dy pañstw, których najemnicy s³u¿yli w armii papieskiej". Watykan staæ na najlepszych prawników ¶wiata i w wypadku procesu bêdzie siê broni³ ostro do chwili, gdy powód siê podda albo zejdzie z tego ¶wiata (do czego tez mo¿e siê przyczyniæ, wynajêcie p³atnego zabójcy to dla nich piku¶). Ko¶ció³ wbrew temu, co mówi bra³ i bierze wci±¿ czynny udzia³ w polityce ¶wiatowej i nie tylko, podejrzewam, ¿e gdyby otworzyæ archiwa watykañskie wyp³ynê³oby z nich du¿o rewelacji, zarówno politycznych, jak i naukowych (nie ukrywajmy- elity papieskie chêtnie tamowa³y jak mog³y rozwój nauki, gdy¿ nie by³o im to na rêkê- ciemnogrodem rz±dzi siê ³atwo i przyjemnie, bo ludzie nie zadaj± pytañ, o¶wiecony umys³ d±¿y do wiedzy, a to ju¿ do¶æ niewygodne). Potwierdzenie- choæby Index Liborum Prohibitorum- spis oficjalnie zakazanych przez papiestwo ksi±g naukowych (przyczyna zakazu- sprzeczno¶æ z nauk± ko¶cio³a). Dodatkowo od oko³o IX-X stulecia Ko¶ció³ zacz±³ zatracaæ swój cel duchowy, a zyskiwaæ nowy target- zyski. ¦wiêtopietrze jest najlepszym tego przyk³adem. Innym jest celibat- nie wprowadzono go z racji duchowej czysto¶ci, tylko z powodu konsolidacji dóbr ko¶cielnych- gdyby ksiê¿a mieli dzieci, to logicznym jest, ¿e chcieliby im zapisaæ maj±tek po ¶mierci, daæ posagi etc., a to by prowadzi³o do rozdrobnienia w³o¶ci, rozdanie pieniêdzy itd., co by skutkowa³o zubo¿eniem ca³ej instytucji. A tak, skoro oficjalnie ksi±dz nikomu nie mo¿e zapisaæ ziemi, zwierzaków etc po ¶mierci, to wszystko pozostaje "w rodzinie". Ksiê¿a pomna¿aj± maj±tki, Watykan siê tym bogaci. Ko¶ció³ na prze³omie stuleci zacz±³ bardziej przypominaæ "mafiê duchow±" ni¿ to, czym mia³ byæ na pocz±tku- religi± prowadz±c± do zbawienia...
Faktycznie ciekawy musi byæ ten artyku³, tylko ¿e w±tpiê by uda³o mi siê w mojej mie¶cinie ten magazyn ... ... ...Ja uwa¿am ¿e wszystko ma swoje jasne i ciemne strony...je¶li chcia³oby siê rozpatrywaæ wszystkie religie ¶wiata w ka¿dej zapewne znalaz³o by siê wiele uchybieñ i to czêsto nawet podobnych do tych które wystêpuj± w chrze¶cijañstwie... tylko ¿e chrze¶ciajñstwo jest bardzo rozprzestrzenione (szczególnie w naszym kraju) i zauwa¿amy to co mamy pod rêk± ¿e tak powiem ... ...choæ nie powiem te¿ by mi osobi¶cie podoba³o siê to dzieje z Ko¶cio³em...te¿ czujê jakby by³ swoist± instytucj± czy "mafia duchow±"... ... ...
U mnie tez ciê¿ko by³oby dostaæ ta gazete. Ale wiele ksi±¿ek w fikcyjny lub dokumentalny sposób porusza ciemne strony losów Ko¶cio³a. Choæby taki Dan Brown. Albo co¶ co ostatnio czyta³am: "Wodny labirynt", akcja toczy sie w okó³ Elangelii Judasza mog±cej zmieniæ zupe³nie spojrzenie na ca³± istote Ko¶cio³a i kardyna³ach tuszuj±cych ca³± sprawe. Mimo, ¿e jest to fantazja autora, nie mo¿na zaprzeczyæ istnienia wielu innych ewangelii, niezatwierdzonych przez Ko¶ció³ oraz jak wspomina³ Herr Grav spisu ksi±g zakazanych.