Fanatyczka XIII. StoletÃ
Inugami, lubiê Twoje wypowiedzi, bo czêsto ³adnie wypowiadasz moje pogl±dy, których nie umia³abym opisaæ tak ³adnie jak ja.
Przeklêty
Inugami napisał:
Skoro ludzie z natury s± ¼li, to jaki jest sens w propagowaniu anarchii, która wymaga od nich wprost chrystusowej dobroci? To po prostu komunizm. Ka¿dy, kto zak³ada, ¿e ambitny=wyzyskiwacz jest komunist±.
I nie odpowiedzia³a¶ na ciekawsze pytanie.
nic takiego nie napisa³am ¿e ambitny to wyzyskiwacz i nie wmawiaj mi tego. co do pytania to ty te¿ nie odlowiedzialas w sumie na.¿adne ludzie by siê nie zabijali dla pieniêdzy ani wogóle. taka zajebi¶cie idealna wizja. na ca³e pañstwo zrobiæ siê tego nie da. ma³e grupy tak funkcjonuj±. prawie bez przemocy. z³o rodzi z³o. swoj± drog± ciê¿ko mi opisaæ to co my¶lê tak ¿eby do was dotar³o tak.jakbym chcia³a. mo¿e jak wrócê do domu to na spokojnie napisze. chcia³abym ¿eby wiêcej ludzi zrozumialo te niepisane zasady i stosowa³o siê do nich. mamy ma³± grupê w której d±¿ymy do anarchii. dobrze nam idzie. stali¶my siê prawie ca³kiem tacy jak chcieli¶my. niektórzy tylko maj± problemy z tolerancj± . ale i to nam siê udaje powoli
O czym Ty mówisz? Tworzycie sobie pañstwo w pañstwie?
Poza tym o jakich zasadach mowa? Jestem z³y, nie chcê siê dzieliæ, lubiê wyzyskiwaæ. Zostanê przy normalno¶ci. A to o czym mówisz nie ma wiele wspólnego z anarchi±. To jaki¶ przyjacielski komunizm?
Przeklêty
Inugami napisał:
Jestem z³y, nie chcê siê dzieliæ, lubiê wyzyskiwaæ.
wiêc nie móg³by¶ funkcjonowaæ z nami.
nie wiem co to komunizm.
zasady¿ nie krzywdziæ nikogo ani siebie. pomagaæ innym. tolerowaæ siê.
po prostu ufamy sobie i tyle. pomagamy w trudnych chwilach.
Komunizm opiera siê na systemie pogl±dów g³osz±cych program ca³kowitego zniesienia ucisku i wyzysku spo³ecznego, postuluj±cy powszechno¶æ, równo¶æ i sprawiedliwo¶æ spo³eczn± oraz zbudowanie spo³eczeñstwa bezklasowego opartego na spo³ecznej kontroli gospodarki, w³asno¶ci ¶rodków produkcji i sprawiedliwym podziale dóbr. By³y to przes³anki realizacji zasad równo¶ci we wszystkich dziedzinach ¿ycia spo³ecznego.
Zapewne Ci siê spodoba.
A to, o czym mówisz, nie ma wiele wspólnego z anarchizmem. To, ¿e chcecie sobie pomagaæ, mieszkaæ razem i macie lewicowe pogl±dy nie oznacza, ¿e jeste¶cie anarchistami.
Nie p³acisz podatków? Nie chodzisz do sklepów? Nie chodzisz do lekarza? Jeste¶ anarchistk±. Je¶li nie, to nie mamy o czym mówiæ.
Przeklêty
no o jestem blisko bo tylko do sklepów chodzê.
w sumie ju¿ zaczyna sir rozmowa bez sensu a nie chcê siê powtarzaæ.
ludzie maj± ró¿ne podej¶cie. nie musicie przeciesz my¶leæ jak ja
Chyba niegdy¶ Johanna powiedzia³a m±dr± rzecz w którym¶ w±tku, ze anarchia, tak jak komunizm jest utopijna- idea cudowna, natomiast wykonanie ¿a³osne, wrêcz niemo¿liwe. Uwa¿am, tak jak czê¶æ z was- dobrym pomys³em by³by powrót monarchii, aczkolwiek wiadomo, ¿e ilu ludzi, tyle aspiracji, predyspozycji, charakterów i mo¿liwo¶ci. Okropne by³oby, gdyby okaza³o siê, ze przez owe warstwy spo³eczne nie wykorzystano by potencja³u ludzi. Nie mówiê tutaj o s³u¿bach typu wojsko, lekarze czy np politycy, ale chocia¿by utalentowani arty¶ci, którzy jako ch³opi nie mog± rozwin±æ swoich skrzyde³. Podoba mi siê z historii pañstwa greckiego co¶ takiego, jak s±d skorupkowy- w czasie jego trwania wy³aniano cz³owieka, który potencjalnie móg³by zagroziæ demokracji w pañstwie i musia³ on opu¶ciæ kraj na 10 lat; w ten sposób pozbywano siê ludzi mog±cych zagroziæ prawu. Ostatecznie móg³by byæ autorytaryzm- w pañstwie pe³nym pacanów to czasem wyj¶cie ostateczne. Co do anarchii- idea ¶wietna, aczkolwiek aby nakazaæ j± od razu na ¶wiecie, gdzie jest oko³o 6-7 miliardów ludzi, gdzie nie ka¿dy zna tê w³a¶nie ideê. Zw³aszcza, ¿e ka¿dy ma swoje pogl±dy, przyk³adowo, kto¶ marzy o systemie totalitarnym. Wprowadzenie anarchii jako absolutnej wolno¶ci wi±za³o by siê paradoksalnie z ograniczeniem owych, mo¿e brutalnych, ale jego w³asnych pogl±dów. A zani¿enie, lub zawy¿anie na si³ê pewnego rodzaju inteligencji koñczy siê zawsze fatalnie- wiemy o tym z historii.
Moja odpowiedz na Lednice 2000 czyli... Bolkow Drugie Millenium
np. Bolkow 2003 :
http://www.youtube.com/watch?v=56LwXEP_1o8
albo Bolkow 2010
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=qwP … ature=fvwp
oraz Bolkow 2011 czyli ... gotycka Liturgia w duchu Missa Requiem
http://www.youtube.com/watch?v=rZcGV31J … =endscreen
Ostatnio edytowany przez bernard (2013-06-01 22:24:56)