A ja siê zetnk±³em z postaci± £yszczyñskiego Tyle ¿e nie w szkole;__;
Wygnany
Mystery napisał:
W³a¶ciwie to na jakiej podstawie katolicy twierdz±, ¿e jedynie ich wiara jest s³uszna? Jakie s± dowody na s³uszno¶c jakiejkolwiek wiary?
No có¿, wiara z definicji opiera siê tylko na wierze, wiêc nie ma ¿adnego racjonalnego wyja¶nienia jej. Mo¿na wierzyæ, albo nie - to ju¿ indywidualna sprawa i ka¿dy prêdzej czy pó¼niej wybiera czy wierzy. A zreszt±, o ile siê nie mylê to nie tylko katolicy uwa¿aj± swoj± wiarê za jedyn± s³uszn±, a tak¿e wyznawcy innych religii wierz±, ¿e to ich wiara jest s³uszna. A ja osobi¶cie my¶lê, ¿e jest to mo¿liwe, ¿e chrze¶cijanie, buddy¶ci, muzu³manie itd. po prostu wierz± w Boga tylko na ró¿ne sposoby. Jednak wiêkszo¶æ religi d±¿y do DOBRA. Przecie¿ s± ludzie którzy nigdy nie s³yszeli o Bogu. Ludzie mog± wymy¶laæ wszelakie teorie, maj± w koñcu woln± wolê, bo nie wiedz± na 100% i nie dowiedz± siê za ¿ycia, a czy Bóg istnieje dowiemy siê chyba dopiero po ¶mierci. Mimo to ja osobi¶cie wierzê w Boga i Ko¶ció³.
Ostatnio edytowany przez gothsherder (2013-10-10 19:34:52)
Co do tego ¿e religie wielbi± tego samego boga na inne sposoby - czesto wzajemnie wykluczaj± swoje stanowiska, wiec nie mog± wielbiæ tego samego boga.
Co do tego ¿e religie maj± dosc podobne za³ozenia i wydaj± sie d±¿yæ do podobnych celów - ewolucja spo³eczna.
Co do tego ¿e da¿± do dobra? - Próba narzucania innym sposobu myslenia i postêpowania =/= d±zenie do dobra (dotyczy to zw³aszcza religii multikulturowych z których najwieksze to islam i chrze¶cijañstwo).
"Przecie¿ s± ludzie którzy nigdy nie s³yszeli o Bogu. Ludzie mog± wymy¶laæ wszelakie teorie, maj± w koñcu woln± wolê, bo nie wiedz± na 100% i nie dowiedz± siê za ¿ycia, a czy Bóg istnieje dowiemy siê chyba dopiero po ¶mierci." - Sa ludzie którzy nie s³yszeli o bogu a postepuj± dobrze - ponownie ewolucja spo³eczeñstwa. Nie ma takiego czego¶ jak wolna wola ;__; I - je¶li odrzucimy hipoteze dualizmu - to po smierci nie dowiemy siê nic bo mózg zgnije XD
Mniej wiêcej oto mi chodzi³o
D³ugo zastanawia³am siê w co wierzê, jaka jest moja wiara i jak j± postrzegam, jednak od jakiego¶ czasu mogê okre¶liæ siê jako agnostyka. Dosz³am bowiem do wniosku, ¿e nie potrafiê siê okre¶liæ czym jest dla mnie wiara i w co wierzê. Zazwyczaj te¿ nie wypowiada³am siê w kwestiach wiary, bo jak mog³abym to uczyniæ skoro sama nie wiem. Stanowisko agnostyka najbardziej mnie okre¶la, bo nie mam przekonania czy Bóg, b±d¼ inne bóstwa istniej±, czy nie, czy ma to wp³yw na nasze ¿ycie, czy zupe³nie siê z nim mija. Tak wiêc ten nurt pozwala mi na pozostanie sob± i nieokre¶lanie siê jako osobê wierz±c± lub niewierz±c±.
Lestat, przeczytam to sobie w wolnej chwili. Jednak na razie pozostajê neutralna co do istnienia, b±d¼ nieistnienia bóstw.
Lestat napisał:
Idealnym dowodem na nie istnienie Boga jest ewolucja. Polecak "¦lepy zegarmistrz" R. Dawkinsa. I inn± jego ksi±¿kê - "Bóg urojony".
"Bóg nie jest wielki. Jak religia wszystko zatruwa" Ch. Hitchensa jest bardziej mia¿d¿±ce ni¿ Bóg urojony xD
Czasami ciêzko jest t³umaczyc ironiê z angielskiego na nasz jêzyk ,szczególnie jak sie opiera na grze s³ów czy analogie które w naszym jêzyku nie wystepuj±;__;
Cos w temacie - ode mnie - znalezione w sieci - "ku pokrzepieniu serc"
http://www.youtube.com/watch?v=9sBRUHM_xTg
Dusza
Uwa¿am, ¿e agnostycyzm to poniek±d filozofia ¿yciowa. Wierzê w istnienie si³y wy¿szej, Boga, ale s±dzê te¿, ¿e nie ma on wiêkszego wp³ywu na decyzje i postêpowanie ludzi. Nie jeste¶my w stanie stwierdziæ, czy wydarzenia i opisy przedstawione w Biblii s± jedynymi s³usznymi. W koñcu inne religie równie¿ powsta³y na jakich¶ faktach. Raczej nie usiad³ sobie pewien mêdrzec, pewnego piêknego poranka i nie wymy¶li³ Koranu. Jednak, mimo wszystko uwa¿am siebie za agnostyczkê. Nie za bardzo wierzê w to wszystko.
Little Rose napisał:
Uwa¿am, ¿e (..) Nie jeste¶my w stanie stwierdziæ, czy wydarzenia i opisy przedstawione w Biblii s± jedynymi s³usznymi.
...to Jest bardzo m±dre, co Ró¿yczka by³a ³askawa napisac.
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Little Rose napisał:
Wierzê w istnienie si³y wy¿szej, Boga, ale s±dzê te¿, ¿e nie ma on wiêkszego wp³ywu na decyzje i postêpowanie ludzi..
W takim razie jeste¶ deistk±, nie agnostyczk±.