#16 2012-09-15 10:43:48

KaMoL

Kusiciel

6772450
Call me!

Re: Poganie wszelakiéj ma¶ci

Allah-a Ahbarr-a !.

"Jestem wierz±cy, ale nie praktykuj±cy" - odpowiedz wiêkszo¶ci leniwych ludzi, którym siê zwyczajnie do ko¶cio³a siê chodziæ nie chce.

Nie, nie jestem poganinem. Ale nie modle siê do "Chrze¶cijañskiego Boga" . Podoba mi siê kultura Nordycka i od jakiego¶ czasu siê tym pasjonuje .
Ateista ? Bardziej trafne okre¶lenie

http://img52.imageshack.us/img52/6314/angelsplit.jpg
ʇxǝʇ ʎɯ oʇ sıɥʇ pıp doɹp ssɐq ǝɥʇ

#17 2012-09-17 08:31:43

Szatsi

Dusza

Punktów :   

Ja jestem ateistk±. Najlepiej mi bez jakiejkolwiek wiary.... Chcia¿ ateizm to w pewnym sensie te¿ rodzaj wiary.... Chrzescijanie wierz±, ¿e Bóg jest, my wierzymy ¿e Boga nie ma.... Ale plusem tej wiary jest to, ¿e nie trzeba przyjmowaæ ¿adnych sakramentów odprawiaæ rytua³ów, modliæ siê, ani uczestniczyæ w ¿adnych spotkaniach. To bardzo mi odpowiada

#18 2012-09-20 20:22:03

bernard

Kusiciel

45942303
SkÄ…d: zapomniany klasztor

Bez wiary zyæ mozna - ale nie mozna zyc bez wiedzy...
dlatego nale¿y szanowaæ Wied¼my

http://www.youtube.com/watch?v=Ju91Y55- … re=related

#19 2012-09-22 17:15:42

Murder_Leader

Przeklêty

Spytaj
Punktów :   

Nie mo¿na w nic nie wierzyæ, ale mo¿na nie wyznawaæ ¿adnej wiary

#20 2012-10-31 10:01:49

Aksni

Dusza

Punktów :   

Mój ch³opak od kilku lat jest rodzimowierc±. Ja no có¿, ateistk±, coraz bardziej fascynuj±c± siê mitologi± nordyck± *.*

#21 2012-12-28 21:36:39

Murder_Leader

Przeklêty

Spytaj
Punktów :   

Kurde ile osób fascynuje siê t± mitologi± ^^

Mój pan z angielskiego wyznaje tak± wiarê (konkretniej jest Thoryst±). Nie z sensie dos³ownym, a metaforycznym. Ma ¶lub ko¶cielny ze swoj± ¿on± itd. i s± pogodzeni z ¿on±, ka¿dy robi to co uwa¿a za s³uszne w swojej wierze
Pan nosi M³ot Thora na szyi i nawet opowiada³ jak wcze¶niej (jak by³ "m³ody i g³upi") z³o¿y³ ofiarê Odynowi o.O

#22 2012-12-29 19:57:00

bernard

Kusiciel

45942303

Zainteresowanie mitologi± nie jest dziwne - ludzie  odnajduja Bogow tam, gdzie oni  sa -
Bogowie mowia do nas, a my coraz czesciej chcemy ich s³uchac.

#23 2013-01-26 17:45:00

Bluebell

Wygnany

Punktów :   

Nie wyznajê ¿adnej religii, ale pogañstwo jest niesamowicie interesuj±cym tematem. Szkoda, ¿e przetrwa³o tak niewiele ¼róde³ odno¶nie dawnych wierzeñ s³owiañskich. To wa¿na czê¶æ naszego dziedzictwa, a zaginê³a bezpowrotnie.

#24 2013-11-13 20:32:17

bernard

Kusiciel

45942303

#25 2014-07-31 15:45:04

Black_Rose_Lady

Wygnany

SkÄ…d: Klodzko
Punktów :   

Bardzo lubiê tê tematykê, uwielbiam kulturê pogañsk± - t± muzykê, obyczajowo¶æ, wierzenia - uwa¿am pogañstwo i inne kultury pierwotne za najbli¿ej zwi±zane z natur± i ¶wiatem

Urodzi³am siê w miesi±cu
tañca na linie
Kocham taniec
lina pojawia siê od czasu do czasu

#26 2014-09-08 03:03:06

atman

Gość

Hmmm...
"Poganin, okre¶lenie u¿ywane dawniej, przede wszystkim przez chrze¶cijan i muzu³manów, wobec przedstawicieli innych religii, g³ównie przedchrze¶cijañskich i przedislamskich, czêsto jednak pos³uguj± siê nim równie¿ wspó³cze¶nie zwolennicy ró¿nych wyznañ. Ma zawsze charakter deprecjonuj±cy.

By³o i jest wykorzystywane jako narzêdzie w walce religijnej i ¶wiatopogl±dowej. Szczególnie nadu¿ywane w katolicyzmie. Traktowane na równi z takimi okre¶leniami, jak: "¿yd", "heretyk", "bolszewik", "ateista", "agnostyk" itp." http://portalwiedzy.onet.pl/3529,,,,poganin,haslo.html
Skoro traktowane na równi, wiêc niech bêdê i ja tu. Choæ nieco boli brak w±tku - Ateizm.
Ale skoro bywamy wrzucani do jednego wora?
Tutaj ponoæ s± jakie¶ podstawowe warto¶ci Pogan i czê¶æ mi siê podoba( w sumie wszystkie z wyj±tkiem Boga/Bogów a tañczyæ z kobiet± lubiê i nie tylko to, haha, no i jestem za równouprawnieniem wiêc brak hegemonii jest ok):

"Podobieñstw owych wymieni³ w swoim artykule 15. My ograniczymy siê do przedstawienia trzech warto¶ci, uznanych za najwa¿niejsze przez brytyjsk± Pagan Federation:

* Mi³o¶æ do Natury i wiê¼ [kinship] z ni±, a nie zwyczajowy stosunek agresji i dominacji nad przyrod±; cze¶æ dla si³ ¿ycia i nieustannie odnawiaj±cego siê cyklu ¿ycia i ¶mierci.

* Pogañska etyka: "rób co chcesz, ale nikogo nie krzywd¼". Oto pozytywna moralno¶æ, a nie lista obowi±zkowych przykazañ [thou-shalt-notes]. Ka¿da jednostka jest odpowiedzialna za odkrycie swej prawdziwej natury i jej pe³ne rozwiniêcie w harmonii z otaczaj±cym ¶wiatem.

* Koncepcja Bogini i Boga jako wyrazu boskiej rzeczywisto¶ci; aktywne uczestnictwo w kosmicznym tañcu Bogini i Boga, kobieco¶ci i mêsko¶ci, a nie hegemonia czy to mêskiego, czy to ¿eñskiego pierwiastka [4]."
http://www.psychomanipulacja.pl/art/pog … nizm-a.htm

Ostatnio edytowany przez atman (2014-09-08 03:03:42)

#27 2014-12-28 15:57:54

Veredina

Dusza

Punktów :   

Pogañstwo i wszelkie dawne religie s± moim zdaniem bardzo interesuj±ce... Kiedy¶ tonami poch³ania³am informacje na temat dawnych wierzeñ... Nigdy nie zosta³am wyznawc± ¿adnego z nich, ale musze przyznaæ, ¿e mitologie staro¿ytnego Egiptu i nordycka zainteresowa³y mnie najbardziej. Fascynacja t± pierwsz± by³a chyba najg³êbsza. Ciê¿ko mi teraz stwierdziæ, czy zaczê³am w ni± wierzyæ, ale chyba by³am tego bardzo bliska
Ogólnie to jestem osob± niewierz±c± w bogów, ale otwart± na wszelk± wiedze dotycz±c± religii, jednak nie znoszê, gdy ktos próbuje mnie przekonaæ do s³uszno¶ci religii któr± on wyznaje twierdz±c, ¿e tylko ona jest prawdziwa.
Skoro juz zak³adamy, ze dane wierzenie jest prawdziwe, to dlaczego to drugie tez nie moze byc? Je¿eli bogowie istniej±, to dlaczego ma istniec tylko ich jeden rodzaj? Wiêkszo¶æ religii jest w jaki¶ sposób ze sob± powi±zana, tak wiêc mimo, i¿ nie wierzê, nie wykluczam prawdziwo¶ci ¿adnej z nich.

Kan ma kan
Fi kadim az-zaman

#28 2015-10-23 11:03:20

Arnikka

Dusza

Punktów :   

Temat trochê podupad³, ale z uwagi, ¿e jestem nowa, pozwolê go sobie odgrzebaæ. Jestem pogank± a dok³adnie Asatryjk±, czyli wyznawczyni± panteonu nordyckiego. Interesujê siê szamanizmem nordyckim, magi±. Jestem raczej nastawiona na samodzieln± praktykê, choæ zebra³a siê niema³a grupa Asatryjczyków na terenie kraju to jednak preferujê samotno¶æ, chyba, ¿e chodzi o bloty- czyli cykliczne rytua³y z okazji cyklicznych wydarzeñ jak przesilenia.
Co ciekawe, kiedy¶ by³am bardzo radykaln± katoliczk±, do momentu, kiedy zaczê³y siê dziaæ dziwne rzeczy, wizje, koszmary, sny. My¶la³am, ¿e  jestem opêtana i prosi³am o pomoc ksiê¿y, ale jak to zwykle bywa byli bezsilni, wiêc zwróci³am siê w stronê pogañstwa i to uratowa³o moje zdrowie psychiczne, bo nauczy³o mnie siê broniæ przez negatywnymi energiami i bytami.
Pozdrawiam

Stopka forum

RSS