#1 2009-12-13 17:19:03

MortalVampire

Administrator

Punktów :   

Nasze ulubione.

Macie swoje ulubione ksi±¿ki?

#2 2010-01-02 11:59:54

Vellamo

Dusza

7280823
Call me!
Punktów :   

Re: Nasze ulubione.

"Wywiad z wampirem", "Wampir Lestat" ... Uwielbiam te ksi±¿ki, ahh mogê je czytaæ nawet i codziennie. Z reszt± jak wszystkie ksi±¿ki z "Kronik wampirów".
Do ulubionych ksi±¿ek mogê jeszcze dodaæ "Pamiêtnik narkomanki" i ksi±¿kê biograficzn± M. Mansona, a tak¿e "Szatañska Czarownica" LaVey'a.

Forum dla odwa¿nych:
www.peili.dyskutuj.com

#3 2010-02-05 06:53:17

Lover of Death

Kusiciel

Punktów :   

Uwielbiam ksi±¿ki Stephene King'a takie jak "l¶nienie", "marzenia i koszmary", "marsz", "cmentarz zwie¿±t", "podpalaczka", "£owca snów" itd.
Tak, "Pamiêtnik Narkomanki" rz±dzi ^.^
Ale lubiê te¿ Tolkiena. Najbardziej to chyba "Hobbit, tam i z powrotem" Czy jako¶ tak xD

"W zimnym u¶cisku gotyckiego ¶wiata..."

#4 2010-03-29 16:03:52

BlackQueen

Potêpiony

Punktów :   

Aktualnie czytam Kosiarza Terrego pratchetta

Przymierzam siê do przeczytania ca³ego cyklu o "¶mierciu"

#5 2010-04-25 01:26:43

luna

Wygnany

5885691
Punktów :   

Vellamo napisał:

"Szatañska Czarownica" LaVey'a.

To zosta³o wydane w Polsce pod tytu³em "Wspó³czesna czarownica".

Je¶li chodzi o mnie:
- "Wilk stepowy" Hermanna Hessego - nie jest to ksi±¿ka dla ka¿dego, gdy¿ opowiada bardzo oddzia³uj±c± historiê o tym, jak bardzo zapl±tani jeste¶my w samotno¶æ, o tym, jak kr±¿ymy, jak te wilki stepowe, skazani na ¿ycie bez jakiegokolwiek stada...

- "Faust" Goethego - oczywi¶cie pe³ne wydanie, a nie ¿adne fragmentaryczne... choæ to ciê¿ka lektura, mo¿na j± sobie zostawiæ na pó¼niej, to jednak przy odrobinie pragnienia zg³êbienia tej mrocznej ksi±¿ki, nawet gimnazjali¶cie uda siê j± poj±æ na tyle, na ile autor czytelnikowi na to pozwala...

- zbiór opowiadañ "Sny o ¶mierci i terrorze" Philipa Howarda Lovecrafta - makabryczne, przejmuj±ce dreszczem historie - a¿ w³os je¿y siê na g³owie, ¿e kto¶ móg³ co¶ takiego wymy¶liæ... (ach... "Zag³ada Sarnathu", "Zapomniane miasto" oraz "Z otch³ani" - te opowiadania na zawsze mnie urzek³y...)

- "Wywiad z wampirem" Anne Rice - pierwsza, najwybitniejsza ksi±¿ka z cyklu "Kronik wampirów", godna polecenia nawet najbardziej wymagaj±cemu czytelnikowi, gdy¿ pomaga³ przy jej tworzeniu m±¿ autorki - poeta...

- tytu³owe opowiadanie ze zbiorku "Wiêzy krwi" Kossakowskiej... "Wiêzy krwi" - jest to opowiadanie o tym, jakie monstra czaj± siê w naszym umy¶le... co¶ dla fanów ludzi wewnêtrznie okrutnych.

- "Maciej Korbowa i Bellatrix" Witkacego - ponura, ezoteryczno-okultystyczna tragedia - w tle rze¼ rewolucyjna o zupe³nie nik³ym znaczeniu wobec dekadentyzmu i odcz³owieczenia, jakie dotyka powoli ka¿dego bohatera...

- "Wampir" Stanis³awa Reymonta... je¶li kto¶ Was zmusza do czytania "Ch³opów" - przeczytajcie choæby streszczenie, byleby¶cie przeczytali tê powie¶æ... jak dla mnie jest to powie¶æ satanistyczna, pokazuje metamorfozê wewnêtrzn± - gdy pocz±tkowo cz³owiek ob³udnie odrzuca z³o, mówi, ¿e nie chce mu ulec, potem jednak - zaczyna czciæ Baphometa razem z pozosta³ymi... te seanse spirytystyczne, ten potworny nastrój londyñskich deszczów i mgie³... "Wampir" Reymonta zachwyci ka¿dego fana gotyku...

- "Solaris" Stanis³awa Lema - warto rozpocz±æ czytanie Lema od tej ksi±¿ki, bo torturowanie siê jego skomplikowanymi, futurystycznymi wizjami mo¿e byæ zniechêcaj±ce na pocz±tku, natomiast "Solaris" jest dojrza³± powie¶ci±, opowiadaj±c± o kilku dniach lub tygodniach na potwornej pó³-¿ywej planecie i tak naprawdê jest fascynuj±c± rozpraw± filozoficzn±... o tym, co budzi lêk i o tym, jak nie da siê przed tym uciec.

Je¶li kto¶ zechce, chêtnie polecê wiêcej ksi±¿ek - z dowolnego zakresu tematyki fabularnej, np. wampiryzmu, czego tylko chcecie. Jest tak wiele niesamowitych ksi±¿ek, o których siê nie mówi i nie pisze, a czekaj± na zakurzonych pó³kach bibliotek... Na wiêkszo¶æ trafi³am przypadkiem, dlatego chcê siê nimi podzieliæ...

Zapraszam na stronê po¶wiêcon± wampirom i wampiryzmowi BLOOD LUNA oraz jej raczkuj±ce FORUM

#6 2010-07-02 20:51:22

Johana_MarieXIII

Fanatyczka XIII. Století

Punktów :   

Prawdziwe kompendium wiedzy o legendach nt. wampirów, wierzenia nt. wampirów w ró¿nych kulturach itp.: „Kniha Nosferatu. Vampírská Bible” Petra ©tìpána (tylko dla tych, którzy znaj± czeski, bo ksi±¿ka nie zosta³a przet³umaczona),

klasyka literatury grozy: "Dracula" Brama Stockera, "Kroniki wampirów" Anne Rice (zw³. "Wywiad z wampirem"), "Opowie¶ci niesamowite" Edgara Allana Poe, "Pani na Czachticach" Jo¾o Ni¾nánského,

Dosyæ mroczne powie¶ci XIX w. (mo¿e poza pierwsz± opowiadaj±ce o artystach, wyrzutkach spo³eczeñstwa itd.: "Sceny z ¿ycia cyganerii" (nie pamiêtam nazwiska autora teraz...), "Katedra Marii Panny w Pary¿u" Victora Hugo, "Portret Doriana Greya" Oscara Wilde'a, "Doktor Jekyll i mr Hyde i inne opowiadania" Roberta Louisa Stevensona, "Upiór w operze" Gastona Leroix,

ksi±¿ki o narkomanach: "My, dzieci z Dworca ZOO" Christiane F., "Pamiêtnik narkomanki" Barbary Rosiek",

o osobie z podobnym usposobieniem do mojego: "Ania z Zielonego Wzgórza" (i pozosta³e czê¶ci) L. M. Montgomery,

dawne romanse: "¯ydówka z Toledo" (nie pamiêtam autora), "Niebezpieczne zwi±zki" Laclosa, "Spowied¼ dzieciêcia wieku" Musseta,

filozoficzne i psychologiczne: "My¶li" B. Pascala, "Anatomia ludzkiej destrukcyjno¶ci" E. Fromma, "O sztuce mi³o¶ci" Ericha Fromma.

G³ównie tego rodzaju ksi±¿ki czytam. Z ka¿dego z tych rodzajów mog³abym wymieniæ du¿o wiêcej przyk³adów, ale mi siê nie chce Poza tym nie wszystko pamiêtam.
Czytam te¿ du¿o poezji, ale na to by by³o chyba miejsce w osobnym dziale.

BRATRSTVO LUNY TEAM

http://xiiistoleti.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u XIII. Století.

https://bratrstvoluny.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u Bratrstvo Luny.

#7 2010-07-02 23:29:11

Tremere

Dusza

Punktów :   

Kosiarz, ciekawe czasy, carpe jugulum, pomniejsze bóstwa, kolor magii, piek³o pocztowe, trzy wied¼my, mort, czarodzicielstwo,

#8 2010-08-02 20:27:35

MementoMori

Dusza

SkÄ…d: Oczyszczalnia toksyn.
Punktów :   

"Kruk i inne poezje" - E.A.Poe, "Proces" - Frazn Kafka, "Nocny lot" - Antoine de Saint-Exupéry, "Rêka mistrza" - S.King, "Posaniec" - M.Zusak, "Z³odziejka ksi±¿ek" - M.Zusak, "Proroctwo siórstr" - Michelle Zink, "Zaklinacz cieni" -G.P.Taylor.

Delikatnie zwracam uwagê, ¿e jeste¶my w Polsce. W naszym kraju ¿yj± GOCI. Nie gothci, nie gotchci, nie gothic. Naprawdê nie ma co sobie ¿ycia utrudniaæ z wariacjami z liter± "h".

Pozdrawiam.

#9 2010-08-03 09:37:27

Johana_MarieXIII

Fanatyczka XIII. Století

Punktów :   

Ostatnio przeczyta³am "Wampir-biografia symboliczna" Marii Janion, ciekawa, bogato ilustrowana ksi±¿ka mówi±ca nt. pocz±tków legend dot. wampiryzmu i o pó¼niejszych tworach kultury zwi±zanych z wampiryzmem.
Jaki¶ czas temu przeczyta³am te¿ ksi±¿kê Kamila M. ¦mia³kowskiego "Wampir. Leksykon" (wyd. Media Pascal, rok wydania 2010), omawia g³ównie filmy nt. wampiryzmu, ale te¿ muzykê inspirowan± wampirami, czyli co¶ dla gotów
Czyta³am te¿ "Pogankê" Narcyzy ¯michowskiej, ksi±¿ki w pobocznym w±tkiem wampiryzmu, ale nie bêdê streszczaæ, ¿eby nie psuæ innym zabawy Dla facetów momentami mo¿e byæ zbyt melodramatyczna i telenowelowata xD Ale nie jest ¼le.
Polecam wszystkie te ksi±¿ki ^^

BRATRSTVO LUNY TEAM

http://xiiistoleti.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u XIII. Století.

https://bratrstvoluny.wordpress.com/ - mój blog z t³umaczeniami tekstów zespo³u Bratrstvo Luny.

#10 2010-08-03 12:38:10

Cneajna

W³adca Piekie³

SkÄ…d: Tirgoviste
Punktów :   

Chris Wooding 'Zmory Alaizabel', Guillame Musso 'Bêdziesz tam?', Graham Masterton 'Drapie¿cy', 'Czarny anio³', 'Bezsenni', 'Zjawa', James Herbert 'Szczury', 'Ksiê¿yc', 'Nikt naprawdê', Bram Stoker 'Dracula', Anne Rice 'Wywiad z wampirem', Stephen King 'Smêtarz dla Zwierzaków', 'Gra Geralda', Johann Wolfgang Goethe 'Cierpienia m³odego Wertera'.

#11 2010-08-10 10:04:24

Elspeth

Administrator

28114461
Call me!
SkÄ…d: Joensuu

Anne Rice - "wywiad z wampirem" , " wampir Vittorio" i "godzina czarownic"
Herbie Brennan - "wojny duszków"
Mercedes Lackey - trylogia magicznych wiatrów

narazie wiêcej nie pamiêtam,du¿o tego by³o bo uwielbiam czytaæ

Ostatnio edytowany przez Elspeth (2010-08-10 10:06:31)

Ja, ¿o³nierz Wojska Polskiego, przysiêgam s³u¿yæ wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, broniæ jej niepodleg³o¶ci i granic. Staæ na stra¿y Konstytucji, strzec honoru ¿o³nierza polskiego, sztandaru wojskowego broniæ. Za sprawê mojej Ojczyzny w potrzebie, krwi w³asnej ani ¿ycia nie szczêdziæ. Tak mi dopomó¿ Bóg.

#12 2010-08-10 19:56:54

Fantasmagoria

Gość

Ja lubiê fantastykê, ostatnimi czasy czytam ksi±¿ki Ursuli Le Guin bardzo ciekawa literatura, chocia¿ zawiod³am siê na Grobowcach Atuanu.

#13 2010-08-18 20:50:25

Elspeth

Administrator

28114461
Call me!
SkÄ…d: Joensuu

W³a¶nie jestem w trakcie czytanie Gry Geralda Stephena Kinga.Horror psychologiczny,naprawdê dobry ( wiadomo,King;P)

Ja, ¿o³nierz Wojska Polskiego, przysiêgam s³u¿yæ wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, broniæ jej niepodleg³o¶ci i granic. Staæ na stra¿y Konstytucji, strzec honoru ¿o³nierza polskiego, sztandaru wojskowego broniæ. Za sprawê mojej Ojczyzny w potrzebie, krwi w³asnej ani ¿ycia nie szczêdziæ. Tak mi dopomó¿ Bóg.

#14 2010-08-20 05:22:03

Cneajna

W³adca Piekie³

SkÄ…d: Tirgoviste
Punktów :   

Gra Geralda bardzo mi siê podoba³a - to stopniowane napiêcie, zastanawianie siê, czy jej siê uda czy te¿ nie...
Na pocz±tku by³am rozczarowana dzie³ami Kinga. Mo¿e siêgnê³am po nieodpowiednie tytu³y? Ale ostatnio im wiêcej czytam, tym mniej siê zniechêcam Ostatnio czyta³am powie¶æ 'Chudszy' i bardzo mi siê podoba³a.
A, t± seriê Herbiego Brennana równie¿ mogê dodaæ do ulubionych ksi±¿ek. Kompletnie o niej zapomnia³am, czyta³am jakie¶ 3 lata temu... Muszê sobie przypomnieæ

#15 2010-09-18 05:59:56

DarkMonic

Wygnany

SkÄ…d: Pszczyna
Punktów :   

Kocham sagê "B³êkitnokrwi¶ci" i w³a¶nie ni± siê inspirujê, gdy piszê moj± ksi±¿kê, ale tam nie ma wampirów tylko w miarê normalne gotki.

Zupe³nie inaczej jest, je¿eli masz kogo¶, kto ciê kocha. To ci daje setkê powodów, aby ¿yæ. Ja ich nie mam.

Stopka forum

RSS