U nas etyki nie ma, ale nasza pani jest fajna. Zamiast lekcji czyta nam bajki i jest czas na podszkolenie mangi.
Gość
o ja *.*
no czemu my mamy tak do kitu .. ; /
Ostatnio mówi³ ¿e Bóg jest w ko¶ciele i tam trzeba i¶æ to wsta³±m i sie go pytam czy w takim razie Bóg nas teraz nie widzi ? Nie ma go z nami ? Dlaczego jest wed³ug ksiedza tylkow ko¶ciele ?
Uzna³ ¿e jestem pyskata i kaza³ mi siadaæ .
No, ale dobre pytanie. Te¿ siê kiedy¶ zastanawia³am po co chodzimy do ko¶cio³a skoro Bóg jest wszêdzie? Ja np. mam inaczej ni¿ wiêkszo¶æ ludzi - wolê obcowaæ z Bogiem w samotno¶ci ni¿ z innymi lud¼mi.
Gość
No faktycznie, te¿ kiedy¶ siê nad tym zastanawia³am, ale chyba do niczego odkrywczego nie dosz³am, no i nie chodzê do ko¶cio³a...
Wygnany
Nasza szko³a chyba jest najbardziej ateistyczna w Poznaniu (w ka¿dej klasie jest ok. 10 osób nie chodz±cych na religiê), ale jednak nie mamy etyki, na religii idziemy do biblioteki albo do McDonadla na przeciwko szko³y ;D
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Arisu, Fantasmagoria - odpowied¼ na wasze najnowsze posty: do ko¶cio³a chodzi siê po to, by modliæ siê razem z innymi wierz±cymi o wspólne sprawy wierz±cych i ¶wiata (a nie tylko o sprawy osobiste), zacie¶niaæ wiêzy z innymi wierz±cymi, s³uchaæ nauczania (kazania), obchodziæ Pami±tkê ostatniej wieczerzy (Komunia). Wiem, ¿e u katolików w jednym ko¶ciele tej wspolnoty nie widaæ zwykle, ale nap. w zborach protestanckich (jestem protestantk±) wszyscy nawzajem siê znaj±, na nabo¿eñstwach modl± siê o siebie nawzajem, opowiadaj± historie swojego nawrócenia i dzia³ania Boga w ich ¿yciu, rozmawiaj± ze sob± itd. W Biblii, mimo, ¿e wielokrotnie jest mowa o tym, ¿e Bóg jest wszêdzie i ¿e mo¿na modliæ siê zawsze, jest te¿ podkre¶lona waga spotkañ z innymi wierz±cymi. Teraz konkretnych wersetów na ten temat nie podam, bo dzisiaj jestem niemy¶l±ca i nie mogê sobie przypomnieæ
Gość
Na jednej z ostatnich lekcji etyki nasza nauczycielka stwierdzi³a, ¿e nie mamy duszy.
Moim zdaniem szko³a to instytucja ¶wiecka i nie powinno byæ takiego przedmiotu jak religia.
Chyba najlepszym rozwi±zaniem by³o by wybieranie filozofii lub etyki, tak jak teraz mia³em na studiach. A religia (czyt. konserwatywne, zupe³nie nie praktyczne i mijaj±ce siê z Pismem ¦wiêtym nauki KRK), powinna byæ po szkole dla chêtnych, przy w³a¶ciwej parafii. Ciekawe ilu tych chêtnych by siê wtedy pojawi³o.
Pozdrawiam.
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Umbrae, zgadzam siê z Tob± w pe³nej rozci±g³o¶ci.
W³a¶nie, tak powinno byæ.
Religia powinna byæ tylko w szko³ach katolickich.
A w ¶wieckich nie.
Wygnany
Ja chodzi³am do katolickiego gimnazjum (i patrzcie, jaki bezbo¿nik ze mnie wyszed³!). A najlepsze jest to, ¿e mo¿na by³o nie chodziæ na religiê xD Ale na pozosta³e przedmioty zwi±zane z religi± (msze ¶wiête) ju¿ trzeba by³o.
Ja tez uwa¿am, ze religia w szko³ach jest bezsensu. Ludzie traktuj± to jak kolejny nudny przedmiot, kiedy¶ by³o lepiej kiedy zajêcia z religii odbywa³y siê po szkole i by³y czym¶ wiêcej ni¿ zwyk³± g³upi± lekcj±.
Gość
Tak a propos to uwa¿am tak¿e ¿e religia nie powinna liczyæ siê do ¶redniej, co za g³upota.