#271 2012-10-10 18:06:08

Varuka

Dziadek

Punktów :   

Re: Chrześcijaństwo

dobrze rozpatrzmy zatem Pismo, jako nośnik kulturotwórczy... Zauważasz różnicę między czasem kiedy tworzono Stary Testament, a Nowy Testament? Był czas kiedy człowiek był zobligowany do "obnoszenia się" z poglądami religijnymi, ale także taki, kiedy chrześcijaństwo (w formie wczesnej religii rzymskokatolickiej) siedziało w kanałach. Religia, jest niestety, i zazwyczaj, tworem ludzkim, w dodatku mocno archaicznym, nie dostosowującym się do czasów... Dziś można zaobserwować moment upadku dogmatów (vide Francja i reszta zachodniej Europy), to też odnoszenie się się do "nieaktualnych" fragmentów Pisma uważam za grzech pychy, choć nie jestem religioznawcą (profil moich studiów to kulturoznawstwo zaledwie). Problem, który wynika z wielu wieków powstawania świętych ksiąg w KAŻDEJ religii polega na tym, że tworzone one były na przestrzeni wieków, są wielotomowymi księgami, napisanymi tak, aby KAŻDY mógł znaleźć coś dla siebie, ale na Boga, czytajmy ze zrozumieniem... Bóg jest miłosierny i dobry - to czemu spalił Sodomę i Gomorę? - zauważajmy nieścisłości i bądźmy rozsądni... W chrześcijaństwie, inaczej, katolicyźmie, najważniejsza jest miłość do bliźniego, nie latanie z krzyżem na piersi i wykrzykiwanie HAIL JESUS!

I am mad man ...

#272 2012-10-10 18:29:08

The Gothi

Dusza

38929136
Punktów :   

Hm, w takim razie powiem inaczej. Skoro stwierdzacie, że religia i wyznanie jest sprawą osobistą (co oczywiście jest prawdą) to także osobistą sprawą tego człowieka jest czy się z tym obnosi czy nie. Jeśli chce, będzie mówił o tym głośno i będzie miał gdzieś, co inni o tym sądzą, a są tacy, którzy rzeczywiście zachowują to dla siebie.

#273 2012-10-10 18:35:20

Varuka

Dziadek

Punktów :   

nie, ponieważ religia rządzi się pewnymi prawami, opracowywanymi na przestrzeni wieków, w miarę jak dostosowywała (starała się) do czasów... Dla mnie każdy katolik mółby sobie wytatuować krzyż na czole, ale to jest kpina, kpina z umiarkowanie pięknych założeń największej religii świata współczesnego...

I am mad man ...

#274 2012-10-10 18:53:16

The Gothi

Dusza

38929136
Punktów :   

Przecież przyznawanie się do swojej religii nie jest żadnym przestępstwem, bez przesady. Jeśli ktoś chce się przyznawać to jego sprawa.

#275 2012-10-10 20:16:48

orkov

Potępiony

Punktów :   

Ja mimo, że jestem chrześcijanką, wyznaję swojego rodzaju ikonoklazm, który dotyczy nie tylko wyeliminowania tylko ikon czy 'świętych' obrazków, ale i ogólnie symboliki, jak chociażby krzyż. Kwintesencją chrześcijanina jest Biblia, a nie breloczek czy rybka na aucie. Nie popadajmy w bałwochwalstwo, jaki jest sens modlenia się do kawałka drewna z obrazkiem, który jest tworem człowieka? Skoro Bóg wysłuchuje każdej modlitwy tak samo, bez względu na to, czy modlisz się klęcząc przed krzyżem, czy jadąc autobusem. The Gothi, tak, to jego sprawa. Ale najpierw trzeba się zastanowić solidnie, czy na serio się wyznaje owe zasady wiary(wiary, nie religii), o jakich jest mowa w Biblii(wiara, nadzieja i miłość, z nich zaś największa jest miłość).

Możecie mnie wrzucić za to do piekła, zjechać czy co tam wam się podoba, ale ja uważam, ze zakładanie jakichkolwiek religii chrześcijańskich(katolicyzm, prawosławie, odłamy protestanckie) jest zalążkiem herezji. Prosty przykład- dogmaty w kościele katolickim. Nie było o niczym takim w Piśmie, jak chociażby fakt wniebowstąpienia Maryi... W związku z tym niesamowicie szybko rozpowszechnił się kult Maryi na świecie. Dla porównania- Maryja ma dwa miesiące w roku, wiele uroczystości kościelnych w kalendarzu, a Duch Święty, jedna postać z Trójcy, najpotężniejsza i jednocześnie, najbardziej niedoceniana, zaledwie jeden mały obrządek... Albo zmiany dokonane w kościołach protestanckich. Rozumiem, że np Luter zaprotestował po części w słusznej sprawie. Ale np Henryk VIII założył kościół anglikański poniekąd dla własnej wygody. Brakuje w dzisiejszych religiach takiej zwykłej wiary apostolskiej, jaką mieli pierwsi uczniowie Jezusa. Dalej będzie się szerzyła herezja, dopóki każdy chrześcijanin tego nie zrozumie. Jak już powiedziałam, możecie mnie zlinczować, ale to moje wnioski, do których doszłam po wielu latach przemyśleń.

#276 2012-10-10 22:58:37

Inugami

Kusiciel

7005789
Punktów :   

Orkov - masz całkowitą rację. Napisałbym więcej, ale nie potrafię ująć tego lepiej ani niczego dodać.

ESPRIT <-
Logika to wolność, a wolność pozwala każdemu nosić i wieszać na sobie to co chce. Jeśli przeszkadza Ci krzyż, to możesz odwrócić wzrok. Tak samo jak ja na widok debila z "trawką" na krawacie.

Każdy nosi to, co chce. Każdy ma o innych zdanie takie, jakie chce. Czy to nie jest piękne? Ty wytatuujesz sobie na czole przekreślony krzyż, ja wytatuuję pentagram, a ktoś inny latającego potwora spaghetti. Wszyscy będziemy debilami dla pozostałych. Czy to nie jest piękne? Wolność jest podstawą normalnego społeczeństwa, a nie lewicowa "równość", która jest zazwyczaj równaniem w dół. Równość, w domyśle wszyscy muszą być tak samo bezpłciowi i słabi. Albo wolność, czyli każdy jest taki, jaki chce. Dla mnie wybór jest oczywisty. Dla Ciebie widać nie do końca.

Ostatnio edytowany przez Inugami (2012-10-10 22:59:33)

#277 2012-10-11 16:41:50

Jewel

Demon

19988345

Ale celem breloka jest to, żeby inna młodzież takowy widziała u cb i odważyła się pokazać co naprawdę czuje.

Proszę tylko o jedno. Na moim pogrzebie czarne róże.

http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2012/06/609b947eef4da65c44cf794b86930186.gif?1338904071

#278 2012-12-17 20:07:59

Mystery

Wygnany

Punktów :   

Jaki jest w ogóle cel bierzmowania? Nabycie siedmiu darów Ducha Świętego. Przecież mądrośc, męstwo itd. nabywa się poprzez wychowanie i doświadczenie. To nie jest tak, że nagle się człek staje mądry czy tam bogobojny. A trzecie imiona? W sensie, że wybierze sobie człek taką św. Katarzynę na "patronkę" tak? Ale po co komu taki ktoś? Modlic się powinno do Boga. Nie do świętych. Jakoś nie przemawia do mnie, że taki patron ma nade mną czuwac przez całe życie. Moim zdaniem takimi naszymi patronami są nasi zmarli bliscy. Ja po prostu czuję, że nade mną czuwają. Tylko ja mam takie wrażenie?
Orkov, masz całkowitą rację. Podoba mi się Twój avatar
Nie wiem, czy ktoś już to powiedział: myślę, że Duch Święty nie istnieje. On jest tylko częścią Boga. Tak samo jak Jezus. Nie ma Trójcy Świętej, tylko jeden Bóg. Takie moje przemyślenie. A czemu reinkarnacja jest taka niechrześcijańska?

#279 2012-12-18 07:06:12

Lena

Dusza

Punktów :   

@Mystery w skrócie za wiki: "W Kościele rzymskokatolickim bierzmowanie odgrywa rolę wyznania wiary, niejako świadomego, bo dokonywanego w wieku dorosłym (lub zbliżonym do dorosłości). Pod tym względem bierzmowanie odpowiada protestanckiej konfirmacji i żydowskiej bar micwie i jest znakiem przejścia do dojrzałości religijnej. Innymi nazwami sakramentu bierzmowania są: sakrament dojrzałości chrześcijańskiej, sakrament umocnienia w wierze oraz sakrament dopełnienia." Bierzmowanie jest umocnieniem wiary.

#280 2012-12-26 14:55:29

Snookie

Dusza

35327660
Punktów :   

Mam 15 lat i jestem chrześcijanką a dokładnie katoliczką... i choć bardzo kocham Boga mam jednak świadomość,że powinnam się wstydzić... wstydzić tego co robią księża(pedofilia,korupcja,kłamstwa,.......),sam watykan (własne wojsko, tajne dokumenty , czeki na wielkie sumy).Jest to okropne co stało się z naszym kościołem, naszą wiarą...uważam,że kościoły powinny zostać zburzone, księżą zwolnieni.. wszystko powinno pierdolnąć żeby odrodzić się w lepsze dzieło.Powinniśmy wrócić do początków kiedy nie było kościołów a my sami w domach w niewielkich grupach trzciliśmy Boga- to wszystko dlatego,że zawsze znajdą się hieny,które żucą się na kasę,wpływy,bogactwa ....       Przeraża mnie to ,że np. Papież przysięga ubóstwo a na ręku nosi kilku sygnetów, których sprzedaż dała by jedzenie , leki wielu potrzebującym, że ma w sejfie czek na 10000 skoro on nigdy za nic nie płaci...Jest tego dużo ale mimo wszystko ja wierzę w Boga a nie w małpy na ziemi...o Moherach już nie wspominam gdyż jest to cios poniżej pasa !!jestem Gotką i kiedy idę do kościoła potrafią powiedzieć żebym wyszła albo ,że jestem własnością szatana , tylko obgadują, oceniają, TEGO UCZY BÓG??!!Nie Ci wszyscy zagorzali katolicy(obrońcy krzyża, mohery, super wielcy księża...)wyznają zupełnie inna wiarę niż katolicyzm... to wiara jaką sami stworzyli...Proszę nie zrażajcie się na Boga przez pryzmat tych psychicznie chorych osób!!Szczerza nienawidzę ludzi, którzy zasłaniają się Bogiem i wykorzystują go do swoich celów...Mój Bóg to miłość i zrozumienie !! Takie jest chrześcijaństwo , taka jest moja wiara ... Kiedy patrze na to co się dzieje z boku to am ochotę płakać i zapytać: Boże dlaczego im na to pozwalasz??Wiem,że tekst,że taka jest wola Pana jest okropny,straszny i bez serca ale jednak mam swój sposób postrzegania tego więc jeżeli ktoś chce pogadać, ma pytania to piszcie na gg

Otwórzmy naszą Biblię na Psalmach. „Błogosławiony, kto pochwyci i roztrzaska niemowlęta twoje o skałę”! Więc pytam: Kto jest gorszą inspiracją, Bóg czy Marilyn Manson?

#281 2012-12-29 20:48:08

Mystery

Wygnany

Punktów :   

Nie zgadzam się z Tobą Snookie tylko w kwestii burzenia kościołów. One są piękne. Jest pełno starych kościołów w których poprzez dzieła najsławniejszych rzeźbiarzy, architektów, malarzy i innych artystów ich dusze zostały zaklęte w tych właśnie dziełach na wieki... Mam ogromny sentyment do kościołów. Wiele z nich to zabytki. Ogólnie mam wielki sentyment do starych budowli.

#282 2013-01-01 20:10:43

Snookie

Dusza

35327660
Punktów :   

Budynki mogą zostać.Zabytki są potrzebne , chodzi mi o samą instytucje kościoła.

Otwórzmy naszą Biblię na Psalmach. „Błogosławiony, kto pochwyci i roztrzaska niemowlęta twoje o skałę”! Więc pytam: Kto jest gorszą inspiracją, Bóg czy Marilyn Manson?

#283 2013-01-02 14:33:27

nietoperz94

Dusza

Punktów :   

ja mam zasadę że wyznaje Boga  i stosuję się ddo przykazań itp. ale nie toleruję zbytnio tego co robią księża

tylko czas zaleczy rany

#284 2013-01-07 13:45:13

Mystery

Wygnany

Punktów :   

Wiecie co opowiadał ksiądz w tamtym roku na kolędzie? Że był w Japonii. Bogaci Ci księża w dzisiejszych czasach. Dobrze jest byc księdzem. Święty Piotr pisał, że księża mają sami zarabiac na życie "by nie byc dla nikogo obciążeniem". Częśc kasy mają od państwa, a 99% od dobrych parafian którzy myślą, że to pójdzie na remonty kościoła albo na cele charytatywne. To jakby żebrac a potem wszystko przepijac. To jest okłamywanie swego dobroczyńcy. Nie chcę w tym roku słuchac jego wywodów pt. "Co zrobiłem za waszą kasę", ale niestety jestem niepełnoletnia, więc zostanę zmuszona chocby siłą żeby porozmawiac z naszym przemiłym duszpasterzem. Ale zapytam się go skąd on bierze na to wszystko pieniądze. Chocby mieli dowoli zabijac mnie wzrokiem i urządzac wykłady, zapytam. Zobaczymy co odpowie. Czuję się taka młoda... Nie chcę byc młoda. Czuję się jakbym miała 20 lat. Ach, uwięziona jestem w ciele piętnastolatki...

#285 2013-01-07 14:00:08

Subtelna

Wygnany

Punktów :   

Ksiądz ... To napradę całkiem intratny zawód. Trzeba jednak lubić publiczne wystąpienia i mieć odrobinę aktorskich zdolności

Stopka forum

RSS