Hmm...w sumie to mo¿e nie do koñca pasowaæ do typowo gotyckich filmów...ale lubiê kostiumowe...takie jak: "Maria Antonina" czy "Kochanice króla"... ... ...a dzisiaj ma lecieæ w TV " Dracula" ...
Osz w mordê!! xd...przepraszam...matka kupi³a ju¿ gazetê z programem na przysz³y tydzieñ a ja by³am przekonana ¿e to na ten...bêdzie dopiero 9 maja na: Ale Kino!...o 20.10... ...
Christino, ja mam tak ¿e muszê ju¿ obejrzeæ do koñca jak siê zaczê³o.. G³upie xD
W telewizji jeden film w ci±gu roku jest powtarzany milion razy wiêc mo¿e kiedy¶ jeszcze trafi siê "Widmo".
Ja raczej nie ogl±dam horrorów w telewizji, ale jako¶ tak mnie wziê³o w ten weekend po obejrzeniu "¦witu ¿ywych trupów". A ja tam lubiê siedzieæ do pó¼na, ale rzadko mi siê to zdarza.
Na temat horrorów hmm.. wolê jak s± straszne, raczej lubiê siê baæ, ale tylko jak co¶ ogl±dam
Ja raczej mam ma³y wybór programów bo mam tylko te podstawowe, a przyda³oby siê HBO albo co¶ podobnego.
Fanatyczka XIII. StoletÃ
Z Gravciem chyba dzisiaj bedziemy ogl±dac jeden film, którego opis brzmi, hmm... ciekawie Jest to co¶ w rodzaju horroro-komedii po³±czonej z satyra na komunizm
(czyli juz z tego wzgledu mi siê podoba). Film powsta³ w 1985 r. w ówczesnej Czechos³owacji. Jak to czeskie filmy, ju¿ samej recenzji wynika, ¿e jest pokrêcony xD Zrobi³am dok³adne t³umaczenie recenzji z jakiej¶ czeskiej strony, zamieszczam orygina³ i t³umaczenie, a co!
BÃlá panÃ
Ve vsi Komonice, le¾Ãcà pod stejnojmenným hradem, dojde k zázraku. Krásná Perchta zvaná BÃlá panà komonická vystoupà jednoho dne z obrazu, vyhovà prosbám výmìnkáøky Bla¾kové a zaøÃdà jà v chalupì vodovod. Té noci toti¾ nav¹tÃvila hrad skupina mÃstnÃch trochu podnapilých obèanù, kteøà vedli právì spor o to, zda BÃlá panà opravdu za úplòkových nocÃch chodà po hradì. Kastelán Pupenec vylu¹til nápis na obraze "Vìø, ale komu vìøù, mìø" a formulku vyslovil nahlas. Jako jediný pak byl svìdkem Perchtina poèÃnánÃ. ®ivot ve vsi je vzhùru nohama. Pøedseda MNV a jeho tajemnÃk se vzájemnì podezÃrajà z lÃbivé politiky vùèi obèanùm, do vsi je vypravena zvlá¹tnà komise z ministerstva. Na hradbách se objevà i jiná BÃlá panÃ, servÃrka Andula, kterou tam poslal v kostýmu z divadelnà hry tajemnÃk, aby se pomstil pøedsedovi. Komise je ale svìdkem skuteèného vystoupenà Perchty z obrazu, a proto¾e se nehodÃ, aby nedostatky v práci øe¹ily zázraky nìjakého ducha, delegace z Prahy obraz ukradne a odveze jej do depozitáøe. Most, který mìla je¹tì BÃlá panà postavit, tak nad øekou chybÃ, i kdy¾ oslava je u¾ naplánovaná a musà se konat. Za zvukù hudby se obèané vrhnou do vody v mÃstì, kde mìl most stát, a plavou. Jen BÃlá panà se nedá spoutat, projde møþemi a jde dál...
Bia³a dama
We wsi Komonice, le¿±cej pod zamkiem o tej samej nazwie, stanie sie cud. Piêkna Perchta zwana komonick± Bia³± dam± wyjdzie pewnego dnia z obrazu, spe³ni pro¶by "emerytowanej farmerki" Bla¾kové i za³atwi jej w chacie wodoci±g. Tej nocy bowiem odwiedzi³a zamek grupa miejscowych trochê podpitych obcokrajowców, którzy w³a¶nie prowadzili spór o to, czy Bia³a dama naprawdê w czasie nocy w pe³ni chodzi po zamku. Kasztelan Pupenec rozwi±za³ napis na obrazie: "Wierz, ale komu wierzysz, zastanów siê" i g³osno wypowiedzia³ formu³ê. Jako jedyny potem by³ ¶wiadkiem dzia³añ Perchtiny. ¯ycie we wsi jest do góry nogami. Przewodnicz±cy MNV i jego sekretarz wzajemnie podejrzewaj± siê o zbyt ³askaw± politykê wzglêdem obywateli, do wsi jest przygotowana specjalna komisja z ministerstwa. Na murach pojawia siê nawet inna Bia³a dama, kelnerka Andula, któr± tam wys³a³ w kostiumie z gry teatralnej sekretarz, ¿eby zem¶ciæ siê na przewodnicz±cym. Komisja jest jednak ¶wiadkiem rzeczywistego wyj¶cia Perchty z obrazu, i poniewa¿ nie pasuje, ¿eby o brakach w pracy decydowa³y cuda jakiego¶ ducha, delegacja z Pragi obraz ukradnie i odwiezie go do depozytariusza. Mostu, który mia³a jeszcze Bia³a dama wybudowaæ, brakuje wiêc nad rzek±, chocia¿ uroczysto¶æ jest ju¿ zaplanowana i musi mieæ miejsce. W d¼wiêkach muzyki obywatele rzucaja sie do wody w miejscu, gdzie most mia³ staæ, i p³ywaj±. Tylko Bia³a dama siê nie da uj±æ, przejdzie przez kraty i pójdzie dalej...
Fanatyczka XIII. StoletÃ
No raczej parodia filmu gotyckiego W sumie tego nie oglada³am jeszcze, ale z tego co s³ysza³am to w³asnie parodia filmu gotyckiego.
Kusiciel
Ja polecam film- "Dziewczyna w czerwonej pelerynie" to tak jakby gotycka wersja "Czerwonego kapturka", tyle ¿e np. zamiast wilka jest wilko³ak i nie tylko
muszê obejrzeæ t± dziewczynê w czerwonej pelerynie zastanawia³am sie czy ogl±daæ to
Jesli chodzi o gotyckie filmy to : wywiad z wampirem, królowa potêpionych, serial wiêzy krwi mia³y taka gotke jako poboczn± bohaterkê nazywa³a siê : Corin , hmhm nie mogê sobie przypomnieæ jako¶ innych , czê¶ciowo my¶lê,¿e Van Helsing te¿ mo¿na zaliczyæ
Kusiciel
polecam
Gotyckie filmy, które nie koniecznie zosta³y wymienione wcze¶niej. Oczywi¶cie mrok nie jadno ma imiê
-Batman
-Powrót Batmana
*(nie myliæ z tym nowym syfem, o którym ka¿dy powie, ¿e mia³ fajnego Jokera)
-REPO Genetic Opera
-Edward No¿ycorêki
-Dark City
-The Crow
-Lemora a Child's Tale of the Supernatural (wchodzê o garnek z³ota, ¿e nikt inny tego nie ogl±da³)
-Lost Boys
-Gabriel z 2007 roku.
Spec od zadawania mêcz±cych pytañ i przepalania grza³ek do e-petów
ogl±da³ kto¶ Nekromantik? Od dawna zbieram siê do tego filmu
No w³a¶nie nie, ale te¿ siê zbieram, zbieram i zebraæ nie mogê.
Ostatnio ogl±da³am do po³owy, spodoba³a mi siê scena obdzierania króliczka ¿ywcem ze skóry, pó¼niej musia³am przerwaæ ogl±danie.
Ca³o¶æ jest raczej przeciêtna. Mo¿e siê zabiorê ponownie do tego na dniach
By³y ju¿ nekrofilijne sceny?
nie dosz³am osobi¶cie do ¿adnej typowej, nekrofilijnej sceny, jednak s³ysza³am ¿e w filmie wystêpuje trójk±cik z trupem :3