mi siê podoba, stara Japonia, steampunkowa Anglia, Mro¼a Norwegia i nasza Polska, mam do niej sentyment w koñcu to nasz kraj, a w mie¶cie w którym mieszkam, roi siê od gotyckiej architektury
je¿eli chodzi o takie miejsca do spêdzania czasu to w³a¶nie lasy, ró¿nego typu cmentarze, gdzie¶ gdzie jestem odizolowana od innym w ciszy i spokoju
Oooo tak. XIX-wieczny Londyn i Wikingowie w futrach. Popieram!
Potêpiony
XIX wiek - mój ukochany wiek. Chcia³bym siê urodziæ, by na lata piêædziesi±te móc wst±piæ do carskiego wojska i walczyæ na Dalekiém Wschodzie...
Ach, ach!
Przeklêty
Mina napisał:
Oooo tak. XIX-wieczny Londyn i Wikingowie w futrach. Popieram!
OJ TAK TAK!! <3 *_*
No to widzê, ¿e generalnie trafiaj±c na forum znale¼li¶my siê w¶ród swoich. ;D
Przeklêty
A no I bardzo dobrze
Mina sk±d jeste¶?
Kusiciel
Ch³odna Skandynawia, Izrael ( szczególnie Jerozolima), cmentarze zw³aszcza te stare, to tutaj modlê siê za duszê zmar³ych mogê oddaæ siê kontemplacja, do tego ten klimat cisza, i ta atmosfera to tak jak by siê czas zatrzyma³, uwielbiam gotyckie budowle, ko¶cio³y, gdybym móg³ siê urodziæ ponownie chcia³ bym siê urodziæ w czasach gotyckich, lubiê siê wpatrywaæ siê w nocne burze i pioruny
Ostatnio edytowany przez Samael (2012-07-22 14:45:58)
Gość
Wspomniany wiek XIX to faktycznie klimat, jaki jest mym ulubionym, dlatego preferujê stylistykê wiktoriañsk± w gotyku. Niestety Belle époque odesz³a, pozostaj±c na starych fotografiach... na których z reszt± siê wzorujê z ubiorem.
Poza tymi czasami moimi klimatami s± zwykle lasy, Bory Tucholskie obok których ¿yjê, ruiny, opuszczone budynki, maj±ce równie¿ niesamowity mroczny urok.
Poza tym kolej, moje g³ówne zami³owanie, zw³aszcza te ma³e stacyjki ukryte w Borach, na których czas p³ynie wolniej, takie na których chcia³ siê zatrzymaæ. Z semaforami kszta³towymi, mechanicznymi urz±dzeniami sterowania ruchem, na których jedynie brak parowozów przypomina, ¿e gdzie¶ czas jednak up³ywa.
Gość
Moje klimaty to kraje Skandynawskie, pras³owiañska Polska i wszystkie inne kraje s³owiañskie, gêste, wielkie lasy i ³±ki, stare ko¶cio³y i inne zabytki, ruiny zamków, pogañskie obrzêdy, wczesne i nieco pó¼niejsze ¶redniowiecze do koñca XIV wieku.
Dusza
Je¶li chodzi o kultury to Skandynawksie oraz nasza S³owiañska (sprzed czasu chrztu). Poza tym uwielbiam klimat samotno¶ci, zagro¿enia i opuszczenia panuj±cy w opuszczonych i zrujnowanych budynkach, w szczególno¶ci w podziemiach (Lubiê tak¿e klimat post apo). Lubujê siê równie¿ w przesiadywaniu górach nocami gdy nie ma na niebie chmur i widaæ gwiazdy, siada siê wtedy przy ognisku i opowiada ró¿ne rzekomo prawdziwe opowie¶ci o tym co dzia³o siê kiedy¶ w okolicy. Lubiê te¿ klimat XVII i XVIII wieku, w szczególno¶ci kiedy jest w nim dodana nuta Steampunku.
Wygnany
Ja osobi¶cie uwielbiam XIX wiek i lata 20, 30, 40, 50 XX wieku, a szczególnie Pary¿ z dwudziestolecia miêdzywojennego. Ale lubiê te¿ klimatyczne, ma³e uliczki we W³oszech i Grecjê, choæ nie s± zbyt mroczne A poza tym Polska te¿. Uwielbiam patrzeæ w gwiazdy i lubiê te¿ zbiorniki wodne, tak p³ywaæ rowerkiem wodnym, moczyæ stopy i s³uchaæ muzyki. I stare cmentarze - uwa¿am, ¿e s± piêkne, a szczególnie mroczne rze¼by anio³ów. Trochê chaotycznie, ale jest.
Zbliza sie Noc Walpurgi - zastanawiam sie czym waznym moge sie podzielic
w wazny dla mnie czas, dawnego swieta Beltane, Walpurgisnacht -
wybra³em film opowiesc o Hypatii z Aleksandrii w ostanich dniach jej swiata.
ten obraz pokazuje jak krucha jest tradycja i jak bardzo potrzebuje, by ja pielegnowac -
zatem pielegnujmy tradycje swi±t dawnych.
Zycze Wam wszystkim upojnych mrokiem chwil z tradycj±
http://www.youtube.com/watch?v=UqOYjAHZhJ8
http://www.youtube.com/watch?v=MgeNcKc4Vtg
Walpurgisnacht.
W okolicach tego czasu zawsze pojawiaja sie imprezy w klimacie gotyckim, albo jako gotycka odmiana w klubach Dark Wave/Techno albo jako after-party, towarzyszace koncertom,
a czasami to tylko butelka wina, po zmroku przy swiecach, posrod cmentarnych nagrobków.
Taka swoista tradycja gotycka , inspiowana noca z 30 kwietnia na 1 maja
Oto link do stronki - na Facebook - profil FP zawiera calkiem ciekawy przeg³ad muzyki ... i profile Fb tych co zamieszczaj±
https://www.facebook.com/groups/gotyk/1 … p_activity
https://www.facebook.com/ZlyGotykBoliCaleZycie?fref=ts
Wolê t±, bo beka czasem i na luzie xD