• Index
  •  » Wampiry
  •  » Jak my¶licie - Istniej± naprawdê?

#31 2010-09-14 13:03:55

Cneajna

W³adca Piekie³

SkÄ…d: Tirgoviste
Punktów :   

Re: Jak my¶licie - Istniej± naprawdê?

Mam dok³adnie takie pogl±dy jak MementoMori.

#32 2010-09-14 13:41:56

Neosferatu

Dusza

Punktów :   

Mo¿e nie jestem jeszcze zbytnio tutejszy, a okre¶lenia wampir nie lubiê, ale spróbujê odpowiedzieæ.

Czy wampiry emocjonalne bez ¿ywienia siê t± form± prze¿yj±? Nie s±dzê, by jakikolwiek przypadek zmar³ jeszcze z powodu takich drobnych braków w swej "diecie".

Wszystko zale¿y od tego, co przyjmiemy za wampiryzm krwi. Osobniki, którym krew jest niezbêdna do ¿ycia od urodzenia, umiera³yby. Osobniki, którym krew stawa³aby sie niezbêdna w pewnym momencie , umiera³yby w znacznej ilo¶ci przypadków. Choæ w istnienie obu powy¿szych przypadków raczej nie wierzê. Trzeba takie teoretyczne przypadki oddzieliæ od ludzi uwa¿aj±cych siê za który¶ z tych przypadków. Ich wiara, ich problem. Jako¶ jeszcze nikt nie umar³ z takiego g³odu.

Krew to zainteresowanie, fascynacja, uzale¿nienie. Picie - dziwacznym, wrêcz onirycznym uczucie. Lekki turpizm w praktyce. Dla tych, którzy to robi±, jest to uczucie niepowtarzalne, nie maj±ce punktu odniesienia w innych. To nie narkotyk, czy alkohol... to jest czystsze. I fascynuj±ce.
Nie jest to niezbêdne do ¿ycia, ale do dobrego samopoczucia czasem tak. Po co rezygnowaæ z tej przyjemno¶ci?
I, abstrahuj±c od ezoteryzki, to wszystko z mojego, subiektywnego punktu widzenia i do¶wiadczeñ. Z niecierpliwo¶ci± bêdê oczekiwa³ wypowiedzi Luny.
______
Przepraszam za u¿ywanie niewielu mniej przymiotników ni¿ Lovecraft. Chyba troszku mi siê przychorowa³o i wp³ywa to na mój sposób pisania.

Ostatnio edytowany przez Neosferatu (2010-09-14 13:43:57)

#33 2010-09-14 14:44:17

Mishia

W³adca Piekie³

SkÄ…d: Obok Rybnika :)
Punktów :   

Równie¿ zgadzam siê z MementoMori, sanguinarianizm wg mnie ma podstawy psychologiczne.

Lepiej ¶miaæ siê u psychiatry, ni¿ p³akaæ u psychologa.

#34 2010-09-14 15:08:06

Fantasmagoria

Gość

Ja równie¿ zgadzam siê z MementoMori. A wracaj±c do tematu MortalVampire i  jej wynaturzenia; przyznam ¿e pow±tpiewam w te mordercze sk³onno¶ci.

#35 2010-09-15 12:51:02

MementoMori

Dusza

SkÄ…d: Oczyszczalnia toksyn.
Punktów :   

Neosferatu napisał:

Czy wampiry emocjonalne bez ¿ywienia siê t± form± prze¿yj±? Nie s±dzê, by jakikolwiek przypadek zmar³ jeszcze z powodu takich drobnych braków w swej "diecie".

Pojêcie "wampiryzmu emocjonalnego" jest potwierdzone i istnieje w psychologii. Nie mo¿na odbieraæ tego jako "diety". S± to po prostu ludzie, którzy odbieraj± dobre sampoczucie otoczeniu, z (niekonieczn±) popraw± w³asnego.

Sam przyzna³e¶, ¿e bez picia krwi mo¿na siê obej¶æ. Ja po prostu nie wie¿ê w fanaberie, ¿e to jest niezbêdne do prze¿ycia. Okej - je¿eli kto¶ ma takie upodobanie, nie robi przy tym krzywdy nikomu - mi to nie przeszkadza, w koñcu jego sprawa. Sama próbowa³am krwi (w³asnej, siostry - jak siê np rozwali³o rêkê w dzieciñstwie), ale nie czu³am niczego mistycznego. Ale nie dorabiajmy do tego teorii wampiryzmu. Wampir dla mnie jest legend± i tyle. Zapewne teraz czê¶æ ludzi uzna, ¿e mam w±ski tor my¶lenia i "nie potrafiê wampirów dostrzec". Trudno. A zabijanie, czy nawet twierdzenie, ¿e siê zabi³o cz³owieka, bo czu³o siê "g³ód" jest równoznaczne z potrzeb± odwiedzenia specjalisty.

Ach i mam pytanie - czemu to jest czystsze, ni¿ przyk³adowo alkohol?

Ostatnio edytowany przez MementoMori (2010-09-15 12:53:03)

Delikatnie zwracam uwagê, ¿e jeste¶my w Polsce. W naszym kraju ¿yj± GOCI. Nie gothci, nie gotchci, nie gothic. Naprawdê nie ma co sobie ¿ycia utrudniaæ z wariacjami z liter± "h".

Pozdrawiam.

#36 2010-10-13 16:54:34

DarkPrincess

Wygnany

SkÄ…d: Dark Wonderland
Punktów :   

MortalVampire napisa³a:"mo¿e sobie za³o¿cie temat przeciwko mnie?
nie mam zamiaru sie tu z kimkolwiek k³óciæ.
Wiêc jakbym mog³a prosiæ to daj sobie spokój."

nie wiem czemu, ale ci wierzê... nikt nie powinien tobie zaprzeczaæ, bo wszyscy jeste¶my gotami, a goty powinny sobie ufaæ nie s±dze ¿eby¶ by³a na tyle g³upia ¿eby k³amaæ na takie tematy-dlatego ci ufam^^

Ostatnio edytowany przez DarkPrincess (2010-10-13 16:56:36)

"Where are my eyes?
Where is my lip?
Why is here a place
cold darkness here?"

#37 2010-10-15 18:58:23

MementoMori

Dusza

SkÄ…d: Oczyszczalnia toksyn.
Punktów :   

DarkPrincess napisał:

MortalVampire napisa³a:"mo¿e sobie za³o¿cie temat przeciwko mnie?
nie mam zamiaru sie tu z kimkolwiek k³óciæ.
Wiêc jakbym mog³a prosiæ to daj sobie spokój."

nie wiem czemu, ale ci wierzê... nikt nie powinien tobie zaprzeczaæ, bo wszyscy jeste¶my gotami, a goty powinny sobie ufaæ nie s±dze ¿eby¶ by³a na tyle g³upia ¿eby k³amaæ na takie tematy-dlatego ci ufam^^

Nie goty, a goci. Internet pozwala na czê¶ciow± anonimowo¶æ (czê¶ciow±, bo dziêki IP mo¿na zdobyæ parê informacji - msc. zamieszkania przyk³adowo), wiêc czemu by z tego nie skorzystaæ i nie nagi±æ rzeczywisto¶ci? Nie s±dzê, by zabójca by³ takim idiot± by publikowaæ to na forum publicznym nara¿aj±c siê na szybk± interwencjê w³adz, z du¿ym prawdopodobieñstwem odnalezienia.
No i tak w sumie - jak napiszê, ¿e potrafiê w nietoperza siê zamieniæ - te¿ uwierzysz? Nie. No wiêc w³a¶nie...

Delikatnie zwracam uwagê, ¿e jeste¶my w Polsce. W naszym kraju ¿yj± GOCI. Nie gothci, nie gotchci, nie gothic. Naprawdê nie ma co sobie ¿ycia utrudniaæ z wariacjami z liter± "h".

Pozdrawiam.

#38 2010-10-15 19:49:30

Scarlett

Najwy¿sza zajebisto¶æ

12562953
Call me!
Punktów :   

Nietoperza? Masz rangê nietoperz

Pojedynczy kwiat na rogu uliczki...
Gdy spogl±dam w niebo, ostatnie p³atki ¶niegu opadaj± mi na d³oñ...

#39 2010-10-16 06:13:30

Cneajna

W³adca Piekie³

SkÄ…d: Tirgoviste
Punktów :   

Scarlett, pomy¶la³am dok³adnie o tym samym ;d

#40 2010-10-16 08:05:47

Fantasmagoria

Gość

I znowu nale¿y w stu procentach zgodziæ siê z MamentoMori.

#41 2010-12-15 21:13:50

Sybilla_Bathory

Przeklêty

Punktów :   

Ja tam wiem, ¿e istniej± wampiry energetyczne bo sama z tak± cholera mia³am do czynienia.

„Tam gdzie twe p³omienie wci±¿ li¿± me uda
a me ¿ebra pêkaj± ³amane twym ko³em.
Taka kobieta nie wstydzi siê umieraæ.
Ja jestem w³a¶nie taka.”

#42 2010-12-16 10:31:04

Scarlett

Najwy¿sza zajebisto¶æ

12562953
Call me!
Punktów :   

Opowiesz o tym?

Pojedynczy kwiat na rogu uliczki...
Gdy spogl±dam w niebo, ostatnie p³atki ¶niegu opadaj± mi na d³oñ...

#43 2010-12-16 15:57:20

Sybilla_Bathory

Przeklêty

Punktów :   

Oczywi¶cie jak tylko bêdê mia³a wiêcej czasu ^^

„Tam gdzie twe p³omienie wci±¿ li¿± me uda
a me ¿ebra pêkaj± ³amane twym ko³em.
Taka kobieta nie wstydzi siê umieraæ.
Ja jestem w³a¶nie taka.”

#44 2010-12-16 18:13:26

Mamona

Wygnany

Punktów :   

Mo¿e i gdzie¶ tam istniej±. Ale o to chodzi w ich naturze ¿eby ludzie nie wiedzieli o ich istnieniu prawda? Wiêc nam pozostaje tylko o tym dyskutowaæ.

#45 2010-12-16 20:35:01

Mishia

W³adca Piekie³

SkÄ…d: Obok Rybnika :)
Punktów :   

W³a¶nie, mam takie same podej¶cie. Ja niczego nie wykluczam. Kiedy¶ ludzie s±dzili, ¿e takie ustrojstwa jak samoloty nie maj± prawa wzbiæ siê w powietrze i co?

Lepiej ¶miaæ siê u psychiatry, ni¿ p³akaæ u psychologa.

• Index
  •  » Wampiry
  •  » Jak my¶licie - Istniej± naprawdê?

Stopka forum

RSS